Ο Ντούσαν, ο Φερνάντο και... τ' άλλα παιδιά!

Ο Ντούσαν, ο Φερνάντο και... τ' άλλα παιδιά!

bet365

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά οκτώ προπονητές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο στον πάγκο του ΠΑΟΚ, όσο και στης ΑΕΚ! Άλλοι μικρή, άλλοι μεγάλη, ο καθένας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους!

Ας ξεφυλλίσουμε παρέα την ιστορία γυρίζοντας τη μηχανή του χρόνου πίσω στο 1962 για να συναντήσουμε τον Μαγυάρο με γερμανική ταυτότητα, Γένε Τσάκναντι, πριν ασχοληθούμε με ακόμη τρεις κοινούς προπονητές, τον Μπράνκο Στάνκοβιτς, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Φερνάντο Σάντος.

Τσάκναντι: Σιδηρά πειθαρχία

Με τον Γένε Τσάκναντι η ΑΕΚ κατέκτησε τα δύο πρώτα πρωταθλήματα της ομάδας στην Α’ Εθνική (1962-63, 1967-68) παρουσιάζοντας ένα σύνολο με βασικό όπλο την πειθαρχία και την φυσική κατάσταση, δύο στοιχεία άγνωστα εκείνα τα πρώτα χρόνια του ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο ντέρμπι μεταξυ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Ο Ούγγρος (πολιτογραφημένος Γερμανός) προπονητής καθιέρωσε τον Μίμη Παπαϊωάννου δίπλα στον Κώστα Νεστορίδη συνθέτοντας ένα από τα κορυφαία δίδυμα, που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Όμως, την ίδια καλή δουλειά έκανε και στη μοναδική χρονιά του, την σεζόν 1969-70, στον ΠΑΟΚ καταφέρνοντας να μπολιάσει τον Σταύρο Σαράφη δίπλα στον Γιώργο Κούδα. Ο «Καίσαρας» του ελληνικού φουτμπόλ έχει να λέει για τον Τσάκναντι τα καλύτερα λόγια, άλλωστε στην πρώτη του χρονιά στην Α’ Εθνική, ο ξανθομάλλης νεαρός μέσος από την Επανομή αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας, με 17 γκολ.

Επιλογή Παντελάκη στον ΠΑΟΚ του ’70

Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του Γιώργου Παντελάκη, όμως η μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα (ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση και απλά εξασφάλισε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων) και κυρίως η ήττα από τον Άρη στον τελικό του Καυτανζογλείου, τον Ιούνιο του 1970, έφεραν τον Τσάκναντι εκτός ομάδας. Πρόλαβε, πάντως, να κατακτήσει και με τον «Δικέφαλο του Βορρά» έναν τίτλο, το πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ, που εκείνη την εποχή διοργανώνονταν κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε περίοδο προετοιμασίας. Στον τελικό είχε επικρατήσει 2-0 του Ολυμπιακού στο ουδέτερο γήπεδο της Λαμίας.

Ο συγχωρεμένος Δημήτρης Παρίδης, λάτρευε τον Μαγυάρο τεχνικό παρότι είχε βρει τον μπελά του. Ο ΠΑΟΚ του Τσάκναντι τότε είχε ειδικότητα στις ισοπαλίες (15 σε 34 αγωνιστικές, εκ των οποίων οι έξι με 0-0) κάτι που ο «Μητσάρα» δεν άντεχε. Πριν από έναν αγώνα με την ΑΕΚ μάζεψε διακριτικά τους συμπαίκτες του. Κι είπε: «Ρε σεις, θα μας αποτρελάνει αυτός. Θα μαρκάρω εγώ τον Σταθόπουλο (κορυφαίο αριστερό μπακ της «Ένωσης») αντί να με μαρκάρει αυτός; Παίξτε ελεύθερα, ρε»! Για την ιστορία ήταν Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου του 1970. Ο ΠΑΟΚ διέλυσε την ΑΕΚ (του Στάνκοβιτς) 4-0 στην Τούμπα!

Ο Βόσνιος Μπράνκο πριν τον «Ντούσκο»

Ο επόμενος κοινός προπονητής, μετά τον Τσάκναντι, ήταν ο Βόσνιος στην καταγωγή, Σέρβο τον έλεγαν όλοι τότε, Μπράνκο Στάνκοβιτς, που οδήγησε την ΑΕΚ μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, την περίοδο 1968-69, αλλά και στην κατάκτηση του τίτλου την σεζόν 1970-71.Στον ΠΑΟΚ βρέθηκε, αμέσως μετά την αποχώρηση του πρωταθλητή Γκιούλα Λόραντ, δεν τα βρήκε ποτέ με τις βεντέτες της ομάδας, που από το ξεκίνημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας τους ξεζούμιζε καθημερινά στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα να «φύγει νύχτα», μετά από μια ήττα 2-0 από τον Ολυμπιακό, ως αποτυχημένος παρότι είχε την ομάδα στην πρώτη θέση (18 νίκες, 6 ισοπαλίες, 2 ήττες) και έχοντας περάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Ο Νίκος Βεζυρτζής, έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος στα νιάτα του, καλύπτει τους ποδοσφαιριστές, ο κόσμος αποδοκιμάζει τον προπονητή, ενώ κι ο Γιώργος Παντελάκης βοηθάει στην απομάκρυνση του πρωτοπόρου Στάνκοβιτς. Θα τον διαδεχθεί ο θρύλος του Βορειοιρλανδέζικου ποδοσφαίρου, Μπίλι Μπίνγκαμ, ωστόσο το αποτυχημένο πέρασμα του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας (1971-73) επιβεβαιώθηκε και στον ΠΑΟΚ, Αποχώρησε χάνοντας πρωτάθλημα και κύπελλο το 1977, τον διαδέχθηκε ο Λάκης Πετρόπουλος, όμως πέντε χρόνια αργότερα οδήγησε την εθνική ομάδα της πατρίδας του μέχρι τη β' φάση του Μουντιάλ της Ισπανίας!

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...

Μπάγεβιτς: Τίτλους και με τους δύο

Ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι ο μοναδικός που κατάφερε να κερδίσει τίτλους και με τις δύο ομάδες στις οποίες εργάστηκε σε δύο σημαντικές στιγμές της προπονητικής καριέρας του. Ο «Ντούσκο» πέρασε τρεις διαφορετικές περιόδους (1988-96, 2002-04, 2008-10) από τον πάγκο της Ένωσης, λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο κανείς άλλος προπονητής, αφήνοντας το στίγμα του με την σπουδαία ομάδα της δεκαετίας του ’90, όπου κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας, 1 κύπελλο Ελλάδας, 1 Λιγκ Καπ και 1 Σούπερ Καπ.

Αξιομνημόνευτη και η πορεία του με τους «κιτρινόμαυρους» στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2002-03, όπου σε έξι ματς έφερε ισάριθμες ισοπαλίες μεταξύ των οποίων οι δύο απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν, το 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια και το 2-2 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Πριν επιστρέψει στην ΑΕΚ για δεύτερη φορά, τον Νοέμβριο του 1999 ο Γιώργος Μπατατούδης τον πείθει να αναλάβει τον ΠΑΟΚ.

Ο Μπάγεβιτς μόλις τα’ χε «σπάσει» με τον Σωκράτη Κόκκαλη, είχε απολυθεί από τον Ολυμπιακό μετά από μια τεσσάρα επί του «Δικεφάλου» στο ΟΑΚΑ και ο όρος στο συμβόλαιο του με τους «ερυθρόλευκους», καθώς και η αποζημίωση, τον οδηγούν στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2000.

Ο Μπατατούδης σκορπάει εκατομμύρια (δραχμές) σε μεταγραφές, η ομάδα σιγά σιγά αποκτά την ταυτότητα του Μπάγεβιτς, με παίκτες που ο ίδιος εισηγείται την απόκτησή τους, παίζει ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο, ο κόσμος την αγκαλιάζει, όμως τα οικονομικά προβλήματα αρχίζουν να «πνίγουν» πρώτα τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ και στην συνέχεια την ομάδα, που με τον Ελληνοβόσνιο προπονητή κατακτά το κύπελλο Ελλάδας το 2001 στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, με το ευρύ και εντυπωσιακό 4-2 επί του Ολυμπιακού. Η επόμενη χρονιά δεν προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις, όμως ο Μπάγεβιτς θέλει να παραμείνει στην ομάδα, αλλά η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας τον οδηγούν στην έξοδο.

Σάντος: Υπόκλιση από πολλούς…

Ο τελευταίος που άντεξε σχεδόν τρία χρόνια (34 μήνες για την ακρίβεια) σερί ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή στον ΠΑΟΚ. Ένας πρώην παίκτης του στην ΑΕΚ, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, μόλις είχε αναλάβει το καλοκαίρι του 2007 τη διοίκηση του «Δικεφάλου του Βορρά», εγγυήθηκε βάζοντας πολλές φορές τα στήθια του μπροστά, για τον Πορτογάλο προπονητή, ο οποίος αγαπήθηκε από το δύσκολο και απαιτητικό κοινό της Τούμπας, με εξαίρεση τους φανατικούς φίλους του Αγγελου Αναστασιάδη, παρότι δεν κέρδισε ούτε μισό τίτλο.

Ο Σάντος «έχτισε» μια ομάδα γεμάτη από προσωπικότητες (Γκαρσία, Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Λίνο, Βιεϊρίνια, Ίβιτς, Χαλκιάς κ.α), αγγίζοντας το πρωτάθλημα την σεζόν 2009-2010, όπου τελικά οδήγησε τον ΠΑΟΚ δια περιπάτου στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πάνω κάτω τα ίδια ήταν και τα δείγματα γραφής του στον πάγκο της ΑΕΚ, με την οποία πάντως κατάφερε να πανηγυρίσει έναν τίτλο (κύπελλο Ελλάδας) και να χάσει στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα της σεζόν 2001-2002, όπου έφτασε και μέχρι τους «16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Μια ομάδα με Τσάρτα, Νικολαϊδη, Ζαγοράκη, Γκαμάρα, Κατσουράνη, η οποία δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος ήταν μόνη πρώτη στη βαθμολογία, με τρεις βαθμούς διαφορά από τους «ερυθρόλευκους». Όμως, η ήττα με 4-3 στο ΟΑΚΑ, την προτελευταία αγωνιστική, έδωσε τον τίτλο στον Ολυμπιακό.

Υπάρχουν επίσης και οι Όλεγκ Μπλαχίν, Νίκος Αλέφαντος, Ίλιε Ντουμιτρέσκου, Γιώργος Δώνης, που ως προπονητές πέρασαν από τους πάγκους των δύο «Δικεφάλων» δίχως να πετύχουν σπουδαία πράγματα.

 

Τελευταία Νέα