Eurobasket 2022, Λιθουανία - Γαλλία 73-77: Ο Φουρνιέ «υπέγραψε» το ντέρμπι (vid)

Γιώργος Κούβαρης

bet365

Με 9-0 σερί στην τελευταία περίοδο και έναν εξαιρετικό Φουρνιέ, η Γαλλία επικράτησε της Λιθουανίας με 77-73 και άνοιξε... λογαριασμό στο Eurobasket. Στο «μηδέν» οι Λιθουανοί, αγωνία για τον τραυματισμό του Γκριγκόνις.

Πραγματική... ματσάρα απόλαυσαν στην Κολωνία οι φίλοι του μπάσκετ!

Λιθουανία και Γαλλία επιβεβαίωσαν εμφατικά την αγωνία για την μεταξύ τους αναμέτρηση και φρόντισαν να ανταμείψουν όλους όσους την παρακολούθησαν! Η Γαλλία ωστόσο ήταν η ομάδα που πανηγύρισε τη νίκη με 77-73 και αυτό χάρη σε ένα σερί 9-0 στην τελευταία περίοδο με το οποίο κατάφερε να μετατρέψει το 64-62 των Λιθουανών σε 64-73! Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για την ομάδα του Μακσβίτις, η οποία... αγωνιά για τον τραυματισμό του Μάριους Γκριγκόνις δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

Ο Εβάν Φουρνιέ ήταν εκείνος που έβαλε... φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στο παιχνίδι έχοντας 27 πόντους με 5/8 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 5/7 βολές, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ κανείς άλλος συμπαίκτης του δεν ήταν «διψήφιος». Παρόλα αυτά παίκτης-κλειδί ήταν ο Τομά Ερτέλ στα τελευταία λεπτά του αγώνα καθώς με τέσσερις σερί πόντους βοήθησε την Γαλλία να «χτίσει» τη διαφορά στο σερί του 9-0. Από πλευράς Λιθουανίας ο Γκριγκόνις ήταν «όλα τα λεφτά» στο πρώτο ημίχρονο (σ.σ. στο δεύτερο πήρε μία μόνο προσπάθεια ενώ αποχώρησε στο 38') με τους Γιοκουμπάιτις (14π., 4ριμπ.., 5ασ.) και Βαλαντσιούνας (15π., 8ριμπ.) να ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν περισσότερο.

Το ματς

Η Λιθουανία μπήκε στο παρκέ με το... μαχαίρι στα δόντια και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Γάλλους να φανούν ανταγωνιστικοί. Τουλάχιστον πρώτο πεντάλεπτο, όταν και βρέθηκαν να προηγούνται με 21-8 (!) έχοντας περιορίσει τη δράση των Γάλλων, ενώ την ίδια ώρα οι Μπραζντέικις και Βαλαντσιούνας είχαν βάλει... σε μεγάλους μπελάδες την άμυνα των «τρικολόρ». Αν και το «μομέντουμ» ήταν... ξεκάθαρα με το μέρος της ομάδας του Μακσβίτις, η συνέχεια αποδείχθηκε τελείως διαφορετική. Ο Φουρνιέ άφησε... πίσω του το κακό πρόσωπο της πρεμιέρας και με συνεχόμενους πόντους βοήθησε τη Γαλλία να βρει ρυθμό στην επίθεση περιορίζοντας παράλληλα τη δράση των Λιθουανών.

Αποτέλεσμα; Η Γαλλία να κάνει επιμέρους 13-2 και να πλησιάσει στο καλάθι (23-21) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (25-23). Μάλιστα στο δεύτερο δεκάλεπτο το ματς ήταν και δύο φορές ισόπαλο (σ.σ. στους 28 πόντους και στους 31 πόντους) ωστόσο το μεγάλο ξέσπασμα ανήκε στον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και διατήρησε το μικρό προβάδισμα της «Λιέτουβα» (36-31) έως και το τέλος του ημιχρόνου (41-40). Ο νέος παίκτης των «πρασίνων» είχε στο ημίχρονο 11 πόντους με 2/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 1/1 βολή και 3 ασίστ, ενώ ο Φουρνιέ είχε αντίστοιχα 18 πόντους με 3/3 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ και 2 τελικές πάσες.

Ουσιαστικά ο Φουρνιέ έψαχνε στηρίγματα για να ξαναμπεί η Γαλλία στο ματς. Μετά το 46-42 των Λιθουανών στο 22', οι «τρικολόρ» με δύο διαδοχικά τρίποντα των Γιαμπουσέλε, Τάρπεϊ, κατάφεραν να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (46-48 στο 24'). Το προβάδισμα έμεινε έως και το 25' (48-50) αλλά από εκεί και πέρα η μία αστοχία διαδέχθηκε την άλλη από πλευράς Γαλλίας με αποτέλεσμα να δεχθεί σερί 8-0 και η Λιθουανία να ανακτήσει τα ηνία του ματς έως το τέλος της 3ης περιόδου (56-50). Ο Γιοκουμπάιτις είχε ανεβάσει την απόδοσή του (8π., 5ασ.) ενώ λύσεις πρόσφερε και ο Βαλαντσιούνας (13π., 7ριμπ.). Στον αντίποδα ο Φουρνιέ έμεινε στο «μηδέν» καθ' όλη τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου με 0/4 εντός παιδιάς.

Στη συνέχεια το ματς έγινε πραγματικό ντέρμπι. Το άμεσο τρίποντο του Τάρπεϊ και το έμμεσο τρίποντο του Φουρνιέ έφεραν τις δύο ομάδες και πάλι στα... ίσια (60-60 στο 35') και έκτοτε το παιχνίδι πήγαινε... «μία σου και μία μου». Η αγωνιστική αφύπνιση του Φουρνιέ στην τελευταία περίοδο σε συνδυασμό με τις καλές άμυνες και τον... κρυφό άσο του Κολέ που άκουγε στο όνομα... Τομά Ερτέλ, έφεραν τη Γαλλία στο +7 (64-71) στο 38' έχοντας πραγματοποιήσει σερί 9-0.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Γαλλία κατάφερε να βρει το διάστημα που ήθελε προκειμένου να πάρει διαφορά και να «τελειώσει» το ματς. Επιπλέον περιόρισε τη δημιουργία των Λιθουανών, δεν τους άφησε να πάρει περισσότερους από 24 πόντους στο «ζωγραφιστό» ενώ τους υποχρέωσε σε μόλις ένα καλάθι στο transition.

MVP: Ο Εβάν Φουρνιέ τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 27 πόντους με 5/8 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 5/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα ενώ ήταν αλάνθαστος στα 32:51 που αγωνίστηκε.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Τομά Ερτέλ ήταν ο παίκτης-κλειδί στο τέλος, ενώ σε μεγάλα σουτ ευστόχησε και ο Τάρπεϊ βάζοντας... απαγορευτικό στους Λιθουανούς όταν ήθελαν να «χτίσουν» μομέντουμ στο ματς.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Άφαντος ο Μπουτκεβίτσιους στο ματς ενώ τηρουμένων των αναλογιών και των απαιτήσεων, ο Σαμπόνις δεν βοήθησε τους Λιθουανούς.

TO ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο τραυματισμός του Μάριους Γκριγκόνις δύο λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η μεγάλη διαφορά στα λάθη, καθώς η Γαλλία είχε μόλις 9 ενώ η Λιθουανία 17! Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία πήρε 19 πόντους από λάθη αντιπάλων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όπως πήγαινε το ματς ήταν... φως-φανάρι ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να προηγηθεί με «διψήφια» διαφορά, κάτι που δείχνει και το πόσο αμφίρροπο ήταν το ματς. Η προσωπικότητα του Φουρνιέ, τα μεγάλα σουτ του Τάρπεϊ και ο ερχόμενος από το... πουθενά Ερτέλ, έμελλε να «υπογράψουν» τη νίκη των Γάλλων.

Τα δεκάλεπτα: 25-23, 41-40, 56-50, 73-77

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROBASKET Τελευταία Νέα