Όσο πιο σκληρός, τόσο πιο ψηλά!

Όσο πιο σκληρός, τόσο πιο ψηλά!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Όσο πιο σκληρός, τόσο πιο ψηλά!

bet365

O Μιχάλης Λεάνης γράφει για το ματς του Ολυμπιακού με την Εφές και τι χρειάζεται για ν' αλλάξει επίπεδο στην συνέχεια της EuroLeague.

Θα ξεκινήσω από εκεί που σταμάτησα στο προηγούμενο μπλογκ.

Αν δεν γίνει πιο σκληρός στην άμυνα ο Ολυμπιακός θα έχει συνέχεια προβλήματα στην αμυντική του λειτουργία, ιδιαίτερα με τις ομάδες πρώτης γραμμής και το καλάθι του θα είναι συνέχεια φορτωμένο από πόντους που με άλλη συμπεριφορά θα είχε αποφύγει.

Τουλάχιστον τον ένα σημαντικό αριθμό πόντων από όσους συνολικά έχει δεχθεί.

Αυτός ο Ολυμπιακός των χαμηλών λιπαρών στην άμυνα αδικεί την συνολική του προσπάθεια να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός.

Έχει δίκιο ο κόουτς Μπαρτζώκας να δηλώνει σοκαρισμένος από την εικόνα που παρουσίασαν οι παίκτες τους, όσον αφορά στα αμυντικά τους, καθήκοντα στο πρώτο δεκάλεπτο.

Αν δεν βάλεις χέρια πάνω στην μπάλα , αν δεν βάλεις το κορμί σου δυνατά να αισθανθεί ο αντίπαλος την επαφή , αν δεν ρισκάρεις να παίξεις στο όρια του κανονικού , αν δεν αγριέψεις , αν δεν επιστρατεύσεις μπασκετικό εγωϊσμό , τότε μοιραία θα βλέπεις ότι έχεις πετύχει στην επίθεση να εξανεμίζεται εξαιτίας της ευγενικής συμπεριφοράς στις επιθετικές βλέψεις του κάθε αντιπάλου.

Καμία ομάδα με light νοοτροπία στην άμυνα δεν έφτασε ψηλά.

Αντίθετα σκληρές ομάδες, που δύσκολα τις τρυπάς, που ματώνεις και υποφέρεις για να πετύχεις πόντο και μετά από κάθε καλάθι νοιώθεις ότι έχεις ανέβει ένα βουνό , αυτές οι ομάδες έχουν καταφέρει να πλησιάσουν κορυφή ακόμα και αν το ταλέντο απουσιάζει σε θέσεις και ρόλους.

Το δίχως άλλο δεν σκληραίνεις από την μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο και δουλειά για να φανούν τα αποτελέσματα.

Αλλά επειδή φτάσαμε αισίως στην 6η αγωνιστική οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να αρχίσουν, με εντατικούς ρυθμούς, να δείχνουν σημάδια γραφή σ’αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα στην αρχή , γιατί αν αργήσουν και βγάλουν όνομα στην πιάτσα ακόμα και ομάδες υποδεέστερες ή στα ίδια επίπεδα θα τον σημαδεύουν, θα πηγαίνουν το παιχνίδι στην δύναμη με αποτέλεσμα η ομάδα να χάνει την αυτοσυγκέντρωση και τον προσανατολισμό της.

Σίγουρα παίζει ρόλο και η εμπειρία .

Να γνωρίζεις τον τρόπο πως θα κινηθείς γρήγορα στο πρώτο βήμα του αντιπάλου , πως θα βάλεις τα χέρια σου σωστά χωρίς να χρεωθείς ποινή, πως θα πλασάρεις το κορμί σου με δύναμη χωρίς να κάνεις φάουλ και άλλες πονηριές που δεν θα σε βάλουν σε μπελάδες.

Η εμπειρία σε αυτόν τον τομέα σίγουρα απουσιάζει από παίκτες του Ολυμπιακού και ιδιαίτερα από τους νεοαποκτηθέντες που τους λείπουν οι παραστάσεις παιχνιδιών στην Ευρωλίγκα.

Αλλά την εμπειρία θα την αποκτήσεις με την τριβή αλλάζοντας πρωτίστως την νοοτροπία στα αμυντικά σου καθήκοντα.

Δείτε πχ τον Μακ Κίσικ ο οποίος δείχνει και καταθέτει στο παρκέ διάθεση να μαρκάρει , να τυραννήσει τον παίκτη που χρεώνεται.

Πρέπει να βρει όμως τον τρόπο. Στο παιχνίδι με την Εφές –δεν ξέρω πόσοι το προσέξατε- έχει χρεωθεί το πρώτο του φάουλ μόλις 16 δευτερόλεπτα μετά το τζάμπολ.

Ανώφελο να ξοδεύεις πολύτιμα φάουλ κατά αυτό τον τρόπο.

Άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βάλεις πονηριά και καπατσοσύνη στον τρόπο παιχνιδιού.

Να αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις των αντιπάλων , να διαβάσεις τα κινήσεις, πότε για παράδειγμα ετοιμάζεται ο αντίπαλος να χτυπήσει με ντραιβ –που το είδαμε κατά κόρον χθες- και όλα αυτά να τα σταματάς πριν γίνουν μανιέρα , αναγκάζοντας έτσι τον αντίπαλο να αλλάξει την στρατηγική του.

Θα ισχυριστούν κάποιοι –και θα έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους- πως είναι δυνατόν να διαβάσεις ή να προβλέψεις ένα παίκτη όπως ο Λάρκιν!

Τον Λάρκιν και τον κάθε Λάρκιν, που δεν είναι πολλοί σαν κι ‘αυτόν , δεν τον σβήνεις. Κοιτάζεις όσο το δυνατόν να τον περιορίσεις. Αν θέλεις να τον εκμηδενίσεις τότε ο μόνος τρόπος είναι αυτός που φανέρωσε ο Μακ Καντού στον Νταν Πέτερσον στην περίπτωση του Νίκου Γκάλη.

Κλείδωσε τον στο δωμάτιο του!

Αλλά σίγουρα με την σκληράδα του δίνεις λιγότερα περιθώρια δράσης και έχεις πολλές πιθανότητες κατ’ αυτό τον τρόπο να του χαλάσεις το μυαλό.

Ότι πάρεις με αυτόν τον τρόπο κέρδος θα είναι!

Όλα όσα προανέφερα είναι στοιχεία παράγωγα της εμπειρίας.

Και η εμπειρία σ’αυτόν τον τομέα ακόμα απουσιάζει από τον Έλις , τον Μάρτιν, από τον Χάρισον που χάθηκε στο παιχνίδι και όσο περνούσε ο χρόνος έσβηνε, λείπει ακόμα και από τον Βεζένκοφ που έχει δυνατότητες να γίνει πιο «νταής».

Ο Ολυμπιακός έχει δυνατότητες βελτίωσης και μάλιστα πολλές. Φάνηκε εξάλλου στο παιχνίδι με την Εφές ότι η διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες δεν είναι χαοτική.

Το αντίθετο μάλιστα. Οι ερυθρόλευκοι θα ανεβαίνουν επίπεδο παιχνίδι με το παιχνίδι όταν για παράδειγμα ο Σλούκας γίνει ακόμα πιο ουσιαστικός και δημιουργικός.

Όταν αρχίσει να βρίσκει λύσεις στις περιπτώσεις που του ακυρώνουν οι αντίπαλοι το πικ εν ρολ ή όταν αυτό δεν ολοκληρώνεται από λανθασμένη συμπεριφορά του συμπαίκτη του , όταν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλίες για ντραιβ ή για σουτ από μακρινή ή μέση απόσταση.

Όταν τα γκαρντ συνδεθούν με το ζωγραφιστό, όταν η μπάλα δεν θα χτυπά το παρκέ και θα αλλάζει χέρια , όταν θα διαβάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τα miss match , όταν θα εκμεταλλεύονται περισσότερο την αδύναμη πλευρά και τα μακρινά σουτ στην εξίσωση του παιχνιδιού.

Για όλα αυτά υπάρχουν οι παίκτες που θα τα υλοποιήσουν. Η συνοχή και οι αυτοματισμοί απουσιάζουν , που προϊόντος του χρόνου σιγά-σιγά θα προστίθενται.

Και φυσικά όταν με την τριβή σε επίπεδο τακτικής θα εμφανίσει η ομάδα μεγαλύτερη προσήλωση και αυτοσυγκέντρωση.

Χαρακτηριστική περίπτωση τα όσα συνέβησαν με τα hedge out με πρωταγωνιστές τον Ζαν Σαρλ- που τα πήγε περίφημα , έβγαλε ενέργεια αλλά προφανώς δεν είχε διάρκεια- τον Μάρτιν και τον Έλις.

Όταν οι ψηλοί βγαίναν ψηλά για να μαρκάρουν , δεν λειτούργησαν χαμηλά τα box out με αποτέλεσμα τα πολλά χαμένα επιθετικά να δώσουν την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας στην Εφές.

Και αυτούς τους διαβόλους δεν είναι να τους δίνεις δεύτερες προσπάθειες!

Ταλέντο , ικανότητες και αθλητικότητα υπάρχουν στον φετινό Ολυμπιακό. Αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό σε κάθε αναμέτρηση. Όλα τα άλλα είναι στοιχεία που θα προστίθενται όσο η ομάδα αποκτά συνοχή.

Αυτό όμως που χρειάζεται να μπει ψηλά στην ατζέντα της ομάδας και μάλιστα τώρα που βρίσκεται στη φάση της συγκρότησης, είναι η σκληράδα.

Αν δεν αλλάξουν οι ερυθρόλευκοι τον χαρακτήρα στον τρόπο αντιμετώπισης των αντιπάλων μέχρι το στάδιο της ολοκλήρωσης ,θα έχουν χαθεί, με φτηνό τρόπο, πολύτιμοι βαθμοί!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!