Aπό τα... charts στα γήπεδα!

Θάνος Σαρρής
Aπό τα... charts στα γήπεδα!

bet365

Η ποδοσφαιρική χρονιά ξεκίνησε και το Gazzetta Weekend παρουσιάζει ένα top 10 ξένων τραγουδιών, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε... must συνθήματα! Θα ακολουθήσει και η ελληνική εκδοχή του!

Υπάρχουν ρυθμοί συνθημάτων που σε ξεσηκώνουν περισσότερο από ότι τα τραγούδια από τα οποία προέρχονται. Άλλα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους συνθέτες τους και να καθιερωθούν στη συνείδηση του κόσμου ως γηπεδικά χιτάκια! Η ποδοσφαιρική χρονιά μόλις ξεκίνησε και το Gazzetta Weekend Journal επιλέγει ένα top 10 που θα ακούσετε και φέτος σε πολλά γήπεδα. Την επόμενη βδομάδα, θα ακολουθήσει η... ελληνική εκδοχή του!

Seven nation army

Όταν οι White Stripes το 2003 κυκλοφορούσαν το Elephant, είδαν αμέσως το Seven Nation Army να εκτοξεύεται στην κορυφή των charts και να παραμένει εκεί για πολύ καιρό. Το ριφ του Τζακ Γουάιτ ξεσήκωσε τον κόσμο και δεν πέρασε πολύ καιρός για να γίνει must και στα γήπεδα. Ξεκίνησε από την Αμερική και έφτασε μέχρι την Ευρώπη και την Ελλάδα! NBA, Football, Baseball, Champions League, διεθνείς διοργανώσεις! Aκολουθεί μία version του από τους οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου, που το τραγουδούν συχνά, μετά το τέταρτο γκολ απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

You 'll never walk alone

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Σέλτικ συνεχίζουν να διεκδικούν το ποιος πρωτοτραγούδησε τον εμβληματικό πλέον ύμνο στο γήπεδο, όμως η αλήθεια είναι πως προέρχεται από κανονικό τραγούδι. Γράφτηκε το 1945 για το μιούζικαλ Καρουζέλ, όπου το τραγουδούσε η πρωταγωνίστρια στον σύζυγό της που σκοτώθηκε μετά από ληστεία. Στη δεκαετία του '60 οι Gerry and the Peacemakers το εκτόξευσαν για τέσσερις βδομάδες στην κορυφή των charts και στις αρχές της ίδιας δεκαετίας έκανε την εμφάνισή του στο αγγλικά γήπεδα. Έχει γίνει συνώνυμο με την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα των οπαδών της Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, αλλά και της Σέλτικ και της Ντόρτμουντ στις έδρες τους. Απολαύστε το...

Que Sera Sera...

Πριν γίνει... trend στα γήπεδα, το que sera sera γνώρισε μεγάλη άνθιση στον κινηματογράφο. Στο «The Man Who Knew Too Much» του Αλφρεντ Χίτσκοκ ήταν η Ντόρις Ντέι που το απογείωσε, ωστόσο η σύνθεση ανήκει στους Τζέι Λίβινγκστον και Ρέι Έβανς. Η ερμηνεία της Ντέι ανέβηκε στη δεύτερη θέση του Billboard και στην πρώτη των βρετανικών chart. Έγινε διαχρονικό και... ποδοσφαιρικό! Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Τσέλσι, της Εθνικής Ιρλανδίας και φυσικά της Λίβερπουλ που το μετέτρεψαν σε ύμνο για τον μεγάλο αρχηγό τους Στίβεν Τζεράρντ. Ήρθε επίσης στην Ελλάδα.

Υou are my sunshine

Γράφτηκε από τον Τζίμι Ντέιβις και τον Τσαρλς Μίτσελ και πρωτοηχoγραφήθηκε το 1939. Μάλιστα, ανακηρύχθηκε τραγούδι της πολιτείας της Λουιζιάνα! Ερμηνεύτηκε από πάρα πολλούς καλλιτέχνες, από την Τίνα Τέρνερ μέχρι τον Τζόνι Κας. Οι Άγγλοι ήταν εκείνοι που το μετέφεραν στα γήπεδα. Έγινε ο ύμνος του αγαπημένου «δολοφόνου με το πρόσωπο μωρού» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ενώ οι οπαδοί της Λίβερπουλ το τραγούδησαν για τον Λουίς Γκαρθία!

Delilah

Μόνο και μόνο που υπάρχουν οπαδοί που μετέτρεψαν σε σύνθημα αυτό το μικρό έπος του Τομ Τζόουνς, αξίζει την αναφορά. Το τραγούδι εξιστορεί την αντίδραση ενός προδομένου εραστή, που βλέπει την αγαπημένη του να κάνει σεξ με άλλον. Όταν φεύγει, μπαίνει μέσα και την μαχαιρώνει μέχρι θανάτου. Οι οπαδοί της Στόουκ, οι οποίοι είναι από τους πιο εκδηλωτικούς στα αγγλικά γήπεδα, το έχουν μετατρέψει σε κάτι σαν ύμνο, παραλλάσοντας λιγάκι τους στίχους. Μάλιστα, η χρησιμοποίησή τους έχει γίνει λόγος για να χάσει η ομάδα βραβείο Fair Play! Απολαύστε τους.

I just cant get enough

Να νικάς 3-0 τον «αιώνιο» αντίπαλό σου. Σου αρκεί; Όχι! Οι οπαδοί της Σέλτικ λοιπόν διασκεύασαν ένα τραγούδι από ένα ιστορικό συγκρότημα. Τους Deepeche Mode. Το I just can't get enough ήταν το... καλύτερο γλέντι στον αντίπαλο και συνδέθηκε με την κερκίδα της Σέλτικ σε ματς με τους Ρέιντζερς, όταν ακόμα το Old Firm ήταν ζωντανό στην Scotish Premier League. Το φώναξαν και απέναντι στην Μπαρτσελόνα!

Luciano Pavarotti - La Donna è Mobile

Αλήθεια, πόσο φυσιολογικό ακούγεται στις μέρες μας τραγούδι από όπερα να γίνει τραγούδι στα γήπεδα; Κι όμως! Το "La donna e mobile" από την όπερα "Rigoletto" του Τζιουσέπε Βέρντι, ερμηνευμένο από τον Λουτσιάνο Παβαρότι, σίγουρα θα σας θυμίζει μια γηπεδική στιγμή με.. επιρροή από Ιταλία! Όχι τόσο στην Ιταλία, αλλά όταν έχει να κάνει με ποδοσφαιριστές από την γειτονική χώρα στην Αγγλία. Τρανό παράδειγμα ο Πάολο Ντι Κάνιο! Ο δολοφόνος στο έργο έκανε λάθος και αντί για τον Δούκα σκότωσε την κόρη του εντολοδόχου, αλλά αυτό καθόλου δεν πτοεί όσους στέκονται απλά στον ρυθμό!

Wonderwall

Ήταν στη δεκαετία του '90, όπου οι Άγγλοι χόρευαν στους ρυθμούς των Oasis, οι οποίοι κατακτούσαν το Νησί μαζί με τους Blur. Η μεγάλη βρετανική μουσική κόντρα είχε... έναν νικητή στα γήπεδα, καθώς το τραγούδι που κυριάρχησε είναι το wonderwall. Το υιοθέτησε η Εθνική Αγγλίας, η Μάντσεστερ Σίτι, η Γουίγκαν και άλλες, ενώ πρόσφατα το τραγούδησαν και οι οπαδοί της Βέρντερ Βρέμης που ταξίδεψαν στο Λονδίνο για το ματς με την Γουέστ Χαμ. Όπως έχει δηλώσει ο εμπνευστής του, Νόελ Γκάλαχερ, το τραγούδι περιγράφει έναν φανταστικό φίλο, ο οποίος θα έρθει να σε σώσει από τον εαυτό σου.

Pet Shop Boys - Go West

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του δεν το ήξεραν και πάρα πολλοί. Ήταν disco και άλλα τραγούδια της εποχής έγιναν σαφώς μεγαλύτερα χιτάκια. Όταν οι Pet Shop Boys αποφάσισαν το 1993 να το διασκευάσουν, γνώρισε πολύ μεγαλύτερη φήμη. Το έπαιξαν για πρώτη φορά live το 1992 σε εκδήλωση κατά του AIDS και στη συνέχεια αποφάσισαν να το κυκλοφορήσουν σε single. Ήταν η εκδοχή των Pet Shop Boys λοιπόν που το έκανε δημοφιλές και στα γήπεδα. Είναι... must για τους οπαδούς της Άρσεναλ όταν η ομάδα τους ανοίγει το σκορ και επίσης έχει έρθει και στην Ελλάδα!

Guantanamera - The Sandpipers

Οι Sandpipers κυκλοφόρησαν το ομώνυμο άλμπουμ το 1966, ωστόσο το τραγούδι Guantanamera υπήρχε από το 1929. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πατριωτικά τραγούδια της Κούβας, αν και έχει αισθηματικό περιεχόμενο. Η εκτέλεση των Sandpipers έφτασε στο νούμερο 9 του Billboard και στο 7 των βρετανικών chart. Oι Άγγλοι οπαδοί το πήραν, έβαλαν ένα «There is only one» και το όνομα του αγαπημένου τους παίκτη και το έκαναν σύνθημα! Παραθέτουμε αυτό για τον θρυλικό Άλαν Σίρερ.

Μην χάσετε το επόμενο Σάββατο το ελληνικό best of!

 

Τελευταία Νέα