NBA: Το σχέδιο της επόμενης χρονιάς και τα πολλά ερωτηματικά

NBA: Το σχέδιο της επόμενης χρονιάς και τα πολλά ερωτηματικά

bet365

Το σχέδιο διάσωσης της φετινής χρονιάς ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την επόμενη. Ο Δεκέμβρης είναι ο απολύτως επικρατέστερος μήνας για την έναρξη της σεζόν 2020-21 αλλά κανείς δεν γνωρίζει τις συνθήκες.

Ασκήσεις επί χάρτου, λεπτομερής εξέταση σεναρίων με υπολογισμό κάθε είδους λεπτομέρειας, στην πραγματικότητα όμως ακόμη όμως κι ένας τόσο άρτια οργανωμένος οργανισμός, όπως το ΝΒΑ, δυσκολεύεται να σχεδιάσει με ασφάλεια την επόμενη μέρα. Δείγμα των παρενεργειών που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορονοϊού. Η αλήθεια είναι ότι το ΝΒΑ βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά διότι, εκεί που προγραμμάτιζε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής για την αγωνιστική περίοδο 2021-22 με προφανή στόχο τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ελκυστικού προϊόντος, ξαφνικά υποχρεούται να λάβει δραστικές αποφάσεις για την αμέσως προηγούμενη. Η πρώτη επιχείρηση των αξιωματούχων του ΝΒΑ ήταν η διάσωση της παρούσης, προς συρρίκνωση της οικονομικής απώλειας των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι με διαδικασίες… fasttrack θα ολοκληρωθεί η τωρινή χρονιά. Με φόβο; Προφανώς.

Οι περιστάσεις απαιτούν κάθε βήμα τη φορά κι έτσι παραμένουν στην ατμόσφαιρα πολλά ερωτήματα σχετικά με την επόμενη σεζόν. Τα σενάρια είναι αρκετά. Το πιθανότερο είναι να αρχίσει η αγωνιστική περίοδο 2020-21 ανήμερα των Χριστουγέννων. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχουν όμως τα κριτήρια των αποφάσεων. Η λογική του «να γίνει ένα Πρωτάθλημα, για να γίνει» δεν συνάδει με την πολιτική του ΝΒΑ γι’ αυτό εξάλλου παραμένει σε σταθερά ανοδική πορεία και φυσικά εκτόξευσε την αξία του προϊόντος. Υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη…

1.Το επίπεδο διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες

2.Οι συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων καθώς αν διατηρηθεί το «καθεστώς» απουσίας των φιλάθλων όλα τα franchise θα φλερτάρουν με νέα ανυπολόγιστης αξίας οικονομική ζημία.

3.Τα οργανογράμματα των franchise καθώς δεν είναι τόσο απλό να αρχίσει μια σεζόν από τη μία μέρα στην άλλη.

4.Η άποψη των σταθερών και μεγάλων εμπορικών συνεργατών του ΝΒΑ οι οποίοι ετησίως επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και θέλουν την αξία του προϊόντος να διατηρείται στο υψηλότερο επίπεδο.

5.Η υγεία των πρωταγωνιστών, δηλαδή, των αθλητών καθώς το σύνηθες κενό μεταξύ του τελευταίου αγώνα των Playoffs με την έναρξη της επόμενης σεζόν ήταν τέσσερις μήνες. Τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος συρρίκνωσης του διαστήματος σε 25 ημέρες! Θα αντέξουν οι αθλητές;

Γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς στοιχειοθετεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, βαστά ένα μικρό καλάθι στο οποίο υποχρεούται να βάλει ένα σωρό πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι η λοταρία του ντραφτ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου ή ακόμη το ίδιο το ντραφτ το οποίο προγραμματίστηκε για τις 16 Οκτωβρίου. Πρόβλημα είναι ότι θα διεξαχθεί τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς (σ.σ. αν κυλήσουν όλα ομαλά, ο τελευταίος αγώνας της Postseason θα γίνει 13 Οκτωβρίου) και του επιπέδου ετοιμότητας των ομάδων πριν την τελική επιλογή. Το ίδιο συμβαίνει και με την freeagency καθώς η… αγορά προβλέπεται να ανοίξει στις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή, πριν καλά-καλά ο ιδρώτας απορροφηθεί από τα σώματα των αθλητών.

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η 1Η ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ;

Το ερώτημα είναι ρητορικό καθώς στην παρούσα στιγμή είναι εξαιρετικά αδύνατο να απαντηθεί. Καταρχάς, μάλλον αφήνουμε κατά μέρος τις «ακραίες» προτάσεις περί έναρξης της σεζόν τον Μάρτιο του 2021 και ολοκλήρωση αυτής τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, διότι σε περίπτωση εφαρμογής της, θα προκαλέσει δυσλειτουργία και στη σεζόν 2021-22, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, εάν κι εφόσον πραγματοποιηθούν αυτοί στο Τόκιο στα τέλη του Ιούλη έως και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2021.

Ρεαλιστικά, δύο σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Το πρώτο προβλέπει την έναρξη της σεζόν την 1η του Δεκέμβρη καθώς εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των φιλάθλων θα είναι σε υψηλό επίπεδο σε συνδυασμό και με τη μειωμένη δράση στα υπόλοιπα δημοφιλή αθλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, αυτή η ημερομηνία δεν απέχει τόσο πολύ από τη συνηθισμένη καθώς η κανονική διάρκεια αρχίζει πάντα στα τέλη του Οκτώβρη.

Ωστόσο, οι παίκτες εξέφρασαν αντίθετη άποψη και προς αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκε η περίπτωση του ΛεΜπρον Τζέιμς. Αν οι Λος Άντζελες Λέικερς φτάσουν στους τελικούς της φετινής σεζόν, ο 36χρονος ΛεΜπρον δεν θα έχει περισσότερες από 27 ημέρες ξεκούρασης καθώς τα training camp προβλέπεται να αρχίσουν στις 10 Νοεμβρίου. Κοινώς, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την οργανική κατάσταση των αθλητών στο ενδεχόμενο έναρξης της σεζόν την 1η Δεκεμβρίου 2020.

ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ;

Αυτή η άποψη διατυπώθηκε απ’ όλους όσοι είναι υπέρ της παράτασης έναρξης της σεζόν. Το σενάριο του Μαρτίου ουσιαστικά απορρίπτεται εν τη γενέσει του, οπότε η παροχή επιπλέον 25 ημερών ξεκούρασης στους αθλητές, ενδεχομένως να μειώσει κάθε πιθανότητα ισχυρών διχογνωμιών μεταξύ αυτών που αποφασίζουν για το μέλλον του Πρωταθλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ίσως χρειαστεί η άμεση εφαρμογή σχεδίου μείωσης των αγώνων της κανονικής διάρκειας, το οποίο έχει συζητηθεί πολλάκις στο εσωτερικό του ΝΒΑ και με σκοπό να βγουν οι ημερομηνίες και ταυτοχρόνως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή συνθηκών κανονικότητας τη σεζόν 2021-22. Είναι ευνόητο εξάλλου ότι οι τελικές αποφάσεις στο ΝΒΑ δεν θα ληφθούν με γνώμονα την επόμενη χρονιά αλλά θα αποτελέσουν κομμάτι μακροπρόθεσμου σχεδίου με βασικά κριτήρια τη διασφάλιση της ασφάλειας αλλά και της παρουσίας των φιλάθλων στο γήπεδο, της διατήρησης των βασικών χορηγών αλλά και της υψηλής αξίας του προϊόντος.

«ΕΥΤΥΧΩΣ» ΔΕΝ… ΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΟΙ FREE AGENTS

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών εξελίξεων μάλλον υπάρχει και μια θετική κι αυτή σχετίζεται με τη λάμψη των freeagents. Κακά τα ψέματα, δεν θαμπώνει κανέναν. Μπορεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους από τη free agency του 2021, ήδη όμως αυτή απασχολεί περισσότερο από την αντίστοιχη που ακολουθεί. Βάσει τωρινών δεδομένων free agents το 2021 θα είναι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, ΛεΜπρον Τζέιμς, Κάουι Λέοναρντ, Πολ Τζορτζ, Τζέισον Τέιτουμ, Κρις Πολ, Τζρου Χόλιντεϊ, Μπράντλεϊ Μπιλ, Λαμάρκους Όλντριτζ δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι της αφρόκρεμας του Πρωταθλήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο η… σπέκουλα άρχισε νωρίς με την ανάπτυξη διαφόρων σεναρίων περί του μέλλοντος κυρίως του Γιάννη, ανεξαρτήτως των διαδοχικών τοποθετήσεών του.

Το επίπεδο των φετινών freeagents δεν είναι όμοιο με το αντίστοιχο αυτών που ακολουθούν, δεν σημαίνει όμως ότι πρόκειται για μη ηχηρά ονόματα. Βάσει σχεδιασμού, η αγορά θα ανοίξει στις 18 Οκτωβρίου και τα κορυφαία ονόματα είναι αυτά των Γκόρντον Χέιγουρντ, Πολ Μίλσαπ, Ντεμάρ ΝτεΡόζαν, Ότο Πόρτερ Τζούνιορ, Αντρέ Ντράμοντ, Χασάν Ουάιτσαϊντ, Μαρκ Γκασόλ, Ντανίλο Γκαλινάρι και φυσικά του Άντονι Ντέιβις.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη στοιχείο προς διερεύνηση, υπό την έννοια ότι, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα ισχύσουν όλα όσα έχουν αποφασιστεί. Το salary cap για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (2020-21) ορίστηκε στα 116 εκατομμύρια δολάρια και το όριο (συμπεριλαμβανομένου του φόρου πολυτελείας) θα πλησιάσει τα 140 εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένης της άγνοιας των συνθηκών διεξαγωγής του επόμενου Πρωταθλήματος, άρα και του επιπέδου οικονομικών ζημιών, θα παρουσιάσει ενδιαφέρον η στάση των ιδιοκτητών, του ΝΒΑ και φυσικά της Ένωσης Παικτών στο ενδεχόμενο πιθανής αναπροσαρμογής δεδομένων. Η απλή λογική υποδηλώνει ότι με μειωμένα έσοδα είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν τα συμβόλαια στο ίδιο ύψος, επί του παρόντος όμως, πέραν των συζητήσεων που έγιναν στο περιθώριο για την επανέναρξης της τωρινής σεζόν, δεν υφίσταται οριστική απόφαση.

ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΡΑΦΤ

Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στις 20 Αυγούστου, θα γίνει γνωστή η σειρά επιλογής παικτών στο ντραφτ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου στο Barclays Center στη Νέα Υόρκη. Λόγω της πανδημίας, η φετινή διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη των τελευταίων χρόνων καθώς δεν θα διεξαχθούν pre draft camp. Τούτο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους λιγότερο προβεβλημένους αθλητές του κολεγιακού Πρωταθλήματος, δηλαδή αυτούς που επένδυαν στην αγωνιστική παρουσία τους στα καμπ με την ελπίδα της επιλογής τους από ομάδα του ΝΒΑ. Αυτοί, ήδη κουβαλούν στις πλάτες του την ακύρωση της τελικής φάσης του NCAA, γεγονός το οποίο μείωσε και την… ύλη των scout των ομάδων του ΝΒΑ για τα χαρακτηριστικά των παικτών που είναι προς επιλογή. Θεωρείται ότι στην πρώτη πεντάδα της επιλογής θα είναι παίκτες όπως ο 19χρονος γκαρντ, Άντονι Έντουαρντς, ο εξίσου νεαρός σέντερ, Τζέιμς Γουάιζμαν αλλά και ο απόφοιτος του Ντέιτον, Όμπι Τόπιν. Η σειρά της επιλογής παικτών θα εξαρτηθεί φυσικά από το αποτέλεσμα της λοταρίας και φυσικά των αναγκών των ομάδων οι οποίες θα έχουν τις πρώτες επιλογές.

Δείτε ΕΔΩ το μεγάλο αφιέρωμα του gazzetta.gr στο restart του ΝΒΑ

 

NBA Τελευταία Νέα