Φενέρ vs Ζενίτ: Η πιο φορμαρισμένη κόντρα την πιο σταθερή ομάδα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Euroleague Greece εστιάζει στην αναμέτρηση της Κωνσταντινούπολης, στην «έκρηξη» της Φενέρμπαχτσε με το σερί των οκτώ νικών και τη σταθερότητα που χαρακτηρίζει τη Ζενίτ από την αρχή της φετινής σεζόν.

Θεωρητικά, οι δύο ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι καθώς ο αντικειμενικός στόχος είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στα Playoffs, έχουν τον ίδιο αριθμό νικών (13), με τη διαφορά όμως ότι η Ζενίτ «χρωστάει» δύο ακόμη αγώνες. Κακά τα ψέματα, αν κερδίσει στην Αγία Πετρούπολη τους Παναθηναϊκό, Αρμάνι δεν θα κάνει βήματα πρόκρισης, αλλά θα θέσει υποψηφιότητα ακόμη και για την 4αδα της κανονικής διάρκειας. Η φετινή πορεία της ρωσικής ομάδας προφανώς διαφέρει από την περσινή, όπου με κόπο και ιδρώτα έφτασε στις οκτώ νίκες πριν της διακοπή της σεζόν, όπως είναι διαφορετικός και ο ρόλος που διαδραματίζει στη φετινή Euroleague. Είναι από τις πιο σταθερές ομάδες υπό την έννοια ότι δεν παρουσιάζει ανισορροπία στην απόδοσή της, αποφεύγει επίσης και τις μεγάλες καμπύλες σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Για την ακρίβεια, βρίσκεται στο ίδιο γκρουπ ομάδων με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν οι οποίες έφτασαν να χάσουν (μάξιμουμ) έως δύο διαδοχικά παιχνίδια. Βγάζουν αντίδραση μετά από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση του συνόλου του Τσάβι Πασκουάλ, προφανώς παίζει ρόλο το μικρό rotation του Ισπανού προπονητή, το γεγονός δηλαδή ότι «βγάζει» τα παιχνίδια με 9+1 παίκτες. Στην περιφέρεια εναλλάσσονται οι Κέβιν Πάνγκος, Μπίλι Μπάρον, Όστιν Χόλινς, Ματέους Πονίτκα, Κέι Σι Ρίβερς και στη γραμμή κρούσης οι Ουίλ Τόμας, Αντρέι Ζούμπκοφ, Αρτούρας Γκουντάιτις, Άλεξ Ποϊθρές. Από τους υπόλοιπους, με εξαίρεση τον Βιτάλι Φριντζόν οι υπόλοιποι παραμένουν σε διψήφιο νούμερο λεπτών συμμετοχής. Μέχρι στιγμής, αυτός ο τρόπος διαχείρισης αποδεικνύεται αποτελεσματικός.

Η Φενέρμπαχτσε αποτελεί μια διαφορετική ιστορία καθώς είναι η ομάδα των μεγάλων καμπύλων. Δεν άλλαξε απλά μετά την επιστροφή του Μάρκο Γκούντουριτς, αλλά έγινε άλλη ομάδα. Αυτό που συμβαίνει με τους Τούρκους στους τελευταίους οκτώ αγώνες είναι εντυπωσιακό, καθώς εκεί που δεν τους υπολόγιζε κανείς λόγω των πολλών αγωνιστικών αδυναμιών, ξαφνικά μπήκαν στα φαβορί για τα Playoffs. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως αυτό που συμβαίνει στα τελευταία οκτώ παιχνίδια όπου δεν μετρά απλά οκτώ νίκες, αλλά έχει κυριαρχικό ρόλο. Για την ακρίβεια…

-Κερδίζει με (περίπου) 16 πόντους διαφοράς καθώς σκοράρει 89 πόντους ανά αγώνα και δέχεται 73.8

-Είναι εντυπωσιακό το πρόσημο στην αναλογία ασίστ-λαθών καθώς το υψηλό επίπεδο συνεργασίας αποδεικνύεται μέσα από τις 23 τελικές πάσες που έχει κατά μέσο όρο, ενώ τα λάθη είναι 14.

-Μπορεί να χαρακτηριστεί εξωπραγματικό το ποσοστό ευστοχίας της στα δίποντα. Έφτασε να τελειώσει παιχνίδι με 29/34 σουτ (!), συνολικά σουτάρει με 63.9% (199/311).

-Κι αυτό συνδυάζεται με το ποσοστό του 44.5% στο μακρινό σουτ.

Η επιθετική λειτουργία της Φενέρμπαχτσε είναι αξιοζήλευτη και ο Μάρκο Γκούντουριτς είναι ένας από τους λόγους καθώς προσφέρει 11.4 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, ενώ συνέβαλε και στην αύξηση των ασίστ με τις 3.4 που έχει κατά μέσο όρο. Ο Γιαν Βέσελι αμφισβητήθηκε έντονα αλλά ο μήνας Ιανουάριος ήταν εξαιρετικός γι’ αυτόν, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και σκοράρει κατά μέσο όρο 14.8 πόντους. Ο δεύτερος παίκτης που άλλαξε άρδην την εικόνα του είναι ο Νταϊσόν Πιέρ με τους 10.6 πόντους που έχει στα τελευταία παιχνίδια, κυρίως όμως εμφανίστηκε ανθεκτικός στους αγωνιστικούς ρόλους που του ανέθεσε ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΣ «ΚΛΕΙΔΙ»

Στο σημείο που βρίσκεται η κανονική διάρκεια, θα πρέπει κανείς να ρίχνει μια ματιά και στις ισοβαθμίες. Με προίκα τη νίκη στον πρώτο γύρο στην Αγία Πετρούπολη, η Φενερμπαχτσε θα αποκτήσει προβάδισμα έναντι της Ζενίτ σε περίπτωση νίκης και στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι ήδη το έχουν καταφέρει απέναντι σε Μακάμπι, Μπασκόνια αλλά τα ματς που θα κρίνουν τα πάντα είναι αυτά που έρχονται. Η Ζενίτ έχει τον πρώτο λόγο σε περίπτωση ισοβαθμίας με Αναντολού Εφές, Μπάγερν Μονάχου, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση κόντρα σε Μακάμπι, Μπασκόνια και ο αποψινός αγώνας είναι αυτός που θα κρίνει μία ακόμη ισοβαθμία, πέραν ασφαλώς του ότι θα διαμορφώσει τη βαθμολογική κατάσταση.