Τα 2 επίμαχα σημεία της διαφωνίας FIBA - Euroleague!

Άρης Λαούδης
FIBA και Euroleague δεν έβγαλαν άκρη στην 4ωρη συνάντηση και το gazzetta.gr γράφει για τα δύο βασικά σημεία της διαφωνίας που έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Για καλό ή για κακό κάθισαν τελικά στο τραπέζι η FIBA και η Euroleague; Μπορεί οι δύο πλευρές να είχαν τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το κλίμα όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ένταση!

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο προτάσεις απ' αυτές που υπέβαλε η Eurolague στη διάρκεια των 4ωρων συζητήσεων έχουν προκαλέσει νέους τριγμούς, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να μη φαίνεται διατεθειμένη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι.

Η FIBA θεωρεί «εξωφρενικές» - όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της - δύο προτάσεις της Euroleague. Η πρώτη αφορά στα πρωταθλήματα α' κατηγορίας με την συμμετοχή 40 ομάδων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και όπως προτάθηκε στη σύσκεψη.

Αν και η ανακοίνωση της Euroleague δεν αναφέρει πουθενά το Eurocup, εντούτοις η FIBA υποστηρίζει πως δεν συζητά το ενδεχόμενο να κάνει πίσω στο θέμα του Champions League και δεν συζητά τίποτα περισσότερο από την κατάργηση ουσιαστικά του Eurocup.

Παράλληλα, πηγές της FIBA εκφράζουν αμφιβολίες για το «40 ομάδες», υποστηρίζοντας πως είναι ήδη λιγότερες, καθώς είναι αρκετές αυτές που έχουν υποχρεωθεί να αλλάξουν άποψη το τελευταίο διάστημα, μετά τις απειλές μέσω των Ομοσπονδιων για αποκλεισμό των εθνικών ομάδων.

Η δεύτερη πρόταση που έχει δυσαρεστήσει αφορά στο κομμάτι των εθνικών ομάδων και την απαίτηση των συλλόγων για καταβολή χρημάτων, σε περίπτωση συμμετοχής των διεθνών παικτών στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, όπως γίνεται και στο ποδόσφαιρο.

Τι γίνεται από 'δω και πέρα; Η FIBA επρόκειτο να εκδώσει ανακοίνωση για τη συνάντηση, ωστόσο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που λένε να μην υπάρξει απάντηση και μέσω των αρμοδίων οργάνων να ξεκινήσουν να γίνονται πράξεις οι απειλές για αποκλεισμούς των Ομοσπονδιών που δεν προσαρμόζονται στη δική της θέση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα υπάρξει τελικά ανακοίνωση - απάντηση.

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας συνάντησης FIBA - Euroleague, αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται και ιδιαίτερα πιθανή, καθώς δεν διαφαίνεται κοινός τόπος στα βασικά σημεία της ατζέντας.