MundoBasket 2023, Καναδάς - Σλοβενία 100-89: Με αυτούς δεν τα... βάζει ούτε ο «μάγος» Ντόντσιτς

Δημήτρης Οικονόμου
Ντόντσιτς
Η σούπερ ομάδα του Καναδά δεν πτοήθηκε από το... μαγικό ματς του Λούκα Ντόντσιτς και επικράτησε (100-89) της Σλοβενίας για την πρόκριση στην τετράδα του MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε τα πάντα μέχρι που αποβλήθηκε στο 33', αλλά απέναντι στην υπερομάδα του Καναδά δεν ήταν αρκετό. Οι «Βόρειοι» άνοιξαν τη διαφορά όταν η αντίπαλός τους ξέμεινε από δυνάμεις και πήραν έτσι με ευκολία το εισιτήριο για την τετράδα του MundoBasket (100-89) ώστε να αντιμετωπίσουν τη Σερβία.

Ανελέητο το κυνηγητό στον Ντόντσιτς από τους Μπρουκς, Ντορτ και Μπάρετ σε όλο το ματς, κάτι που τελικά οδήγησε στην αποβολή των δύο πρώτων, με τον Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ να πραγματοποιεί ένα ακόμα τρομερό ματς.

Ο αγώνας: Καναδάς - Σλοβενία

Η ανάγκη των Σλοβένων να αποθεώσουν τον Ντόντσιτς δικαιώθηκε. Ο μεγαλύτερος σταρ του MundoBasket σημάδεψε τον Πάουελ, μπροστά στον οποίο ξεκίνησε να σκοράρει, όμως από την απέναντι πλευρά ο Σέι Γκίλτζιους βρήκε τα αγαπημένα του midrange (14-12, 5'). Παρόλο που ο Καναδάς φαινόταν έτοιμος να ανοίξει τη διαφορά, τα 7/10 τρίποντα κρατούσαν τους Σλοβένους κοντά στο σκορ, με τον Νίκολιτς να μαζεύει στους δύο το ματς μετά το πρώτο δεκάλεπτο (26-24).

Το ανελέητο κυνηγητό στον Ντόντσιτς από τους Μπρουκς και Ντορτ συνεχίστηκε, αλλά ο Λούκα δεν καταλάβαινε τίποτα, φτάνοντας τους 17 στο ημίχρονο. Οι Σλοβένοι μάλιστα πήραν και προβάδισμα με 36-40 (15') μετά από δικό του μεγάλο σουτ, αλλά το 8-0 του Καναδά επανέφερε την τάξη. Εν τέλει τα 10/17 τρίποντα που σούταρε η ομάδα του Σέκουλιτς ήταν ικανά να αντέξουν στο κοντό σχήμα του Φερνάντεζ. Έτσι, παρά τις σούπερ θεαματικές φάσεις του Αλεξάντερ-Γουόκερ και τα σουτ του Σέι Γκίλτζιους, το ημιχρονο βρήκε τις δύο ομάδες στο απόλυτο 50-50.

Κάπου εκεί, όμως, ο Καναδάς άρχισε να βρίσκει ρυθμό στην άμυνα και έτσι να ανοίγει τον ρυθμό στο transition. Τα καρφώματα του Μπάρετ και το τρίποντο του Μπρουκς δημιούργησαν το 61-53 (24'). Η διαφορά πήγε και στους 14 (72-58, 27΄) μετά το τρίποντο του Μπάρετ και το παιχνίδι... ξέφυγε πλέον με τα μακρινά σουτ να διαδέχονται το ένα το άλλο και τον Λούκα να κάνει... μαγικά (80-71, 30').

Ωστόσο η βενζίνη είχε αδειάσει από το ρεζερβουάρ των Σλοβένων που δεν είχαν τον τρόπο, πέραν του μοναχικού Ντόντσιτς. Μάλιστα ο Λούκα αποβλήθηκε στο 33' (93-77) με δεύτερη τεχνική ποινή, ένα λεπτό μετά από εκείνη του Μπρουκς! Κάπως έτσι οι Σλοβένοι έμειναν... γυμνοί αν και προσπάθησαν φτάνοντας ως το 94-85 (37'), με τον Καναδά να παίρνει τελικώς εύκολα το τέταρτο εισιτήριο των ημιτελικών.

Τα δεκάλεπτα: 26-24, 50-50, 80-71, 100-89

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στις περισσότερες λύσεις των Καναδών, που δε γινόταν με τόσο γεμάτο ρόστερ να χάσουν μόνο από τον φανταστικό Λούκα Ντόντσιτς.

MVP: Ο Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ ήταν για άλλη μία βραδιά εκπληκτικός με 31 πόντους και ένα απόλυτο παιχνίδι επιθετικά.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Αρ Τζέι Μπάρετ (24π.) βοήθησε αρκετά επιθετικά τόσο με σουτ, όσο πηγαίνοντας προς το καλάθι, ενώ εξαιρετικός και στις δύο πλευρές, κυνηγώντας και τον Ντόντσιτς ήταν ο Ντίλον Μπρουκς (14π.)

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μάικ Τόμπι έβαλε μεν 8 πόντους αλλά με μέτρια ποσοστά και φυσικά χωρίς βοήθεια στην άμυνα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 15/30 τρίποντα των Σλοβένων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Καναδά μετά την Team USA και όχι άδικα. Σούπερ ομάδα με αρκετό βάθος, ποιότητα, ταλέντο, αθλητικότητα που δεν μπορεί να ματσαριστεί εύκολα. Άπαντες περιμένουν έναν τελικό με τις ΗΠΑ. Μένει να φανεί αν θα γίνουμε μάρτυρες αυτού.

ΚαναδάςΣλοβενία

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!