Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες

Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες

bet365

O Νίκος Παπαδογιάννης άκουσε τον Ρικ Πιτίνο να μιλάει ως προπονητής της Εθνικής ομάδας και αναρωτιέται τι έχει στο μυαλό του ο Αμερικανός.

Η συνέντευξη του Ρικ Πιτίνο στο κανάλι Οpen, αλλά και αυτή που παραχώρησε πριν από λίγο στην ΕΡΑ, επιβεβαίωσαν όσα γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο Αμερικανός δεν είναι μόνο κολοσσός της προπονητικής, αλλά και προικισμένος λαοπλάνος.

Από τα τρυφερά τιτιβίσματα για «την ομάδα που έφτιαξε ο Μάνος επιλύοντας τα περυσινά προβλήματα» μέχρι το απαξιωτικό «δεν ήθελα να προπονήσω φέτος», η απόσταση είναι μερικοί μήνες και μηδέν παίκτες.

Η αλήθεια, βέβαια, κρύβεται σε όσα ο Πιτίνο λέει σήμερα. Ο Παναθηναϊκός του 2019-20 ήταν μία κακοφτιαγμένη ομάδα, με προβληματική χημεία, ανισόρροπη κατανομή των αμοιβών και κομβικούς παίκτες που άρεσαν μόνο στην εξέδρα και στους αντίπαλους προπονητές.

Αν δεν σήκωνε τους υπόλοιπους στην πλάτη του ο Νικ Καλάθης, με τη βοήθεια των τριών τεχνικών καθοδηγητών του (Πεδουλάκης, Βόβορας, Πιτίνο), ο φετινός Παναθηναϊκός θα ήταν μία ομάδα για το κάτω ράφι της Εuroleague. Δεν έχει και πολύ ταλέντο στη δημιουργία ομάδων ο …Μάνος.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Πιτίνο ήρθε, είδε και απήλθε, πιστός στο σχέδιο που είχε εξαρχής υπονοήσει.

Ο στόχος του δεν ήταν φυσικά να ξεκινήσει δεύτερη καριέρα στην Ευρώπη, αλλά να ξανανοίξει τις πύλες του αμερικανικού μπάσκετ, είτε αυτό λέγεται ΝΒΑ είτε NCAA.

Ο Παναθηναϊκός τον αποχαιρέτησε Μάρτιο μήνα δίχως να χύσει δάκρυα, αφού ο προϋπολογισμός του ξεφορτώθηκε πρόωρα ένα ασήκωτο βαρίδι, ασύμβατο εδώ που τα λέμε με τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας.

Δεν χρειάζεται δα προπονητή από το Hall Of Fame, για να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Basket League και να διαγράψει μία αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Βόβορας θα τα καταφέρει μια χαρά, εφ’ όσον επιλεγεί για τη μεγάλη καρέκλα.

Τη φήμη που έφτασε στα αυτιά μου για ένα όνομα που θα αποτελέσει παταγώδη έκπληξη -και είναι ίσως το τελευταίο που θα περίμενε κανείς- την αφήνω προς το παρόν στην άκρη.

Εάν υπάρχει είδηση στη σημερινή τηλεοπτική παρουσία του Πιτίνο, αυτή αφορά τη συνεργασία του με την ταλαίπωρη Εθνική ομάδα.

Ο Αμερικανός θεωρεί ότι η συμφωνία του με την ΕΟΚ παραμένει εν ισχύι, ίσως επειδή δεν διάβασε τις εμβριθείς αναλύσεις που προεξοφλούσαν το τέλος της τις μέρες του διαζυγίου του με τον Παναθηναϊκό

Τόνισε, μάλιστα, ότι πρόκειται να υπογράψει νέο συμβόλαιο, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Κύριος οίδε για τι είδους συμβόλαιο μιλάμε.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ψέλλισε κάτι περίεργα, ότι «δεν γνωρίζει αν το κολέγιο θα επιτρέψει στον Πιτίνο να κοουτσάρει την Εθνική Ελλάδας», αλλά αυτά μοιάζουν περισσότερο με προεκλογική πισινή παρά με πραγματική επιφύλαξη.

Κανένα ΝCAA και κανένα Αϊόνα δεν πρόκειται να θέσει κανένα εμπόδιο, εφ’ όσον ο ίδιος ο Πιτίνο θελήσει να εργαστεί το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Ούτε υπάρχει ιδιαίτερη σύγκρουση ημερομηνιών και καθηκόντων.

Το μπαλάκι βρίσκεται στην από δω ακτή του Ατλαντικού και η άμισθη συμφωνία με τον Πιτίνο θα πρέπει να θεωρηθεί ισχυρή μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Άλλωστε, η παρουσία του συγκεκριμένου προπονητή στον πάγκο μπορεί να γίνει καταλύτης για παίκτες που λόγω ηλικίας και κόπωσης «το σκέφτονται», όπως ο Καλάθης και όχι μόνο.

Ο ελέφαντας στο μπλε δωμάτιο είναι η πιθανή συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό τουρνουά, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου του 2021.

Φοβάμαι ότι αυτή θα αποδειχθεί αδύνατη, αφού η έναρξη της νέα σεζόν στο ΝΒΑ θα καθυστερήσει πολύ εξαιτίας της πανδημίας.

Οι προθεσμίες ήταν εξαρχής οριακές και το ΝΒΑ δεν πρόκειται να λάβει υπ’ όψιν τα Προολυμπιακά τουρνουά στον σχεδιασμό του.

Ίσως να αδιαφορήσει ακόμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού η οικονομική κατάρρευση καταργεί στην πράξη όλες τις συμφωνίες που υπάρχουν με τη FIBA και τους λοιπούς εταίρους, άτυπες και …έντυπες.

Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει ακόμα και με την Euroleague και με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά τότε θα τιναχτεί στον αέρα η προολυμπιακή διαδικασία, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού ή μάλλον τους μηδένισε. Καθ’ ένας πλέον κοιτάζει το τομάρι του, δίχως να ενδιαφέρεται για ασήμαντες λεπτομέρειες όπως το καλό του αθλήματος ή την επιβίωση των Εθνικών ομάδων.

Με γυμνό μάτι, η προσωπική ατζέντα του Πιτίνο δεν επηρεάζεται χρονικά από τις ανακατατάξεις στο καλεντάρι. Ωστόσο, ο Αμερικανός θα ξινίσει πολύ αν καταλάβει ότι θα πάει στο Προολυμπιακό τουρνουά επικεφαλής μίας αποδεκατισμένης και καταδικασμένης σε αποτυχία «Εθνικής Ελπίδων».

Στο μεταξύ, θα έχει γίνει -άθελά του- πιόνι στην προεκλογική εκστρατεία της ΕΟΚ, αφού το επιχείρημα ενός άμισθου ημίθεου των πάγκων για την Εθνική ομάδα είναι ακαταμάχητο, ιδίως σε εποχή ολόαδειων ταμείων.

Ο Πιτίνο θα περάσει μία βόλτα από τα μέρη μας μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα μας αναλύσει χαρτί και καλαμάρι, με τον γνωστό τρόπο του, τι ακριβώς έχει στο μυαλό του.

Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη με τους Πρίντεζη και Παπανικολάου, τον καιρό που ακόμη θεωρούσε τον εαυτό του free agent.

Και γενικά, να μιλήσει καθαρά και ξάστερα, για να τον καταλάβουμε οι ιθαγενείς. Έστω, με λιγότερα λόγια.

Με ορισμένες κινήσεις του μέσα στον χειμώνα, ο Πιτίνο αδίκησε τον εαυτό του και όχι μόνο αυτόν. Επειδή ακριβώς ήταν προπονητής της Εθνικής ομάδας και όχι μόνο συλλόγου, έπαιξε εν ου παικτοίς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.