Παπανικολάου στο Gazzetta: «Όσο το ματς ήταν στα ίσα, το ΟΑΚΑ μας έδινε κίνητρο για να βρούμε τη στιγμή μας»

Παπανικολάου στο Gazzetta: «Όσο το ματς ήταν στα ίσα, το ΟΑΚΑ μας έδινε κίνητρο για να βρούμε τη στιγμή μας»

Παπανικολάου στο Gazzetta: «Όσο το ματς ήταν στα ίσα, το ΟΑΚΑ μας έδινε κίνητρο για να βρούμε τη στιγμή μας»
Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στο Gazzetta για την νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό και στάθηκε στις βοήθειες που έδωσαν όλοι, την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ που λειτουργούσε... ευεργετικά, αλλά και το «στοίχημα» στο εσωτερικό της ομάδας ενόψει Μονακό.

Στην πέμπτη συνάντηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για την φετινή σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν να φύγουν με το ροζ φύλλο αγώνα από το ΟΑΚΑ (62-68) διευρύνοντας το ρεκόρ απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο σε 4-1.

Μάλιστα, σε μία αναμέτρηση με συγκεκριμένες συνθήκες αφού με αυτή τη νίκη στην 21η αγωνιστική της Basket League, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα εξασφάλισε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.


Ο Κώστας Παπανικολάου, από τους πλέον έμπειρους στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως αρέσκεται να κάνει στο παρκέ ό,τι είναι πιο κρίσιμο εκείνη την στιγμή για την ομάδα του. Και το απέδειξε ακόμη μία φορά το βράδυ της Δευτέρας (11/04), όταν ευστόχησε σε ένα πολύτιμο για την οικονομία του αγώνα τρίποντο 11 δευτερόλεπτα πριν την λήξη της τρίτης περιόδου για το 48-52. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με την στατιστική του να γράφει ακόμη 4 ριμπάουντ!

Ο Έλληνας φόργουορντ μιλώντας στο Gazzetta, λίγη ώρα μετά την λήξη του παιχνιδιού, στάθηκε στην κρισιμότητα της νίκη στο ντέρμπι για την διατήρηση του momentum των «ερυθρολεύκων», την ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ που έδινε... κίνητρο στον Ολυμπιακό, αλλά και το «στοίχημα» ενόψει των playoffs με τη Μονακό.

Ήταν η πέμπτη «μονομαχία» με τον Παναθηναϊκό για φέτος, τέταρτη νίκη για εσάς. Τί αίσθηση σας αφήνει;

«Εντάξει καταρχάς είναι πάρα πολύ σημαντική νίκη γιατί πήραμε και την διαφορά της ήττας του πρώτου παιχνιδιού του ΣΕΦ (σ.σ Ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 81-76), οπότε φαινομενικά αν είμαστε σοβαροί μέχρι και το τέλος της χρονιάς, πολύ δύσκολα θα χάσουμε το πλεονέκτημα έδρας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει κάτι για την έκβαση του πρωταθλήματος, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίζεις στην έδρα σου τα τρία από τα πέντε παιχνίδια.

Όπως έχω πει και προηγούμενες φορές, όμως, ο κάθε αγώνας είναι ξεχωριστός, δεν έχει σημασία τί έχει γίνει στο προηγούμενο ούτε προδικάζει το τί θα γίνει στο επόμενο. Το πιο βασικό για εμάς είναι ότι δείξαμε προσήλωση και αν και επιθετικά δεν κάναμε το καλύτερό μας παιχνίδι, καταφέραμε να κερδίσουμε ένα παιχνίδι πολύ κομβικό όπως αυτό, στην έδρα του αντιπάλου, με την κρισιμότητα που υπήρχε, οπότε αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για εμάς».

j

Σας δίνει ένα έξτρα κίνητρο ή, αν θέλεις, τονώνει την ψυχολογία το πλεονέκτημα έδρας δεδομένου και του momentum που έχετε αυτή τη στιγμή για να συνεχίσετε στον ίδιο ρυθμό και να φτάσετε μέχρι και το τέλος του πρωταθλήματος μπροστά στο κοινό σας πλέον;

«Σίγουρα είναι θετικό και πάντα μία νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου -σε εισαγωγικά πάντα- είναι σημαντική για την ψυχολογία της ομάδας. Κυρίως οι ήττες είναι αυτές που διαταράσσουν την ομάδα που είναι σε ένα καλό momentum, οπότε το αποφύγαμε για να το πω πιο σωστά! Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι τον Ιούνιο που θα κριθούν ουσιαστικά οι τίτλοι, οπότε νομίζω είναι νωρίς για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα και να μιλήσουμε για οτιδήποτε θα γίνει τότε και πώς θα παρουσιαστούν οι δύο ομάδες τότε. Κρατάμε το τώρα και προχωράμε στην επόμενή μας υποχρέωση που είναι την Πέμπτη με τον Προμηθέα στην Πάτρα και από εκεί μετά να προσηλωθούμε στα playoffs της EuroLeague».

Είδαμε μετά από αρκετό καιρό ένα γήπεδο με πολύ κόσμο, με παλμό... Πόσο δύσκολο ήταν σε αυτό το κλίμα να περάσετε μπροστά στο σκορ και να διατηρήσετε το προβάδισμα μέχρι το τέλος;

«Κοίταξε έχουμε παίξει ήδη πάρα πολλές φορές μέσα στη σεζόν. Η έδρα παίζει τον ρόλο της για να δώσει ένταση και παλμό στην μία ομάδα και ίσως να… πάρει λίγο από τον αντίπαλο. Αλλά όσο το παιχνίδι ήταν στα ίσα του και εκεί που εμείς θέλαμε να είναι, ακόμα και μη κάνοντας μία καλή εμφάνιση, όλο αυτό ίσα ίσα μας έδινε κίνητρο και προσήλωση παραπάνω για να βρούμε την στιγμή και να κερδίσουμε το ματς. Όλα τα παιδιά που βρέθηκαν στο παρκέ έκαναν εξαιρετική δουλειά σήμερα και αυτό χρειάζεται όταν παίζεις σε μία δυνατή έδρα. Όλοι να δώσουν το ¨κάτι¨ για να φύγεις νικητής».

b

Τί είναι αυτό που έπρεπε να διορθώσει ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να φέρει το ματς στα μέτρα του;

«Επιθετικά είναι και θέμα λίγο της ημέρας. Αν θα σου μπουν τα σουτ ή όχι. Που ήταν το ένα μας… πρόβλημα. Ότι δεν είχαμε, δηλαδή, σωστές αποφάσεις στην επίθεση. Από εκεί και πέρα στο πρώτο ημίχρονο ήταν στο χέρι μας να διορθώσουμε, όπως και το κάναμε στο δεύτερο, τα λάθη μας και τα επιθετικά ριμπάουντ που επιτρέψαμε στον Παναθηναϊκό. Νομίζω ότι αυτό ήταν και το στοιχείο που μας έδωσε τις παραπάνω κατοχές στο δεύτερο μέρος ούτως ώστε να βρούμε κάποια καλάθια και να κρατήσουμε τον Παναθηναϊκό χαμηλά στο σκοράρισμα. Μη βρίσκοντας δεύτερες φάσεις και εύκολους πόντους από αυτές».

Όσον αφορά τα playoffs που πλησιάζουν και οι αγώνες με τη Μονακό... Δημιουργούν κάποιο άγχος αυτή τη στιγμή; Ίσως πίεση...

«Όχι, σε καμία περίπτωση! Ήταν αυτό που δουλεύαμε όλη τη χρονιά… Είναι αυτό που θέλαμε όλη τη χρονιά… Θέλαμε να ξαναφέρουμε τον Ολυμπιακό εκεί που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Το μόνο που λέμε από εκείνη την ημέρα είναι ότι ο καθένας πρέπει να δουλέψει πρώτα από όλα με τον εαυτό του και στο σωματικό κομμάτι -όλοι μαζί σαν ομάδα για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση- αλλά και στο πνευματικό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν έρθουν αυτά τα παιχνίδια για να βγάλουμε το καλύτερο που μπορούμε. Εντάξει, έχουμε τους δύο πρώτους αγώνες στην έδρα μας, θέλουμε να είμαστε προσηλωμένοι και να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι της Τετάρτης αρχικά και από εκεί και πέρα να εστιάσουμε στο δεύτερο».

@Photo credits: INTIME, eurokinissi
 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα