Με αποβολή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 κινδυνεύει η άρση βαρών

Με αποβολή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 κινδυνεύει η άρση βαρών

bet365

Η ΔΟΕ απειλεί με αποκλεισμό από το Παρίσι την άρση βαρών, αν η Παγκόσμια ομοσπονδία δεν υπερψηφίσει τον νέο Κώδικα.

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την άρση βαρών να ταλανίζεται από κόντρες, σκάνδαλα και… προειδοποιήσεις για αποβολή του αθλήματος.

Στο Τόκιο θα αγωνιστούν 196 αθλητές, αλλά μέχρι τελευταία στιγμή κανείς δεν ξέρει ποιοι θα είναι ακριβώς αυτοί οι αθλητές. Χώρες έχουν αποβληθεί για μαζικές υποθέσεις ντόπινγκ, ενώ και εντός της Παγκόσμιας ομοσπονδίας τα πράγματα δεν είναι ρόδινα…

Γι’ αυτό και η ΔΟΕ προειδοποίησε: «Το 2024 στο Παρίσι η άρση βαρών θα έχει 120 αθλητές ή κανέναν!».

Από τους 260 στο Ρίο, στους 120 ή... μηδέν στο Παρίσι

Από τους 260 στο Ρίο, έπεσε στους 196 στο Τόκιο και στο Παρίσι θα γίνουν 120. Πτώση 55% μέσα σε δύο διοργανώσεις με το άθλημα να είναι στην λίστα για να βγει από το ολυμπιακό πρόγραμμα το 2024, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα!

Αύριο, καλούνται τα 155 και πλέον μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας να υπερψηφίσουν ένα νέο Κώδικα με τον οποίο θα ελέγχονται πολύ πιο αυστηρά πλέον αθλητές, προπονητές, ομοσπονδίες, ώστε να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση με το ντόπινγκ στο άθλημα.

Αν δεν ψηφιστεί, η ΔΟΕ είναι πολύ πιθανό να αποβάλει το άθλημα από το Ολυμπιακό πρόγραμμα, μετά από 100 και πλέον χρόνια…

Οι απόψεις από την Ελβετία προς την IWF έχουν γίνει ήδη ξεκάθαρες. Δεν θα γίνει ανεκτή άλλο αυτή η κατάσταση διαφθοράς στο άθλημα. Αν ο προτεινόμενος Κώδικας δεν ψηφιστεί ή επιχειρηθεί να «χαλαρώσουν» σημεία που αφορούν το ντόπινγκ, τότε ο αριθμός των αθλητών στο Παρίσι θα πάει στο… μηδέν.

Η έρευνα του ΜακΛάρεν για την διαφθορά στο άθλημα, έδειξε πως υπάρχει μία «τρύπα» 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που «εξαφανίστηκε» και παράλληλα έγιναν διάφορες «αλχημείες» σε εκλογές, με ομοσπονδίες να καλύπτουν υποθέσεις ντόπινγκ συστηματικά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η παγκόσμια ομοσπονδία απέτυχε να κάνει «σημαντικές αλλαγές στην κουλτούρα του αθλήματος» και βρίσκεται προ σοβαρού κινδύνου αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τι ζητάει η ΔΟΕ

Η ΔΟΕ θέλει να υπάρχουν περισσότεροι ανεξάρτητοι ειδικοί τέτοιων υποθέσεων στις παγκόσμιες ομοσπονδίες και η άρση βαρών ως τώρα ήταν αντίθετη. Όμως υπό την απειλή αποκλεισμού από τους Ολυμπιακούς, ο κλοιός έχει σφίξει.

Ο νέος Κώδικας δημιουργήθηκε από μια ομάδα νομικών με επικεφαλής τον Αυστραλό Ντάρεν Κέιν. Προβλέπει όρια ηλικίας στους παράγοντες, όρια θητείας και αυστηρά μέτρα και κυρώσεις σε όσους αποδεικνύονται «ανήθικοι» στο να υπερασπιστούν τους κανόνες του ντόπινγκ. Προβλέπει και δικαιώματα των αθλητών που πολλές χώρες αρνούνται να τα αποδεχτούν.

Το draft του νέου Καταστατικού έχει περάσει από την επιτροπή κανόνων της παγκόσμιας ομοσπονδίας και μένει να ψηφιστεί από όλα τα μέλη της. Στην IWF ωστόσο έχουν ήδη βάλει στην αυριανή ατζέντα ένα booklet με προτεινόμενες αλλαγές τις οποίες θα συζητήσουν. Δεν φαίνεται να συμφωνούν για τα όρια ηλικίας και θητείας στις ομοσπονδίες, όπως και για κάποια κριτήρια για τις τιμωρίες σε υποθέσεις ντόπινγκ.

Κάνει «μαγειρέματα» η IWF

Σύμφωνα με το Insidethegames υπάρχουν πρόσωπα που πιέζουν για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο νέο Καταστατικό κυρίως για να ικανοποιήσουν τα δικά τους «θέλω» και όχι του αθλήματος. Αλλά η ΔΟΕ καραδοκεί και προειδοποιεί: «Μην διανοηθείτε να αλλάξετε τα κριτήρια»…

Και υπάρχουν ομοσπονδίες που δείχνουν ότι δεν παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές της ΔΟΕ. Αν θα πάνε κόντρα στο Καταστατικό, μένει να φανεί αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάνει πράξη τις απειλές της και πετάξει ένα ιστορικό άθλημα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το 2024.

«Είναι κρίσιμης σημασίας τα μέλη να πράξουν αυτό που επιβάλει το καλό του αθλήματος. Να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να υιοθετήσουμε τον νέο Κώδικα» ανέφερε ο πρόεδρος της Γερμανικής ομοσπονδίας, Φλόριαν Σπερλ.

Η IWF είναι σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Και μένει να φανεί αν θα φανεί αντάξια των προσδοκιών του αθλήματος.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα