Workearly Sports Analytics School: ΠΑΟΚ vs ΑΕΚ - Οι αριθμοί λένε την αλήθεια!

Newsroom
Workearly Sports Analytics School: ΠΑΟΚ vs ΑΕΚ - Οι αριθμοί λένε την αλήθεια!
Ελάχιστες αγωνιστικές πριν τα πλέι οφ της Super League ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι των «δικεφάλων» αλλάζοντας τις ισορροπίες του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ είχε την ουσία στο παιχνίδι του και επικράτησε με 2-0 της ΑΕΚ στην Τούμπα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του ντέρμπι, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, με την τρομερή του ασίστ στο πρώτο γκολ των γηπεδούχων. Νωρίτερα ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό στη Φθιώτιδα επικρατώντας 3-0 της Λαμίας χάρη στα γκολ των Σαμασέκου (45'), Μπακαμπού (60') και Μπιέλ (86'). Το Σάββατο ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Βόλου με 2-0, κάνοντας ίσως το καλύτερο του παιχνίδι μέσα στο 2023 και έχοντας ξανά (μετά το κρίσιμο γκολ του με τον Άρη) πρωταγωνιστή τον Σεμπάστιαν Παλάσιος. Μπήκε στην ενδεκάδα από “τύχη” λόγω του τραυματισμού του Κλεϊνχέισλερ στο ζέσταμα και έκανε ένα σπουδαίο παιχνίδι. Κέρδισε την αποβολή του Σι, έκανε την ασίστ στο γκολ του Κουρμπέλη, είχε δύο δοκάρια και ήταν εκείνος που πήρε και το πέναλτι για το 2-0. Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος ''φώναξε'' πως έχει επιστρέψει. Πλέον, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έχει 54 βαθμούς, ακολουθεί η ΑΕΚ με 50 (κι ένα ματς λιγότερο), ο Ολυμπιακός με 49 και ο ΠΑΟΚ με 47.

Θα προσπαθήσουμε μαζί με το Sports Analytics School του Workearly να αναλύσουμε υπό ένα άλλο πρίσμα τα όσα έγιναν στο ντέρμπι.

Το Sports Analytics School powered by Workearly & Opta είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα που εκπαιδεύει τους χρήστες στην ανάλυση δεδομένων στο ποδόσφαιρο και ήδη το παρακολουθούν τα στελέχη των κορυφαίων ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, προπονητές αλλά και οι top Sports Analysts της χώρας.


Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Κυριακάτη, Co- founder του Workearly και Head του Sports Analytics School. Τι μας είπε για τον Κωνσταντέλια, και για το χθεσινό ντέρμπι;

-Για τον Κωνσταντέλια:
“Στον χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να επιδεικνύουν εντυπωσιακό επίπεδο ικανότητας και στρατηγικής, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κατάφερε να ξεπεράσει το αδιέξοδο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Παρόλο που όλοι στέκονται στην εντυπωσιακή του ενέργεια στο πρώτο γκολ του Παοκ και σε αυτά που κάνει στην επίθεση, ο Κωνσταντέλιας κάνει επίσης “πάρα πολλά” μέσα στο γήπεδο και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, ήταν στην λίστα των παικτών με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες, το οποίο φαίνεται λογικό για παίκτες όπως ο Κουλιεράκης για παράδειγμα (αμυντικός) αλλά δεν είναι το προφανές για έναν παίκτη σαν τον Κωνσταντέλια. Αυτά που κάνει είναι εντυπωσιακά, καθώς βρίσκεται σε πάρα πολλές κατηγορίες μέσα στους top παίκτες του πρωταθλήματος.

...

-Για την έκβαση του ντέρμπι και το πώς αποτυπώνεται όμως αυτή η νίκη στους αριθμούς;
“Ο Παοκ πέτυχε νωρίς το 1ο γκολ και στη συνέχεια η ΑΕΚ προσπάθησε να αντεπιτεθεί με σερί επιθέσεις, αλλά η στιβαρή άμυνα του ΠΑΟΚ απέτρεψε τις σημαντικές ευκαιρίες. Η ΑΕΚ προσπάθησε, είχε την μπάλα αλλά η εξήγηση για το αποτέλεσμα βρίσκεται στην παραπάνω φράση - κλειδί. Δεν την άφησε ο Παοκ να δημιουργήσει “σημαντικές ευκαιρίες”. Αν δούμε επιφανειακά τα στατιστικά θα σταθούμε στις 16 τελικές της ΑΕΚ, όμως η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν έκανε μεγάλες ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα ανήκει στον Παοκ, που ενώ δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες ήταν πολύ αποτελεσματικός σε όσες βρήκε. Όπως θα δούμε παρακάτω (στα analytics), ο ΠΑΟΚ δέχθηκε αρκετή πίεση όταν ήταν κάτοχος της μπάλας, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την μέσο επιθετική γραμμή της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα, όμως χωρίς να χάνει την κατοχή! Η μπάλα γύρναγε πίσω και ξεκινούσε από την αρχή το Build up. Σημαντικός παράγοντας της νίκης του ΠΑΟΚ ήταν η άμυνά του, καθώς είχε περισσότερες "κομμένες" πάσσες, περισσότερα αποτελεσματικά "καθαρίσματα" της μπάλας καθώς και περισσότερες αποκρούσεις σε σύγκριση με την αντίπαλό του. Αυτό αποτυπώνεται στο “effective clearance” που θα δείτε παρακάτω. Πολύ σκληρό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να βγαίνει νικητής και στις διεκδικήσεις αλλα και στα κερδισμένα tackling. Ενώ τέλος, η έννοια του derby, αποδεικνύεται και από τις δύο ομάδες με το “Overrun”, γεγονός που μας δείχνει ότι και οι δύο γνώριζαν τι θέλουν, χωρίς άσκοπα τρεξίματα με προσήλωση στο στόχο! “

...

Μάθε Sports Analytics με Data από Champions League, Super League και με τα δεδομένα της αγαπημένης σου ομάδας!

-To Sports Analytics School του Workearly, δίνει την ευκαιρία σε όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο να μάθουν ανάλυση δεδομένων με πραγματικά match events της αγαπημένης τους ομάδας με τα τελευταία αποτελέσματα της σεζόν!

-Επιπλέον υποστηρίζει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας, δίνοντας την ευκαιρία στους αρχάριους, χωρίς προηγούμενη επαφή με το Data Science να μάθουν απλά εργαλεία και τεχνολογίες, με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας μέσα από πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα, αλλά και σε πιο έμπειρους Data Analysts, που βρίσκονται στον χώρο της πληροφορικής, να μάθουν τεχνικές ανάλυσης με προγραμματισμό.

-Επιπλέον, προσφέρονται και πολλές επιλογές certification με προσβαση σε διεθνείς θέσεις εργασίας, για τους ενδιαφερόμενους.

-Η εκπαίδευση γίνεται online και στους χρόνους του εκπαιδευόμενου. H learning πλατφόρμα του Workearly αποθηκεύει αυτόματα και την πρόοδο και τα σκορ των χρηστών, φυσικά με την εποπτεία και την βοήθεια των εκπαιδευτικών ομάδων.

Το πρώτο αναγνωρισμένο Sports Data Science Certification Program στην Ελλάδα για:

- Sports Analysts

- Data Analysts / Developers / IT Professionals

- Προπονητές/Αθλητές

Κάνε αίτηση εδώ

Το Workearly Greece πρώτο αναγνωρισμένο Sports Data Science Certification Program στην Ελλάδα - Κάνε αίτηση εδώ

 

Τελευταία Νέα