Σύγκρουση και σύγκριση διαφορετικών πραγμάτων

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Σύγκρουση και σύγκριση διαφορετικών πραγμάτων
Τα μπασκετικά Δεκεμβριανά ξεκινούν στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα, ολοκληρώνονται παραμονές Χριστουγέννων στο ΟΑΚΑ για τη Euloleague κι εμείς περιμένουμε να δούμε τη σταθερότητα, τη στασιμότητα ή την πρόοδο των ομάδων. Γράφει ο Χρήστος Κιούσης.

Κάποιοι στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού μπορεί να βρίσκουν το timing του αυριανού ντέρμπι στο ΣΕΦ ιδανικό. Μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες στην Euroleague με τελευταία την εκτός έδρας επί της αήττητης στο Κάουνας Ζάλγκιρις, κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες ενός break στο Φάληρο.

Κάποιοι άλλοι στο πράσινο στρατόπεδο μπορεί να εύχονται, να είχε προηγηθεί και το ματς με την Αρμάνι πριν τον Ολυμπιακό. Από ανησυχία μήπως μια ήττα ρίξει το Τριφύλλι σε εσωστρέφεια κι απογοήτευση, πριν την κόντρα με το Μιλάνο κι αυτό ανακόψει την πρόοδο του Παναθηναϊκού στην ευρωπαϊκή του βαθμολογία. Εκεί που ο Παναθηναϊκός αναζητά σιγά σιγά ένα ρεκόρ με θετικό πρόσημο, κάτι που αν και δεν είμαι ο Γιώργος Κούβαρης, μαντεύω ότι λογικά έχει να συμβεί από τετραετίας σε αντίστοιχο σημείο της σεζόν.

Στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού από την άλλη μεριά λογικά υπάρχει η πλευρά, που τρέφει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ομάδα του Μπαρτζώκα και προτιμά το ντέρμπι εδώ και τώρα, για να κόψει τον αέρα των Πρασίνων πριν δυναμώσουν κι άλλο και πριν επιστρέψει κι ο Γκριγκόνις. Υπάρχει πιθανώς και η πλευρά που θα ήθελε τον Ολυμπιακό λίγο καλύτερο όσον αφορά στη συμμετοχή του Κάνααν, μια έξτρα πηγή σκορ δηλαδή και τον Παναθηναϊκό χωρίς την αυτοπεποίθηση των τριών σερί νικών.

Το timing όμως είναι απλά το δέντρο, ενώ το δάσος είναι η συνολική εικόνα και οι τεράστιες ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν είναι δικό μου αλλά το άκουσα από δυο τρεις διαφορετικές μπασκετικές πηγές και είναι απολύτως αληθές: Συγκρούονται μια ομάδα 3 ετών και μια ομάδα 3 μηνών. Τόσο απλά, τόσο κυνικά.

Χρειάζεται να συντρέξουν πολλοί κι διαφορετικοί παράγοντες για να ισοσκελιστεί η παραπάνω θεμελιώδης διαφορά κι αν αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί, γιατί να αγωνίζονται οι ομάδες και να μην απονέμονται απλά οι νίκες;

Για αρχή χρειάζεται η τριάδα Γουόλτερς Λι Πονίτκα να κάνει μεγάλο step up απέναντι σε Σλούκα Γουόκαπ Λαρεντζάκη -Μακίσικ Λούντζη και πάλι να μη φτάνει! Πρέπει στην τριάδα των βασικών πρασίνων να προστεθεί ένας τουλάχιστον ακόμα παίκτης. Καλαϊτζάκης θα λέγεται αυτός; Μποχωρίδης θα λέγεται; Γκριγκόνις πάντως δε θα λέγεται, ενώ στους Ερυθρόλευκους αφήνω και το μπαλαντέρ Κάνααν που είναι ενεργή μονάδα του ρόστερ και δεν ξέρουμε, αν και πότε θα «ξυπνήσει».

Στη γραμμή των forward και των ψηλών και πάλι δεν υστερεί ο Ολυμπιακός απλά εκεί τα πρόσωπα ματσάρονται στη θεωρία καλύτερα. Στη θεωρία το ξαναγράφω, γιατί μέχρι την αγωνιστική πράξη υπάρχει απόσταση. Ο Γιώργος Παπαγιάννης πρέπει να βγει νικητής μια φορά από την μονομαχία με τον Φαλ, ο Γκουντάιτις να εμφανίσει στο γήπεδο τον καλύτερο εαυτό του κι ο Ντέρικ Γουίλιαμς να προσφέρει τα πάντα σε σκορ, άμυνα, ριμπάουντ.

Ο Παναθηναϊκός στη Euroleague προσπαθεί να εκτελέσει τις επιθέσεις του στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα βελτιώνοντας εσχάτως την αποτελεσματικότητα του στο 5 εναντίον 5 και σε «γεμάτες» επιθέσεις. Μέσα στο ΟΑΚΑ θα προσπαθούσε και πάλι να βρει ανοικτό γήπεδο. Μέσα στο ΣΕΦ όμως μια χαρά θα τον βόλευε τον Ολυμπιακό να τρέξει, ενώ στο 5 εναντίον 5 έχει ακόμα ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Θα ρωτήσει κάποιος, «και πως ο Παναθηναϊκός θα ισοσκελίσει αυτό το έλλειμμα τριετίας έναντι του Ολυμπιακού; Δε θα ξεκινά πάντα από δυσκολότερο διάδρομο την κούρσα;» Πρώτα απ’ όλα έχουμε ξαναδεί το έργο κι από την ανάποδη και ξέρουμε πόσος χρόνος, κόπος και χρήμα χρειάστηκε. Και μια τεκτονική αλλαγή με το όνομα «Σπανούλης». Στην προκειμένη περίπτωση θα χρειαστεί η εδραίωση μιας μπασκετικής λογικής, μιας σταθερότητας στη στελέχωση και μιας προσέγγισης day per day.

Στην αυριανή ημέρα λοιπόν το πλεονέκτημα παραμένει ερυθρόλευκο και σε μια επικράτηση του Ολυμπιακού αναμένω ως καθοριστικούς παράγοντες τους Λαρεντζάκη Παπανικολάου Μακίσικ ξέροντας πάνω κάτω τι θα δούμε από τους υπόλοιπους. Στην περίπτωση ανατροπής των προγνωστικών από τους Πράσινους πιστεύω, ότι αυτό θα οφείλεται στους Γουόλτερς Λι Μπέικον. Αλλά τα προγνωστικά ξέρετε είναι το μεζεδάκι πριν σερβιριστεί το φαγητό. Τότε βλέπουμε ποιος πεινάει περισσότερο και ποιος έχει και τους «καλούς τρόπους» στο τραπέζι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.