Ντάριο Σάριτς, έτοιμος για άλμα στο ΝΒΑ! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Ντάριο Σάριτς, έτοιμος για άλμα στο ΝΒΑ! (vids)

bet365

Διαβάστε στο Face Control για τον Ντάριο Σάριτς! Ξεκίνησε από την περιοχή του Ντράζεν Πέτροβιτς και πλέον οι 76ers τον περιμένουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, βλέποντας στο πρόσωπο του τον νέο μεγάλο Ευρωπαίο του ΝΒΑ!

Ο Ντάριο Σάριτς ξεκίνησε από το Sibenik της Κροατίας. Την πατρίδα του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς! Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1994 κι από μικρή ηλικία φάνηκε το πλούσιο ταλέντο του. Τον μεγάλο Ντράζεν δεν τον πρόλαβε (σ.σ. πέθανε στις 7 Ιουνίου του 1993), αλλα, το μπάσκετ είναι στο αίμα του κι από την πρώτη στιγμή έγινε μήλον της έριδος για μεγάλου ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Εν τέλει, από το καλοκαίρι του 2014 μετακόμισε στην Τουρκία για λογαριασμό, έχοντας γίνει draft στη θέση Νο.12 κι έχοντας ήδη δείξει ένα κομμάτι του ταλέντο του σε επίπεδο ανδρών, αφού ήταν MVP της Αδριατικής Λίγκας, MVP του Final 4 της συγκεκριμένης διοργάνωσης και πολυτιμότερος παίκτης στους Τελικούς του πρωταθλήματος Κροατίας!

Το ΝΒΑ μπορούσε να περιμένει. Ο Σάριτς προτίμησε να παίξει πρώτα στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, πριν κάνει το άλμα για την άλλη μεριά του Ατλαντικού κι υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις.

Στη Euroleague της σεζόν 2014-15 μέτρησε 9.9 πόντους κατά μέσο όρο σε 27 συμμετοχές, ενώ φέτος σημείωνε 11.7 πόντους ανά παιχνίδι, στα 24 ματς που πήρε μέρος.

Το ταλέντο του Σάριτς ήταν γνωστό και φάνηκε και στο παρκέ. Αρχικά με την Τσιμπόνα, έπειτα με την Εφές και -φυσικά- με τη φανέλα της Εθνικής Κροατίας. Τι έχει η συνέχεια για τον 22χρονο φόργουορντ; Το NBA!

Εκείνοι που έχουν τα δικαιώματα του είναι οι 76ers, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μαζεύουν νεαρούς ταλαντούχους παίκτες (σ.σ. έχουν συχνά υψηλές επιλογές στο draft λόγω των χαμηλών θέσεων που καταλαμβάνουν) με στόχο να δημιουργήσουν ένα σύνολο ικανό να τους επαναφέρει στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια. Και στο σχεδιασμό τους φαίνεται πως υπάρχει ο Ντάριο Σάριτς.

«Πιστεύω πως είναι έτοιμος να παίξει! Στη Philadephia δουλεύουμε πάνω στην ανάπτυξη των παικτών και δίνουμε ευκαιρίες. Ο ίδιος θα βρεθεί σ’ ένα περιβάλλον με αρκετούς ακόμα νεαρούς, οι οποίοι ψάχνουν απλά μία ευκαιρία να παίξουν. Έτσι λειτουργούμε.

Όλο μας το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη των παικτών...», είχε αναφέρει στο eurohoops ο Μπρετ Μπραουντ, head coach των 76ers, για να συμπληρώσει: «Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην επιστήμη του αθλητισμού, να βοηθήσουμε τους παίκτες να αναπτυχθούν τόσο σωματικά, όσο και στα προσόντα τους. Ο Σάριτς είναι ακόμα ένα κομμάτι του προγράμματος που έχουμε με τους νεαρούς από το draft!»

O Μπρετ Μπράουν κι ο Μπράιαν Κολάντζελο (GM) έχουν έρθει στην Ευρώπη για λογαριασμό του Σάριτς. Μίλησαν μαζί του κι ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στους συμπαίκτες του ότι από τη νέα χρονιά θα βρίσκεται στους Σίξερς! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο ταλαντούχος Κροάτης...

Οι ειδικοί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού αναφέρουν πως ο 22χρονος άσος είναι μία μοντέρνα εκδοχή του Τόνι Κούκοτς και του Χέντο Τούρκογλου! «Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους αντιπάλους με τα match up που τυχόν θα δημιουργηθούν, ειδικά σε σχέση με τα παραδοσιακά… “4άρια” που παίξουν κυρίως μέσα στο ζωγραφιστό, αφού ο Σάριτς σουτάρει αρκετά καλά από μακριά.

Είναι γρήγορος, σκοράρει στον αιφνιδιασμό, πασάρει καλά και μπορεί να δημιουργήσει σκορ για τον εαυτό του. Το πρόβλημα είναι πως δεν παίρνει πολύ καλό βαθμό στην άμυνα ακόμα, ωστόσο μπορεί να βελτιωθεί στο ΝΒΑ. Αυτό μπορεί να γίνει παίρνοντας χρόνο συμμετοχής.

Ο Μπράουν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κι ως small forward με δύο δυνατά κορμιά στο “τέσσερα” και στο “πέντε”», γράφει χαρακτηριστικά το basketballsocietyonline.com.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα σημαντικό θέμα κι αυτό έχει να κάνει με τις αποδαχές του Σάριτς. Αν ο Κροάτης πει τελικά “όχι” στο ΝΒΑ και μείνει στην Ευρώπη γι’ ακόμα ένα χρόνο, τότε όταν αποφασίσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι θα έχει αλλάξει… σκάλα και δεν θα λογίζεται πλέον ως ο rookie.

Αυτό σημαίνει ότι ο Σάριτς θα μπορεί να διαπραγματευτεί ένα πιο υψηλό συμβόλαιο, αφού αν υπογράψει φέτος το καλοκαίρι, τότε τα πιο πολλά λεφτά που θα μπορεί να λάβει θα είναι $11.200.000 για τέσσερα χρόνια. Οι Σίξερς τον θέλουν στο δυναμικό τους.

Η επιθυμία τους για τον συγκεκριμένο παίκτη είναι μεγάλη, αφού τον υπολογίζουν ως μέλος της ομάδας που θα χτίσουν με το φετινό Νο.1. Ο Σάριτς μπορεί να τους βοηθήσει αρκετά κι όλα δείχνουν ότι δεν θα καθυστερήσει άλλο ν’ ανοίξει το κεφάλαιο του Κροάτη στο ΝΒΑ.

 

Τελευταία Νέα