Έτσι θα... ξεκλειδώσουν την νίκη στο Καραϊσκάκη!

Μιχάλης Τσαμπάς
Έτσι θα... ξεκλειδώσουν την νίκη στο Καραϊσκάκη!

bet365

Το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς γίνεται το βράδυ της Κυριακής! Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ στο Φάληρο και οι ρεπόρτερ των δύο ομάδων στο Gazzetta.gr γράφουν στο G-Weekend Journal για το που θα... κριθεί η «μάχη»!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ (ρεπόρτερ Ολυμπιακού): Είναι πληγωμένος και ζητείται αντίδραση!

Είναι ένα ντέρμπι στο οποίο ο Ολυμπιακός μετά από πολλά χρόνια δεν πάει ως πρωτοπόρος. Φυσικά είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις και συμπεράσματα όσο αφορά τον πρωταθλητή, αλλά η ήττα στην Λάρισα κάνει τους «ερυθρόλευκους» από νωρίς να μην έχουν περιθώρια για άλλη γκέλα. Ειδικά με αντίπαλο την ΑΕΚ, που του πήρε και πέρσι έναν τίτλο (Κύπελλο Ελλάδος) αλλά του έσπασε και το... αήττητο.

Σίγουρα στο Λιμάνι δεν λείπει ο προβληματισμός αφού πέρα από τη «χοντρή γκέλα» από την ΑΕΛ, γενικά η ομάδα δείχνει να... ψάχνεται κάτι που φάνηκε και στο Καυτανζόγλειο με αντίπαλο τον Ηρακλή, έστω κι αν στο φινάλε κατακτήθηκε το «τρίποντο»! Όμως υπάρχουν και πιο... πρόσφατες ανοιχτές πληγές από τα όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο Φάληρο στην αναμέτρηση με το ΑΠΟΕΛ.

Οπότε το ντέρμπι με την Ένωση είναι το... απόλυτο crash test. Ο Ολυμπιακός οφείλει να δείξει... σημάδια ζωής, να δείξει σφυγμό και να φωνάξει δυνατά παρών όσο αφορά την συνέχεια και τα... πλάνα των επίδοξων μνηστήρων. Αγωνιστικά ο Τσόρι δεν πήρε ούτε λεπτό απέναντι στους Κύπριους κάτι που σημαίνει ότι είναι... φρέσκος για ένα τόσο σημαντικό ματς, όπου θα κληθεί να αναδείξει ηγετικό ρόλο είτε είναι βασικός, είτε μπει στο γήπεδο ως αλλαγή του Μπέντο!

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ: Το πλέον σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να μπορέσει να κρατήσει τον ρυθμό σε υψηλά επίπεδα, να έχει κατοχή μπάλας και να μπορέσει να... κλειδώσει το κέντρο της ΑΕΚ, που έχει παίκτες σκληροτράχηλους και... τρεχαντήρια όπως τον Σιμόες και τον Γιόχανσον. Επίσης σημαντικό θα είναι το εάν θα παίξει ο Μάνταλος ή όχι. Εάν αγωνιστεί ο Ολυμπιακός θα έχει έναν ακόμα βασικό... μπελά στο γήπεδο να περιορίσει στο δημιουργικό και το επιθετικό πεδίο και με μία άμυνα που δεν είναι στα καλύτερά της και που δεν είναι και καλή γενικότερα. Έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του και σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη θα επιδιώξει να βάλει γρήγορο γκολ για να πάρει σαφές προβάδισμα όσο πιο νωρίς γίνεται και μετά να... κλειδώσει το ματς. Το... κλειδί επίσης είναι να μην δεχθεί γκολ. Ο Ολυμπιακό φέτος έχει δείξει πως εάν δέχεται πρώτος τέρμα δύσκολα γυρίζει έναν αγώνα. Είδαμε τι συνέβη και με ΑΠΟΕΛ που δέχθηκε γκολ στο 9' και δεν μπόρεσε να ανατρέψει τον αγώνα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ολυμπιακός δεν έχει μόνο έναν ποιοτικό παίκτη. Για τέτοια μεγάλα ματς υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές ικανοί να κάνουν την διαφορά. Από τους παίκτες σε οργανωτικό ρόλο όπως οι Τσόρι (σ.σ. που δεν έπαιξε καθόλου με ΑΠΟΕΛ), Μάριν, Φορτούνης και Μάρτινς μέχρι τον Καμπιάσο αλλά και τον Ιντέγιε, με τον Νιγηριανό να βγάζει πάντα γκολ σε μεγάλα ματς. Σε όλα τα κομβικά περσινά ντέρμπι πάντως ο παίκτης που είχε... καθαρίσει με γκολ ήταν ο Ιντέγιε. Ο Φορτούνης πάντως λόγω των ενοχλήσεών του δεν ήταν σίγουρος για το ματς. Κάποιες πηγές επιμένουν για βασικούς τον πολύ ποιοτικό Μάριν και τον Μάρτινς.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: Διάταξη 4-2-3-1 και επιστροφή σε σχήμα με κλασικό οργανωτή πίσω από τον επιθετικό. Δύο αμυντικά χαφ στην διάταξη προκειμένου να είναι όσο πιο... δυνατός γίνεται στα μετόπισθεν. Ο Μπέντο δεν έχει γρήγορους στόπερ με καλές επιστροφές και φοβάται πως με την επιπρόσθετη πίεση είτε από το κέντρο είτε από τα πλάγια μπορεί να γίνει το λάθος ή να επαναληφθούν φάσεις σαν εκείνη με το γκολ της ΑΕΛ ή του ΑΠΟΕΛ. Επίσης πιθανότητα το σχήμα να γίνεται 5-4-1 με βασικό τον Μιλιβόγεβιτς και να του ζητάει ξανά ο Πορτογάλος να γίνεται 3ος στόπερ στις επιθέσεις των αντιπάλων.

ΑΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ: Τον Ολυμπιακό προφανώς και τον επηρέασε έως έναν βαθμό το 1-0 στη Λάρισα. Δημιούργησε και ένα σχετικό... κλίμα γύρω από τον Πάουλο Μπέντο και μία μεγάλη πίεση για τη συνέχεια με αφορμή και το σχήμα 4-4-2 με ΑΕΛ, την τακτική του αλλά και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αγώνα. Και φυσικά ανάγκη για αγωνιστικές... απαντήσεις ειδικά σε ένα ματς που είναι ντέρμπι, όπως αυτό με την ΑΕΚ με τον κόσμο του να το περιμένει πως και πως και να θέλει νίκη και καλή εμφάνιση. Συν τις άλλοις ήρθαν και τα κακά... μαντάτα από τον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ. Μετά από αυτό το ματς και την ήττα ο Μπέντο είναι για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο και τα... ζόρια για τους παίκτες είναι περισσότερα από ποτέ ενόψει ΑΕΚ στο Φάληρο. Το ματς αυτό είναι λοιπόν πιο κομβικό από ποτέ!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ρεπόρτερ ΑΕΚ): Ο Κετσπάγια, ο Μάνταλος κι ένα διαφορετικό ντέρμπι!

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν είναι γεγονός και όπως πάντα ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις έχει ξεχωριστή και ουσιαστική σημασία σε βαθμολογικό και όχι μόνο επίπεδο. Η ΑΕΚ πηγαίνει στο Φάληρο με πολύ διαφορετικά δεδομένα από όσα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και έπειτα από αρκετό καιρό η αλήθεια είναι πολλά (ίσως τα περισσότερα) για τον τελικό νικητή εξαρτώνται από την ίδια…

Οι Κιτρινόμαυροι ωστόσο πηγαίνουν σημαντικά… λαβωμένοι σ’ αυτό το παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό αφού ξεχωριστής αξίας αγωνιστικής και ποιότητας ποδοσφαιριστές δεν θα είναι διαθέσιμοι για τον Τιμούρ Κετσπάγια. Γεγονός που τον φέρνει με το… καλημέρα των ξεχωριστών ματς με την πλάτη στον τοίχο και υποχρεωμένο να αποδείξει πράγματα και να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του κόσμου της ΑΕΚ.

Θυμίζουμε πως η Ένωση πηγαίνει στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό δίχως τον άρχοντα των ντέρμπι, τον Ρόναλντ Βάργκας, ο οποίος έκρινε και τα τρία νικηφόρα ματς στο ΟΑΚΑ (με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό) χάρη στα γκολ που σημείωσε, αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου αφού έδωσε δυο ασίστ σε Μάνταλο και Τζιμπούρ τα γκολ των οποίων χάρισαν την κούπα στην ΑΕΚ.



Δυστυχώς για τους Κιτρινόμαυρους απουσιάζει και το μεγάλο όπλο της γραμμής κρούσης. Ο Ούγκο Αλμέιδα δεν κατάφερε να προπονηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα (κι ενώ είναι εκτός από το ματς στην Βέροια με την τοπική ομάδα) με αποτέλεσμα προφανώς και επί της ουσίας να μη δύναται ο Κετσπάγια να υπολογίζει στην δική του προσφορά. Τεράστια απουσία για την Ένωση αφού πρόκειται για το μεγάλο ατού της και ο παίκτης που έχει επενδύσει πάνω του για την κορυφή της επίθεσης…

Ταυτόχρονα ο Πέτρος Μάνταλος, ο παίκτης κλειδί στο κομμάτι της δημιουργίας και επιθετικής ανάπτυξης της ΑΕΚ με δυνατότητα στο σκοράρισμα, καλείται να παίξει με ειδική μάσκα και να ξεπεράσει το όποιο ψυχολογικό πρόβλημα μπορεί και να του δημιουργεί ο τραυματισμός στη μύτη και το γεγονός ότι θα αγωνιστεί (αν επιλεχθεί) με μάσκα.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ: Όπως σε κάθε ντέρμπι από την έναρξή τους έως και σήμερα, το πάθος, η θέληση και η επιθυμία είναι τα στοιχεία εκείνα που θα κρίνουν τον νικητή. Η ΑΕΚ είναι σημαντικό ότι πηγαίνει έπειτα από αρκετό καιρό σε ένα τέτοιο ματς στο Φάληρο βρισκόμενη μπροστά στην βαθμολογία, χωρίς τη τεράστια πίεση του αποτελέσματος και με μεγάλη… λύσσα έπειτα από την γκέλα με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ να επιστρέψει στις νίκες. Το γιατί το θέλει αυτό είναι θαρρώ εύκολο να το καταλάβει κανείς. Νίκη θα φέρει την ΑΕΚ στο +4 από τον Ολυμπιακό τον οποίο θα ‘χει ρίξει στην εσωστρέφεια και στην γκρίνια και ταυτόχρονα θα τον έχει αντιμετωπίσει μακριά από την έδρα της. Ταυτόχρονα θα αποτελεί τη 3η διαδοχική νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού γεγονός που θα απογειώσει την αυτοπεποίθηση όλων στον «κιτρινόμαυρο πλανήτη» με ότι αυτό συνεπάγεται. Κι αν έρθει με τόσο σημαντικές απουσίες το «διπλό» θα συνιστά και ένα μήνυμα προς κάθε αμφισβητία σχετικά με το αν η ΑΕΚ δύναται (που αυτό είναι δεδομένο) να διεκδικήσει τον τίτλο και να τον κατακτήσει, ή όχι… Η επιθυμία, το πάθος, η διάθεση και η… λύσσα είναι τα κλειδιά για τη νίκη σε τέτοια ματς, τη στιγμή που ‘χει ξεχωριστή σημασία και ουσία ότι πλέον πολλά εξαρτώνται από τη δική της εικόνα και όχι του αντιπάλου της…



ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Από την άμυνα έως την επίθεση και χωρίς την παρουσία σούπερ παικτών όπως είναι ο Αλμέιδα και ο Βάργκας υπάρχουν πολλά πρόσωπα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από τον Τσιγκρίνσκι που είναι εξαιρετικός, στον σούπερ Γιόχανσον και τον ηγέτη πάντα Μάνταλο, έως τον Μπακασέτα που ξέρει τον τρόπο, τον αρτίστα και ικανό στην προσωπική ενέργεια Πατίτο και τον Αραβίδη που το ‘χει αποδείξει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και στο ίδιο γήπεδο. Αν ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε σε ένα πρόσωπο και να το ξεχωρίσουμε με δεδομένο ότι δεν θα αγωνιστεί ο Βάργκας (ο οποίος αν ήταν στην ενδεκάδα θα πρωταγωνιστούσε και στη συγκεκριμένη κατηγορία), τότε σίγουρα αυτό είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Αν ο διεθνής capitano της ΑΕΚ αγωνιστεί χωρίς να επηρεαστεί από το πρόσφατο δυνατό χτύπημα στη μύτη που τον έστειλε στο χειρουργείο και δεν τον δυσκολέψει η ειδική μάσκα (με αποτέλεσμα να κάνει το παιχνίδι που μας έχει συνηθίσει), τότε σίγουρα η περίπτωσή του συνιστά ένα πρόσωπο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ντέρμπι.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: Τι θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από τον προπονητή της εκάστοτε ομάδας όταν αυτή πηγαίνει σε ντέρμπι; Να διαχειριστεί άριστα τα διαθέσιμα… όπλα στη φαρέτρα του και να κερδίσει τον αντίπαλο πάγκο. Προσωπικά ελπίζω και περιμένω να δω την ΑΕΚ του Τιμούρ Κετσπάγια να βγάζει καλύτερη εικόνα σε αγωνιστικό επίπεδο και προετοιμασίας σε τέτοια ματς διότι στο παρελθόν έχει αποδείξει ο Γεωργιανός τεχνικός ότι η ομάδα που… αφεντεύει τεχνικά έχει τον τρόπο να κερδίζει (και σίγουρα να μη χάνει) τέτοιου είδους αξίας και σημασίας αναμετρήσεις. Σε ότι αφορά στο ψυχολογικό κομμάτι της προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ (και οποιασδήποτε ομάδας) για το συγκεκριμένο ντέρμπι, προσωπικά, συμφωνώ με αυτό που είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την γκέλα με τον Ηρακλή. Ότι σ’ αυτά τα ματς και για το κομμάτι της εξω-αγωνιστικής προετοιμασίας, ο κάθε προπονητής, επί της ουσίας δεν χρειάζεται καν… Στο αγωνιστικό φαντάζομαι ότι θα ψάξει και θα βρει τις απαντήσεις και τις λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που ‘χουν προκύψει και βάσει αυτών θα κριθεί. Περιμένω όμως να κάνει τα κανονικά, με ότι αυτό κι αν καταλαβαίνει κανείς ότι σημαίνει!



ΑΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ: Συνηθίζεται να γίνεται μεγάλη κουβέντα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. «Πόσο πραγματικά επηρεάζει μια ομάδα ένα κακό αποτέλεσμα που ‘χει προηγηθεί ένα τέτοιο ματς;». Προσωπικά εκτιμώ πως το σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων είναι αυτό που οδηγεί στα… βράχια μια ομάδα συνθλίβοντας τη ψυχολογία και την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια μεταξύ όλων των προσώπων που αποτελούν το ποδοσφαιρικό τμήμα της εκάστοτε ομάδας. Οι προπονητές έπειτα από μία κακή μέρα, ένα στραβό αποτέλεσμα, το μόνο που θέλουν είναι να ‘ρθει γρήγορα το επόμενο ματς, ας γινόταν και σε δυο μέρες που λέει ο λόγος, προκειμένου να αφεθεί πίσω η... γκέλα και να πάει παρακάτω η ομάδα. Λογική που την αντιλαμβάνομαι απόλυτα και θαρρώ ισχύει (και) στην περίπτωση της ΑΕΚ. Νομίζω πως για τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης η γκέλα είναι ένα επιπλέον (όχι πως χρειάζονται πολλά περισσότερα από τα αυτονόητα και βασικά) κίνητρο για να προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο να φτάσεις στη νίκη και να ξεχάσεις μια για πάντα τη γκέλα που προηγήθηκε… Την ΑΕΚ θα την επηρέαζε πολύ η στραβή με τον «γηραιό» αν και εφόσον το αποτέλεσμα αυτό την έστελνε στο «Γ. Καραϊσκάκης» με -3 ή και -5 έως -6 βαθμούς. Τώρα δεν αλλάζει κάτι αφού πηγαίνει στο Φάληρο μπροστά στην βαθμολογία και με ευκαιρία να αυξήσει τη διαφορά στο «σπίτι» ενός εκ των υπολοίπων διεκδικητών του τίτλου!

 

Τελευταία Νέα