Παναθηναϊκός: Αυτό θα είναι το budget στη νέα σεζόν!

Αντώνης Καλκαβούρας
Το gazzetta.gr «σκάλισε» όλες τις πηγές εσόδων που θα καθορίσουν τον μειωμένο προϋπολογισμό των «πρασίνων» και υπό την προϋπόθεση ότι θα αγωνίζονται στην Euroleague, υπολόγισε σε ποιο ποσό θα βασιστεί ο Γιώργος Βόβορας για να φτιάξει το ρόστερ της ομάδας στη νέα σεζόν.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και η απόφαση – ελλείψει χρηματοδότη – να πορευτεί η ομάδα, από 'δω και στο εξής, με βάση στα έσοδα και τα έξοδα της, αποτέλεσε την αφορμή για να ενεργοποιηθούμε περισσότερο στο ρεπορτάζ, αναφορικά με τα χρήματα που οι «πράσινοι» έχουν λαμβάνειν για τη νέα σεζόν.

Οι υπολογισμοί, βέβαια, είχαν αρχίσει πριν ακόμη ο πρώην μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» ανακοινώσει την οριστική απεμπλοκή του από τα μπασκετικά δρώμενα της ομάδας και αυτό, γιατί οι πληροφορίες που διέρρεαν από το «πράσινο» στρατόπεδο, έκαναν λόγο για ένα budget που ίσως να μην ξεπερνούσε τα 5,5 εκατομμύρια Ευρώ για το αγωνιστικό. Δηλαδή για τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο.

Με οδηγό, λοιπόν, τα όσα ειπώθηκαν από τα χείλη του 46χρονου επιχειρηματία στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μπορούμε πλέον να πάρουμε ως οριστικό δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός της νέας σεζόν, θα στηριχτεί αποκλειστικά στα χρήματα που θα εισρεύσουν στο ταμείο της ομάδας.

Υπ' αυτό το πρίσμα, το gazzetta.gr έψαξε τις πηγές εσόδων των πρωταθλητών για την επόμενη χρονιά και παίρνοντας ως δεδομένo ότι θα αγωνιστούν στην Euroleague (έχουν δηλώσει συμμετοχή) αλλά και ότι η προσέλευση των φιλάθλων θα κυμανθεί περίπου στο 50%, φτάσαμε κατά προσέγγιση στον μαγικό αριθμό των 8-8,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Προσοχή, το παραπάνω νούμερο αφορά στο συνολικό κόστος λειτουργίας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και όχι φυσικά στα χρήματα που θα ξοδευτούν για τα συμβόλαια των παικτών και τις αμοιβές του staff.

Ας δούμε πρώτα, όμως, πως φτάνουμε σε αυτόν τον αριθμό και εν συνεχεία θα αναλύσουμε πόσα απ' αυτά θα μείνουν, έτσι ώστε να καλύψουν τον καθαρά αγωνιστικό σχεδιασμό. Από το τηλεοπτικό του συμβόλαιο με την Cosmote, o Παναθηναϊκός εισέπραξε πέρυσι περί το 1,2 εκατομμύριο Ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουμε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν και του χρόνου τη συνεργασία τους, με μία μικρή μείωση της τάξεως του 15%. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει περίπου 1 εκατομμύριο.

Περίπου παρεμφερής (ή ακόμη και μικρότερη) θα είναι η απώλεια των εσόδων και από τον ΟΠΑΠ, που ήταν ο βασικός χορηγός της ομάδας και χρηματοδοτούσε τους «πράσινους» με ένα ποσό της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ. Από αυτή τη συνεργασία θα εισπράξει δηλαδή περίπου 1,3 εκατομμύρια.

Η τρίτη βασική πηγή εσόδων ήταν τα χρήματα που εισέπραττε η πράσινη ΚΑΕ από την Euroleague (ο υπολογισμός γίνεται με βάση την παραμονή της στην διοργάνωση), που πέρυσι έδινε περίπου 2,5 εκατομμύρια Ευρώ (παρ' ότι έχει πληρώσει μόλις τα μισά) και το ποσό αυτό θα ανέβαινε στα τρία, αν υπολογίσουμε και τις νίκες που έκανε ο Παναθηναϊκός και οι οποίες πριμοδοτούνται από 37.000 Ευρώ η καθεμία.

Για φέτος η εικόνα των εσόδων δεν είναι ξεκάθαρη και ο υπολογισμός σ' αυτήν περίπτωση γίνεται με βάση την μικρότερη δυνατή μείωση, που υπολογίζεται περίπου στο 20%. Αν ισχύσει αυτή η συνθήκη, τότε τα έσοδα από την συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση υπολογίζονται κοντά στα 2 εκατομμύρια, τα οποία θα γίνουν περίπου 2,5, αν η ομάδα προσεγγίσει τον αριθμό των νικών που έκανε πέρυσι (14).

Μέχρι τώρα, λοιπόν, τα έσοδα έχουν φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια Ευρώ και θα αγγίξουν τα επτά, αν κι εφόσον η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα, υπολογιστεί στο 50% για τη νέα σεζόν. Στην περίπτωση αυτή ο Παναθηναϊκός ίσως και να ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια Ευρώ σε εισπράξεις, αφού διαθέτει το μεγαλύτερο γήπεδο της Euroleague και έχει σταθερό και πιστό κοινό.

Έχοντας φτάσει στα επτά εκατομμύρια, υπολογίζουμε έως δεδομένο ότι το τμήμα marketing θα καταφέρει να βρεί τουλάχιστον από ένα ακόμη έως και 1,5 εκατομμύριο, ποσό το οποίο θα προέλθει από το άθροισμα των εσόδων από τους μικρότερους χορηγούς, έτσι ώστε να αγγίξει τα 8 εκατομμύρια και ίσως στην καλύτερη περίπτωση, να προσεγγίσει τα 8,5.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ BUDGET

Λαμβάνοντας, λοιπόν, ως δεδομένο το παραπάνω νούμερο, τα διαθέσιμα χρήματα για τις αμοιβές των παικτών και του staff, θα προκύψουν από την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων (ταξίδια, κόστος αγώνων, αμοιβές διοικητικού προσωπικού, ιατρική κάλυψη κ.α.), που μέχρι πέρυσι κυμαίνονταν στα 4 εκατομμύρια και ίσως με ένα γενναίο «ψαλίδι», φέτος να περιοριστούν στα 3,5 εκατομμύρια.

Σ' αυτή την περίπτωση, το ποσό που θα μείνει για το αγωνιστικό υπολογίζεται μεταξύ 4,5 και 5 εκατομμύρια Ευρώ και αν αφαιρέσουμε και περίπου 250.000 Ευρώ (τόσο υπολογίζονται οι συνολικές αποδοχές του staff) και εν συνεχεία το 22% της εφορίας, τότε φτάνουμε στα 3,35 (στην χειρότερη περίπτωση) και στα 3,7 εκατομμύρια (στην καλύτερη) για τα συμβόλαια των παικτών.

Ο «MYΘΟΣ» ΠΕΡΙ ΜINIMUM BUDGET ΚΑΙ ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΦΡΙΝΤΕΤ

Ο κανονισμός της Euroleague για τα έσοδα, αφορά τις ομάδες που εισπράττουν λιγότερα από 5,5 εκατομμύρια Ευρώ και όπως γίνεται αντιληπτό ο Παναθηναϊκός δεν εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία. Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός για minimum budget, όπως έχει γραφτεί δεξιά κι αριστερά.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πράσινοι, όμως, αν στο μεταξύ δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμβιβασμό, είναι το υπέρογκο συμβόλαιο του Τζίμερ Φριντέτ, που έχει λαμβάνειν 1,7 εκατομμύρια δολάρια για του χρόνου και δεν έχει πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχε συμφωνήσει για τον πρώτο του χρόνο στην ομάδα. Για την ώρα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει αν ο 30χρονος Αμερικανός guard δεν εξοφληθεί το 80% των χρημάτων για την σεζόν που τελείωσε, όπως αποφάσισε ο Τζόρντι Μπερτομέου.