Ο Άρης των 70 πόντων είναι ομάδα για... πρωτάθλημα!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Άρης των 70 πόντων είναι ομάδα για... πρωτάθλημα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον καθιερωμένο απολογισμό της του μπασκετικού διημέρου στην Basket League, αποδίδει τα εύσημα στον Γιάννη Καστρίτη για το ποσοστό αφομοίωσης μίας φιλοσοφίας που διαχρονικά είναι «άχαστη» στο μπάσκετ και έχει μόνο καλά λόγια για τον Άγγελο Τσίκληρα.

Λίγο η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και ο φόβος για την ασφαλή και έγκαιρη επιστροφή των «πρασίνων» και λίγο η ασυνέπεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Λαυρεωτική, που επέτρεψε σε μία τρύπα στην οροφή του κλειστού γηπέδου να «αναβάλει» το ματς της Ρόδου και την αναμέτρηση των γηπεδούχων με τους «ερυθρόλευκους» λόγω των σταγόνων που έπεφταν στο παρκέ, η 15η αγωνιστική της Basket League δεν ολοκληρώθηκε.

Μοιραία, λοιπόν, θα εστιάσουμε την καθιερωμένη μας ανάλυση στα γήπεδα όπου παίχτηκε μπάσκετ, με τη 2η εφετινή νίκη (74-64) του Άρη (8-7) επί της αποτελεσματικής – το τελευταίο διάστημα – ΑΕΚ (9-6) να βάζει φωτιά στην μάχη της τετράδας! Ή αν θέλετε για εκείνη του άτυπου πρωταθλητή των «φτωχών», από την άποψη ότι η 3η θέση ισοδυναμεί με ένα πρωτάθλημα για τις υπόλοιπες – πλην «αιωνίων» - ομάδες της Α1 Κατηγορίας.

Στο “Nick Galis Hall”, o «αυτοκράτωρ» επικράτησε της «βασίλισσας» στην μάχη δύο ομάδων με πολλά κοινά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους, κυρίως όσον αφορά στο αμυντικό κομμάτι. Αν και έχασε στο τσακ τα ριμπάουντ (-2), η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (Γκούντγουιν 16π. & 19ρ., Νετζήπογλου 14π. & 2κλ. με 4/4 τριπ.) κυριάρχησε ως συνήθως στο παιχνίδι των κατοχών κεφαλαιοποιώντας την επιθετική της άμυνα και την μεγάλη της έφεση στα κλεψίματα (11), κατηγορία στην οποία είναι η μόνη ομάδα του πρωταθλήματος με διψήφιο μέσο όρο (11,1)!

Αν συνυπολογίσουμε το πολύ χαμηλό ποσοστό ευστοχίας εντός πεδιάς (39,7%) αλλά και στις βολές (55,5%), δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε ότι στις οκτώ βραδιές που οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν δεχθεί περισσότερους από 70 πόντους (μ.ο. 64,0π.), είναι σχεδόν άχαστοι (ρεκόρ 7-1). Επιπροσθέτως, η τετράδα των combo-guards (Χάγκινς, Μήτρου-Λονγκ, Τολιόπουλος και Νότε) διασφαλίζει ολοένα και περισσότερο την καλή κυκλοφορία, την δημιουργία και το σκοράρισμα , με αποτέλεσμα η σταθερά της άμυνας να βελτιώνει συνεχώς το παιχνίδι του Άρη.

Με δεδομένο ότι οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν πλέον να δώσουν ματς που δεν χτυπιέται, οι δύο επόμενες αναμετρήσεις τους (με Απόλλωνα εκτός και με Περιστέρι) και η διαχείριση της διακοπής, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την θέση που θα καταλάβουν στην κανονική περίοδο και με 2/2, θα γίνουν αυτομάτως φαβορί για την 3η θέση.

Η «Ένωση» συνέχισε τις «χαμηλές πτήσεις» στο επιθετικό κομμάτι, που εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της στο πρωτάθλημα, ειδικότερα όταν προέρχεται από απαιτητικό αγώνα στο BCL, όπως το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Από την 6η αγωνιστική και μετά (ρεκόρ 5-1 με μέση παραγωγικότητα στους 80,8 πόντους), η ομάδα του Ηλία Καντζούρη αντιμετωπίζει σταθερό επιθετικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα στα 9 τελευταία ματς να σκοράρει κατά μ.ο. 67,7 πόντους με 36,8% στα σουτ (ρεκόρ 4-5) και οι οι 4 τελευταίες νίκες της να στηρίζονται αποκλειστικά στο χαμηλό παθητικό (μ.ο. 65,5π.).

Σε αυτό, βέβαια, είναι προφανές ότι έχει παίξει ρόλο και ο τραυματισμός του Φρέιζερ (επέστρεψε μετά από απουσία 2 αγώνων στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν άποντος κι εμφανώς ανέτοιμος) αλλά και η μεγαλύτερη ενέργεια που απαιτούν οι ευρωπαϊκοί αγώνες και τώρα που η ΑΕΚ διεκδικεί την είσοδό της στην 8άδα του BCL, η κατάσταση δύσκολα θα αλλάξει.

Η 2η ήττα από τον Άρη, σε ένα ματς που πήρε πράγματα μόνο από τους Μίτσελ (15π. & 10ρ.) και Μάιλς (14π.) και σχεδόν τίποτε από τα «ασόδυα» (πλην του Ουίλιαμς, όλοι οι υπόλοιποι είχαν 2/19 σουτ) , της στέρησε την ευκαιρία να διατηρήσει την απόσταση από το group των ομάδων που ήταν στην 4η και την 5η θέση και το βαρύ πρόγραμμα στις 4 τελευταίες αγωνιστικές, είναι πιθανό να την αφήσει και εκτός 4άδας.

Ο Απόλλων δυσκόλεψε για 2η φορά το Περιστέρι

Στις δυτικές συνοικίες, οι προσθαφαιρέσεις της εβδομάδας που μας πέρασε (ήρθαν ο Χάμερ και ο Χουγκάζ και αποχώρησε ο Αγραβάνης) έπαιξαν τον ρόλο τους στην απώλεια συγκέντρωσης και ρυθμού για τους γηπεδούχους, που αιφνδιάστηκαν από το ψηλό κι ευέλικτο σχήμα (με τρεις δίμετρους στην πεντάδα) που παρέταξε ο Νίκος Βετούλας, βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με -8 (19-27 στο 11’) και χρειάστηκαν ένα σερί 15-0 για να ανακτήσουν τον έλεγχο του αγώνα (34-27 στο 15’).

Το Περιστέρι (9-6) έχασε τα ριμπάουντ (31-35), αλλά και έστω και με δυσκολία (όπως άλλωστε και στην Πάτρα) κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες (75-69), χάρη στην σιγουριά που του προσέφεραν στο σκοράρισμα οι πιο μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες του (Μπίλαν 16π. & 12ρ., Φρανσίσκο 14π. 5ασ. & 3κλ., Κασελάκης 11π., 4ρ. & 2ασ.), με τον Βασίλη Σπανούλη να στέκεται στην αξία της νίκης και στην ανάγκη βελτίωσης.

Ο Απόλλων (3-12), πάντως, μπορεί να δυσκολεύεται στο σκοράρισμα, έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και χρησιμοποίησε το μέγεθός του (ο Σίλα ήρθε από τον πάγκο και βοήθησε ουσιαστικά) και έφτασε τα 10 ματς (2/3 των αγώνω που έχει δώσει) που ο αντίπαλός του δεν έχει σκοράρει πάνω από 80 πόντους.

Αν ο Βερτζ (9π. & 5λ. με 4/6 σουτ) και ο Καράμπελας (4π., 4ρ., 5ασ. & 4λ. με 0/3 τριπ.) ήταν πιο προσεκτικοί και δεν πουλούσαν συνολικά 9 επιθέσεις και ο Γκρίφιν (16π. με 2/9 τριπ.) ήταν πιο εύστοχος από μακριά, τότε οι Πατρινοί (Ντέιβις 20π., 5ρ. & 5ασ. με 3/7 τριπ.) θα μπορούσαν να είχαν πάει το ματς σε μία κατοχή και τότε ίσως να γράφαμε άλλα πράγματα.

Η άμυνα και οι νέοι ρόλοι μεταμόρφωσαν τον Προμηθέα

Στην Πάτρα, η πιεστική άμυνα του Προμηθέα (9-6) απέδωσε περισσότερους καρπούς στο 2ο μέρος, όπου σχεδόν υπερδιπλασίασαν την παραγωγικότητά τους (και άγγιξαν τους 50 πόντους στο σκοράρισμα), ανέτρεψαν μία διαφορά 10 πόντων και ουσιαστικά οδήγησε την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου στην 5η διαδοχική νίκη (76-66) της στο πρωτάθλημα.

Οι γηπεδούχοι (Κουλμπόκα 18π. & 4ρ. με 5/10 σουτ) που μετά από καιρό είχαν σχεδόν καθολική επιθετική συνεισφορά από τους ξένους τους (πέτυχαν τους 68 από τους 76 πόντους), δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί αρκετά ικανοποιητικά στα στοιχεία που έχει βάλει στο παιχνίδι τους ο αντικαταστάτης του Μάκη Γιατρά και αυτό αποτυπώνεται από την αναρρίχησή τους στην 3η θέση, ενώ πριν από 4 αγωνιστικές βρίσκονταν στην 8η θέση.

Ο Χογκ (13π., 3ρ. & 2κλ. με 6/8 διπ.), προσέφερε ενέργεια κι αθλητικότητα και δυνάμωσε την ρακέτα, ο Τόμασον έδωσε χώρο στον Κάουαν να παίξει στον «άσο», να μοιράσει μπάλες και να δημιουργήσει ελεύθερα σουτ (τα οποία αξιοποιεί με μεγαλύτερη συνέπεια ο Σίμπσον), ενώ η αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας φαίνεται και στο Eurocup, όπου ο Προμηθέας μετράει 4 νίκες στα τελευταία 6 παιχνίδια.

Μετά την επιστροφή της στις νίκες (την προηγούμενη εβδομάδα απέναντι στον Απόλλωνα), η Καρδίτσα (2-13) παρουσίασε διαφορετική δυναμική στο παρκέ, κυριάρχησε στα ριμπάουντ (+7) κι αν είχε καλύτερη καθοδήγηση από τα playmaker της (Πίτερς και Γουέστ είχαν μαζί 10 πόντους, 3 ασίστ και 6 λάθη με 3/12 σουτ) και μεγαλύτερο έλεγχο των λεπτομερειών που «πονάνε» (20 λάθη και 54,5% στις βολές με 12/22), τότε σίγουρα θα ήταν ακόμη περισσότερο ανταγωνιστική και θα είχε παλέψει μέχρι τέλους το ματς.

Η συνολική της εικόνα, πάντως, άφησε καλύτερες εντυπώσεις από το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που επιτρέπει στον Νίκο Παπανικολόπουλο να ελπίζει σε μεγαλύτερη βελτίωση στο επερχόμενο εντός έδρας ματς με το Περιστέρι.

Παλικαρίσια νίκη με άχαστο Τσίκληρα!

Η επιστροφή του προπονητή που έστησε την ομάδα, «έτρεξε» την υποτυπώδη προετοιμασία που έκαναν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι «κυανόλευκοι» κι αποχώρησε για λόγους υγείας μετά την νίκη της πρεμιέρας απέναντι στον Κολοσσό, έβγαλε τον καλύτερο εαυτό των παικτών και αυτό φάνηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ (8-7), όπου οι «γηπεδούχοι» είχαν το πάνω χέρι.

Ο λόγος για τον Άγγελο Τσίκληρα, ο οποίος ήταν φανερό ότι ενέπνευσε τους παίκτες του στο κομμάτι της άμυνας (η χειρότερη της Basket League με μ.ο. 89,1π. στις πρώτες 14 αγωνιστικές), με αποτέλεσμα ο «δικέφαλος του Βορρά» της σχετικά υψηλής παραγωγικότητας (μ.ο. 80,8π.) να χρειαστεί σχεδόν 8 λεπτά για να φτάσει σε διψήφιο αριθμό πόντων!

Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων αποτυπώθηκε από την ολική επαναφορά των φιλοξενουμένων (από το -13 στο 6ο λεπτό, πήγαν στο +8 στο 26’), ωστόσο, ο Ιωνικός (4-11) δεν παράτησε ποτέ το ματς και ξαναπήρε τα ηνία (70-64 στο 38’15”), ενώ το νικητήριο τρίποντο του Καπελάν (16π. με 4/10 τριπ.) στα 6” έδειξε τα ψυχικά αποθέματα και την μεγάλη θέληση της ομάδας από την Νίκαια.

Η επιστροφή του Ιωνικού στις νίκες (74-71) με τον αήττητο φέτος Τσίκληρα στον πάγκο του (ρεκόρ 2-0), χάρισε στους «κυανόλευκους» το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα με αντίπαλο που δεν κινδυνεύει και αύξησε την απόστασή τους κατά δύο βαθμούς από την επικίνδυνη ζώνη.

Η ομάδα του Άρη Λυκογιάννη (Φράνκε 22π., 6ρ. & 3ασ.), που παρουσιάστηκε ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιχνιδιού και φάνηκε πόσο μονοδιάστατη είναι επιθετικά όταν δεν σουτάρει με υψηλά ποσοστά ευστοχίας στο τρίποντο (30,6% με 11/36), υποχώρησε στην 7η θέση κι απώλεσε σημαντική ευκαιρία να εδραιωθεί στην μάχη της 4άδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!