Οι συνέπειες της φημολογούμενης «τράμπας» Προμηθέα-Περιστερίου σε Εurocup και BCL

Ο Κουλμπόκα επιχειρεί να «ποστάρει» τον Κασελάκη

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει τον «χάρτη» των ελληνικών συμμετοχών σε Eurocup και BCL στη νέα σεζόν, όπως αυτός διαμορφώνεται από την φημολογούμενη αντίστροφη διαδρομή που εξετάζουν να ακολουθήσου το Περιστέρι και ο Προμηθέας αλλά και πόσο αυτή θα επηρεάσει την τύχη της ΑΕΚ, του Κολοσσού και του Άρη.

Με την τελική φάση των playoffs της Basket League να πλησιάζει προς το τέλος της και με την συμμετοχή των δύο «αιωνίων αντιπάλων» στην Euroleague να μην επηρεάζεται από την τελική κατάταξή τους (λόγω 10ετούς διάρκειας εγγυημένων συμβολαίων), έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιες ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα αγωνιστούν στη νέα σεζόν.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν, λοιπόν, ότι οι τρεις ομάδες που θα ακολουθήσουν την σχεδόν «ισόβια» πρώτη δυάδα του πρωταθλήματος (τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό δηλαδή), έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Basketball Champions League, το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ και εν συνεχεία η 6η στην τελική βαθμολογία ΑΕΚ, θα πρέπει να θεωρούνται «κλειδωμένες» για την πρώτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της FIBA.

Εδώ, όμως, υψώνεται ο εξής αστερίσκος που θέλει την ομάδα των δυτικών προαστίων να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να «μετακομίσει» στο Eurocup, έτσι ώστε να εξασφαλίσει έναν αρκετά υψηλό αριθμό εγγυημένων ευρωπαϊκών αγώνων (18), όσων δηλαδή προβλέπει η 1η φάση των ομίλων του τουρνουά.

Αν κι εφόσον η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη «μετακινηθεί» στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ECA, τότε αυτομάτως θα αδειάσει μία θέση ελληνικής ομάδας για τους ομίλους του BCL και θα ανοίξει ο δρόμος για τουλάχιστον μία ακόμη συμμετοχή εκπροσώπου της Basket League με τον Κολοσσό (κατέθεσε αίτηση για τα προκριματικά) και τον Άρη (ενδιαφέρεται για εγγυημένο αριθμό ευρωπαϊκών αγώνων) να είναι οι πρώτοι επιλαχόντες.

Στο παραπάνω σενάριο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις πληροφορίες που θέλουν τον Προμηθέα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το Eurocup* και κατ' επέκταση στην προσχώρηση στο BCL. Καθώς επίσης και την στάση αναμονής που κρατά η ΑΕΚ, περιμένοντας την εκδίκαση της προσφυγής της στο CAS, κατά της τιμωρίας της έδρας της για όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες της στη νέα σεζόν.

Με βάση όλα τα παραπάνω και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (δηλαδή το ενδεχόμενο να «ψαχτεί» η «Ένωση» προς την κατεύθυνση του Eurocup ή να μείνει εκτός Ευρώπης για έναν χρόνο), τότε το πιθανότερο είναι να ισχύσει η «τράμπα» Προμηθέα-Περιστερίου και εν συνεχεία η δυνατότητα σε έναν εκ των Κολοσσού και Άρη (ο οποίος έχει ως έξτρα επιλογή του το Eurocup, με την ECA να καλοβλέπει την περίπτωσή του), να δοκιμάσει την τύχη του στο BCL.

* Η ημερομηνία για τις δηλώσεις συμμετοχής στο Eurocup εκπνέει στις 15 Ιούνη και εν συνεχεία το συμβούλιο των μετόχων συνεδριάζει για να εγκρίνει ή όχι τις νέες αιτήσεις.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα