Καπράλος: «Στην Ελλάδα οι αθλητές μας περνούν… απαρατήρητοι»

O Καπράλος στην απονομή της Κορακάκη στην Πολωνία

bet365

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σπύρος Καπράλος στάθηκε στην σημασία που έχουν οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες εν όψει Ολυμπιακών, αλλά και στο ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών αποδείχθηκαν… αδιάφορες (πλην στίβου) στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ από την Κρακοβία, τόνισε πως οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, που γίνονται για τρίτη φορά, πέρα από την μεγάλη σημασία τους ως διοργάνωση (που ουσιαστικά αφορά τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κύπελλα σε πολλά ολυμπιακά σπορ), δίνουν (ορισμένα από αυτά) και πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα, όπως τόνισε «αυτοί οι αγώνες δίνουν τη δυνατότητα στους αθλητές να προετοιμαστούν σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό που θ' αντιμετωπίσουν όταν θα πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες έναν χρόνο αργότερα, όταν δηλαδή θα μένουν όλοι μαζί σε ένα Ολυμπιακό χωριό. Επομένως είναι μία ευκαιρία για καλύτερη προετοιμασία για τους αθλητές ως προς το τι θ' αντιμετωπίσουν έναν χρόνο αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Καπράλος: «Απορίας άξιο γιατί δεν ενδιαφέρεται η τηλεόραση για τους Αγώνες»

Ο κ. Καπράλος στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ελληνική τηλεόραση «σνόμπαρε» την διοργάνωση, με μόνο μία εξαίρεση.

«Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες, τώρα που έχουν καθιερωθεί, αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος από πάρα πολύ κόσμο. Μην κοιτάζετε που στην Ελλάδα, η τηλεόρασή μας δεν παρουσιάζει τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης καθημερινά έχει πάρα πολλές ώρες μετάδοσης... προχθές που ήμουν στο Παρίσι, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός πως οι γαλλικές εφημερίδες αφιέρωναν δισέλιδα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Και η γαλλική τηλεόραση, όλες οι χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν πάρα πολλά αθλήματα. Σ' εμάς δυστυχώς μόνο τον στίβο έδειξε η τηλεόραση και είναι απορίας άξιο γιατί δεν ενδιαφέρονται να δείξουν και τις προσπάθειες όλων των υπολοίπων Ελλήνων αθλητών. Παρόλο κάναμε έκκληση στη δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας να δείξει τις προσπάθειες, γιατί είναι και μία ηθική επιβράβευση σ' αυτούς τους αθλητές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να τιμήσουν τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Παραδείγματος χάρη την προσπάθεια της Άννας Κορακάκη, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, την έδειχναν πάρα πολλά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα η επιτυχία της πέρασε απαρατήρητη. Η ξιφομάχος μας Δώρα Γκουντούρα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σπάθη. Οι αθλήτριές μας στην ξιφασκία βρίσκονται στη 2η και 4η θέση στον κόσμο, αλλά οι προσπάθειές τους πέρασαν απαρατήρητες. Αθλητισμός, όμως δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβος. Είναι και όλα τα υπόλοιπα αθλήματα».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για τα τηλεοπτικά κανάλια και δεν είχε λογική να μην πάρουν τα δικαιώματα, ενώ αν’ αυτού πήραν το Μουντιάλ νέων στο οποίο δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή και δεν έχει την ανάλογη τηλεθέαση με άλλα ποδοσφαιρικά «προϊόντα».

«Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη αθλητική διοργάνωση που δυστυχώς περνά απαρατήρητη στη χώρα μας. Και θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν τα λέω αυτά για την προβολή της διοργάνωσης, αλλά κυρίως με νοιάζει για την προβολή των Ελλήνων αθλητών! Γιατί αν προβάλουμε τους Έλληνες αθλητές και τους δουν οι συναθλητές τους και τα νεότερα παιδιά, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για να ξεκινήσουν τα αθλήματα αυτά, τα οποία είναι σίγουρα λιγότερο δημοφιλή στην Ελλάδα. Και βεβαίως και οι αθλητές αυτοί θα επιβραβευθούν ηθικά, αλλά και γιατί μέσω της προβολής τους, ίσως να βρουν κάποιο χορηγό στον δύσκολο και μοναχικό δρόμο που έχουν για να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Καπράλος: Η πολιτική δυστυχώς υπάρχει και μέσα στον αθλητισμό

Ο κ. Καπράλος ρωτήθηκε και για την απουσία Ρώσων και Λευκορώσων από την διοργάνωση, αλλά και το μέλλον τους όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

«Η πολωνική κυβέρνηση, όταν πήραμε τις αποφάσεις, ήταν αντίθετη στο να τους χορηγήσει βίζα, γιατί θεωρούσε πως θα εγείρονταν θέματα που θα είχαν να κάνουν ακόμη και με την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών από αυτές τις δύο χώρες αν ταξίδευαν στην Πολωνία για τους Αγώνες» σχολίασε, σημειώνοντας πως θεωρεί άδικο και για τις δύο πλευρές αυτό που γίνεται καθώς οι Ρώσοι αθλητές πληρώνουν το «μάρμαρο» του πολέμου του Πούτιν και από την άλλη η Ουκρανία απειλεί να μην κατεβάσει τους δικούς της αθλητές, αν αγωνιστεί η Ρωσία στα προολυμπιακά.

«Είπαμε στον Ουκρανό υπουργό αθλητισμού πως το να μην αφήνει τους Ουκρανούς αθλητές να μετέχουν σε διοργανώσεις που αγωνίζονται Ρώσοι και Λευκορώσοι, αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί τιμωρία για τους ίδιους του τους αθλητές. Μία ξεκάθαρη τιμωρία στους ίδιους τους Ουκρανούς αθλητές που δεν τους επιτρέπεται να τιμήσουν την ίδια τους τη χώρα» ανέφερε, δείχνοντας πως η ΕΟΕ, αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιτροπές, είναι στο πλευρό των Ουκρανών.

«Είναι σε εξέλιξη διεργασίες σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων στους Ολυμπιακούς, αλλά κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ουκρανοί. Οι Ρώσοι δεν είναι ευχαριστημένοι γιατί οι κανόνες που θέλει να βάλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν τους ευχαριστούν καθόλου. Δηλαδή να μετέχουν ως ουδέτεροι, χωρίς τα χρώματα της χώρας τους, χωρίς τη σημαία τους, χωρίς ύμνο και χωρίς να μπορούν να λαμβάνουν μέρος στα ομαδικά αθλήματα και παράλληλα να μην έχουν αυτοί οι αθλητές καμία πρότερη σχέση με τον ρωσικό στρατό ή να μην έχουν κάνει δηλώσεις υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτοί οι κανόνες που δεν ευχαριστούν καθόλου τους Ρώσους. Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί δεν θέλουν καθόλου τους Ρώσους και υποστηρίζουν πως θα πρέπει πρώτα να τελειώσει ο πόλεμος για να τους επιτρέψετε να λάβουν μέρος» σχολίασε και τοποθετήθηκε στη συνέχεια:

«Η θέση η δική μας είναι πως πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική Πολιτεία για αυτά που κάνει, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να τιμωρούνται αθώοι αθλητές επειδή απλώς και μόνο έχουν ρωσικό διαβατήριο. Επομένως θεωρούμε πως τέτοια αθλητές, αν θέλουν να λάβουν μέρος, θα έπρεπε να τους αφήνουμε να λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες. Δυστυχώς η πολιτική υπάρχει και μέσα στον αθλητισμό, αλλά εμείς πιστεύουμε στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός να ενώνει όλους τους λαούς, μέσα σε μία ειρηνική συνύπαρξη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η δύναμη του αθλητισμού. Μία δύναμη που μπορεί να ξεπεράσει και τους πολιτικούς και τις πολιτικές, αλλά και πολλά δεινά που υπάρχουν. Ο αθλητισμός δημιουργεί και "χτίζει" γέφυρες. Δεν σηκώνει τοίχους με διαχωρισμούς».

Τέλος, αναφερόμενος στο Παρίσι για το 2024 και την παρουσία της Ελλάδας εκεί, είπε «Καταρχάς πρώτος στόχος είναι να προκριθούν όσοι περισσότεροι αθλητές μας. Οι προκρίσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες. Υστερούμε στα καινούρια αθλήματα, καθώς δεν έχουμε καμία παιδεία σε αυτά τα νέα αθλήματα. Στα παραδοσιακά αθλήματα ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει προκρίσεις από πέντε αθλητές, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, δηλαδή η Άννα Ντουντουνάκη και ο Απόστολος Χρήστου από την κολύμβηση, η Άννα Κορακάκη και η Χριστίνα Μόσχη από τη σκοποβολή και βεβαίως η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη από το βάδην. Βεβαίως, εμείς ευχόμαστε και ελπίζουμε πως θα προκριθούν πολλοί ακόμη Έλληνες αθλητές και βεβαίως θα εξαρτηθεί η παρουσία μας στο Παρίσι και από το τι θα κάνουμε στα ομαδικά αθλήματα, δηλαδή διεκδικούμε την πρόκριση στο πόλο των ανδρών και των γυναικών, στο μπάσκετ των ανδρών, ακόμη και στο ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής και γιατί όχι και οι ομάδες της καλλιτεχνικής κολύμβησης».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα