Είναι... δυνατό το «Bam» στο Μαϊάμι!

Είναι... δυνατό το «Bam» στο Μαϊάμι!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Είναι... δυνατό το «Bam» στο Μαϊάμι!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εξαιρετική πορεία των Μαϊάμι Χιτ στο φετινό ΝΒΑ, την «χημεία» που έχει φτιάξει ο Σποέλστρα με τους νεαρούς παίκτες, το ξεπέταγμα του Αντεμπάγιο, αλλά και την ώριμη χρονιά που διανύει ο Τζίμι Μπάτλερ.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Μετά το τέλος της χρυσής εποχής στο Μαϊάμι με την «big three» (ΛεΜπρόν Ουέιντ, Μπος) και την κατάκτηση δύο «back to back» πρωταθλημάτων στο ΝΒΑ (2012, 2013) όπως επίσης και με τη συμμετοχή σε άλλους δύο τελικούς (2011, 2014) δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που πίστεψαν στο μεγάλο «reborn» της ομάδας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να μην υπάρχει ένας ΛεΜπρόν ή ένας Ουέιντ, αλλά το Μαϊάμι με αργά, σταθερά, άκρως μελετημένα, ίσως και... ρισκαδόρικα βήματα (λόγω φυσικά και της παρουσίας του τεράστιου Πατ Ράιλι) είναι και πάλι ανάμεσα στις ομάδες που πρωταγωνιστούν και κάνουν «θόρυβο» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες...

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην δεύτερη θέση της Ανατολής, πίσω από τους Μιλγουόκι Μπακς με ρεκόρ 27-11 και δείχνουν έτοιμοι για το μεγάλο «Bam» στη σεζόν. Όπου «Bam» συμπληρώστε και το... Αντεμπάγιο. Αν μη τι άλλο πρόκειται για τον Most Improved Player της ομάδας από τη στιγμή που βρήκε χρόνο μετά το trade του Χασάν Ουάιτσαϊντ και έναν από τους βασικούς υποψήφιους για το εν λόγω βραβείο στο τέλος της σεζόν (σ.σ. ίσως να μην είναι το φαβορί από τη στιγμή που υπάρχουν οι Τζίλτζιους Αλεξάντερ, Μπράντον Ίνγκραμ και αν μπαίνουν στην ίδια κατηγορία οι Ντόντσιτς και Σιάκαμ, αλλά είναι μια άλλη κουβέντα που θα κάνουμε κάποια άλλη στιγμή).

Για την ακρίβεια έχει εκτοξεύσει τα νούμερά του φέτος. Προσέξτε: Από τα 23,3 λεπτά πέρυσι, φέτος έχει 34,3 κατά μέσο όρο. Από τους 8,9 πόντους που σημείωνε, μετράει 15,9 πόντους. Από τα 7,3 ριμπάουντ που μάζευε, έχει 10,5 με αποτέλεσμα σε 38 ματς μέχρι στιγμής να κλείνει με «double-double» τους μέσους όρους του. Και μέσα σε όλα, συμπληρώστε άλλες 4,5 ασίστ (από 2,2), άλλα 1,3 μπλοκ (από 0,9) και 59% στα σουτ εντός παιδιάς.

Δεν είναι μόνο εκείνος ο παίκτης-κλειδί ή αν προτιμάτε το «κρυφό χαρτί» στα χέρια του Σποέλστρα. Είναι απλά ένα βασικό γρανάζι μιας καλοδουλεμένης μηχανής. Προηγουμένως ανέφερα ότι έκαναν άκρως προσεγμένες και μελετημένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της offseason και φυσικά αναφέρομαι σε τρεις παίκτες. Την επιλογή του «μπόμπερ» Τάιλερ Χίροου στο νούμερο 13 του draft και την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε δύο undrafted παίκτες, όπως οι Ντάνκαν Ρόμπινσον και Κέντρικ Ναν, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να είναι «πενταδάτοι» με αποδοχές που δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο δολάρια έκαστος και μάλιστα να κάνουν την διαφορά! Ο μεν Ρόμπινσον ήταν πέρυσι μεταξύ G-League και Μαϊαμι (σ.σ. μόλις 15 συμμετοχές είχε την σεζόν 2018-19), ο δε Ναν βρέθηκε μόνο στην αναπτυξιακή λίγκα (στους Σάντα Κρουζ Ουόριορς) πριν κερδίσει συμβόλαιο στη Φλόριντα.

Κι όμως. Αμφότεροι έφτασαν στο σημείο να είναι starters στο Μαϊάμι και να αποτελούν παράδειγμα προς όλους. Όχι μόνο εκείνοι, αλλά και ο Έρικ Σποέλστρα, ο οποίος τους έδειξε εμπιστοσύνη, τους έριξε στα βαθιά και μέχρι στιγμής φροντίζει να παίρνει το 100% απ' όλους. Ακόμα και από τον... πολλά βαρύ Τζίμι Μπάτλερ! Και εδώ μπαίνει στην κουβέντα η λέξη «ρισκοδόρικη επιλογή» που ανέφερα πριν από λίγο. Για την ακρίβεια η επιλογή Μπάτλερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ωρολογιακή βόμβα» για τα αποδυτήρια στη Φλόριντα, αλλά μέχρι στιγμής, ούτε έχει δώσει κάποιο δικαίωμα, ούτε έχει αναφερθεί αρνητικά το όνομά του. Εντάξει, το «επεισόδιο» με τον Ουόρεν των Πέισερς δεν είναι ενδεικτικό γιατί αυτά συμβαίνουν γενικά στο ΝΒΑ.

Ο Μπάτλερ έχει φυσικά το μεγαλύτερο συμβόλαιο αυτή τη στιγμή στο Μαϊάμι (37,7 εκατομμύρια δολάρια οι ετήσιες αποδοχές του) αλλά με το μεστό και ενίοτε ώριμο παιχνίδι του (20,6 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ, 6,5 ασίστ), δείχνει να έχει ταιριάξει ιδανικά στο Μαϊάμι. Αν συνεχίσει με την ίδια συνέπεια εντός (αλλά κυρίως) και εκτός των τεσσάρων γραμμών θα μιλάμε για τεράστια κίνηση από πλευράς των Χιτ. Μάλιστα το μεγάλο κέρδος και η μεγάλη πολυτέλεια του Σποέλστρα είναι ότι μπορεί να φέρνει από τον πάγκο τον Γκόραν Ντράγκιτς και ενίοτε να έχει τον ρόλο του game changer! Μπορεί να μην ξεκίνησε και τόσο καλά τη σεζόν προσπαθώντας να αφομοιώσει τον νέο του ρόλο ωστόσο στη συνέχεια (ξανα)μπήκε στη «χημεία» της ομάδας και προσφέρει πράγματα που λίγοι μπορούν να προσφέρουν ως 6οι παίκτες. Και επειδή σας αρέσουν αυτές οι συζητήσεις, δεν θα μπορούσε να μπει και ο Σλοβένος γκαρντ στην κουβέντα για τον καλύτερο 6ο παίκτη στο τέλος της σεζόν;

Και μην ξεχνάτε κάτι ακόμα: Όλα αυτά με τον Τζάστιν Ουίνσλοου τραυματία εδώ και καιρό, τον Ντιόν Ουέιτερς να έχει παραγκωνιστεί (και ορθώς έχει παραγκωνιστεί με τα καμώματά του, αλλά δύσκολα θα τον... φορτωθεί κάποια άλλη ομάδα) από τους Χιτ και τον Τζέιμς Τζόνσον να επιστρέφει στην ενεργό δράση πριν από μία εβδομάδα και έχοντας μείνει εκτός τον προηγούμενα ενάμιση μήνα. Πώς λοιπόν να μην είναι ικανοποιημένοι στο Μαϊάμι με την φετινή τους πορεία;

Θα σημειώσω ωστόσο δύο ερωτηματικά: Το ένα έχει να κάνει με το «ύψος» της ομάδας. Με εξαίρεση τον Μέιερς Λέοναρντ ο οποίος είναι ο κλασσικός seven footer του Μαιάμι και τον Κέλι Ολίνικ που βρίσκεται στα 210 εκατοστά, οι υπόλοιποι παίκτες υστερούν σε ύψος και όγκο. Το δεύτερο όσον αφορά την έλλειψη εμπειρίας και παραστάσεων από το μεγαλύτερο ποσοστό των παικτών. Και ίσως αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στους Χιτ σε βάθος χρόνου. Τουλάχιστον όσον αφορά τους μεγαλεπήβολους στόχους που αφορούν τα playoffs. Αρχικά θέλουν να κρατήσουν την 2η θέση μέχρι το τέλος της regular season, αν και η τετράδα των Σέλτικς, Ράπτορς, Σίξερς και Πέισερς ακολουθούν και... καραδοκούν. Καθένας με τις δικές του πιθανότητες.

Άραγε οι συμπαθέστατοι Χιτ θα αντέξουν μέχρι το τέλος;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...