Παναθηναϊκός: Οι ευθύνες επιτέλους αποκτούν όνομα

Παναθηναϊκός: Οι ευθύνες επιτέλους αποκτούν όνομα

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Παναθηναϊκός: Οι ευθύνες επιτέλους αποκτούν όνομα

bet365

Η επόμενη μέρα στον μπασκετικό Παναθηναϊκό θα είναι αρκετά ίδια με την προηγούμενη, αν δεν είναι σαφές ποιος παίρνει αποφάσεις. Η ποιότητα των αποφάσεων έπεται. Ο Χρήστος Κιούσης γράφει.

Κατ’ αρχάς απευθυνόμενος στους αγαπητούς αναγνώστες να συστήσω, ότι αν δεν έχετε την πρόθεση μερικοί να διαβάσετε ένα κείμενο 600 περίπου λέξεων, καλύτερα να καταφύγετε στην ενημέρωση του Instagram, των κλασικών εικονογραφημένων ή των Μίκυ Μάους, όπως αποκαλούσαμε μικροί τα πάσης φύσης κόμικς. Από το χθεσινό μου άρθρο δεν αλλάζω ούτε λέξη ούτε σημείο στίξης, αρκεί να διαβαστεί μέχρι την τελευταία τελεία.

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός γύρισε τούμπα σε ένα βράδυ κι ακόμα δεν μάθαμε ποιος ήταν ρε αδερφέ ο υπεύθυνος να προτείνει παίκτες, να κλείνει τα συμβόλαια, να απορρίπτει προτάσεις, να χτίσει ρόστερ. Το ότι δεν μάθαμε και μάλλον δεν θα μάθουμε, δεν περιποιεί ακριβώς τιμή για κανέναν από τους ως χτες «υπευθύνους», όσο τεράστιο κι αν είναι το μπασκετικό τους μέγεθος. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι στη γλώσσα μας ο υπεύθυνος τείνει να γίνει συνώνυμος του φταίχτη και για αυτό το λόγο κανείς δεν αγαπάει την ευθύνη.

Αρκετό καιρό σερνόταν στα sites και στα αθλητικά ραδιόφωνα η αίσθηση ότι ο κακός Πρίφτης δεν δεχόταν τις εισηγήσεις της διοικητικής ομάδας, ότι αυτός δεν ήθελε στο ρόστερ τον Άλφα Ντιαλό, ότι αυτός είχε εμμονή με τον Πέρι, τον Ουάιτ, τον Έβανς και πολλά ακόμα ότι.

Για να καταλάβω κάτι όμως. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν οι GM, ο Νίκος Παππάς ήταν ο τεχνικός διευθυντής και ο Δημήτρης Πρίφτης «διόρθωνε» τις επιλογές τους αλλά παρέμενε στη θέση του; Κάτι μάλλον δεν είχαν αντιληφθεί σωστά στο πειραματικό οργανόγραμμα των Πρασίνων.

Το χθεσινό μου κείμενο δεν είχε στόχο να υπερασπιστεί κανέναν Πρίφτη αλλά δεν μπορώ να δεχτώ έναν ακόμα αποδιοπομπαίο τράγο στη «βάρδια» Αλβέρτη και Διαμαντίδη. Στο κάτω κάτω αυτοί οι πανάξιοι Πρωταθλητές τι διαφορετικό έπραξαν στο θέμα του προπονητή από έναν συνηθισμένο Έλληνα παράγοντα; Ποια κουλτούρα έφεραν στα αποδυτήρια πλην αυτής που υπαγορεύει πως είναι λογικό να αλλάζει μια ομάδα τρεις προπονητές σε μιάμιση σεζόν;

Σε όσους θα πουν, «δεν έπαιρναν αυτοί αποφάσεις αλλά ο Παππάς, ο Τριαντόπουλος ή όποιος άλλος» ένα έχω να απαντήσω. Δεν είχαν καμιά δουλειά οι Διαμαντίδης – Αλβέρτης να είναι εκεί χωρίς δικαίωμα απόφασης, χωρίς ευθύνη ή έστω συνυπευθυνότητα. Δεν είναι τιμητικό για τους ίδιους και δεν είναι ειλικρινές προς όλους εμάς. Αν αυτό που γράφω θεωρηθεί επίθεση εναντίον τους, τι να πω; Καλή μας τύχη.

Και τώρα τι; Αργύρης Πεδουλάκης ως νέος τεχνικός διευθυντής. Και νέος προπονητής, Βόβορας ή κάποιος άλλος. Για να συμβεί τι ; Για να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός; Για να σοκαριστούν οι παίκτες; Για να «τιμωρηθούν» οι απερχόμενοι;

Θα μου επιτρέψετε μια υποθετική ερώτηση; Θα ρωτήσω τώρα που το ημερολόγιο δείχνει 13 Απριλίου. Αν στους τελικούς ο Παναθηναϊκός κερδίσει το Πρωτάθλημα είτε γιατί ο ίδιος αλλάξει επίπεδο είτε γιατί ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί ελλιπής ή κατώτερος των δυνατοτήτων του, η χρονιά θα είναι πετυχημένη; Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις θα δικαιωθούν; Κι αν συνέχιζε ως είχε κι έχανε το Πρωτάθλημα ο υπεύθυνος θα ήταν ένας και θα λεγόταν Πρίφτης; Με ειλικρίνεια παρακαλώ απαντήστε αν θέλετε.

Τέλος πάμε και στα πιο τεχνοκρατικά. Για να καταλάβω καλά, ο κύριος Τριαντόπουλος εκπόνησε ένα business plan εν αγνοία του μετόχου της ΚΑΕ, με υποθετικά έσοδα και επισφαλείς οικονομικές προβλέψεις και μια μέρα ανακοίνωσε πως έπεσε έξω 3 εκατομμύρια ευρώ; Και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργούσε μόνος;

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τον εαυτό μας και την νοημοσύνη μας, σε όλες τις χώρες του κόσμου αλλά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα δεν θα δεχτώ ποτέ τη διατύπωση, «ο ιδιοκτήτης είμαι εγώ αλλά παραχωρώ το δικαίωμα αποφάσεων και δεν ασχολούμαι.» Είναι αντίθετη με κάθε έννοια του επιχειρείν. Όποιο κι αν είναι το όνομα του ιδιοκτήτη κι όποια κι αν είναι η ιδιοκτησία.

Στην προκειμένη περίπτωση κι επειδή όλες οι χθεσινές αποφάσεις έχουν την υπογραφή του κυρίου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, οφείλω να γράψω το εξής. Είναι απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση του ιδιοκτήτη να παίρνει αποφάσεις. Ο Παναθηναϊκός όμως όπως και όλα τα άλλα αθλητικά σωματεία έχουν υλική υπόσταση ιδοκτησίας και άυλη ιδιοκτησία. Η πρώτη ανήκει εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη και η δεύτερη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Καλώς ή κακώς είναι έτσι ακριβώς. Και έτσι θα είναι για πάντα.

Υ.Γ. Ο κύριος Τριαντόπουλος να παραιτηθεί γίνεται, ο κύριος Παππάς να απολυθεί γίνεται, ο κύριος Πρίφτης να απολυθεί επίσης γίνεται, ο Δημήτρης Διαμαντίδης να απολυθεί δεν γίνεται. Ο άνθρωπος που κατά δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προσωποποιεί τις αθλητικές αξίες του Παναθηναϊκού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.