Αντετοκούνμπο: Τι σημαίνει ο πανηγυρισμός του και ποιος τον ξεκίνησε (vids)

Αντετοκούνμπο: Τι σημαίνει ο πανηγυρισμός του και ποιος τον ξεκίνησε (vids)

Αντετοκούνμπο: Τι σημαίνει ο πανηγυρισμός του και ποιος τον ξεκίνησε (vids)

bet365

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγύρισε το τελευταίο τρίποντό του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η σημασία του είναι απλή, ωστόσο πίσω απ' αυτή υπάρχει μία πλούσια ιστορία στο NBA.

Αποστολή στο Βερολίνο: Μιχάλης Γκιουλένογλου

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε γκριμάτσα. Η περίσταση απαιτούσε κάτι άλλο. Περισσότερο δεικτικό. Δεν χρειάζεται δα και μεγάλη ανάλυση για τη χειρονομία του, μόλις πέτυχε το τρίποντο που έκανε το σκορ 91-83 απέναντι στην Τσεχία.

Και αποφάσισε να δείξει ότι διαθέτει μεγάλα... αυγά, που είχε πει κάποτε και ο Γιάννης Ιωαννίδης. Στο NBA η κουλτούρα αυτής της χειρονομίας συνοδεύεται και από έναν χορό.

Ο οποίος επιβεβαιώνει αυτό που θέλει να δείξει ο παίκτης. Πρέπει να ανοίξει τα πόδια του, λόγω των «αυγών», για να μπορέσει να χορέψει.

Ο Γιάννης δεν θέλησε να το συνδυάσει με χορό. Αλλά αυτή είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιεί μία χειρονομία για να κάνει trash talking στους αντιπάλους του.

Απέναντι στους Ουκρανούς, θέλησε να δείξει στον Ισούφ Σάνον ότι εξαιρετικά μικρός για να τον σταματήσει.

Η παρένθεση μπορεί να κλείσει. Ο πανηγυρισμός του Greek Freak είναι μία δήλωση. Ταιριαστή στην κουλτούρα του NBA, αλλά όπως φαίνεται και σε αυτή του EuroBasket 2022.

Η ιστορία της χειρονομίας

Ο πρώτος που το έκανε στο NBA φαίνεται να είναι ο Σαμ Κασέλ, όταν φορούσε τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς κάπου λίγο πριν την αρχή του νέου αιώνα.

Η έμπνευσή του ήταν η ταινία του 1994 «Major League II», όπου ένας από τους πρωταγωνιστές παίκτες του μπέιζμπολ, ο οποίος έκανε ένα home run, επέδειξε τον... ανδρισμό του με αυτόν το χορό.

Ο Κασέλ σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραία ιδέα να το εφαρμόσει σε έναν αγώνα. Δεν περίμενε πολύ. Το επόμενο βράδυ (μας) έδειξε το νέο χορό! Ο συμπαίκτης του Ρέι Αλέν, τον κοιτούσε απορημένος: «Τι στο διάολο;».

Αν η πρώτη φορά έγινε στο Μιλγουόκι, τότε η καθιέρωση του χορού συνέβη στη Μινεσότα, όταν ο Κασέλ συνάντησε τον Κέβιν Γκαρνέτ και τον Λατρέλ Σπρίουελ. Και στη σειρά των ημιτελικών της Δύσης με τους Σακραμέντο Κινγκς.

Το ΝΒΑ φρόντισε να «ποινικοποίησει» την κίνηση, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2010-2011, βάζοντας πρόστιμα που κυμαίνονταν από 15 έως 25 χιλιάδες δολάρια.

Ο Τζούλιους Ραντλ των Λέικερς ήταν από τους πρώτους που την εφάρμοσε και πλήρωσε γι' αυτό. Τη σεζόν 2015-2016 ο τότε rookie του Λος Άντζελες χόρεψε στο... ρυθμό και τιμωρήθηκε με 15.000 δολάρια.

Ο χρόνος πρέπει να γυρίσει νωρίτερα, όταν ο Κασέλ φορούσε τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς (2007-2008). Ερχόμενος από τον πάγκο, σε ένα ματς με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, πέτυχε 17 πόντους. Και... χόρεψε. Ο πάγκος των Σέλτικς τρελάθηκε.

Ο «χορός με τις μεγάλες μπάλες» έγινε λατρεία. Τον αντέγραψε ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Έντι Χάους, ο Καρόν Μπάτλερ, ο Τζαμίρ Νέλσον, ο Αντρέι Μπλατς, ο Κέβιν Μάρτιν, ο Μάρκο Μπελινέλι, ο Τζος Σμιθ, ο Τζο Τζόνσον και άλλοι...

O τελευταίος που το έκανε ήταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 δολαρίων. Αλλά μάλλον άξιζε.

@Photo credits: INTIME
 

EUROBASKET Τελευταία Νέα