Τα 500.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα και η ιδέα της επιστροφής στην Ευρώπη

Τα 500.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα και η ιδέα της επιστροφής στην Ευρώπη

Τα 500.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα και η ιδέα της επιστροφής στην Ευρώπη

bet365

Οι επόμενοι μήνες κρύβουν ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά για την ΚΑΕ Άρης, η οποία σύντομα θα αναγκαστεί να βάλει σε μια σειρά το πλήθος των υποχρεώσεών της και στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, κατατέθηκε ως πρόταση έως και η επιστροφή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών ανωνύμων εταιριών, έτσι και η ΚΑΕ Άρης γνωρίζει τι οφείλει, αλλά δεν είναι σε θέση να ξέρει τι μπορεί να εισπράξει. Στον κυκεώνα των αρνητικών ειδήσεων για την παγκόσμια οικονομία και το διαφαινόμενα υψηλό επίπεδο επίδρασης της αντίστοιχης ελληνικής, ασφαλή σχέδια είναι αδύνατο να καταστρωθούν. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ανθρώπων της ΚΑΕ στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και στις απόπειρές τους για προγραμματισμό. Όταν δηλαδή επιδιωχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, ταυτοχρόνως έρθει μια νέα οικονομική πραγματικότητα, θα λάβει τέλος η περίοδος χάριτος και ο Άρης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη του. Και το ερώτημα είναι, από πού θα αντλήσει έσοδα;

Γιατί θα πρέπει να πληρωθούν οι πολλές εκκρεμότητες που αφορούν την τωρινή σεζόν, να διακανονιστούν οι παλιές, μέσω καταβολής οφειλών να θωρακιστεί η εταιρία από κάθε κίνδυνο διατρέχει και την ίδια στιγμή, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. Η εκτίμηση των «κίτρινων» είναι ότι θα πρέπει να «ανακαλυφθεί» ένα ποσό περί των 500.000 ευρώ για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Γιατί πέραν των υποχρεώσεων που υπάρχουν απέναντι σε τωρινούς παίκτες, προσωπικό, προμηθευτές, η ΚΑΕ βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου λόγω των οφειλών της απέναντι σε παλιούς παίκτες οι οποίοι έχουν δικαιωθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα. Πρόκειται για χρέη τα οποία μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά.

Τα δυσοίωνα μηνύματα για το ban

Λόγω των παραπάνω, εξετάζονται σενάρια. Για παράδειγμα, επί του αγωνιστικού, στις αρχικές συζητήσεις μεταξύ των ανθρώπων του Άρη με τον Σάββα Καμπερίδη, σημειώθηκε ότι εν ανάγκη θα δημιουργηθεί ομάδα με ενεργή την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών. Τότε υπήρχε το δίλημμα επί της ισχύουσας ημερομηνίας. Αν δηλαδή οι «κίτρινοι» θα έχουν τα δικαίωμα απόκτησης παικτών έως την ημέρα επιβολής της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών (Ιανουάριος 2018) ή αναβίωσης της σχετικής ποινής (4/12/2019). Τα μηνύματα που έλαβαν οι Θεσσαλονικείς είναι δυσοίωνα. Ξεκάθαρη απάντηση δεν εισέπραξαν, αλλά σημειώθηκε ότι κατά συντριπτικό ποσοστό ισχύει η ημερομηνία επιβολής του ban. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο Άρης πορευτεί με την τιμωρία, μπορεί να αποκτήσει ξένους παίκτες των οποίων τα letter of clearance είναι στην Ελλάδα πριν την τιμωρία (Γενάρης του 2018).

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι, θα υποχρεωθούν να βρουν τρόπο άρσης της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με την καταβολή του συνόλου των δόσεων που οφείλουν στους παίκτες με τους οποίους είχαν έρθει σε διακανονισμό είτε με νέα διαπραγμάτευση, δίχως αυτή να εγγυάται την τελική συμφωνία καθώς στην τελευταία τριετία ο Άρης διακανονίζει οφειλές αλλά δεν καταβάλλει τις δόσεις.

Χαμηλότερο μπάτζετ αλλά με Ευρώπη

Επί του τελευταίου, ο τεχνικός διευθυντής της ΚΑΕ Άρης, Βίκτορ Σανικίντζε είναι της άποψης ότι, αν υπάρχει η πρόθεση διατήρησης του αγωνιστικού προϋπολογισμού στα περσινά επίπεδα (περί των 600.000 ευρώ), είναι προτιμότερο να μειωθεί το κατά 80-100 χιλιάδες ευρώ και να επιδιωχθεί η άρση του ban. Ταυτόχρονα, να αγωνιστεί η ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (BCL ή Eurocup, εφόσον ασφαλώς διατηρηθεί το ίδιο σύστημα διεξαγωγής των διοργανώσεων καθώς επίκεινται αλλαγές λόγω εκτιμήσεων επιστροφής της υγειονομικής κρίσης) μέσω wild card, έχοντας την αίσθηση ότι παρά τη βαθμολογική θέση της ομάδας στο Πρωτάθλημα που πρόκειται να διακοπεί, διατηρεί την εμπορικότητα την οποία επιζητούν οι επικεφαλής των διοργανώσεων.

Εκτιμάται ότι σ’ αυτήν την περίπτωση η ευρωπαϊκή συμμετοχή θα προσφέρει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην ομάδα καθώς θα μπορέσει να κλείσει συμφωνίες με παίκτες σε χαμηλότερη τιμή, ταυτόχρονα θα αυξήσει την εμπορική αξία της εταιρίας. Ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην περίπτωση εύρεσης κεντρικού χορηγού και ίσως οι συζητήσεις να στηρίζονται σε σχετική ελπίδα.

Υπάρχει και το ιδιοκτησιακό

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης κι όταν φυσικά δημιουργηθούν (έστω στοιχειωδώς) οι συνθήκες προγραμματισμού. Κακά τα ψέματα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Σε λίγες εβδομάδες επίσης, λήγει η θητεία των μελών της υπηρεσιακής διοίκησης της ΚΑΕ, φημολογείται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο δ. σ., εκκρεμεί επίσης και το ιδιοκτησιακό. Θυμίζουμε ότι στις 9 Μαρτίου, με ανακοίνωσή του, ο ΑΣ Άρης κάλεσε τον Δημήτρη Γουλιέλμο να παραδώσει τις μετοχές της ΚΑΕ (είναι κάτοχος του 90%) σε εννιά φυσικά πρόσωπα, δίχως μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί ουσιαστική εξέλιξη επί του ζητήματος.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα