Εθνική ομάδα: Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο EuroBasket 2021

Εθνική ομάδα: Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο EuroBasket 2021

Γιάννης Σταυρουλάκης
Εθνική ομάδα: Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο EuroBasket 2021

bet365

Η Εθνική Ανδρών ρίχνεται σήμερα (21/2, 19:00) στη μάχη των προκριματικών του EuroBasket 2021 κόντρα στη Βουλγαρία και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα δεδομένα στον όγδοο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θέλει να αρχίσει νικηφόρα την προσπάθεια πρόκρισης στο Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2021 και ο στόχος στα «παράθυρα» της FIBA είναι διπλός, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος πριν από τον αγώνα με τη Βουλγαρία στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας.

Αρχικώς, λοιπόν η όσο το δυνατόν ταχύτερη πρόκριση στο EuroBasket 2021 είναι το ζητούμενο για την Εθνική , έχοντας ως οδηγό τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν έγινε η πρώτη ομάδα από την Ευρώπη που «σφράγισε» εισιτήριο για την Κίνα.

Από εκεί και πέρα το σκεπτικό της ΕΟΚ είναι να αρχίσει μια σταδιακή ανανέωση. Ήδη, μάλιστα έγινε η αρχή με τον Γιάννη Μπουρούση που ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Εθνική ομάδα.

«Υπάρχουν και άλλα παιδιά που είναι περίπου στην ίδια ηλικία και έχουν μεγάλη φθορά. Θα πρέπει στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2021, να προετοιμαστεί μια διάδοχη κατάσταση από παιδιά που είναι έτοιμα να πάρουν τα ηνία και να οδηγήσουν την ομάδα πάλι σε κάποιες επιτυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομοσπονδιακός κόουτς.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα με τη Βουλγαρία, άπαντες στις τάξεις της Εθνικής έχουν επίγνωση της κατάστασης. «Το όνομα της Βουλγαρίας μπορεί να μην προκαλεί κάποιο δέος ή κάποιον φόβο, αλλά όλα αυτά τα ματς και ειδικά οι πρεμιέρες έχουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός...» επισήμανε σχετικά ο Χάρης Γιαννόπουλος.

To σημερινό (21/2) πρόγραμμα
19:00 Ελλάδα – Βουλγαρία
19:30 Λετονία Βοσνία / Ερζεγοβίνη

Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ προκρίνονται στα τελικά του EuroBasket 2021, που θα διεξαχθούν σε Ιταλία, Τσεχία, Γεωργία και Γερμανία (όπου θα διεξαχθεί και η τελική φάση). Στους ομίλους όπου συμμετέχουν οι τέσσερις οικοδέσποινες θα προκρίνονται στα τελικά οι δύο άλλες ομάδες που θα τερματίσουν υψηλότερα στο γκρουπ.

Λετονία

Η Λετονία θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στο EuroBasket 2021 επιστρέφοντας σε μεγάλη διοργάνωση έπειτα από τον περσινό αποκλεισμό στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Οι Λετονοί δεν κατάφεραν να… επιβιώσουν στα «παράθυρα» και να εξασφαλίσουν το τελευταίο «εισιτήριο» από τα προκριματικά της Ευρώπης αντί του Μαυροβουνίου αφού στη μεταξύ τους αναμέτρηση στις 25/2/2019 έπρεπε να επικρατήσουν με διαφορά εννιά ή περισσότερων πόντων. Εν τέλει, το 80-74 συνδυάστηκε με τη μεγάλη εμφάνιση του άλλοτε «ερυθρόλευκου» και νυν παίκτη της ΤΣΣΚΑ, Γιάνις Στρέλνιεκς (25π., 10ασ., 5ριμπ.) όμως δεν ήταν αρκετό για τη χώρα της Βαλτικής που φιγουράρει στο νούμερο 28 της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA.

Στο ρόστερ της ομάδας του Ρόμπερτς Στελμάχερς για τα «παράθυρα» του EuroBasket 2021 φιγουράρουν αρκετά γνωστά ονόματα στο ελληνικό κοινό με… κορωνίδα όλων τον Γιάνις Μπλουμς. Στα 37 του χρόνια, ο έμπειρος γκαρντ αγωνίζεται στη VEF Ρίγα ενώ φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2014-15, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Επιπρόσθετα, στην εθνική Λετονίας βρίσκεται ο Αρτούρς Κούρουκς, ο 19χρονος σούτινγκ γκαρντ και αδελφός του Ρόντιονς Κούρουκς των Μπρούκλιν Νετς όπως και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Γιάνις Πέινερς.

Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ρίχνεται στη μάχη των προκριματικών του EuroBasket 2021 με στόχο την παρουσία της στην τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος έπειτα από 10 χρόνια, όταν τερμάτισε στη 13η θέση στη διοργάνωση της Λιθουανίας, το 2011. Οι Βούλγαροι μετρούν 24 συμμετοχές σε EuroBasket κι έχουν να επιδείξουν ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο, το 1957 και το 1961 αντίστοιχα. Η εθνική ομάδα μπάσκετ βρίσκεται στο νούμερο 51 της παγκόσμιας κατάταξης της FIBA ενώ πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Γκεόργκι Γκλούσκοφ, ο πρώτος ΝΒΑer από το πρώην ανατολικό μπλοκ ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη το 1985 με τη φανέλα των Σανς απέναντι στους Χοκς.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός προπονητής Ρόσεν Μπαρτσόφσκι μπορεί να υπολογίζει στον Ντι Μποστ για τη θέση του νατουραλιζέ στη διαδικασία των προκριματικών. Ο 30χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ της Μονακό έχει αγωνιστεί στην EuroLeague με τις Ζιελόνα Γκόρα, Ζάλγκιρις και Χίμκι ενώ η παρουσία του στον αγώνα με την Ελλάδα είναι αμφίβολη καθώς ταλαιπωρείται τις τελευταίες μέρες από ίωση και πυρετό. Κατά τα άλλα, στην προεπιλογή για τα «παράθυρα» συμπεριλαμβάνονται ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ και ο πρώην παίκτης της Καβάλας, Τσβάνταρ Κοστόφ.

Βοσνία / Ερζεγοβίνη

Η Βοσνία αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε EuroBasket μετά από την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία το 1993, τερματίζοντας στην 8η θέση εκείνης της διοργάνωσης που συνιστά μέχρι σήμερα την καλύτερη πορεία της στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Οι Βόσνιοι, λοιπόν έχουν συμμετάσχει συνολικά 9 φορές στο τουρνουά ενώ στην τελευταία παρουσία τους το 2015, είχαν απολογισμό μια νίκη και τέσσερις ήττες καταλαμβάνοντας την 23η θέση. Εξάλλου, στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας συμμετέχει ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, ο 34χρονος φόργουορντ του Άρη που γνωρίζει όσο λίγοι την ελληνική πραγματικότητα αφού έχει παίξει στο παρελθόν στην ΑΕΚ (2014-17), τον Προμηθέα (2017-18) και το Λαύριο (2018-19)! Φέτος ο Μιλόσεβιτς μετράει 9.1 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ σε 18 αγώνες της ΕΚΟ Basket League με τους «κίτρινους».

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROBASKET Τελευταία Νέα