Γιατί ο Karnisovas ήταν απαραίτητος για τους Bulls;

Γιατί ο Karnisovas ήταν απαραίτητος για τους Bulls;

Shake n' Bake Shake n' Bake
Γιατί ο Karnisovas ήταν απαραίτητος για τους Bulls;

bet365

Ήταν πριν 23 χρόνια όταν ο Arturas Karnisovas ευστοχούσε από τη γωνία για 3 δίνοντας στον Ολυμπιακό το προβάδισμα απέναντι στους Chicago Bulls του Michael Jordan. Αν εκείνη την στιγμή του έλεγες ότι σε 23 χρόνια θα είσαι ο no. 1 άνθρωπος που θα παίρνει τις μπασκετικές αποφάσεις στους Bulls, μάλλον θα σε κοίταγε σαν να ήσουν τρελός. Ή μήπως όχι;

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Πριν να εξετάσουμε τα στοιχεία που έφεραν τον Karnisovas να είναι Executive Vice - President of Basketball Operations στους Bulls, αν κοιτάξεις την πορεία του καταλαβαίνεις ότι είναι ένας άνθρωπος που πάντα έψαχνε την επιτυχία μέσα στις δυσκολίες. Και πάντα τα κατάφερνε. Γεννημένος στο Klaipeda, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, κατάφερε να πάει στην Αμερική στα 19 του και να παίξει στο Seton Hall του ιστορικού PJ Carlesimo (και του ακόμα πιο ιστορικού Νίκου Γκάλη). Για να γίνει αυτό και να μπορεί να πηγαινοέρχεται στη Λιθουανία, ο Karnisovas έπρεπε να βρει την άκρη με την KGB. Στα 20 του. Μια διαπραγμάτευση που αν πάει στραβά, πολλά άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν. Ο Arturas τα κατάφερε.

Πηγαίνοντας στην Αμερική δε μιλούσε αγγλικά. Κι όμως μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να πάει το βραβείο του Μαθητή/Αθλητή. Η ζωή τον έφερε στο Houston ως scouter κι ύστερα στο Denver ως assistant general manager. Πλέον έχει την ευκαιρία να αναβιώσει ιστορικές μνήμες για την πόλη του Chicago.

Όταν ακούμε τους Chicago Bulls, το μυαλό όλων πηγαίνει στα 90s και την ιστορική ομάδα με τον Michael Jordan και τα έξι πρωταθλήματα. Τότε, το Chicago ήταν το place to be για μπάσκετ σε όλη την Αμερική. Η νοοτροπία του νικητή που ενσάρκωνε ο Jordan, ο Pippen, o Rodman, o Kukoc, o Phil Jackson, o Steve Kerr έκαναν τους Bulls μια από τις πιο μυθικές ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ.

Κάπως έτσι στήθηκε η μεγαλύτερη παγίδα για τη μετέπειτα εποχή, ωστόσο. Ο Jordan έφυγε κι οι Bulls για λίγα χρόνια ήταν μετέωροι. Μέχρι που εξαργύρωσαν την τρομακτική τους τύχη στο lottery του 2008 με τον Derrick Rose. Ένας νέος contender στήθηκε γύρω του και το μέλλον φαινόταν λαμπρό, όμως σαν καρμική τιμωρία για το 1,7% που είχαν οι Bulls όταν κέρδισαν το no. 1 pick, ο Rose καταστράφηκε από τραυματισμούς και το Chicago δεν ορθοπόδησε ποτέ. Ήταν όμως μόνο αυτή η αιτία; Το κάρμα;

Σε όλα αυτά τα χρόνια, οι Bulls προσπάθησαν να προσεγγίσουν αρκετούς παίκτες. Toν LeBron, τον Wade, τον Bosh, τον Melo, όλους στο top της καριέρας τους. Δεν είπαν ποτέ το ναι. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι πολύ δύσκολο να βαδίσεις στα χνάρια του μεγαλύτερου παίκτη όλων των εποχών και να χτίσεις το δικό σου μύθο. Για πάντα στα μάτια των fans θα συγκρίνεσαι με τα τρομακτικά επιτεύγματα του Jordan. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι το Chicago, παρότι είναι μια
τεράστια αγορά (η 4 η σε όλη την Αμερική) δεν είναι μια τρελά δελεαστική πόλη για να ζεις. Κάνει τρελό κρύο και δεν έχει το glamour του Miami ή του Los Angeles.

Παρότι οι παραπάνω λόγοι είναι πιστευτοί κι έως ένα βαθμό αληθινοί, το θέμα με τους Bulls βρισκόταν αλλού. Όταν έγιναν μια από τις μεγαλύτερες δυναστείες που είχε δει το σύγχρονο ΝΒΑ, οι Bulls έπεσαν στην παγίδα του να θεωρήσουν τους εαυτούς «μεγαλύτερους από το παιχνίδι». Αυτό, όμως, έχει αλλάξει τρομακτικά σε σχέση με τα 90s, τόσο εντός γηπέδου όσο κι εκτός. O τρόπος που προσεγγίζονται οι παίκτες, το πώς λειτουργούν τα σύγχρονα μεγάλα franchises, το πώς είναι στημένα τα front offices είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι πριν 30 χρόνια. Oι Bulls χρησιμοποιούσαν ως δέλεαρ το brand που είχαν χτίσει με τον Jordan, τα banners που κρέμονται στην οροφή του United Center. Για να το πω πιο ωμά η νοοτροπία τους ήταν «γίναμε μια από τις πιο ιστορικές ομάδες όλων των εποχών, θα έπρεπε ΕΣΥ να θες να παίξεις/προπονήσεις για εμάς, όχι εμείς να σε παρακαλάμε». Αυτό δε δουλεύει στο σύγχρονο ΝΒΑ. Οι παίκτες είναι πιο έξυπνοι και πιο ενημερωμένοι από ποτέ. Απλά το ιστορικό logo των Bulls δε θα κάνει τη διαφορά. Το brand έχει χαθεί. Κι αυτό θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του Karnisovas. Οι Chicago Bulls πρέπει να γίνουν rebranded και να εκσυγχρονιστούν.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι Bulls στις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει θεωρούνται από τις πιο old- school ομάδες στο ΝΒΑ. Ο Zach LaVine υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν έχουν analytics department, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στο σύγχρονο ΝΒΑ όπου τα advanced statistics καθορίζουν την στρατηγική μιας ομάδας.

Δεν έχουν injury prevention department. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι stars της ομάδας είχαν σημαντικούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια. Το να προλαμβάνεις τους τραυματισμούς είναι πλέον πιο σημαντικό από το να τους θεραπεύεις και υπάρχουν ομάδες με ολόκληρα teams που ασχολούνται με αυτό, που ξέρουν καθημερινά τα όρια των παικτών και μπορούν ουσιαστικά να κάνουν μια calculated πρόβλεψη για το πότε αυτοί θα τραυματιστούν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τους δώσουν την ξεκούραση ή την αποθεραπεία που χρειάζονται σε καθημερινή βάση.

Τα σύγχρονα front-offices είναι πολυπληθέστερα σε σχέση με το παρελθόν κι όμως οι Bulls επέμεναν να έχουν ένα μικρό team που έτρεχε την ομάδα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Για να αλλάξει, ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετά λεφτά. Είναι διατεθειμένος ο Reinsdorf να τα δώσει;

Ο ιδιοκτήτης των Βulls είναι από τους πιο πιστούς σε όλο το ΝΒΑ. Στα 36 χρόνια που έχει την ομάδα, μόλις δύο άνθρωποι είχαν τον απόλυτο έλεγχο. O Jerry Krause κι ο John Paxson. Τους εμπιστευόταν τυφλά και τους είχε δώσει λευκή επιταγή ως προς το πώς να φτιάξουν την ομάδα. Το ίδιο θα κάνει και με τον Karnisovas τώρα. Δε θεωρείται, ωστόσο, ένας owner που θα ξοδέψει όσο χρειάζεται για να γίνει η ομάδα κορυφαία. Αυτός ήταν ο λόγος, άλλωστε, που ενώ στην αρχή κινήθηκε για παράγοντες-μαμούθ όπως ο Sam Presti των Thunder κι ο Masai Ujiri των Raptors, μόλις άκουσε τις οικονομικές τους απαιτήσεις έκανε πίσω κι επέλεξε μια πιο συμφέρουσα λύση στον ανερχόμενο Karnisovas. Αν ο λόγος ήταν για να μπορεί να διαθέσει περισσότερα λεφτά στην στελέχωση του νέου front office, έχει καλώς. Αν ο λόγος, όμως, ήταν η επιλογή μιας οικονομικής λύσης, θα υπάρχει πρόβλημα.

Τι μπορεί, όμως, να δώσει ο Karnisovas που έλλειπε από τους Bulls;

Ο Αrturas ξεκίνησε να δουλεύει στους Houston Rockets ως international scouter για τον Daryl Morey. Ο ίδιος ο general manager των Rockets έκανε διθυραμβικά σχόλια για τις ικανότητες του πρώην συνεργάτη του. Μέσα από τους Rockets ο Karnisovas έχτισε το δικό του δίκτυο παγκοσμίως, κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος πίσω από το Basketball Without Borders και να τρέχει το Adidas Eurocamp (ουσιαστικά το NBA Draft Combine της Ευρώπης). Οι γνωριμίες του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανεπανάληπτες. Όπως είπε κι ο ίδιος, ωστόσο, στο podcast του με τον Woj, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν παίκτη που δεν έχουν δει οι άλλες ομάδες. Το θέμα είναι πώς τους αξιολογείς. Και σε αυτό ο Karnisovas φαίνεται να είναι εξαιρετικός, όπως απέδειξε ρισκάροντας και διαλέγοντας τον Jokic στο νο. 14 του draft. Στους Βulls, η αξιολόγηση του roster θα είναι τρομερά σημαντική, καθώς έχουν αρκετούς παίκτες που είναι «ταλαντούχοι» αλλά υπάρχουν αρκετές φωνές που λένε ότι δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι ο Karnisovas φαίνεται να είναι τρομερά πολυσυλλεκτικός. Του αρέσει να έχει πολλές διαφορετικές φωνές μέσα στο δωμάτιο και να γίνεται challenged από αυτές, κάτι ο οποίο προσιδιάζει αρκετά τόσο στο front office των Nuggets, αλλά ακόμα περισσότερο σε εκείνο των Rockets, όπου υπήρχαν ο Morey, o Hinkie (o άνθρωπος πίσω από το Trust the Process των 76ers) κι ο Gersson Rosas (o President of Basketball Operations των Twolves). Ήδη οι Bulls προσέλαβαν τον JJ Polk των Pelicans για assistant general manager, ο οποίος θεωρείται ένας από τους γκουρού του salary cap, το οποίο είναι πολύ σημαντικό όπλο αν θες να κυνηγάς τα «καλά» συμβόλαια και τις «ευκαιρίες» στα trades και στο χτίσιμο της ομάδας. Σχεδόν μέλος της ομάδας θα πρέπει να θεωρείται κι ο Pat Connelly από τους Nuggets, ο οποίος είναι ειδικός στο player development. Γενικά, ο στόχος του Karnisovas φαίνεται να είναι να χτίσει ένα πολυπληθές front office, με πολλές διαφορετικές φωνές (στα πρότυπα των Clippers) όπου εκείνος θα είναι ο τελικός κριτής για όλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναδιαμόρφωσε το analytics department των Νuggets με ένα Λιθουανό αναλυτή κι έχει μάθει να δουλεύει με πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Αυτό είναι ακόμα ένας στόχος για τους Bulls, που στην έρευνα για τον νέο τους πρόεδρο δε συμπεριέλαβαν ούτε έναν αφροαμερικανό. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως είναι τρομερά σημαντικό για μια ομάδα να είναι inclusive στο front office της. Πέραν από τους προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με το ρατσισμό και την προκατάληψη απέναντι στους αφροαμερικανούς executives, είναι ένας τρόπος να δείξεις στους superstars ότι η ομάδα λειτουργεί μέσα σε σύγχρονους κανόνες, δίνοντας φωνή σε όλους όσους έχουν να πουν κάτι ανεξαρτήτως background, χρώματος, σεξουαλικής προτίμησης κλπ. Ο Κarnisovas φαίνεται να θέλει να θέσει αυτό το status, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά δημοκρατικός» από τους πρώην συνεργάτες του και φαίνεται να ανανεώνει εντελώς τη σκοροφαγωμένη νοοτροπία που υπήρχε μέχρι σήμερα στο Chicago.

Μια ακόμα διαφορά που θα δουν οι φίλοι των Bulls σε σχέση με τον Paxson θα είναι η προσέγγιση στα trades. Οι Bulls μέχρι τώρα προσπαθούσαν να βρουν παίκτες μέσα από το draft ή μέσα από πολύ λίγα trades (αφού δεν μπορούσαν να βρουν κι αλλιώς στο free agency). O Karnisovas, όπως είπαμε και παραπάνω, έχει θητεύσει δίπλα στο Morey στους Rockets. Αυτό σημαίνει ότι έχει μάθει να είναι τρομακτικά aggressive στο trade mentality, μιας κι ο Morey είναι γνωστό ότι έχει άπειρες ιδέες για trades με όλες τις ομάδες, τις οποίες κι επιδιώκει συνεχώς μέχρι να του «κάτσει» κάποια. Η λογική είναι να βγεις από το comfort zone, να δοκιμάσεις νέα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Σε κάποια θα πετύχεις, σε κάποια θα αποτύχεις. Θα είναι , ωστόσο, πολύ καλύτερο από το να μένεις στάσιμος σε μια μέτρια κατάσταση που δεν αφήνει περιθώρια εξέλιξης. Τα επόμενα χρόνια, οι Bulls θα παρουσιάσουν άλλη εικόνα σε σχέση με τα trades με τις άλλες ομάδες κι ο Arturas θα είναι πίσω από αυτό.

Προσπαθώντας να βγάλω μια άκρη για το τι τύπος είναι τελικά ο Karnisovas κι αν θα ταιριάξει στους Bulls, κατέληξα ότι ο τύπος του είναι ξεχωριστός και «λίγα λόγια, πολλή μουσική». Και τι μουσική ε; Πρώην συνεργάτες του ανέφεραν ότι για να συγκεντρωθεί, σε πολλά sessions έβαζε EDM αφού έτσι δούλευε καλύτερα. O Karnisovas θεωρείται ότι ήταν ο άνθρωπος που έκανε τη διαφορά οργανωτικά δίπλα στον υπερταλαντούχο, αλλά χαοτικό Tim Connelly των Denver Nuggets. Είναι ένας τύπος που θα δουλέψει πολύ για να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία γιατί απλά έτσι έχει μάθει να κάνει τόσα χρόνια. Είναι δημοκρατικός και του αρέσει να έχει διαφορετικές απόψεις κι ιδέες στο χώρο έτσι ώστε να βρει την καλύτερη ή την πιο λειτουργική. Είναι up to date σε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις και απαιτήσεις ενός NBA front office. Θεωρώ ότι αν του δοθούν τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια έχει όλα τα εχέγγυα να ανανεώσει εντελώς τους Chicago Bulls.

Το Chicago είναι ένας γίγαντας που κοιμάται σε όλα τα επίπεδα στο μπάσκετ (αγοράς, κοινού, ομάδας, legacy). To Chicago είναι ιστορικά μια από τις πιο tough πόλεις σε όλη την Αμερική, μια πόλη που για χρόνια ενσάρκωνε το American Dream. Αν δούλευες πολύ, μπορούσες να δημιουργήσεις κάτι μεγάλο. Υπάρχει κάτι που να φωνάζει πιο «American Dream» από ένα παιδί 19 χρονών που φεύγει από μια πόλη της Λιθουανίας και καταλήγει να ελέγχει μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ;

Μάνος

Shake n' Bake Social Media

facebook | twitter | instagram

Shake n' Bake Podcast

spotify | itunes | mixcloud | youtube

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Shake n' Bake
Shake n' Bake

Το Shake n' Bake είναι ένα ελληνικό μπασκετικό podcast που βρίσκεται φέτος στην τέταρτη season του. Μία δημιουργία του Δομήνικου και του Μάνου, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Μία εκπομπή από δύο φίλους του αθλήματος, με έμφαση στον μαγικό κόσμο του NBA. Από τη δημιουργία του και έπειτα έχει εξελιχθεί σε μία μπασκετική κοινότητα που μετράει χιλιάδες μέλη στα social media.

Ο Μάνος έχει σπουδάσει Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Είναι Chicago Bulls και... Ολυμπιακός!

Ο Δομήνικος έχει σπουδάσει μάρκετινγκ στην Πάντειο και στην Αγγλία ενώ τώρα παράλληλα με την εργασία του σπουδάζει σκηνοθεσία. Είναι Boston Celtics και... Παναθηναϊκός!