ΑΕΚ: Παλιά έλεγαν «πάρε ταξί να γυρίσεις στην άμυνα...»

ΑΕΚ: Παλιά έλεγαν «πάρε ταξί να γυρίσεις στην άμυνα...»

ΑΕΚ: Παλιά έλεγαν «πάρε ταξί να γυρίσεις στην άμυνα...»

bet365

Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου γράφει για την άμυνα που (δεν) παίζει η ΑΕΚ. Και την απουσία αμυντικής διάθεσης που ευθύνεται για την ήττα στην Ουγγαρία.

Τουλάχιστον στην ΑΕΚ παραδέχτηκαν το λάθος τους. Δεν το φώναξαν δα. Αλλά η απόφασή να βγούνε ξανά στην αγορά για να ενισχύσουν το ρόστερ τους, με παίκτες που γουστάρουν να παίξουν άμυνα γιατί τουλάχιστον τέτοιος είναι ο Ίαν Χάμερ, είναι μία μορφή παραδοχής. Έγινε λάθος, συγνώμη!

Αυτό δεν είναι κακό. Όλοι κάνουν λάθη. Ποιος ξέρει; Ίσως τον Μάιο μπορεί να κοιτάζουμε πίσω και να θυμόμαστε την ήττα από την Φάλκο Σομπατέλι με γέλια. Αφού η ΑΕΚ θα βρίσκεται στους «8» ή στους «4» του BCL.

Μέχρι τότε, υπομονή. Και λίγη (ή και περισσότερη) άμυνα. Για να ξεκινήσουμε, καμία ήττα δεν είναι ντροπή. Για αθλητισμό μιλάμε, όχι για τη ζωή μας. Το πρόβλημα της ΑΕΚ, βλέποντας και αυτό το ματς, δεν είναι η επίθεση. Εκεί διαθέτει ταλέντο που δεν έχουν αρκετές ομάδες.

Σκόρερ και πασέρ που ξέρουν το... μπασκετάκι. Το πρόβλημα είναι στην άλλη πλευρά. Εκείνη που είχε επισημανθεί στον Στέφανο Δέδα. Και την είχε αντιμετωπίσει με μικρό χαμόγελο, την αποδοχή της, αλλά και την υπόσχεση ότι ο κόσμος θα βλέπει μία ΑΕΚ που θα γουστάρει.

Χωρίς άμυνα, δεν πας πουθενά!

Μετά από τρεις ήττες σε τέσσερα επίσημα παιχνίδια, γουστάρουν μόνοι οι κακεντρεχείς. Η ΑΕΚ δεν παίζει άμυνα. Τελεία και παύλα. Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης. «Ή εγώ ή αυτός», για μία κατοχή που μπορεί να κρίνει ένα ματς. Έναν τίτλο. Την επιτυχία από την αποτυχία.

Και στο ματς με την Σομπατέλι, η ΑΕΚ έχασε ξεκάθαρα από τη διάθεση στην άμυνα. Οι παίκτες που έτρωγαν... σίδερα ήταν ελάχιστοι. Και δυστυχώς για την ΑΕΚ (και την κάθε ΑΕΚ) η άμυνα αφορά όλες τις κατοχές. Όχι όσες επιλέγουν οι παίκτες. Για παράδειγμα, ο Στέφαν Γέλοβατς μπορεί να είναι σούπερ σκόρερ (όταν μπαίνουν τα σουτ), αλλά η αναλογία «βάζω μπροστά 20, τρώω πίσω 30» εφαρμόζεται μόνο αν βάζει περισσότερους απ' όσους δέχεται. Και μόνο αν το κάνει κάθε βράδυ.

Στις περισσότερες βοήθειες, ο Σέρβος ήταν δεύτερος. Ή... τελευταίος! Αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Η προσπάθεια στην άμυνα είναι ομαδική. Και ακόμα ένας αν... κλέβει (ή ξεχνιέται) οι παίκτες της Φάλκο Σομπατελι δεν θα σταματήσουν να κάνουν lay up. Μπορούν να το κάνουν όλη τη νύχτα. Μάλλον το έκαναν.

Ποιες επιστροφές;

Όπως και στο ματς με τον Προμηθέα (για το Super Cup) έτσι και σε αυτό, η ΑΕΚ δεν είχε επιστροφές! Και οι Ούγγροι (χωρίς να του υποτιμάω ούτε για.. πλάκα) έμοιαζαν με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Οι πόντοι στον αιφνιδιασμό είναι 17-7. Οι παίκτες της Σομπατέλι ακόμα βάζουν και αυτοί της ΑΕΚ ακόμα τρέχουν.

Η έκφραση των παλιών προπονητών είναι «πάρε ταξί να γυρίσεις». Στην ΑΕΚ δεν θέλουν κανένα ταξί. Χρειάζονται διάθεση και να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή το ροτέισον έχει 6 παίκτες (Παππάς, Ανγκόλα, Γέλοβατς, Γκρίφιν, Βαουλέτ, Κολόμ) και άλλους τρεις με λιγότερο χρόνο (Φλιώνης, Μπόγρης, Πετρόπουλος) η επίθεση δεν θα δώσει καμία νίκη.

Μόνο η άμυνα μπορεί να δώσει ψυχολογία, ενέργεια και... επίθεση!

Υ.Γ.: Ο Νίκος Παππάς απέδειξε για μία ακόμη φορά το απίθανο επιθετικό ταλέντο του. Αν δεν είχε όλα τα υπόλοιπα, θα έπαιζε σε άλλο επίπεδο.

Υ.Γ.2: Τόσες... καθαρές φάσεις από τα εύκολα lay up (των παικτών της Σομπατέλι) είχα καιρό να δω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.