Χτύπησαν οι καμπάνες του Άι Γιάννη

Χτύπησαν οι καμπάνες του Άι Γιάννη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη της Ελλάδας επί της Τσεχίας και αναλύει την κακή αντιμετώπιση στο pick 'n' roll, τις υποχρεωτικές πάσες του Αντετοκούνμπο και τους Λαρεντζάκη με Παπαπέτρου που βγήκαν μπροστά.

Τα τουρνουά μικρής διάρκειας έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και αρκετές διαφορές σε σχέση με τα πρωταθλήματα και τις λίγκες. Οι εθνικές ομάδες μαζεύονται για ενάμιση μήνα και θα ήταν αδύνατο να βλέπουμε πράγματα που καταφέρνουν οι σύλλογοι των οποίων οι παίκτες βρίσκονται δέκα μήνες μαζί.

Συνεπώς είναι λογικό να μην υπάρχει σταθερότητα στην απόδοση και δυστυχώς στο Eurobasket έχουμε μπει στις νοκ άουτ αναμετρήσεις. Η Σερβία 30 φορές να παίξει με την Ιταλία θα τη νικήσει τις 29. Της «έκατσε» η μία και τώρα ο Γιόκιτς με τους άλλους είναι ήδη στο Βελιγράδι. Το να είσαι καλύτερη ομάδα θα πρέπει να το επιβεβαιώσεις στο παρκέ στα 40 λεπτά που σου προσφέρουν οι κανονισμοί.

Η Ελλάδα (για να μπούμε και στα δικά μας) επιβεβαίωσε πως είναι μία πολύ καλή ομάδα. Μπορεί να δυσκολεύτηκε αρκετά κόντρα στους Τσέχους, αλλά έδειξε στοιχεία τα οποία κουβαλάνε οι πολύ καλές ομάδες. Δεν πανικοβλήθηκε όταν οι Τσέχοι την στρίμωξαν, ο προπονητής και οι παίκτες έμεινα πιστοί στο πλάνο τους και συγκεντρωμένοι και φυσικά έδειξε χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Αντετοκούνμπο

Η Τσεχία επέλεξε να μη χάσει από τον Αντετοκούνμπο

Οι Τσέχοι είναι μία ομάδα που οι παίκτες της παίζουν πολλά χρόνια μαζί, έχουν τον ίδιο προπονητή και αυτό τους δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Το πλάνο του Γκίνγκσμπουργκ ήταν ξεκάθαρο, «αν είναι να χάσω να μην το χάσω από τον Γιάννη, αλλά ας το χάσω από τους άλλους». Τώρα αυτός εννοούσε τον Αντετοκούνμπο, αλλά την... πάτησε από δυο άλλους συνονόματους (Παπαπέτρου, Λαρεντζάκης). Θα χτυπάνε οι καμπάνες στις εκκλησίες του Άι Γιάννη.

Η αμυντική τακτική πάνω σε έναν εκ των κορυφαίων παικτών του πλανήτη ήταν ξεκάθαρη. Του έδινε το τρίποντο και το σουτ μέσης απόστασης απλόχερα. Όταν έπαιρνε την μπάλα στο low post του έκαναν παγίδα και όταν την έπαιρνε με πρόσωπο στο καλάθι στην κορυφή, ο παίκτης της δυνατής πλευράς έκανε jump to the ball μένοντας περισσότερη ώρα ώστε να κλείσει τον διάδρομο στον «Greek Freak».

Με αυτόν τον τρόπο υποχρέωνε τον Αντετοκούνμπο να πασάρει την μπάλα. Αυτός το έκανε, έδινε πολλά ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του όμως αυτά έβρισκαν σίδερο. Όσο αστοχούσε η Ελλάδα πίσω από τα 6.75 τόσο περισσότερο έκλεινε η άμυνα. Μου άρεσε που δεν εκβίασε προσπάθειες πέραν δύο σουτ από τα 6.75 με σκοπό να βρει ρυθμό ο ίδιος.

Οταν βρήκε ανοικτό γήπεδο κι έτρεξε, οι Τσέχοι δεν τον έπιαναν ούτε με λάσο και κάπου εκεί τους πήρε παραμάζωμα βάζοντας τέλος στην πρόκριση.

Βρήκε λύσεις στους Λαρεντζάκη και Παπαπέτρου

Η Ελλάδα είχε άσχημα ποσοστά, οι Τσέχοι αντιμετώπιζαν ιδανικά τον Αντετοκούνμπο και χρειαζόταν μία «σπίθα» που θα άλλαζε τον ρυθμό. Ο Ιτούδης γύρισε στον πάγκο και ζήτησε την «τρέλα» του Λαρεντζάκη. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού όπως είπε στο Gazzetta «μπήκα κι είπα θα πάρω το ματς».

Ο «Λάρι» έβαλε το πρώτο σουτ που του έδωσε αυτοπεποίθηση, έβγαλε μία σπουδαία άμυνα στο... καπάκι και αυτό ήταν. Είχε αλλάξει όλος ο ρυθμός και παρά τις στιγμές που δεν διαχειρίστηκε τον ενθουσιασμό του, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε σε ρότα την Ελλάδα.

Και μετά ακολούθησε ο Παπαπέτρου. Ο φόργουορντ της Παρτιζάν ήταν άστοχος και κάποια στιγμή βρήκε ρυθμό μετά από ένα άστοχο σουτ. Μη σας φαίνεται παράξενο. Σούταρε άσχημα από τη γωνία ανενόχλητος. Το σουτ ίσα που έφτασε με αποτέλεσμα η μπάλα να βρεθεί ξανά στα χέρια του, να μπουκάρει και να σκοράρει. Ακολούθησε εύστοχο τρίποντο και μετά με διαδοχικές επιθέσεις χτύπησε την close out άμυνα έβαλε καλάθια και βολές τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Παπαπέτρου

Κακή αντιμετώπιση στο pick ‘n’ roll

Τα προβλήματα της εθνικής ομάδας ήταν κυρίως αμυντικά. Η αντιμετώπιση στο pick ‘n’ roll ήταν κακή. Οι συνεργασίες των Σατοράνσκι Βέσελι θύμιζαν Στόκτον με Μαλόουν και φυσικά υπήρχε εξήγηση.

Αρχικά να αναφέρω πως μέσα στο ίδιο ημίχρονο έπαιξαν και flat αντιμετώπιση και αλλαγές. Καμία δεν λειτούργησε κι ο λόγος ήταν εκτός από την ικανότητα του γκαρντ της Μπαρτσελόνα στην πάσα (ρε φίλε 17 ασίστ;) η έλλειψη επιθετικότητας και αποφασιστικότητας. Οι αμυνόμενοι που εμπλέκονταν δεν έβγαιναν επιθετικά στον Σατοράνσκι με αποτέλεσμα αυτός είτε να κάνει μία ντρίμπλα πίσω προκειμένου να αποκτήσει απόσταση από τον Βέσελι είτε να επιτεθεί και να πασάρει στο σωστό τάιμινγκ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις και ειδικά σε flat άμυνα, ο ψηλός πρέπει να πάρει μία απόφαση. Να βγει επιθετικά ή να μείνει μέσα. Στην Ελλάδα επέλεγαν συνήθως κάτι ενδιάμεσο και φυσικά αυτό ήταν καταστροφικό.

Το σχήμα χωρίς σέντερ

«Από αγκάθι βγαίνει ρόδο» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός μας. Η Ελλάδα λόγω του τραυματισμού του Παπαγιάννη και εν συνεχεία του Κώστα Αντετοκούνμπο, έκανε πολλές προπονήσεις χωρίς σέντερ. Ο Ιτούδης βλέποντας την Τσεχία να κουράζεται και να ξεμένει από ενέργεια, θέλησε αυτός να αυξήσει της ομάδας του κι έτσι έπαιξε όλη την τελευταία περίοδο χωρίς πεντάρι. Το σχήμα με τα τρία φόργουορντ (Γ. Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου) και δύο γκαρντ (Σλούκας, Λαρεντζάκης) λειτούργησε υποδειγματικά. Και πως να μην το κάνει εδώ που τα λέμε. Στη μισή προετοιμασία υποχρεωτικά αυτό συνέβαινε στις προπονήσεις.

Με την κοντή πεντάδα η Ελλάδα έτρεξε το γήπεδο καλύτερα, οι αλλαγές στην άμυνα λειτούργησαν καλύτερα και κάπως έτσι διαφοροποιήθηκε εντελώς ο ρυθμός της αναμέτρησης.

ΥΓ: Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ο κανονισμός των αμυντικών 3 δευτερολέπτων κάτι το οποίο δυσκολεύει τον Αντετοκούνμπο.

ΥΓ 2: Η Εθνική Ελλάδας δεν είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το μπάσκετ είναι ομαδικό παιχνίδι. Ποτέ κανένας δεν κατάφερε τίποτα μόνος του. Οσο παικτάρα κι αν ήταν. Υπάρχουν 11 ακόμη σπουδαίοι παίκτες οι οποίοι αξίζουν τα εύσημα.

ΥΓ 3: Δεν μου αρέσει καθόλου η συμπεριφορά του Ποτζέκο στον πάγκο, αλλά σίγουρα ο άνθρωπος πείθει τους παίκτες του να περάσουν μέσα από έναν τοίχο για πάρτη του.

ΥΓ 4: Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει τα δυνατά φιλικά, αλλά ακόμη νωρίς να έχουμε εικόνα αφού σε αυτά συμμετέχουν εφτά παίκτες. Μετά το Eurobasket θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά πράγματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.