Ο... θρόνος, η Rolls Royce και ο Τζαμπάρ! (vids)

Ο... θρόνος, η Rolls Royce και ο Τζαμπάρ! (vids)

bet365

Ημέρες μετά τα 42α γενέθλια του, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ πριν από 27 χρόνια (23/4/1989) έδινε το τελευταίο από τα 1560 παιχνίδια regular season στην καριέρα του! Το G-Weekend Journal θυμάται το ιστορικό βράδυ στο Great Western Forum προς τιμήν του «Tower of Power».

Λίγες μόλις ημέρες μετά το μεγάλο αντίο του Κόμπι Μπράιαντ από την ενεργό δράση και τις μοναδικές στιγμές στο Staples Center που θα μείνουν στην ιστορία, οι φίλοι των Λέικερς μπορούν να αναπολήσουν με νοσταλγία ακόμα έναν ιστορικό αποχαιρετισμό, καθώς συμπληρώνονται 27 χρόνια από την αναμέτρηση των Λέικερς με του Σιάτλ Σουπερσόνικς (23/4/1989).

Tο τελευταίο παιχνίδι regular season του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στην 22χρονη καριέρα του, όπου ο «Tower of Power» έκατσε στο... θρόνο του και γνώρισε «βασιλικές» τιμές και αποθέωση, λίγες εβδομάδες πριν από την οριστική του απόσυρση από τα παρκέ.

Το 1989 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για το ΝΒΑ, καθώς μετά από 20 χρόνια καριέρας, 6 πρωταθλήματα, 6 βραβεία MVP regular season, 2 βραβεία MVP σε τελικούς ΝΒΑ, 19 All-star παρουσίες, αλλά και αμέτρητα ακόμα κατορθώματα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας (38.387 πόντοι) και μετέπειτα Hall of Famer, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, εν μέσω αποθέωσης και συγκίνησης έλεγε ένα πρώτο άτυπο αντίο στους φίλους των Λέικερς, στη νίκη των «Λιμναθρώπων» απέναντι στους Σόνικς με 121-117.

Με τον κόσμο να γνωρίζει πως το μεγάλο αντίο απέχει πια μόλις μερικές εβδομάδες, καθώς ο Τζαμπάρ είχε ανακοινώσει την απόσυρση του μετά το τέλος των playoffs, οι φίλοι των Λέικερς κατέκλεισαν το Great Western Forum, καθώς το τελευταίο παιχνίδι της regular season είχε λάβει εδώ και πολύ καιρό τη μορφή φιέστας, μιας και οι υποχρεώσεις της ομάδας και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν θα επέτρεπαν εύκολα κάτι τέτοιο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως αναμενόταν η βραδιά ήταν συγκλονιστική. Ξεκινώντας από τα όσα έγιναν στο παρκέ (τα οποία βέβαια μικρή σημασία είχαν), οι γηπεδούχοι με το τελικό 121-117 έφτασαν τις 57 νίκες, τερματίζοντας στην 1η θέση της Δύσης, με τον 42χρονο σέντερ να αγωνίζεται για 26 λεπτά μετρώντας 10 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Μάτζικ Τζόνσον να αγγίζει το triple-double με 29 πόντους, 21 ασίστ και 9 ριμπάουντ.

Τα όσα είχαν συμβεί όμως πριν από την έναρξη του αγώνα έχουν μείνει στην ιστορία. Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ παρουσιάζεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου και στην αρένα επικρατεί πανικός, με ολόκληρη την οικογένεια του «Power of Tower» να βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο και τον 8χρονο γιο του, Αμίρ, να τραγουδά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, την ώρα που ο πατέρας του έπαιρνε τη θέση του στον «βασιλικό» θρόνο που έχει στηθεί προς τιμήν του, συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυα του.

Στη συνέχεια τα φώτα έσβησαν και το γήπεδο εμφανίστηκε... μία συλλεκτική Rolls Royce «Silver Spirit», δώρο από τους συμπαίκτες του για την προσφορά του στο μπάσκετ.

«Σίγουρα αυτό το δώρο είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε να σου προσφέρουμε κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ένα αυτοκίνητο. Η παρουσία σου σημαίνει τόσο πολλά για όλους μας. Είχα την τύχη να παίξω μαζί στου για 10 χρόνια. Ο Θεός με ευλόγησε και μου έδωσε την ευκαιρία να σε γνωρίσω, όχι μόνο σαν παίκτη, αλλά και σαν φίλο», ανέφερε ο Μάτζικ Τζόνσον, παραδίδοντας το δώρο στον Τζαμπάρ.

Βέβαια η εντυπωσιακή Rolss Royce δεν ήταν το μοναδικό ενθύμιο με το οποίο αποχώρησε από την μεγάλη αυτή γιορτή προς τιμήν του ο 42χρονος σέντερ, μιας και μεταξύ άλλων στον «Tower of Power» και στην οικογένεια του δόθηκαν εισιτήρια πρώτης θέσης και πολυτελή ταξίδια με προορισμούς τη Χαβάι και το Ορλάντο, ενώ ο πρόεδρος των Λέικερς, Τζέρι Μπους, του έκανε δώρο την εγκατάσταση ενός γηπέδου τένις στο σπίτι του, τη στιγμή που ο δήμαρχος του Λος Άντζελες προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ με την ονομασία «Kareem Court»!

Τα κατορθώματα και η προσφορά του Τζαμπάρ εξυμνήθηκαν ακόμα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος μέσω επιστολής του αναφέρθηκε στην αφοσίωση και στη συμβολή του 42χρονου σέντερ στις εκστρατείες κατά του παιδικού αναλφαβητισμού, όπου και πρωτοστάτησε.

Παίρνοντας ο ίδιος τον λόγο, στο τέλος της 45λεπτης τελετής, ο Τζαμπάρ απευθυνόμενος στο κοινό, εμφανώς συγκινημένος, σχολίασε :«Όλα όσα κάνατε για εμένα σήμερα ήταν πολύ περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα. Ήτα υπέροχα όλα. Δεν περίμενα ποτέ να πάρω μία Rolls Royce. Ήμουν προετοιμασμένος για την υποδοχή και κάποια αναμνηστικά, όμως όχι γι αυτό. Μία Rolls Royce είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό δώρο».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου 1989 ο «Tower of Power» θα αποχαιρετούσε οριστικά την ενεργό δράση, μετά την ήττα των Λέικερς με 105-97 από τους Πίστονς στο 4ο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ, που χάρισε το πρωτάθλημα με «sweep» στην ομάδα του Ντιτρόιτ, στερώντας από τον Τζαμπάρ ( 7 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες σε 26 λεπτά) το 7ο δαχτυλίδι.

Από το 1995 αποτελεί μέλος του Hall of Fame του ΝΒΑ, ενώ τόσο οι Λος Άντζελες Λέικερς, όσο και οι Μιλγουόκι Μπακς έχουν αποσύρει το νούμερο 33, με το οποίο αγωνιζόταν. Από τον Νοέμβριο του 2012 το άγαλμα του Αμπτούλ-Τζαμπάρ κοσμεί το Staples Center.

 

Τελευταία Νέα