Πώς έφτασαν στη συμφωνία για τη νέα σεζόν το ΝΒΑ και η Ένωση Παικτών (vids)

Πώς έφτασαν στη συμφωνία για τη νέα σεζόν το ΝΒΑ και η Ένωση Παικτών (vids)

bet365

Οι συζητήσεις διήρκησαν αρκετές ημέρες. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Και τελικά επήλθε συμφωνία. Γιατί το ΝΒΑ και η Ένωση Παικτών αποφάσισαν να γίνει το τζάμπολ στις 22 Δεκεμβρίου; Οι απαντήσεις ακολουθούν...

Μπόλικα κουτιά κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το περιτύλιγμα μυρίζει... φρέσκο. Κάτι ολοκαίνουργιο. Σαν τη νέα σεζόν του ΝΒΑ. Και όποιος το αντικρίζει, θέλει να το ανοίξει, με τη ορμή ενός μικρού παιδιού.

Τα Χριστούγεννα θα φέρουν τη νέα σεζόν. Το καλύτερο δώρο!

Η λίγκα ρίσκαρε, πίεσε και πήρε αυτό που ήθελε. Αυτό που υπαγόρευε η (οικονομική) λογική. Περισσότερα χρήματα! Έναν σκασμό από δαύτα!

Η μεγάλη απώλεια στα έσοδα από τη σεζόν που διακόπηκε για να ολοκληρωθεί στη «φούσκα» του Ορλάντο είχε... χασούρα.

Δεν θα μπορέσει να καλυφθεί άμεσα. Θα γίνει σε λίγα χρόνια. Όμως το ΝΒΑ δεν ήθελε διόλου να δει και άλλα λεφτά που... πέταξαν μακριά.

Τόσο απλά. Οι συζητήσεις ανάμεσα στη λίγκα (τους ιδιοκτήτες) και τους παίκτες έχουν ολοκληρωθεί. Απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση. Αλλά μοιάζει με κοινό μυστικό, πια.

Το ΝΒΑ αναζητούσε την έναρξη της σεζόν τον Δεκέμβριο του 2020. Οι παίκτες τον Ιανουάριο του 2021.

Λογική υπάρχει και στις δύο απόψεις. Και το χειρότερο; Δεν υπήρχε μέση λύση.

Η αλήθεια είναι πως το ΝΒΑ ήθελε (και πήρε) και «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα τηρηθεί, το καλοκαίρι του 2021 θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο.

Και το ΝΒΑ θέλει να βρίσκεται εκεί. Και όχι μόνο. Δεν θέλει το τηλεοπτικό πρόγραμμα του να «συγκρουστεί» με αυτό των Αγώνων.

Άρα όσο πιο νωρίς αρχίσει, τόσο πιο νωρίς θα τελειώσει. Και όχι μόνο. Η εκκίνηση τον Δεκέμβριο σημαίνει πιο πολλά παιχνίδια. Και περισσότερα χρήματα στο τηλεοπτικό συμβόλαιο. Είναι σχεδόν βέβαια πως η σεζόν εκκινούσε την ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τότε τα τηλεοπτικά δίκτυα θα επιχειρούσαν να μιλήσουν ξανά για το κόστος της συμφωνίας.

Χριστούγεννα, η πιο μαγική περίοδος για μπάσκετμπολ

Αν ρωτούσε κανείς το ΝΒΑ ποια είναι η επικερδέστερη περίοδος του, η απάντηση είναι εύκολη: Τα Χριστούγεννα.

Τότε που ορίζει ματσάρες, όλες καλύπτονται από την τηλεόραση και γύρω από τη γέννηση του Θεανθρώπου και της πορτοκαλί μπάλας, στήνεται ένα γαϊτανάκι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή την... ευλαβική συνήθεια δεν ήθελε να χάσει το ΝΒΑ. Γι' αυτό και πιέσει την πλευρά των παικτών για τη Χριστουγεννιάτικη έναρξη.

Δεν είναι μόνο η απαίτηση του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ. Είναι και το... δέλεαρ. Που αντιστοιχεί σε έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, μόνο για τις τελευταίες οκτώ ημέρες του έτους!

Οι ιδιοκτήτες φρόντισαν να ενημερώσουν την πλευρά των παικτών που θα έπαιρναν – έτσι και αλλιώς – το 49% των εσόδων, το μερίδιό τους.

Και πως οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν μία απεριόριστη παρακαταθήκη, προκειμένου να διασφαλίσουν τα παχυλά κέρδη τους. Τελικά, οι συζητήσεις έφεραν το ποσοστό κάπου στο 17-18% (από το 10% που είναι κανονικά) και γι' αυτό υπήρχε η καθυστέρηση, αλλά επιτεύχθηκε και η συμφωνία.

Αυτή φέρνει αργοπορία στο άνοιγμα της αγοράς των ελεύθερων παικτών και των ανταλλαγών. Και φυσικά της προετοιμασίας των παικτών.

Η διαφοροποίηση στο ποσοστό παρακράτησης θα έχει διάρκεια δύο ετών και μετά θα επιστρέψει στο κανονικό όριό του.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκε πως το salary cap (το διαθέσιμο ποσό για τους ετήσιους μισθούς) θα έχει ετήσια αύξηση 2%.

Τι ήθελαν οι παίκτες

Η επιλογή της έναρξης τον Ιανουάριο ήταν αρχικά θέμα ξεκούρασης. Η σεζόν για τις ομάδες των τελικών, Λος Άντζελες Λέικερς και Μαϊάμι Χιτ, ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου. Και η Ένωση των Παικτών απαιτούσε ξεκούραση τουλάχιστον δύο μηνών, προτού ξεκινήσουν τα... βάσανα. Την ίδια στιγμή, ήθελαν να υπάρχει και αρκετός χρόνος για τις ανταλλαγές και τις μετακινήσεις των ελεύθερων παικτών. Τελικά συμβιβάστηκαν με την μικρότερη χασούρα χρημάτων. Αφού η σεζόν επίσημα θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, με την έναρξη των προπονήσεων.

Στις συζητήσεις με τη Λίγκα, υπήρχαν και αρκετοί παίκτες που ζήτησαν αυξημένα υγειονομικά μέτρα, αφού η νέα σεζόν δεν θα είναι στο αποστειρωμένο περιβάλλον της «φούσκας».

Όπως και να έχει, η νέα σεζόν αναμένεται να έχει και φιλάθλους στο γήπεδο. Στις σουίτες, με τη χωρητικότητα να φτάσει από 25% έως 50%.

Το πρόγραμμα με την έναρξη στις 22/12

  • 1/12: Αρχίζουν οι προπονήσεις

  • 3-4 φιλικά προετοιμασίας

  • Σεζόν 72 αγώνων

  • Κάθε ομάδα θα έχει 14 φορές back2back παιχνίδια

  • Τα ταξίδια θα μειωθούν κατά 25%

  • Το All Star Game θα γίνει τον Μάρτιο με έξι ημέρες διακοπής

  • Η κανονική σεζόν τελειώνει στις 16 Μαΐου

  • Τουρνουά εισόδου στα playoffs για τις ομάδες που θα βρεθούν από την 7η έως τη 10η θέση σε Ανατολή και Δύση

  • Τα playoffs θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου

  • Και οι τελικοί (αν πάνε σε επτά ματς) θα ολοκληρωθούν στις 22 Ιουλίου

  • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στις 23 Ιουλίου!

 

NBA Τελευταία Νέα