Κασπάροφ: Προστέθηκε από τη Μόσχα στη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Ο Γκάρι Κασπάροφ

bet365

Η Μόσχα πρόσθεσε το όνομα του Γκάρι Κασπάροφ στον κατάλογο «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», δίνοντας την ευχέρεια στις αρχές να δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Grandmaster και πολέμιου του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Γκάρι Κασπάροφ είναι το τελευταίο όνομα που προστέθηκε από την υπηρεσία οικονομικής παρακολούθησης της Ρωσίας, Rosfinmonitoring, στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών».

Ο Κασπάροφ, που φέρνει τον τίτλο του Grandmaster στο σκάκι από το 1980, έχει καταδικάσει τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία από το 2014.

Η κρατική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή δεν διευκρίνισε τον λόγο για την προσθήκη του Κασπάροφ στη λίστα, όμως δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να δεσμεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εντεταλμένων που βρίσκονται σε αυτή χωρίς δικαστική απόφαση.

Γεννημένος στο Μπακού τού Αζερμπαϊτζάν τον Απρίλιο του 1963, ο Γκάρι Κασπάροφ αποσύρθηκε από το σκάκι το 2005, για να αφιερωθεί στην πολιτική και τον ακτιβισμό, αποκαλώντας κάποτε τον Πούτιν ως «τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου».

Φοβούμενος δίωξη για τις πολιτικές του δραστηριότητες, ο Κασπάροφ έφυγε από τη Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013, ενώ ένα χρόνο αργότερα απέκτησε την κροατική υπηκοότητα.

Οι ρωσικές αρχές προσδιόρισαν τον Κασπάροφ ως «ξένο πράκτορα» τον Μάιο του 2022 για υποτιθέμενη χρηματοδότηση που έλαβε από την Ουκρανία.

Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Κασπάροφ έπαιξε ενεργό ρόλο στο εξόριστο αντιπολεμικό κίνημα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη δημιουργία της Αντιπολεμικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Το 2008, ο Κασπάροφ προσπάθησε να θέσει υποψηφιότητα στην προεδρική κούρσα της Ρωσίας, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα