Η ΔΟΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να μην παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού

Newsroom
Η ΔΟΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να μην παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού

bet365

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση να σεβαστεί την «αυτονομία του αθλητισμού» μετά από μια προσπάθεια της τελευταίας, να ασκήσει πίεση στους χορηγούς ενάντια σε μια προτεινόμενη οδό για τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες του Παρισιού του επόμενου έτους.

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Λούσι Φρέιζερ έγραψε την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε 13 από τους μεγαλύτερους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, καλώντας τους να ασκήσουν πίεση στη ΔΟΕ να εγκαταλείψει την πρότασή της.

«Δεν εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποιους διεθνείς αγώνες. Αυτό θα ήταν το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της ΔΟΕ.

«Ελπίζουμε πολύ ότι η βρετανική κυβέρνηση θα σεβαστεί την αυτονομία του αθλητισμού... Πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των αθλητικών οργανώσεων να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με βάση αποκλειστικά την αθλητική τους αξία. Σύμφωνα με αυτό, οι χορηγοί του Ολυμπιακού κινήματος δεν συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μετά την περσινή εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι απρόθυμη να αποκλείσει εντελώς τους αθλητές τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τον φόβο της επιστροφής στα μποϊκοτάζ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ξεκίνησαν τον μια διαδικασία για αγωνιζόμενους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν την πρόκριση μέσω των ασιατικών προκριματικών και να αγωνιστούν ως ουδέτεροι αθλητές στο Παρίσι.

Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε κοινή δήλωση τον περασμένο μήνα με άλλα 34 έθνη, επαναλαμβάνοντας έκκληση προς τη ΔΟΕ να εκδώσει γενική απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τους αγώνες της. Η Ουκρανία απείλησε να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού εάν αγωνιστούν αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα