Παναθηναϊκός: Σωστός ή λάθος ο Αταμάν, η τακτική του είναι δοκιμασμένη και αποδίδει!

Παναθηναϊκός: Σωστός ή λάθος ο Αταμάν, η τακτική του είναι δοκιμασμένη και αποδίδει!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί φυσιολογική την «καθίζηση» των «πρασίνων» στην Ρόδο και σχολιάζει τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν. Το «πέντε του κλέφτη» στο ΣΕΦ για τον Ολυμπιακό, η πτώση της αυλαίας για την ΑΕΚ και ο απολογισμός του τριημέρου στην Stoiximan Basket League.

To είχαμε επισημάνει στο σημείωμα της προηγούμενης εβδομάδας ότι αυτή η έξτρα φάση προσέθεσε φέτος ο ΕΣΑΚΕ στο πρωτάθλημα (πριν τα play off), θα είχε ενδιαφέρον.

Μπορεί φέτος, η πορεία του Απόλλωνα Πάτρας, ο οποίος – ουσιαστικά – έχασε το τρένο της παραμονής από την κανονική περίοδο, να μην βοήθησε στα play out, ωστόσο, όπως είδαμε όλοι οι δύο πρώτες αγωνιστικές και στα δύο τουρνουά, προσέδωσαν επιπλέον αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Τόσο στην μάχη για την είσοδο στην οκτάδα, όσο και στην αντίστοιχη – ποιος να το πίστευε – για την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Σκεφτείτε ότι αν ο Παναθηναϊκός έχανε στην Ρόδο (δεν απείχε πάρα πολύ), αυτομάτως το ντέρμπι της Δευτέρας (15/04, 20.15) με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, θα ήταν ένας πρώιμος τελικός, ενώ αν οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν «διπλό», το ίδιο θα συμβεί με τα δύο τελευταία παιχνίδια των «αιωνίων αντιπάλων».

Ας δούμε, όμως αναλυτικά τι έγινε το τριήμερο που μας πέρασε στα γήπεδα που παίχτηκε μπάσκετ στην Α1 Κατηγορία.

Παναθηναϊκός: Φυσιολογική η εικόνα του στην Ρόδο και αναμενόμενη (για Αταμάν) η αντίδραση του προπονητή του!

Όποιος έχει παίξει λίγο μπάσκετ, μπορεί εύκολα να καταλάβει. Στο επίπεδο που αγωνίζεται ο «εξάστερος», με την πρόοδο που έχει σημειώσει τους τελευταίους 6,5 μήνες και με την διαχείριση της πίεσης που απορρέει από τους παράλληλους στόχους του Final 4 και της διεκδίκησης του πρωταθλήματος, είναι απολύτως φυσιολογικό να διανύει μία χαλάρωση ή ένα άδειασμα, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μία επιτυχημένη ευρωπαϊκή αποστολή με υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Και πολλώ δε μάλλον, όταν μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, από το Μόναχο, όπου και «αγκάλιασε» την 2η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στην Euroleague (από 17ος πέρυσι), βρίσκεται στο «σμαραγδένιο νησί» για να αντιμετωπίσει μία ομάδα που κοστίζει σχεδόν 30 φορές κάτω από το budget (αν υπολογίσουμε και τα χρήματα που παίρνουν οι Γκάουντλοκ και Πόλεϊ που ήταν τραυματίες, ίσως η αναλογία πάει στο 1/40).

Από την άποψη, ότι το κίνητρο του Κολοσσού (9-15) ήταν στα ύψη και η διάθεση των φιλοξενουμένων ήταν που κάπου μεταξύ του να ξεκουραστούμε λίγο και να μαζέψουμε λίγο ήλιο και του να κάνουμε και το πρώτο μπάνιο (εκτός αν κάποιος είναι χειμερινός κολυμβητής)!

Δεν θέλει πολύ, λοιπόν, να στραβώσει ένα τέτοιο ματς, όπως και έγινε με τους Ροδίτες να παίρνουν μεγάλη βοήθεια από τους υπόλοιπους ξένους τους (Περάντες 16π., 7ασ. & 2κλ., Μπράϊκοβιτς 14π. & 5ρ. με 6/9 διπ. και Σίτου 13π. & 6ρ. με 5/6 σουτ) και να πλησιάζουν στο θαύμα (62-57 στο 30’ και 74-73 στο 38’28”).

Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό (22-1) και τον Εργκίν Αταμάν (δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έλεγε αν έχανε), υπήρχε ο Μάριους Γκριγκόνις (23π. & 5ρ. με 6/6 τριπ.) αλλά και ο Λεσόρ (15π., 5ρ., 2ασ., 2κλ. με 7/7 βολ. & 4/4 διπ.), οι οποίο «καθάρισαν την μπουγάδα» (79-74) και απομάκρυναν ένα... κλίμα που δεν θα ήταν το ιδανικότερο παραμονές των “must win games” με την Άλμπα και τον Ολυμπιακό!

Ειδικότερα ο Λιθουανός, ήταν χάρμα ιδέσθαι και με το τρελό τρίποντο που έβαλε στο 1’54”, κράτησε την ομάδα του ζωντανή σε ένα momentum, που δεν ήταν υπέρ της, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά φέτος, πόσο σωστή ήταν η απόφαση της ανανέωσης του συμβολαίου του για 3 ακόμη χρόνια!

Για να φτάσουμε, όμως, στο να γίνει ντέρμπι το ματς με την ελλιπή ομάδα του Κούρο Σεγκούρα (δεν έπαιξε και ο πολύτιμος Μπιλής), ήταν απαραίτητη και η υστέρηση των φιλοξενουμένων.

Είναι τελείως διαφορετικό (και φυσιολογικό σε ένα βαθμό), όμως, να μην παίζει καλά ο Σλούκας (4π., 5ρ., 2ασ. με 1/3 σουτ σε 14’) και ο Μήτογλου (6π., 3ρ. & 2ασ. με 2/5 σουτ σε 18’), οι οποίοι έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος της εφετινής προσπάθειας, από το να είναι άστοχος ο Βιλντόζα (3π., 2ρ., 2ασ. & 1λ. με 1/7 σουτ σε 22’) που έχει περάσει την παραπάνω από την μισή σεζόν «στα πιτς», παλεύοντας με τους τραυματισμούς και όσο διάστημα είναι υγιής, βρίσκεται σχεδόν μονίμως εκτός rotation στην Euroleague (πάλι φυσιολογικό είναι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις μεθόδους του Αταμάν).

Μιλάμε για την πρώτη περυσινή μετεγγραφή του Παναθηναϊκού, πριν αναλάβει ο Τούρκος την τεχνική ηγεσία της ομάδας και πολύ πριν γίνει το «μπαμ» με τον Σλούκα και για έναν παίκτη στον οποίο η ΚΑΕ επένδυσε σχεδόν 5 εκατομμύρια Ευρώ για 3 χρόνια, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πως, λοιπόν, αυτός ο παίκτης να μπορεί να αποδώσει έχοντας αυτή την αντιμετώπιση και ακούγοντας τα σχολιανά του δημοσίως από τον προπονητή του (γιατί χθες, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 58χρονος 2 φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την Εφές, τον «έκραξε» στις δηλώσεις του); Και γιατί παρακαλώ ο Βιλντόζα, που είναι εκτός ρυθμού και παίζει ελάχιστα στην Ευρώπη, να είναι το αντικείμενο της κριτικής του Αταμάν και ο υπαίτιος της μίας εμφάνισης που παρ’ ολίγο να κοστίσει στο «τριφύλλι»;

Κατά την άποψή μου επειδή ο Αταμάν δεν τον υπολογίζει και με αυτό τον τρόπο θέλει να περάσει το μήνυμα στους υπόλοιπους για την τελική ευθείας της σεζόν. Ο Τούρκος, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ ο επιδραστικός προπονητής στο παρκέ και στην αλληλεπίδραση με τους παίκτες του, αλλά σε όλη του την καριέρα ήταν επιτυχημένος με την παραπάνω διαχείριση των προσωπικοτήτων.

Γιατί πάντα είχε παιχταράδες. Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν με την συγκεκριμένη τακτική (συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντος), ωστόσο, πρέπει να του δώσουμε ότι μέχρι τώρα, ο τρόπος του είναι σχεδόν απόλυτα επιτυχημένος! Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Ολυμπιακός: Χωρίς δεύτερο ημίχρονο-«φωτιά» δεν θα κέρδιζε το Περιστέρι!

Στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν ένα «έργο» που πλέον μοιάζει με προσφιλής συνήθεια στα εντός έδρας παιχνίδια. Για πέμπτο σερί ματς στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός (22-2) χρειάστηκε να ανατρέψει μία εις βάρος του διαφορά στο πρώτο μέρος (για πρώτη φορά διψήφια) και επειδή ο αντίπαλος είχε ποιότητα, αναγκάστηκε να κάνει ένα εξαιρετικό 2ο μέρος (επιμέρους σκορ 48-31) για να φύγει νικητής (91-83) και να παραμείνει «ζωντανός» στο κυνήγι της πρωτιάς!

Το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στο 7λεπτο ανάμεσα στο 28’ και το 35’, οπότε και «ερυθρόλευκοι» έσφιξαν την άμυνά τους και βρήκαν σκορ στο transition, από λάθη των φιλοξενουμένων αλλά και μέσα στην ρακέτα από την κυριαρχία του Μόουζες Ράιτ (18π. & 5ρ. με 7/10 σουτ σε 21’).

Σε εκείνο το διάστημα το εξαιρετικό κατά άλλα Περιστέρι (16-8), είχε μόλις 1/9 σουτ και 4 λάθη, με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα σερί 2-19 και από το +10 (57-67), να βρεθεί στο -7 (76-69) και να βγει εκτός ρυθμού.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τα δίκια του, κουνώντας το κεφάλι του στην διάρκεια των δηλώσεών του στην κρατική τηλεόραση, καθώς νωρίτερα είχε και να διαχειριστεί την άσχημη αντίδραση του Πίτερς, ο οποίος δυσανασχέτησε στην αλλαγή του, δεν του έδωσε το χέρι και άκουσε κι αυτός τα σχολιανά του...

Η ουσία είναι ότι από το κυριακάτικο ματς έφυγαν και οι δύο ομάδες ευχαριστημένες. Οι μεν πρωταθλητές γιατί έφτασαν στην 12η σερί νίκη τους στις εγχώριες διοργανώσεις (και στο 20/21 από τις 25/01 και μετά σε Ελλάδα και Ευρώπη) και έχουν έξτρα κίνητρο για το επερχόμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Οι δε «κυανοκίτρινοι» (Χουγκάζ 18π. & 3ρ. με 5/5 τριπ., Πουλιανίτης 12π. με 3/4 τριπ.) επειδή έφεραν τους Πειραιώτες στα όριά τους, αντέδρασαν μετά την ήττα στην Βόννη κι έδειξαν ότι θα παλέψουν στα ίσα για να επιστρέψουν στην Γερμανία για το 3ο φαρμακερό ματς της προημιτελικής σειράς του BCL.

Προμηθέας: Η έκπληξη δεν ήταν ότι νίκησε, αλλά ότι το έκανε «σβηστός»!

Πριν από την έναρξη του αγώνα, όλα τα δεδομένα συνηγορούσαν ότι η αναμέτρηση στο κλειστό «Δημήτριος Τόφαλος», θα ήταν αμφίρροπη. Λίγο η μεγάλη αγωνιστική και πνευματική επιβάρυνση των γηπεδούχων, που είχαν μόλις επιστρέψει από ένα δύσκολο ταξίδι στην Ανδαλουσία κι ένα πολύ απαιτητικό ματς με την Μάλαγα για το BCL και λίγο η ενθαρρυντική εικόνα των φιλοξενουμένων στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό, όλα έδειχναν ότι ο «αυτοκράτωρ» θα έβαζε δύσκολα στους Πατρινούς (Πάπας 12π. με 3/3 τριπ.) και θα διεκδικούσε την πρώτη του εφετινή νίκη.

Αυτή η εκτίμηση, όμως, αποδείχτηκε ότι είχε βάση μόνο στα πρώτα 18 λεπτά του αγώνα (23-27). Για όσο διάστημα, δηλαδή, ο Άρης (12-12) έβγαλε στο παρκέ την αμυντική διάθεση, πάνω στην οποία βασίστηκαν όλα τα καλώς κείμενα που έκανε στην εφετινή σεζόν. Από 'κείνο το σημείο και μετά, όμως, θα έλεγε κανείς ότι γύρισε ολοκληρωτικά ο διακόπτης και το μαύρο που έπεσε προκάλεσε μία ολοκληρωτική καθίζηση άνευ προηγουμένου, η οποία δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα που παρουσίασαν φέτος οι «κιτρινόμαυροι».

Ο Γιάννης Καστρίτης δεν θέλησε να αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη στα αποδυτήρια και ουσιαστικά οι παίκτες του ήταν σαν να μην βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο, αλλα υποσχέθηκε να μην επιτρέψει να ξανασυμβεί. Γιατί η εικόνα τους, παρέπεμψε σε σύνολο που μάλλον τα έχει παρατήσει και περιμένει να πάει διακοπές!

Το 20-0 σερί που «έτρεξε» ο Προμηθέας (14-9), κρατώντας του Θεσσαλονικείς (30,3% εντός πεδιάς με 17/56 σουτ!) «άσφαιρους» για 5'37” (0/6 σουτ και 3 λάθη), αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» του Ηλία Παπαθεοδώρου για τρεις λόγους. Πρώτον για να επιστρέψει η ομάδα του στα θετικά αποτελέσματα και κατά τον πλέον ανέλπιστα εύκολο τρόπο, να πετύχει την πιο ευρεία νίκη (84-51) στο πρωτάθλημα!

Δεύτερον για να δώσει ανάσες στους δύο κοντούς του (Χάντερ και Κάουαν τζούνιορ έπαιξαν από 17 λεπτά και είχαν μαζί 13 πόντους με 2/12 σουτ), που ενεργειακά (και όχι μόνο) έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της εφετινής προσπάθειας. Και τρίτον για να δώσει χρόνο στον νεοαποκτηθέντα, Μπράις Χάμιλτον (15π. & 2κλ. με 6/8 σουτ σε 21'), στην αγωνιστική απελευθέρωση του οποίου συνέβαλε κατά πολύ η εξέλιξη του 2ου μέρους.

Ο 23χρονος απόφοιτος πανεπιστημίου του Λας Βέγκας, αποκτήθηκε για να ελαφρύνει λίγο την τριάδα των Αμερικανών (οι δύο προαναφερθέντες συν τον Ρέινολντς) που σκοράρουν σχεδόν τους 43 από τους 83,6 που πετυχαίνει η ομάδα τους ανά παιχνίδι, κάτι που δείχνει ότι οι Πατρινοί λαμβάνουν σοβαρά την συνέχεια των υποχρεώσεών τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΑΕΚ: Το μαρτύριο της σταγόνας απέναντι σε μία σπάνια αξιοπρέπεια!

Στο κλειστό της Περιβόλας, χωρίς την παραμικρή διάθεση να υποτιμήσω την προσπάθεια του Γιάννη Χριστόπουλου και των παικτών του (Όσμπορν 20π. & 6ρ, Μπράουν 17π. & 15ρ. & Πέρκινς 17π., 5ρ. & 4ασ. με 4/8 τριπ.), η “Ένωση” πήρε το χρυσό «βατόμουρο» της σεζόν.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι ηττήθηκε (89-79) για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες και σε αυτά τα δύο ματς, δέχτηκε κατά μ.ο. 86 πόντους, από μία ομάδα που στα υπόλοιπα 22 εφετινά της παιχνίδια είχε μέση παραγωγικότητα σχεδόν 21 πόντους λιγότερους (μ.ο. 65,4π.)!

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι η πιο πρόσφατη από τις δύο αυτές ήττες, προήλθε από έναν αντίπαλο που είχε ήδη υποβιβαστεί και έπαιζε μόνο για την αξιοπρέπεια, την ιστορία του και το fair play! Και για να μην το ξεχάσω, χωρίς τον Ορλάντο Κόουλμαν (20π. με 7/9 σουτ), στον οποίο είχε στηριχθεί η πρώτη της νίκη (83-75) επί της ΑΕΚ, στις 13 του περασμένου Γενάρη.

Tην ίδια ώρα, που υποτίθεται ότι η «βασίλισσα» έψαχνε το πρώτο νικηφόρο σερί μετά τον περασμένο Νοέμβριο, έτσι ώστε να εκπληρώσει τον πλέον βατό και λιγότερο σημαντικό στόχο της (σε σχέση με τους μεγαλεπήβολους που είχε θέσει η διοίκησή της στην αρχή της επετειακής σεζόν), που ήταν η πρόκριση στα play off!

H αγωνιστική της εικόνα, όμως και πολλώ δε μάλλον η γλώσσα του σώματος των «κιτρινόμαυρων», παρέπεμψε σε ένα σύνολο, που μάλλον προτιμά να τελειώσει μία ώρα αρχύτερα το «μαρτύριο» της εφετινής χρονιάς, από το να επεκταθεί με επιπλέον αγώνες για την post season.

Πως αλλιώς να ερμηνευθεί η προκλητική αγωνιστική συμπεριφορά παικτών, όπως ο ΜακΡέι και ο Χολ (είχαν μαζί 6π. με 1/12 σουτ), που ειδικότερα στην άμυνα... περπατούσαν;

H οργισμένη δήλωση περί εμφάνισης-ντροπής για τον σύλλογο από τον Ηλία Ζούρο, δεν είναι αρκετή για να περιγράψει το μέγεθος της αδιαφορίας των ξένων, κυρίως, παικτών, με εξαίρεση τον Κουζμίνσκας (20π. & 3ρ. με 5/11 τριπ.) και τον Ράντλ (17π., 5ρ., 4ασ. & 2κλ.), οι οποίοι «κράτησαν τα προσχήματα»! Σε ένα ματς που η ΑΕΚ (10-14) είχε μόλις 9 λάθη και 56,7% στα δίποντα, αλλά στην άμυνα «έμπαζε» από παντού κι «έτρωγε» καλάθι με οποιονδήποτε τρόπο.

Το ότι η διαφορά έφτασε ακόμη και στο +19 υπέρ των Πατρινών αλλά και το ότι ο «δικέφαλος του Νότου» δεν προηγήθηκε ποτέ, αντικατοπτρίζει το απόλυτο limit-down και καταδεικνύει ότι η ομάδα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό και από τον διοικητικό της ηγέτη, Μάκη Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει να εμφανιστεί εδώ και καιρό στους αγώνες και στις προπονήσεις.

Πλέον, ο εντός έδρας αγώνας της Κυριακής (14/07, 17.15) με το Λαύριο, που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, λογίζεται ως τελικός για τους «κιτρινόμαυρους, καθώς σε περίπτωση ήττας θα χάσουν την ισοβαθμία από τους Λαυριώτες και θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού από τα play off για πρώτη φορά μετά από το 2011, οπότε και υποβιβάστηκαν στην Α2 Κατηγορία.

Για τον Απόλλωνα (4-20), του οποίοι οι ξένοι μετρούν τις μέρες για να επιστρέψουν στην Αμερική, μόνο έπαινοι μπορούν να γραφτούν για την συνολική αντιμετώπιση μίας χρονιάς, που πήγε λάθος από την αρχή, σε όλα τα επίπεδα.

Παρά τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στο κομμάτι των μετεγγραφών, αλλά και τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε στο μεσοδιάστημα από την αποχώρηση του Βετούλα μέχρι την έλευση του Χριστόπουλου, οι Πατρινοί δεν παράτησαν ποτέ την προσπάθεια τους και οι δύο νίκες επί της ΑΕΚ ήταν το επιστέγασμα της σωστής νοοτροπίας μίας ομάδας που μάχεται μέσα στο γήπεδο, ανεξάρτητα με την διαφορά ποιότητας που τους χώριζε με τις υπόλοιπες ομάδες.

Λαύριο: Ο Πόρτερ τζούνιορ του έδωσε το κίνητρο που χρειαζόταν!

Στον νοτιότερο δήμο της Αττικής, ο ΠΑΟΚ (9-15) είχε το όνομα και ήταν η ομάδα που ενισχύθηκε για να «κλειδώσει» τα play off, το «λαβωμένο» Λαύριο (8-16), όμως ήταν αυτό που απέδειξε ότι έχει την χάρη και κυρίως τα αποθέματα ενέργειας για να νικήσει (89-85) για 2η φορά φέτος τους Θεσσαλονικείς.

Ο μεγάλος «ντόρος» που έγινε στην διάρκεια της εβδομάδας με την απόκτηση του Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ από τον «δικέφαλο του Βορρά», δεν μάζεψε απλά κόσμο στο γήπεδο, αλλά κατά πως φάνηκε, ενεργοποίησε σε απόλυτο βαθμό τον εγωισμό των παικτών του Κώστα Μέξα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη επιθετική απόδοση των δύο τελευταίων μηνών!

Ο Βασίλης Μουράτος (19π., 5ρ. & 9ασ. με 4/7 τριπ.) προσέδωσε ταχύτητα στην κυκλοφορία, παράλληλα με δημιουργία και σκορ, ο Θόρντον (16π., 3ρ., 3ασ. & 2κλ. με 3/6 τριπ.) επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, ο Καστανέδα (13π., 4ρ., 3ασ. & 2κλ.) ήταν επιδραστικός, ενώ σταθερά βελτιωμένος με πληθωρική προσφορά ήταν ο Νόα Χόρχλερ (11π., 5ρ. & 2κλ. με 5/5 σουτ).

Η παραπάνω τετράδα αποτέλεσε τους πυλώνες πάνω στους οποίους «οικοδομήθηκε» η αντεπίθεση των γηπεδούχων από τα μέσα της 2ης περιόδου κι εντεύθεν και η οποία μετέτρεψε το -5 του 11ου λεπτού (24-29) σε +11 στο 21’ σε +14 στο 28' (70-56) και σε +15 στο 33’ (81-66)!

Οι Λαυριώτες επικέντρωσαν το παιχνίδι στην περιφέρεια (50% στα τριπ. με 13/26), για να καλύψουν τα μεγάλα κενά τους στην ρακέτα (απόντες οι Γόντικας και Καββαδάς) και την υστέρηση που είχαν απέναντι στην frontline του ΠΑΟΚ (28-52 οι πόντοι ρακέτας). Πλέον, από 'κει που έψαχναν ενέργεια και μετρούσαν τις μέρες για να ολοκληρωθεί μία πολύ δύσκολη χρονιά, με νίκη επί της ΑΕΚ, έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στα play off και να «τρυπήσουν» το εφετινό τους ταβάνι.

Αν υπολογίσουμε ότι το παθητικό των 63 πόντων στο προηγούμενο ματς απέναντι στον Απόλλωνα, που έπαιξε χωρίς 3 ξένους, δεν μπορεί να ληφθεί ως σοβαρό δείγμα αμυντικής βελτίωσης, ο «δικέφαλος του Βορρά» παρουσιάστηκε για μία ακόμη αποκαρδιωτικός στο αμυντικό κομμάτι (τις τελευταίες 60 μέρες δέχεται κατά μ.ο. 90,1π. στο πρωτάθλημα).

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το λάθος του Στάθη Νερατζάκη, ήταν ότι προσπάθησε να προσαρμόσει – με το «καλημέρα» της ένταξής του στο rotation – το παιχνίδι της ομάδας του πάνω στον νεοαποκτηθέντα πρώην NBAer και όχι να τον ενσωματώσει στο σύνολο.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ο 23χρονος πρώην point-guard των Ρόκετς και των Καβαλίερς είχε να πατήσει παρκέ έναν ολόκληρο χρόνο (τελευταίο παιχνίδι του στις 8/4/2023), το ότι από το ζέσταμα μέχρι την ανάπαυλα, όλη η ομάδα ασχολούνταν με το ντεμπούτο του, μόνο καλό δεν της έκανε.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αν ο εμφανώς εκτός αγωνιστικού ρυθμού, Πόρτερ τζούνιορ δεν προσέφερε μεγάλη ενεργειακή ώθηση στον ΠΑΟΚ σε άμυνα κι επίθεση στο 2ο μέρος), τότε ίσως οι φιλοξενούμενοι (Μίχαλακ 18π., 8ρ., 3ασ. με 4/6 τριπ.), ίσως να είχαν χάσει με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο νεοαποκτηθείς άσος του ΠΑΟΚ (14π., 4ρ., 4ας. & 4ασ. με 5/14 σουτ σε 26’), είχε στιγμές που ξεδίπλωσαν την μεγάλη του κλάση κι έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ομάδα του. Έστω κι αν η 2η εφετινή ήττα από το Λαύριο έφερε τον «δικέφαλο Βορρά» σε μειονεκτική θέση στην ισοβαθμία τόσο με την ΑΕΚ, όσο και με τους Λαυριώτες.

Μαρούσι: Ξαναμπήκε στο κόλπο των play off!

Στο κλειστό του Αγίου Θωμά, το Μαρούσι (8-16) πήρε μία ανέλπιστα εύκολη νίκη (91-70) και το σημαντικότερο είναι ότι κατάφερε με τον τρόπο που δεν του ταιριάζει (παίζοντας άμυνα) και χωρίς οι βασικές του λύσεις στον άσο (ο Κόζι δεν έπαιξε λόγω ενοχλήσεων και ο Νικολαϊδης δεν ήταν σε καλή βραδιά).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Νίκου Βετούλα (Ραντούλιτσα 17π., 4ρ. & 2ασ. με 7/12 σουτ, Γιαννόπουλος 17π. & 5ρ. με 6/9 σουτ) ξαναμπήκε στο κόλπο της εισόδου στα play off (χρειάζεται νίκη επί του Απόλλωνα εντός και επί του ΠΑΟΚ ή επί του Λαυρίου εκτός), αλλά το κυριότερο είναι ότι σε μία εποχή που οι ομάδες από το κάτω ράφι της Α1 Κατηγορίας, ετοιμάζονται για διακοπές και προετοιμάζουν τον σχεδιασμό της νέας χρονιάς, απέκτησαν έξτρα κίνητρο για τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια των play out.

Παίκτης-κλειδί για την άνετη επικράτηση των νεοφώτιστων επί της Καρδίτσας (8-16), η οποία είχε ως σημείο αναφοράς το χαμηλότερο εντός έδρας παθητικό της σεζόν (70π.), ήταν ο Ορφέας Στασινός (10π., 5ρ., 5ασ., 2κλ. με 3/6 τριπ. σε 20’) ο οποίος περιόρισε σημαντικά τον ΜακΚάλουμ (6π. & 3ασ. με 3/10 σουτ) και είχε πολύτιμη συνεισφορά και στην επίθεση, ενώ απαραίτητη ήταν και η αθλητική «σταθερά» που προσφέρει η παρουσία του Τζούιστον (17π., 7ρ. & 2ασ. με 8/12 σουτ) μέσα στην ρακέτα.

Απέναντι στην frontline των «κιτρινόμαυρων», φάνηκε περισσότερο το κενό που άφησε στους Θεσσαλούς ο τραυματισμός του Γουάιτ, ενώ η τρομερή περιφερειακή αστοχία των έξι παικτών με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (Μπιουκάναν, ΜακΚάλουμ, Μακ, Γιάνκοβιτς, Καμπερίδης και Μενέγκα είχαν μαζί 0/20 τρίποντα), κράτησαν επιθετικά πολύ χαμηλά την ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!