Ίρβινγκ: Iδιόρρυθμος ή παικταράς; Και τα δύο! (vids)

Ίρβινγκ: Iδιόρρυθμος ή παικταράς; Και τα δύο! (vids)

Αντωνία Σπανού
Ίρβινγκ: Iδιόρρυθμος ή παικταράς; Και τα δύο! (vids)

bet365

Ο Κάιρι Ίρβινγκ δεν μοιάζει με κανέναν. Είναι τόσο ξεχωριστός, που μπορεί να προβληματίσει τον πιο πιστό οπαδό του, αλλά όσο ιδιόρρυθμός είναι, άλλο τόσο ταλέντο έχει.

Όταν ακούει κάποιος το όνομα του Κάιρι Ίρβινγκ δεν γίνεται να μην σκεφτεί πως είναι είναι παικταράς. Είναι ένας μοναδικός παίκτης, με ταλέντο που όμοιο του ελάχιστοι έχουν, αλλά και πολλά άλλα στον χαρακτήρα του, που είναι αδύνατον να αγνοήσει κάποιος. Ο Ίρβινγκ, πλέον, δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό, έχει μια δική του φιλοσοφία, τα κάνει όλα με τον δικό τους τρόπο, αλλά όταν παίζει στο παρκέ είναι απλά απολαυστικός.

Είναι μια πολύ περίεργη μίξη, που δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον. Εκεί που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, κάνει πράγματα που εκείνος πιστεύει, παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του και νιώθεις ότι δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς και εντός παρκέ που είναι και το πιο σημαντικό. Οι δηλώσεις του πάντα προκαλούν, είναι τουλάχιστον... περίεργες, οι πράξεις του το ίδιο, αλλά στο τέλος της ημέρας όταν δίνει τέτοια ρεσιτάλ στο παρκέ, αναρωτιέσαι τι πρέπει να κρατήσεις από αυτόν τον περίεργο τύπο.

Από τότε που αποφάσισε να πάει στους Νετς το περασμένο καλοκαίρι, σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι οι δύο πλευρές περνούν... βαρετά. Μαζί με τον Ντουράντ μετακόμισαν στο Μπρούκλιν, αλλά η πρώτη σεζόν ήταν αποτυχημένη με αρκετά προβλήματα.

Πριν καν ξεκινήσει η περσινή σεζόν και με τις ομάδες να ταξιδεύουν στην Κίνα για preseason, βγήκε ένα περιστατικό για τον Ίρβινγκ, που έριξε την σκιά της στην αστραφτερή νέα αρχή του «Uncle Drew», που ήθελε σίγουρα να αφήσει πίσω όσα έγιναν στην Βοστόνη. Όπως παρουσίασε το ESPN, οι Νετς ανησυχούσαν για ψυχολογική του κατάσταση και για τις στιγμές που κλεινόταν στον εαυτό του. Όλα αυτά τα έχουν συζητήσει κατά καιρούς πρώην συμπαίκτες του σε Σέλτικς, Καβαλίερς και τώρα στους Νετς. Μάλιστα, άνθρωποι της ομάδας αναφέρουν πως υπήρξε κι ένα επεισόδιο στο ταξίδι της ομάδας στην Κίνα για φιλικά προετοιμασίας με κάποιους συμπαίκτες του.

Στο παρκέ έκανε τα «μαγικά» του, αλλά ένας τραυματισμός ήρθε να αλλάξει την πορεία του. Επιστρέφοντας μίλησε απαξιωτικά για τους συμπαίκτες του, οι Νετς πέρασαν δύσκολες στιγμές και η σεζόν έληξε άδοξα, με τον Ίρβινγκ να την ολοκληρώνει τραυματίας. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε όσα περίεργα τελείωσε η προηγούμενη. Ο Ντουράντ επέστρεψε στην δράση, το ίδιο και ο Ίρβνγκ και οι Νετς ξεκίνησαν δυνατά, ως απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

Μεταξύ άρνησης του να μιλήσει στους δημοσιογράφους (κάτι που είναι αναγκαστικό) και τελικά μιας λύσης, ήρθε το περιστατικό με το θυμιάτισμα να τον κάνει πρώτο θέμα. Πριν την έναρξη του παιχνιδιού με τους Σέλτικς και πριν καλά καλά αρχίσει η σεζόν, ο ηγέτης των Νετς αποφάσισε να τραβήξει και πάλι όλη την προσοχή πάνω του. Θυμιάτισε το γήπεδο, για να καθαρίσει από την κακή ενέργεια. Όπως ήταν αναμενόμενο ρωτήθηκε γι' αυτό μετά το τέλος του παιχνιδιού.

«Να μπορώ να θυμιατίζω, να καθαρίζω την ενέργεια, να σιγουρεύω ότι όλοι έχουμε ισορροπία. Δεν είναι κάτι που δεν κάνω σπίτι μου. Θυμιάτισα στο τελευταίο παιχνίδι και σκοπεύω να το κάνω σε κάθε παιχνίδι, αν οι αντίπαλοι μου το επιτρέψουν. Λίγο πολύ είναι για να μείνουμε ενωμένοι, να νιώθουμε καλά που πάμε για δουλειά, να νιώθουμε ασφαλείς. Δεν θα φέρω πολύ πνευματικότητα στο μπάσκετ, αλλά ναι είναι μέρος της κουλτούρας που έχω».

Με τα πολλά η σεζόν ξεκίνησε και οι Νετς έδειξαν από την αρχή τι μπορούν να κάνουν. Ο Ντουράντ έμοιαζε σαν να μην έλειψε ποτέ και ο Ίρβινγκ έκανε την μία καταπληκτική εμφάνιση, μετά την άλλη. Ε, αυτό δεν κράτησε πολύ. Ήταν 8 Ιανουαρίου όταν ο παίκτης εξαφανίστηκε, η ομάδα του δεν μπορούσε να τον εντοπίσει και απλά δεν έπαιξε κόντρα στους Σίξερς, γιατί όπως είπε... δεν ήθελε.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να παίρνει διαστάσεις και χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει στο τι συμβαίνει ο Ίρβινγκ απλά δεν ήθελε να παίζει. Ενώ ήταν άφαντος από την ομάδα του και τα παιχνίδι φυσικά, εντοπίστηκε να είναι σε πάρτι για τα γενέθλια της αδελφής του, χωρίς κανόνες για τον κορονοϊό. Οι Νετς δεν είχαν ιδέα που ήταν ο παίκτης τους, εκείνος απλά αρνούνταν να εμφανιστεί και κάπως έτσι συνεχιζόταν η ζωή στον πλανήτη του ΝΒΑ.

Κάπως έτσι, οι Νετς απέκτησαν τον Τζέιμς Χάρντεν και τα δεδομένα άλλαξαν ξανά. Ο Ίρβινγκ επέστρεψε και μάλιστα σχολιάστηκε ότι κρυβότανε για να μην γίνει μέρος του trade, για τον «Μούσια». Η ανταλλαγή έγινε, οι Νετς κράτησαν Ίρβινγκ, Ντουράντ και απέκτησαν και τον Χάρντεν και μπήκαν σε μια νέα εποχή. Ο παίκτης του φαινόταν πιο ήρεμος και επέστρεψε στην δράση. Μέσα στο παρκέ τα λόγια είναι περιττά.

Ο Κάιρι είναι ένας παικταράς, που όμοιος του δεν υπάρχει, έχει ταλέντο που περισσεύει και όταν είναι καλά δεν τον σταματά τίποτα. Έχει πάντως διάφορα πράγματα που τον προβληματίζουν και αυτό είναι πρόβλημα. Τράβηξε και πάλι την προσοχή με τις απόψεις του για το σήμα του ΝΒΑ, το οποίο θέλει να αλλάξει και να έχει πάνω του τον Κόμπι Μπράιαντ.

«Ως μαύρος άνδρας, μαύρος βασιλιάς, νομίζω ότι είναι μέρος της ευθύνης μου να συνεχίσω να σπρώχνω την γενιά μας μπροστά. Σε κάποιους άρεσε η ιδέα, σε κάποιους όχι. Ο Κόμπι είναι το παράδειγμα για την γενιά μας και θα συνεχίσει, θέλω αυτό να είναι κάτι στην ιστορία, να αλλάξει για πάντα. Η γενιά μας ήταν μέρος αυτής της αλλαγής και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ηγηθώ, να ανοίξω την κουβέντα θα το κάνω.

Νομίζω ότι το αξίζει, η οικογένεια του το αξίζει, εμείς το αξίζουμε, όποιος μπαίνει στην λίγκα πρέπει να ξέρει ότι αυτό είναι το παράδειγμα που θέτουμε. Και επειδή μιλάμε για τον Κόμπι, δεν θέλω να προσβάλλω όσους έχουν κάνει σπουδαία πράγματα για την λίγκα. Είναι ο άνθρωπος για εμάς, για εμένα, είναι ο μέντορας μου, η έμπνευση μου, πήρα γνώση και σοφία από εκείνον, είναι πάντα γύρω μου. Ο Κόμπι Μπράιαντ είναι η τελειότητα. Πρέπει να μπει στο σήμα. Δεν με νοιάζει τι λέει ο καθένας. Οι μαύροι βασιλιάδες φτιάχνουν αυτή την λίγκα».

Ο Ίρβινγκ έχει τις απόψεις του, η λίγκα αναγκάστηκε να απαντήσει για ποιον λόγο δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και κάπως έτσι για ακόμα μια φορά άνοιξε μια κουβέντα. Βγήκε μπροστά για τις διαφορές που έχει το γυναικείο από το ανδρικό μπάσκετ και είναι προφανές ότι το παιχνίδι είναι το τελευταίο του πρόβλημα. Ο Ίρβινγκ δεν πιέζεται, έχει μια δική του φιλοσοφία, θέλει να μιλάει για τα όσα τον απασχολούν, αλλά αυτό φέρνει και μια αμηχανία για το κατά πόσο μπορεί η ομάδα να στηριχθεί πάνω του.

Είναι προφανές σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι ο Ίρβινγκ έχει μια φιλοσοφία ζωής και αναζήτησης που πλέον τον ακολουθεί παντού. Το μπάσκετ είναι σε δεύτερη μοίρα για εκείνον, αλλά ό,τι και να κάνει παραμένει παικταράς. Είναι κορυφαίος, είναι στην κουβέντα για τον MVP και μέσα στο παρκέ κάνει πραγματικά ότι θέλει. Δεν υπάρχει άλλος με τον χειρισμό της μπάλας που έχει εκείνος, πολλές φορές μοιάζει ασταμάτητος και οι αριθμοί τους δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Παρά την απώλεια του Κέβιν Ντουράντ, εκείνος και ο Χάρντεν βρήκαν τους ρόλους τους στην περιφέρεια και πλέον οι Νετς μοιάζουν με μια καλοκουρδισμένη «μηχανή».

Για την ιστορία ο Ίρβινγκ κάνει φέτος μια απίθανη σεζόν. Οι Νετς σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση της Περιφέρειας, με τον γκαρντ τους να έχει κατά μέσο όρο 28,1 πόντους, 8ος σε όλη την λίγκα, 4,8 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ και 24,87 αξιολόγηση. Στο παρκέ κάνει «μαγικά» και θυμίζει σε κάθε παιχνίδι τον παικταρά που λατρεύουν άπαντες να παρακολουθούν.

Είναι μερικές φορές, όμως, πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τις δύο πλευρές του, αφού η μία πέφτει πάνω στην άλλη. Ο παίκτης είναι πάνω απ' όλα άνθρωπος και ο άνθρωπος, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον παίκτη. Πρόσφατα αγόρασε ένα σπίτι για την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και δεν είναι μόνο αυτό που έχει κάνει. Οι δράσεις του πλέον είναι πάρα πολλά επίπεδα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ο κόσμος δεν τον ξέρει. Κάνουν όλοι υποθέσεις και δεν προσπαθούν να τον καταλάβουν. Τόνισε ότι όταν μαζεύονται πολλά και η ψυχολογική πίεση μεγαλώνει, πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και αυτό έκανε, όταν εξαφανίστηκε.

Ο Ίρβινγκ αγαπά να παίζει, έχει ευλογημένο ταλέντο, αλλά δεν... αγαπά το ΝΒΑ και αυτό είναι προφανές. Έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, έχει ιδανικά που τον γεμίζουν και του δίνουν κίνητρο, αλλά αυτά δεν είναι τα ίδια που είναι για τους υπόλοιπους. Όσα συμβαίνουν στην κοινωνία τον επηρεάζουν, έχει θέμα στο να μείνει σταθερός στην καλή ψυχολογική του κατάσταση και το παραδέχεται πλέον. Θέλει να κρατά μια ισορροπία, αλλά το μπάσκετ για εκείνον είναι σε δεύτερη μοίρα.

Βέβαια, όταν το παιχνίδι του συνδυάζεται με πολλά εκατομμύρια τότε υπάρχουν κανόνες και απαιτήσεις. Είναι προφανές ότι δεν κάνει κάποιο χόμπι, όπως είναι προφανές ότι ελάχιστα το σκέφτεται αυτό. Η κριτική που ακούει είναι μεγάλη και πάντα είναι πάνω σε μια λεπτή γραμμή. Όταν παίζει πόσο σπουδαίος είναι, όταν αρχίζει να ξεφεύγει από τα όρια, γεμίζει προβληματισμό, όχι μόνο τα μίντια ή τους οπαδούς, αλλά και την ίδια την ομάδα που στηρίζεται πάνω του. Το προς τα που γέρνει η ζυγαριά είναι δύσκολο κάποιος να πει.

Οι απόψεις είναι πάρα πολλές. Άλλοι εκτιμούν ένα μπασκετικό ταλέντο, άλλοι δεν μπορούν να αγνοήσουν όσα έχει κάνει γενικά ο Ίρβινγκ και τι αντίκτυπο έχουν στην πορεία του στο μπάσκετ. Το αν θα φτάσει στην κορυφή που ίσως άξιζε είναι κάτι που θα το κρίνουμε στο μέλλον, για την ώρα ψάχνει ισορροπία και αυτό δεν κρύβεται.

Το αν πρέπει να κρίνεται μπασκετικά ή συνολικά πάντως είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά.

 

NBA Τελευταία Νέα