Οπλα που στάζουν αίμα...

Οπλα που στάζουν αίμα...

bet365

Οι ΗΠΑ, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που αποκρίνεται σε περιπτώσεις μαζικών πυροβολισμών, χαλαρώνοντας κι άλλο τους νόμους. Μέχρι πότε; Αλήθειες που συγκλονίζουν και παιδιά... θύματα! Αλλάζει κάτι με τις προσεχείς εκλογές;

«Πριν έρθει η διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον, αγόρασε όπλο τώρα σε χαμηλές τιμές» αναφέρει η διαφήμιση γνωστής αμερικανικής εταιρείας όπλων στην εφημερίδα και προσθέτει «Με 699 δολάρια πωλείται το πολεμικό αυτόματο που εμφανίζεται στη διαφήμιση "Μην περιμένετε! Οι τιμές θα εκτοξευτούν αφότου έρθει η απατεώνας Χίλαρι». «Ουσιαστικά θέλει να καταργήσει την 2η Τροπολογία. Και, αν μπορέσει να διαλέξει τους δικαστές της, δεν μπορέσετε να κάνετε τίποτα, φίλοι μου. Ίσως όμως, ακριβώς λόγω της 2ης Τροπολογίας, να μπορείτε να κάνετε. Δεν ξέρω», είχε τονίσει ο Τραμπ... Στον αντίποδα, η Χίλαρι Κλίντον μάχεται για την κατάργηση της 2ης τροπολογίας και υπόσχεται να κάνει τα πάντα και να κερδίσει, κάτι που δε συνέβη με κανέναν άλλο Πρόεδρο. Ωστόσο, κανείς δεν ξεχνά το e-mail, που δόθηκε από το Wikileaks, όταν η υπουργός Κλίντον τάσσεται υπέρ της χρήσης βίας στη Συρία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Νέο μακελειό στις ΗΠΑ! Τέσσερις νεκροί από "βροχή" πυροβολισμών», «Νέο πολύνεκρο μακελειό σε σχολή σοκάρει τις ΗΠΑ», «ΗΠΑ- Μακελειό: «Βγείτε όλοι έξω και τρέξτε», «Μακελειό στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ», «Νεκροί από πυρά σε εμπορικό κέντρο», «Μακελειό σε κολέγιο στις ΗΠΑ», «Πυροβολισμοί σε Δημοτικό σχολείο...» μερικοί από τους δεκάδες τίτλους που συγκλόνισαν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Κοινό σημείο; Ολες οι δολοφονίες και οι απόπειρες συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


«Σε κάποιο βαθμό, εμείς ως χώρα θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι τέτοιου τύπου μαζική βία δεν υπάρχει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει σε άλλους τόπους με αυτής της μορφής την συχνότητα», δήλωσε o Μπάρακ Ομπάμα. Ακόμα ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ που αποχωρεί από το Λευκό Οίκο έχοντας αποτύχει να περιορίσει την οπλοκατοχή. Είναι αλήθεια πως το πάλεψε, προσπάθησε, αλλά δεν πέτυχε να περάσει μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής μετά τη μαζική δολοφονία μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο του 2012. Το πρόσωπό του μετά την επίθεση στο Τσάρλεστον ήταν σκυθρωπό, προσπαθούσε να μοιραστεί τον πόνο των κατοίκων της πόλης, αλλά ήταν εγκλωβισμένος, ήξερε πως ήταν ανίκανος να περάσει τις αλλαγές που επιθυμούσε.

Η 2η τροπολογία και η πανίσχυρη NRA!

Η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ υιοθετήθηκε το 1791 επηρεασμένη από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689. Ετσι, η συγκεκριμένη τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, αλλά και της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής. Κι όμως το πολιτικό περιβάλλον του 18ου αιώνα... αποτελεί ακόμα και τώρα καθοριστικό παράγοντα που καθορίζει στη σύγχρονη εποχή τη χρήση όπλων από τους πολίτες.

Ασπίδα στην οπλοκατοχή αποτελεί η πανίσχυρη National Rifle Association (NRA), η οποία ιδρύθηκε το 1871. Ασκεί έντονη πίεση στις ΗΠΑ, στους κόλπους της συναντάμε επώνυμους Αμερικανούς, όπως ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλτσον Ιστον. Αλλωστε, οι πιέσεις της σχεδόν πάντα έπιασαν τόπο και δεν υιοθετήθηκαν ποτέ νομοθεσίες που θα καταργούσαν το δικαίωμα στην οπλοφορία. Ούτε η πρόταση των πολιτών το 2005 «Proposition H», η οποία απαγόρευε την πώληση όπλων και πυρομαχικών στα όρια του Σαν Φραντσίσκο άντεξε... Η NRA αντιστάθηκε σθεναρά στον Ομπάμα, δε μπήκαν στον κόπο να συζητήσουν και το αποτέλεσμα έδειξε ποιος βγήκε νικητής... Είναι άλλωστε το πιο ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

«Προστατέψτε τα παιδιά μας – απαγορεύστε τα όπλα τώρα» φωνάζουν χιλιάδες Αμερικανοί, ο φάκελος ανοίγει έπειτα από κάθε τραγωδία, αλλά λίγες ημέρες αργότερα κάτι άλλο θα τον κλείσει ξανά.

Αλήθεια πόσα όπλα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ; Πιστέψτε μας δεν είναι καθόλου εύκολη ερώτηση... Γιατί; Απλά, δεν υπάρχει αρίθμηση στα όπλα. Οι αριθμοί τρομάζουν...

  • Από το 2000 κι έπειτα μόνο σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια ο αριθμός των επιθέσεων ξεπερνά τις 80, οι νεκροί είναι 118 και οι τραυματίες 178.

  • Μια εκτίμηση που δημοσιεύθηκε μιλά για... 270 εκατομμύρια όπλα. Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ως η πατρίδα του 45% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο. Στους 100 κατοίκους μόλις οι... δέκα (!!!) δεν έχουν όπλο. Πριν τον εμφύλιο, η Υεμένη ήταν η δεύτερη στη σχετική λίστα με 55 όπλα για κάθε 100 κατοίκους και η Ελβετία με 46 όπλα.

  • Το 2014 πάντως μόνο το 32% των Αμερικανών είχαν όπλο στην κατοχή τους σε απογραφή που γίνεται ανα δυο χρόνια. Το 1982 το ποσοστό ξεπερνούσε το 45%.

  • Το ποσοστό των ανδρών που έχουν όπλο αγγίζει το 35% το 2014, ενώ των γυναικών δεν ξεπέρασε σε καμία απογραφή το 12%. Βέβαια, η απογραφή έβγαλε ένα σοκαριστικό στοιχείο, αφού ο μέσος κάτοχος όπλων δε διαθέτει μόνο ένα όπλο.

  • Το Κέντρο Έρευνας Ελέγχων Τραυματισμών του Χάρβαρντ, τονίζει πως «Οσα περισσότερα όπλα υπάρχουν στη κοινωνία, τόσα περισσότερα περιστατικά δολοφονιών συμβαίνουν».

  • Το μακελειό στο σινεμά Ορόρα στο Τέξας δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τη γνώμη των Τεξανών για τι δικαίωμα στην οπλοκατοχή...

  • Την τελευταία 35ετία έχουν συμβεί δεκάδες μακελειά στις ΗΠΑ. Σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 90%, οι δράστες αγόρασαν τα όπλα τους με απολύτως νόμιμο τρόπο.

  • Το 2013 οι βιομηχανίες όπλων παρείχαν 250.000 θέσεις εργασίας.

  • Το 2013 η οικονομική δραστηριότητα των βιομηχανιών όπλων έφτανε τα 38 δισ. δολάρια.

  • Περίπου 140.000 πωλητές όπλων υπάρχουν στις ΗΠΑ, όταν τα καταστήματα των McDonalds δεν ξεπερνούν τις 14.000.

  • Το 2013, κατασκευάστηκαν 11 εκατομμύρια όπλα στις ΗΠΑ, αύξηση 220% σε σχέση με το 2003.

  • Το 2013 σημειώθηκαν 100.598 πυροβολισμοί που δεν οδήγησαν σε θάνατο. Δυστυχώς υπήρξαν 33.636 πυροβολισμοί που απέβησαν μοιραίοι.

  • 1075 νεαροί άνθρωποι (κάτω των 19 ετών) σκοτώθηκαν από όπλα το 2013. Τα 37 θύματα ήταν ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

  • Το αλεξίσφαιρο γιλέκο προσφέρει φύλαξη από το 90% των όπλων που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις σε σχολεία. Ετσι, εταιρία στην Οκλαχόμα πουλά αλεξίσφαιρα για μαθητές...

​Ποιος δε σοκαρίστηκε όταν παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Bowling for Columbine». Προσπαθούσε να κατανοήσει τις αιτίες για τη σφαγή στο Λύκειο στο Κολούμπια το 1999. Κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αλλά και ο ίδιος δε βρήκε ποτέ την αλήθεια... Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, που όμως δεν προβλημάτισε ποτέ τις ΗΠΑ, αντίθετα, το ένα μακελειό διαδέχεται το άλλο και η χώρα δεν είναι ασφαλής.

Ο Μουρ αναρωτήθηκε κατά πόσον το σχολικό σύστημα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών ή αν ενισχύουν το φόβο και δυστυχώς επαληθεύθηκε. Ο φόβος από τις επιθέσεις συμμαθητών μπορεί να οπλίσει το χέρι ενός μαθητή, αφού απουσιάζουν οι υποδομές για μια σωστή αντιμετώπιση. Ποιος δεν έμεινε άναυδος όταν είδε τον Μουρ να παραλαμβάνει δωρεάν όπλο από την Τράπεζα μετά το άνοιγμα λογαριασμού...

Γίναμε... σοφότεροι όταν μάθαμε πως η Πολιτεία Virgin της Γιούτα ψήφισε νόμο που απαιτεί από όλους τους κατοίκους να κατέχουν όπλα. Ο ίδιος ταξίδεψε και στον Καναδά, όπου είδε σπίτια ξεκλείδωτα και τους ανθρώπους να μην ανησυχούν. Ο Μουρ υποστήριξε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η κινητήρια δύναμη του φόβου της Αμερικής! Το ντοκιμαντέρ πάντως δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν παιδιά κάτω των 17 ετών χωρίς την επίβλεψη ενήλικα. Πόσο ειρωνικό που ο αριθμός των εφηβων - δολοφόνων αυξάνεται δραματικά...

 

Τελευταία Νέα