Να είσαι κουρασμένος μπορείς, να είσαι χαλαρός δεν μπορείς

Να είσαι κουρασμένος μπορείς, να είσαι χαλαρός δεν μπορείς
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες δέχεται την κούραση και την έλλειψη συγκέντρωσης των «ερυθρόλευκων» κόντρα στον Ηρακλή, αλλά όχι όταν προηγήθηκαν με 36-52 στο 26'.

Πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είχα γράψει πως τόσο ο Ολυμπιακός όσο κι ο Παναθηναϊκός θα κάνουν ήττες στο φετινό πρωτάθλημα. Δεν εννοώ 5-6 αλλά ούτε από 1-2 από τα μεταξύ τους ντέρμπι.

Θα κάνουν ήττες από άλλες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός την «πάτησε» στην πρεμιέρα από τον Άρη και ο Ολυμπιακός παραλίγο να την «πατήσει» από τον Ηρακλή. Δεν πέρασαν 2-3 μέρες που λόγω της εξαιρετικής κατάστασης των «ερυθρόλευκων» συζητούσαμε το ίδιο πράγμα, «άντε να κάνει μία ήττα στο ΟΑΚΑ». Επέμενα εγώ πως «δεν ξέρω για το ΟΑΚΑ, αλλά θα κάνει κι αλλού».

Η Euroleague είναι απαιτητική, έχει πολλά ταξίδια και φέρνει κούραση. Στο μυαλό των παικτών των δύο ελληνικών ομάδων έχει «ποτίσει» η νοοτροπία πως στην Ελλάδα εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν τη νίκη, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Επίσης σε τεράστιο βαθμό παρουσιάζονται πιο χαλαροί όμως σε αυτό θα επιστρέψω παρακάτω πολύ αναλυτικά.

Ο Οκτώβριος για τον Ολυμπιακό έχει 11 παιχνίδια εκ των οποίων τα εφτά ευρωπαϊκά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποφασίσει να ξεκινήσει (και όχι να τελειώσει) τη σεζόν με 13 παίκτες συν τους δύο μικρούς (Μούσα και Οικονομόπουλο). Προφανώς κι η επιλογή του coach για μικρό ρόστερ προήλθε για κάποιο λόγο, κατόπιν σκέψης και όχι τυχαία. Υπάρχουν πιο ξεκάθαροι ρόλοι, όλοι είναι ικανοποιημένοι γιατί έχουν χρόνο συμμετοχής και όλοι αισθάνονται σημαντικοί και αναγκαίοι.

Στην άλλη πλευρά του μικρού ρόστερ υπάρχει το πρόβλημα του ενδεχόμενου τραυματισμού, αλλά καμία ομάδα δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν φτιάχνει κανείς ρόστερ με το «τι θα γίνει αν τραυματιστεί κάποιος» γιατί αφενός απεύχεται κάτι τέτοιο αφετέρου δεν ξέρει σε ποια θέση θα προκύψει πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να πάρει bacκ up γκαρντ, φόργουορντ και σέντερ για να έχει καλύψει κάθε ενδεχόμενο.

ΜακΚίσικ

Μακρηγόρησα και ακόμη να μπω στα του Ηρακλή.

Για να συμβεί αυτό που είδαμε χθες, δηλαδή ο ουραγός να στριμώξει τον πρωτοπόρο πρέπει να συμβεί ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ας τους δούμε...

Βασικότερος όλων, η ομάδα με την μικρότερη ποιότητα να παίξει εξαιρετικά και η άλλη άσχημα. Ο Ηρακλής ήταν πολύ καλός κι έδειξε ένα πρόσωπο που δεν είχε δείξει μέχρι πρότινος. Λογικό αφού όλοι οι παίκτες αποκτούν επιπλέον κίνητρο όταν αντιμετωπίζουν τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός από την άλλη ήταν υπερβολικά χαλαρός κάτι που φάνηκε από το ξεκίνημα. Σίγουρα επηρεάστηκαν από τον τραυματισμό του Παπανικολάου, από την κούραση, από τον ύπνο μέσα σε ένα αεροσκάφος που δεν είναι κι ο καλύτερος δυνατός, αλλά σε κάθε περίπτωση μπήκαν μπλαζέ, μπήκαν με τη νοοτροπία «έλα μωρέ ποιος Ηρακλής, 20 θα του ρίξουμε», με τη νοοτροπία «κάτσε να σουτάρω να βάλω 15 ποντάκια», με τη νοοτροπία «και τι έγινε αν κάνω και ένα λάθος».

Μαζεύτηκαν όλα αυτά και παραλίγο να χάσει. Εγώ θα μπω στο μυαλό των παικτών και θα πάρω ξεκάθαρη θέση πως όλες οι παραπάνω σκέψεις είναι απόλυτα λογικές. Καλώς ή κακώς έτσι λειτουργούν οι αθλητές, όταν αντιμετωπίζουν υποδεέστερους αντιπάλους. Νομίζουν θα πατήσουν ένα κουμπί και θα εξαφανιστούν σε ένα δίλεπτο. Κι εκεί ακριβώς έρχεται το πρόβλημα για μένα. Ο Ολυμπιακός το πάτησε αυτό το κουμπί και ξέφυγε με 16 πόντους. Δεν αφήνεις τον αντίπαλο να μπει ξανά στο ματς. Αν δικαιολογώ την αρχική χαλαρότητα δεν δικαιολογώ αυτή που ακολούθησε στο +16.

Και φυσικά στο τέλος τους «τιμώρησε» η μπάλα γιατί ο Λιντς ευστόχησε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ σε τρίποντο. Στο NCAA δεν είχε σουτάρει καν, στη διετία με την Κάλεβ Κράμο δεν είχε σουτάρει καν, στην Α2 Ιταλίας είχε 0/1 και πέρυσι με την Λοκομοτίβ δεν είχε σουτάρει καν. Κόντρα στον Ολυμπιακό ευστόχησε κι αυτός για το 75-76! Για να ακολουθήσει η επιλογή του μη φάουλ. Προσωπική μου άποψη είναι πως φυσικά και κάνεις φάουλ πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης δεν χρειάζεται να δώσει οδηγία ο προπονητής για να γίνει φάουλ, οι παίκτες είναι έμπειροι και ξέρουν. Ο προπονητής μπορεί να δώσει μόνο την αντίθετη οδηγία, το να μην κάνουν φάουλ δηλαδή γιατί αυτό είναι το ασυνήθιστο. Αυτή ξαναλέω πως είναι η δική μου άποψη και δεν σημαίνει πως είναι και σωστή.

Βεζένκοβ

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει και επικεντρώνεται στο αυριανό ματς με την Άλμπα η οποία είναι πιο επιβαρυμένη από αυτόν καθώς επίσης αγωνίστηκε χθες το απόγευμα, αλλά υπάρχουν δύο επιπλέον μειονεκτήματα σε σχέση με τους Πειραιώτες. Πρώτον ηττήθηκε στην έδρα της από τη Γκέτιγκεν και δεύτερον και σημαντικότερο έχει και να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι πως δεν θα δούμε έλλειψη συγκέντρωσης σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη είναι Οκτώβριος και καμία ομάδα δεν παίζει καλά για 40 λεπτά. Θα ήταν αφύσικο αυτό τόσο νωρίς όμως όλες προσπαθούν να περιορίσουν τα διαστήματα κακού μπάσκετ. Το ίδιο ακριβώς προσπαθεί κι ο Μπαρτζώκας με τους παίκτες του.

ΥΓ: Το πιο ευχάριστο ήταν τα καλά νέα με τον Παπανικολάου.

ΥΓ 2: Μου άρεσε ο Λούντζης και θεωρώ πως στην Basket League θα μπορεί να ποντάρει πάνω του ο Μπαρτζώκας ώστε να κρατάει λίγο πιο φρέσκο τον Σλούκα. Δεν είναι εύκολο να παίζεις καλά αν δεν έχεις ρυθμό μέσα από παιχνίδια, ωστόσο αυτός είναι ο ρόλος του Λούντζη, τον έχει αποδεχτεί και προσπαθεί συνέχεια να κερδίζει λεπτά συμμετοχής όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

ΥΓ 3: Έως και ευεργετικό το ρεπό στο πρωτάθλημα της επόμενης εβδομάδας.

ΥΓ 4: Ο Ηρακλής βρίσκεται σε δύσκολη βαθμολογικά θέση για εξωαγωνιστικούς λόγους οι οποίοι επηρεάζουν και την εικόνα στο παρκέ. Το υλικό της ομάδας είναι καλύτερο από άλλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.