Ταϊρίς Χαλιμπέρτον: Η δολοφονία που τον έκανε ακτιβιστή και υποψήφιο rookie της χρονιάς! (pics & vids)

Ταϊρίς Χαλιμπέρτον: Η δολοφονία που τον έκανε ακτιβιστή και υποψήφιο rookie της χρονιάς! (pics & vids)

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Ταϊρίς Χαλιμπέρτον: Η δολοφονία που τον έκανε ακτιβιστή και υποψήφιο rookie της χρονιάς! (pics & vids)

bet365

Ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον δεν είναι ο rookie που έχουμε συνηθίσει. Από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μαύρη ιστορία και την κοινωνική δικαιοσύνη, μετά από ένα τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία.

Ο Ταϊρίς Χάλιμπερτον αντίκρισε τον πόνο στα μάτια του πατέρα του. Του μαύρου πατέρα του, του Τζον. Θα ήταν, δε θα ήταν 12 ετών. Όταν ο rookie των Σακραμέντο Κινγκς αντιλήφθηκε τι συμβαίνει σε αυτόν τον κόσμο. Και το πρόκειται να δει σαν μεγαλώσει.

Ο 17χρονος Τράιβον Μάρτιν, εντελώς άγνωστος στον Χαλιμπέρτον – μα τόσο σημαντικός - μόλις είχε χάσει τη ζωή του από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, στις 26 Φεβρουαρίου του 2012.

Ο Χάλιμπερτον βίωσε απρόσμενο πόνο. Και μία μακρινή απώλεια. Και τον ρατσισμό. Οι γονείς του επιχείρησαν να του μιλήσουν. Όπως θα έκαναν όλοι οι γονείς. Με ύφος σοβαρό, στο σαλόνι της οικογένειας. Του μίλησαν για τον κόσμο και όσα θα καλούνταν να αντιμετωπίσει από τη στιγμή που θα γινόταν ενεργό μέλος του, σε λίγα χρόνια.

Μόνο που ο μικρός Ταϊρίς το είχε... ψυλλιαστεί και πριν τη νουθεσία.

«Ακούγοντας τον πατέρα μου να μιλάει για το συμβάν, ήταν αυτό που με έκανε να θέλω να εμπλακώ σε όσα συμβαίνουν», εξήγησε στο ESPN. Εκεί ήταν που γεννήθηκε το ενδιαφέρον του για τη μαύρη ιστορία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι... λευκές καταβολές και η... μαύρη ιστορία!

Ο Χαλιμπέρτον είναι μεγαλωμένος στην πόλη του Όσκος, στο Ουισκόνσιν. Μία πόλη με... λευκές καταβολές. Από πατέρα μαύρο και μητέρα λευκή. Γνώριζε τι σημαίνει να αποτελείς μέλος μιας τέτοιας οικογένειας.

Ο ίδιος ήταν περίεργος να εξερευνήσει το κομμάτι του πατέρα του. Την ιστορία των Αφροαμερικανών. Βλέπετε, ο μήνας που διανύουμε είναι αφιερωμένος στη μαύρη ιστορία των ΗΠΑ. Και ο Χαλιμπέρτον αναρωτιέται, «γιατί πρέπει να είναι μόνο ένας μήνας; Αυτό με ενοχλεί. Δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να γιορτάζουμε τους μαύρους ήρωες μόνο για ένα μήνα».

Ο 20χρονος έχει μάθει από το σπιτικό του να εκφράζει τη γνώμη του. Και να μένει αληθινός σε αυτό που είναι. Χωρίς... εκπτώσεις.

Φαίνεται και στο παρκέ. Αλλά αυτή είναι μία ιστορία που θα μας απασχολήσει παρακάτω.

Στο διαδικτυακό Draft, όταν οι Κινγκς τον επέλεξαν, ο Χαλιμπέρτον παρουσιάστηκε με ένα φανταχτερό κοστούμι που θα έκανε τον μακαρίτη δημοσιογράφο Γκρεγκ Σέιγκερ να... κοκκινήσει από καμάρι.

Και στο μέσω κομμάτι τις τρεις λέξεις που έμοιαζαν ως οι πλέον διαδεδομένες στο 2020, μετά τον κορονοϊό: Black Lives Matter.

Το κοινωνικό πρόσωπο των Κινγκς είναι ζηλευτό!

Το Σακραμέντο μοιάζει ως η τέλεια ομάδα, την τέλεια στιγμή. Όχι μόνο για το μπάσκετμπολ. Ο Χαλιμπέρτον ενδιαφέρεται και για άλλες πτυχές. Και σε αυτές, οι Κινγκς έχουν ευαισθησίες.

Από το 2018, ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Ινδός μεγιστάνας Βίβεκ Ραναντίβε ύψωσε τη φωνή του, όταν ένας αστυνομικός δολοφόνησε τον Στέφον Κλαρκ με 20 σφαίρες! Η ομάδα του Σακραμέντο υπήρξαν μέλη της κίνησης «Teams up for change», που καλεί για φυλετική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ενώ την ίδια στιγμή, οι Κινγκς έχουν ξεκινήσει από την περσινή σεζόν τις επισκέψεις σε τοπικές φυλακές, προκειμένου οι παίκτες να έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με κρατούμενους.

Όλα αυτά έκαναν τον Χάλιμπερτον να ξέρει πως η κίνησή του είναι σωστή. Ο 20χρονος είναι λάτρης του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Μοχάμεντ Αλί.

Τον πρώτο τον θεωρεί τον αγαπημένο του παίκτη. Αυτό που αγαπάει περισσότερο είναι πως ο ΛεΜπρόν χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του ΝΒΑ για να μιλήσει για πολλά θέματα. «Όταν τον ακουγα να μιλάει για διάφορα θέματα, με ενέπνευσε να μιλήσω και εγώ για το τι είναι σημαντικό και να μιλήσω για το δίκαιο», είπε ο Χαλιμπέρτον.

Όσο για τον Αλί; «Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές, δεν ήταν ντροπαλός για να εκφράσει τη γνώμη του επίσης».

Ο Χαλιμπέρτον, μαζί με τον συμπαίκτη του Γκλεν Ρόμπινσον ΙΙΙ πήρανε μέρος σε μία συζήτηση, την οποία διοργάνωσαν οι Κινγκς, με θέμα τη ζωή των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δύναμη των συμβουλών που δίνουν οι αθλητές και τον ρόλο των ανθρώπων στη δημιουργία εμπάθειας.

O rookie εντυπωσιάζει

Από το Νο12 του φετινού Draft, ο Ταϊρίς Χαλιμπέρτον έχει βάλει πλώρη για το βραβείο του Rookie της χρονιάς. Είναι αυτός που αναδείχθηκε καλύτερος... νέος στο ΝΒΑ (από την πλευρά της Δύσης), για τις πρώτες 40 ημέρες της νέας σεζόν.

Όχι άδικα, αφού σε 25 αγώνες με τους Κινγκς μετράει 12.4 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 5.2 ασίστ. Σουτάρει με 49.8%, στα τρίποντα έχει 44.3%, ενώ στις βολές 82.4%. Την ίδια στιγμή, οι Κινγκς έχουν ξεκινήσει τη σεζόν με ρεκόρ 12-15.

 

NBA Τελευταία Νέα