Εθνική Ελλάδας Μπάσκετ: Οι 42 πόντοι του Τολιόπουλου και οι συνήθειες που κουβάλησε από τον Άρη

Εθνική Ελλάδας Μπάσκετ: Οι 42 πόντοι του Τολιόπουλου και οι συνήθειες που κουβάλησε από τον Άρη

Δημήτρης Οικονόμου
Βασίλης Τολιόπουλος

bet365

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει την εκπληκτική εμφάνιση του Βασίλη Τολιόπουλου με τη φανέλα της Εθνικής απέναντι στην Ολλανδία για τα προκριματικά του EuroBasket 2025.

Η Ελλάδα ταξίδεψε στη Χάγη με προβλήματα. Μήτογλου, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης έμειναν στην Αθήνα. Οι τρεις πρώτοι είχαν σκοράρει 54 από τους 72 πόντους απέναντι στην Τσεχία. Κόντρα στους Ολλανδούς αυτοί οι πόντοι δε θα υπήρχαν.

Αυτό που υπήρχε όμως ήταν ο χώρος για κάποιον να αναλάβει τις ευθύνες. Εκεί μπαίνει στη συζήτηση ο Βασίλης Τολιόπουλος. Ο καταλληλότερος με βάση τη σεζόν που κάνει με τον Άρη για να βγει μπροστά και να πάρει πάνω του τις αποφάσεις. Ο Τολιόπουλος σκόραρε 26 πόντους μαζί με 8 ασίστ.

Πρώτα από όλα όμως έπρεπε να πάρει πάνω του τις αποφάσεις. Γιατί ακόμα και το σουτ αποτελεί κομμάτι απόφασης. Πολλώ δε μάλλον απέναντι σε μία άμυνα χώρου, σαν αυτήν που παρέταξαν οι Ολλανδοί. Ο 28χρονος γκαρντ τιμώρησε κάθε κατάσταση, έπαιξε ρόλο με τα σουτ του στην ανατροπή της διαφοράς και είχε ουσιαστικά το νικητήριο καλάθι, με το λέι-απ που υπέγραψε το προσπέρασμα στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Οι αριθμοί του Τολιόπουλου με την Ολλανδία

Απέναντι στην Τσεχία ο Τολιόπουλος έμοιαζε να κυριεύεται από το άγχος της απόδειξης. Άλλωστε οι εμφανίσεις με τον Άρη προσθέτουν βάρος. Οι Τσέχοι τον στόχευσαν στο ποστ για να τον κουράσουν και στην άμυνα και έτσι να τον κρατήσουν χαμηλά. Κόντρα στην Ολλανδία όμως η μπάλα θα περνούσε αναγκαστικά στα χέρια του, αφού ούτε ο Μήτρου Λονγκ με το πρόβλημα στον ώμο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Και το κοντέρ έγραψε 26 πόντους με 5/9 δίποντα, 4/9 τρίποντα και 8 ασίστ που δημιούργησαν ακόμα 16 πόντους. Συνολικά δηλαδή υπήρξε υπεύθυνος για 42 από τους 74 πόντους της Εθνικής στη Χάγη και υπέγραψε φαρδιά πλατιά τη νίκη που έφερε το 2/2, αναγκάζοντας τη FIBA να τον χαρακτηρίσει μέχρι και… Στεφ Κάρι.

Οι συνήθειες του Τολιόπουλου μεταφέρθηκαν στην Εθνική

Κάποια πράγματα δεν έρχονται τυχαία. Το μπάσκετ δεν μπορεί να βγει από το παραπάνω κλισέ. Η Εθνική αποτελεί μια ομάδα ειδικών συνθηκών και λίγων ημερών. Με τους παίκτες να συνηθίζουν να επιστρέφουν στα ένστικτα και τις συνήθειες που κουβαλούν από τις ομάδες τους. Και ο Τολιόπουλος έχει δείξει στον Άρη πως γνωρίζει πολύ καλά να σκοράρει με πολλούς τρόπους.

Έχοντας μάλιστα και την αυτοπεποίθηση στα ύψη το τελευταίο δίμηνο. Οι προσπάθειες που παίρνει κρύβουν μέσα τους αυτήν την τυφλή εμπιστοσύνη που νιώθει στα χέρια του. Την εμπιστοσύνη ενός σκόρερ που θεωρεί ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει η αντίπαλη άμυνα. Τη ζώνη των Ολλανδών θα την τιμωρούσε με κάθε τρόπο, φτάνοντας στα άκρα τις συνήθειες που κουβαλά από τον Άρη.

Με τους «κιτρινόμαυρους» στο EuroCup μετράει 1.16 πόντους μετά το pick n’ roll. Αλλά αυτό το νούμερο είναι ένας μέσος όρος που διαμορφώνεται μεταξύ άλλων από τις εκπληκτικές βραδιές. Όπως αυτήν στη Χάγη που το εκτόξευσε. Ο Τολιόπουλος μετά το pick n’ roll σκόραρε 1.46 πόντους ανά κατοχή στην Ολλανδία, μετρώντας 19 σε 13 εκτελέσεις. Νούμερο που φανερώνει και την ανάληψη ευθυνών, τη σύνδεσή του με το αντίπαλο καλάθι αλλά κυρίως να διαβάζει τις συνθήκες. Όπως ακριβώς έκανε και στον προημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ όταν και πήγε ως το καλάθι, παρόλο που η άμυνα του «Δικεφάλου» περίμενε τρίποντο, έτσι ακριβώς «εκτέλεσε» και τους Ολλανδούς.

Ο τρόπος σκοραρίσματος του Τολιόπουλου με την Ολλανδία

  • Pick n’ roll: 19 πόντοι/13 κατοχές
  • Catch n’ shot: 3 πόντοι/3 κατοχές
  • Ποστ: 2 πόντοι/2 κατοχές
  • Drive: 2 πόντοι/2 κατοχές
shot chart
Το shot chart του Τολιόπουλου με την Ολλανδία
@Photo credits: FIBA
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROBASKET Τελευταία Νέα