Αυτή είναι η «φούσκα» που μπήκαν όλοι για να συνεχιστεί το ΝΒΑ! (pics)

Αντωνία Σπανού
Αυτή είναι η «φούσκα» που μπήκαν όλοι για να συνεχιστεί το ΝΒΑ! (pics)

bet365

Η «φούσκα» του ΝΒΑ σχεδιάστηκε και ετοιμάστηκε για να φυλάξει τους «παίκτες» ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

To NBA, όπως και τα περισσότερα γεγονότα στον πλανήτη, σταμάτησαν απότομα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Εκείνο το πρώτο κρούσμα του Ρούντι Γκομπέρ στις 11 Μαρτίου ήταν αρκετό, για να επικρατήσει πανικός, τα πάντα να ακυρωθούν και όλοι να βρεθούν στην αβεβαιότητα. Φυσικά, αυτό δεν συνέβη μόνο στο μπάσκετ, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα με την πανδημία να έχει στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ εκατομμύρια έχουν νοσήσει. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όλοι παλεύουν να επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα.

Το ίδιο ισχύει και για το ΝΒΑ. Με τεράστια προσοχή και μετά από πολύ μεγάλες συζητήσεις αποφασίστηκε ένα σχέδιο για να συνεχιστεί η φετινή σεζόν. Αυτό ονομάστηκε «φούσκα» και παρά τα πολλά κρούσματα που ανακοινώνονταν κάθε μέρα το σχέδιο προκρίθηκε και προχώρησε. Οι διαφωνίες ήταν πάρα πολλές, η αβεβαιότητα ακόμα μεγαλύτερη και μετά από εξηγήσεις οι περισσότεροι δέχτηκαν να το κάνουν. Οι παίκτες ρωτήθηκαν, οι προπονητές το ίδιο και όλοι είχαν το ελεύθερο να αποφασίσουν για τον εαυτό τους. Μαζί με τον κορονοϊό, υπήρξε και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και κάπου εκεί η κατάσταση στις ΗΠΑ ξέφυγε εντελώς και τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα.

Οι παίκτες απαίτησαν κάποια άλλα πράγματα, η «φούσκα» πήρε την τελική της μορφή και όλοι μπήκαν σε αυτήν σε μια μεγάλη προσπάθεια να τελειώσει η φετινή εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 30 Ιουλίου, με 22 ομάδες να παίρνουν μέρος. Το πλάνο λέει ότι οι ομάδες θα παίξουν 6 με 8 αγώνες κανονικής διάρκειας, ώστε να βγουν οι ομάδες των playoffs. Εκεί τα πάντα θα γίνουν όπως τα ξέρουμε, με σειρά αγώνων, μέχρι να φτάσουμε στον πρωταθλητή.

Ας δούμε αναλυτικά τι πρόκειται να συμβεί...

Πότε η «φούσκα» ξεκινάει και πότε τελειώνει;

Τα παιχνίδια είναι προγραμματισμένα να αρχίσουν στις 30 Ιουλίου, ενώ τα playoffs θα ξεκινήσουν στις 17 Αυγούστου. Αν είναι απαραίτητο και χρειαστεί παιχνίδια κανονικής διάρκειας θα γίνουν 15 και 16 Αυγούστου. Οι Τελικοί του ΝΒΑ θα αρχίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσουν το αργότερο στις 13 Οκτώβρη, με την νέα σεζόν να είναι προγραμματισμένη να αρχίσει μετά τα Χριστούγεννα.

  • 30 Ιουλίου - 14 Αυγούστου: Ματς κανονικής περιόδου
  • 15-16 Αυγούστου: Τουρνουά Play in
  • 17 Αυγούστου: Αρχίζουν τα Playoffs
  • 30 Αυγούστου: Οι παίκτες θα υποδεχθούν την οικογένεια ή καλεσμένους τους
  • 31 Αυγούστου - 13 Σεπτεμβρίου: Ημιτελικά Περιφέρειας
  • 15 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου: Τελικοί Περιφέρειας
  • 30 Σεπτέμβρη - 13 Οκτώβρη: Τελικοί ΝΒΑ

Οι 22 ομάδες που παίρνουν μέρος στην συνέχεια του ΝΒΑ

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε τις 13 ομάδες από την Δύση και τις 9 από την Ανατολή, που είναι και αυτές που θα συνεχίσουν την πορεία τους την φετινή σεζόν.

Πόσοι παίκτες θα είναι στα ρόστερ;

Οι ομάδες πήραν μαζί τους στο Ορλάντο 17 παίκτες έχοντας στα playoffs την δυνατότητα να έχουν 15 παίκτες, 13 ενεργούς και 2 ανενεργούς.

Είναι υποχρεωμένοι οι παίκτες να πάνε στο Ορλάντο;

Οι παίκτες δεν εξαναγκάστηκαν να πάνε στο Ορλάντο. Με όλα αυτά που έχουν συμβεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους και το ΝΒΑ κατανοεί τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων, με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον εαυτό του. Αν μια ομάδα αποφασίσει ότι ένας παίκτης ρισκάρει την υγεία του και δεν μπορεί να είναι τότε αυτός ο παίκτης θα πάρει κανονικά τον μισθό του. Όλοι οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν, αλλά δεν θα πληρωθούν.

Που θα μένουν οι παίκτες;

Μεγάλη κουβέντα έχει προκύψει για τα δωμάτια και την... πολυτέλεια τους μεταξύ των παικτών. Αρκετοί στην πρώτη ματιά γκρίνιαξαν, αλλά πλέον όλα αυτά ξεπεράστηκαν και άπαντες προσαρμόστηκαν. Οι ομάδες μένουν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία και αυτά είναι...

Στο ίδιο ξενοδοχείο και συγκεκριμένα το «Grand Destino» θα μένουν οι Μπακς του δικού μας Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τους Λέικερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Από την άλλη στο ίδιο ξενοδοχείο θα είναι και τα τρία αδέρφια, καθώς ο Θανάσης παίζει και αυτός στα... ελάφια, ενώ ο Κώστας είναι στους Λέικερς.

Εκτός από τις δύο αυτές ομάδες, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα είναι επίσης και οι Ράπτορς που πέρσι κατέκτησαν το πρωτάθλημα και οι Κλίπερς, Σέλτικς, Νάγκετς και Τζαζ. Οι Θάντερ, Σίξερς, Ρόκετς, Πέισερς, Μάβερικς, Νετς, Γκρίζλις και Μάτζικ θα μένουν στο «Grand Floridian», ενώ τέλος οι Μπλέιζερς, Κινγκς, Πέλικανς, Σπερς, Σανς και Ουίζαρντς θα είναι στο «Yacht Club».

Θα επιτραπούν οπαδοί στην «φούσκα»;

Οπαδοί δεν πρόκειται να επιτραπούν στην συνέχεια του ΝΒΑ, αλλά θα επιτρέπεται οι παίκτες που δεν έχουν κάποια υποχρέωση να παρακολουθήσουν αν θέλουν παιχνίδια των άλλων ομάδων. Επίσης είναι αβέβαιο αν θα επιτραπούν αυτό το έτος ξανά οπαδοί στα γήπεδο, κάτι που αυτή την στιγμή φαντάζει σχεδόν αδύνατο, ενώ για την επόμενη σεζόν θα συζητηθεί το 15% με 20% της χωρητικότητας, σύμφωνα με τον Σίλβερ.

Πως θα γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό;

Τα πρωτόκολλα των τεστ και της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα αυστηρά από το ΝΒΑ και το πρώτο που είναι σίγουρο είναι πως κάθε ένας που μπαίνει στην «φούσκα» πρέπει να κάνει τεστ. Όποιος φεύγει και επιστρέφει μπαίνει σε καραντίνα για 48 ώρες, ενώ χρειάζεται και δύο αρνητικά τεστ. Κάθε παίκτης που αφήνει την «φούσκα» θα μπαίνει σε καραντίνα μέχρι και 10 ημέρες από την επιστροφή του στην Ντίσνεϊ, ενώ δεν θα παίζει χωρίς δύο αρνητικά τεστ. Παράλληλα, οι παίκτες κάνουν τεστ κάθε βράδυ και τα αποτελέσματα βγαίνουν κάθε πρωί. Όλοι έχουν υπογράψει και συμφωνήσει σε αυτούς του κανόνες και φυσικά είναι υποχρεωμένοι να τους δέχονται.

Τα μέτρα για να αισθάνονται ασφαλείς οι παίκτες...

Η αλήθεια είναι ότι η λίγκα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κανείς δεν πρόκειται να κολλήσει κορονοϊό, αλλά σίγουρα κάνουν ότι μπορούν για να προστατέψουν τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν προτάσεις που έχουν γίνει στους παίκτες όπως τον να μην γλύφουν τα δάχτυλα τους, ενώ πρέπει να φορούν συσκευές που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες. Μέχρι την έναρξη των αγώνων τους είχε προταθεί να έρχονται σε επαφή μόνο με παίκτες και προπονητές της δικής τους ομάδας, ενώ πρέπει να κρατούν γενικά αποστάσεις, έπειτα από τους πρώτους αγώνες μπορούν να επικοινωνούν όλοι με όλους. Ωστόσο απαγορεύεται κάποιος παίκτης να μπει στο δωμάτιο κάποιου άλλου. Η μάσκα είναι αναγκαστική σε κάθε περίσταση, εκτός από το φαγητό και την άσκηση. Εκτός από αυτά έχει συμφωνηθεί με τους παίκτες να μπορούν να φύγουν σε περιπτώσεις όπως η γέννηση των παιδιών τους, θάνατο στην οικογένεια ή κάποια άλλη εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη. Όλα τα παραπάνω αν δεν τηρούνται, μπορεί εύκολα να... καρφώσει ο ένας τον άλλον, αφού υπάρχει γραμμή μόνο γι΄αυτόν τον σκοπό.

Τι γίνεται αν ένας παίκτης βγει θετικός για Covid -19

Όποιος παίκτης βγει θετικός σε τεστ για κορονοϊό μπαίνει αυτόματα σε καραντίνα τουλάχιστον 7 ημερών. Όποιος παίκτης προσβληθεί από κορονοϊό ή τραυματιστεί μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει πάλι πίσω. Το πρωτόκολλο για κάποιον θετικό σε Covid - 19 λέει το εξής.

  • Μπαίνει άμεσα σε απομόνωση
  • Κάνει ξανά τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι είναι θετικός.
  • Βγαίνει από την απομόνωση μόνο με πολλά αρνητικά τεστ και επιστρέφει στην δράση.

Τι γίνεται με το προσωπικό της «φούσκας»

Το προσωπικό που βρίσκεται στην Disney δεν χρειάζεται να είναι σε καραντίνα, αλλά πρέπει άπαντες να υπακούν σε πολύ αυστηρούς κανόνες όταν έρχονται σε επαφή με παίκτες ή προσωπικό.

  • Πρέπει πάντα να φορούν μάσκα και γάντια
  • Ποτέ δεν πρέπει να πλησιάζουν τους παίκτες πιο κοντά από 2 μέτρα.
  • Θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους και οποιοδήποτε σύμπτωμα έχουν
  • Ποτέ δεν βρίσκονται στο δωμάτιο μαζί με τον παίκτη

Οι ανέσεις που θα έχουν οι παίκτες και οι προπονητές

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα γι' αυτό και είναι η αλήθεια ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχουν συνηθίσει οι παίκτες του ΝΒΑ. Οι παίκτες είναι μακρυά από όσα αγαπάνε και γι' αυτό η λίγκα προσπαθεί να κάνει την ζωή τους όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Υπάρχει μέσα στην «φούσκα» κουρείο, μέρος που μπορούν να παίζουν παιχνίδια, χώρος για να παίζουν DJs, σινεμά και μπόουλινγκ. Έξω μπορούν να κάνουν μπάνιο στην πισίνα, να παίξουν γκολφ και να πάνε για ψάρεμα, ενώ τώρα που ξεκινούν τα παιχνίδια οι παίκτες θα μπορούν να παρακολουθούν και ματς.

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του gazzetta.gr για την επιστροφή του ΝΒΑ!

 

NBA Τελευταία Νέα