Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανησυχία ή γιορτή;

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανησυχία ή γιορτή;

bet365

Οι αθλητές απαντούν για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι ανησυχίες, τα όνειρα, οι κόποι και η… διαφορετική γιορτή!

Καθώς η Ιαπωνία μετράει αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε λίγο καιρό, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη με… αμφιβολία και σιωπή, ίσως και με τον μακρινό ήχο των ασθενοφόρων.

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες απομένει πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στις 23 Ιουλίου (μετά την αναβολή τους το 2020) και ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες, τους θανάτους, αλλά και τις μεταλλάξεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Φυσιολογικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο, το σπουδαιότερο αθλητικό event, το οποίο όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα και περιμένει εναγωνίως. Κακά τα ψέματα όμως, αυτοί θα είναι διαφορετικοί. Όπως διαφορετικά ήταν και τα πρωταθλήματα και τα τουρνουά που διεξήχθησαν τον τελευταίο ενάμιση καιρό. Συνηθίσαμε; Δυστυχώς… Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες θα έχουν πολλές απαγορεύσεις στον κόσμο και οι αθλητές θα είναι περιορισμένοι στο Ολυμπιακό χωριό. Όλα θα φαίνονται πολύ πιο διαφορετικά, απ΄αυτό που έχουμε συνηθίσει και λαχταρούσαμε να δούμε.

Μετά από ενάμισι χρόνο τον οποίο έπληξε η πανδημία όλο τον κόσμο, αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να φαίνονται συμβατοί και αναμενόμενοι, αλλά, αλήθεια, μπαίνει στη ζυγαριά ο ανταγωνισμός για τα μετάλλια και τη δόξα, όταν στον αντίποδα πεθαίνει καθημερινά κόσμος παγκοσμίως; Τι θα γίνει αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιδεινώσουν την πανδημία και φέρουν αρνητικές συνέπειες; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τα οποία τέθηκαν σε αθλητές για να απαντήσουν και αυτοί είπαν- ξέρετε κάτι;- ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο κόσμος για να ξεφύγει.

«Τώρα είναι που πρέπει να γίνουν»

«Νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται πραγματικά αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, λόγω των δυσκολιών του περασμένου ενάμιση χρόνου», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκροθ, ο Δανός πρωταθλητής στο πινγκ-πονγκ που αγωνίστηκε στους αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία το 2016: «Νομίζω, πραγματικά, ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο γεγονός».

«Αυτό είναι για μένα το μεγάλο, το σπουδαίο γεγονός»

Οι Αγώνες του Τόκιο είναι σημαντικός στόχος για όλους τους αθλητές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ήδη έχουν καταφέρει σπουδαίες διακρίσεις σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις. Ένας εξ αυτών; Ο Ρότζερ Φέντερερ: «Αυτό είναι για μένα το μεγάλο, το σπουδαίο γεγονός», είπε ο Ελβετός τενίστας και κάτοχος 20 τίτλων Grand Slam. Αναζητά όμως το πρώτο του Ολυμπιακό χρυσό στα singles αφού έχασε τους αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο του 2016 λόγω τραυματισμού στο γόνατο.

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο σύμβολο για μένα»

Για τον Τέντι Ρίνερ, τον δύο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη της Γαλλίας στο Τζούντο, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιδιαίτεροι, είναι σημαντικοί, σημαίνουν πολλά περισσότερα από το να σπάσει τα πολλά ρεκόρ του… «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι αναμφίβολα αυτό που περίμενα περισσότερο. Αντιπροσωπεύουν τόσα πολλά: Τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις καριέρες μας στο τζούντο. Μην ξεχνάμε είναι στην Ιαπωνία, τη χώρα του Τζούντο. Δεν υπάρχει πιο όμορφο σύμβολο για μένα», δήλωσε ο Ρίνερ, μοναδικός τζουντόκα στον κόσμο που έχει κερδίσει 10 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι Ιάπωνες προτιμούν αναβολή ή ακύρωση

Αν και οι αθλητές είναι κοντά στο να ζήσουν το όνειρο και το απόλυτο αθλητικό γεγονός, παρ΄ όλες τις ιδιαιτερότητες, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ενάντια στους Ολυμπιακούς. Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η πλειοψηφία των Ιαπώνων προτιμάει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν ξανά, επικαλούμενοι φόβους για πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να εξαπλώνονται στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, λιγότερο από το 2% του συνολικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η Ναόμι Οσάκα, η Ιαπωνέζα τενίστρια και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως, έχει εκφράσει κι αυτή με τη σειρά της αμφιβολίες για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας.

«Είμαι αθλήτρια και φυσικά η πρώτη μου σκέψη είναι ότι θέλω να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στο BBC Sport, αλλά «ως άνθρωπος, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και εάν οι άνθρωποι δεν είναι υγιείς και δεν αισθάνονται ασφαλείς, τότε είναι σίγουρα μια μεγάλη αιτία ανησυχίας».

«Δίνουν μια απαραίτητη «ένεση» ελπίδας και έμπνευσης»

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι αυτές που ανησυχούν την Νίκολα Γκίρκε, την Καναδή ιστιοπλόο που έχει λάβει μέρος ήδη σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα να εκφράζει τους δισταγμούς της.

«Από τη μία πλευρά, δεν αισθάνομαι ότι ο κορονοϊός είναι στο ποσοστό ελέγχου που θα εγγυηθεί την συγκέντρωση τόσων πολλών εθνών, τη στιγμή που ένα τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου βρίσκεται ακόμη σε περιοριστικά μέτρα», είπε στο VICE World News και συμπλήρωσε: «Από την άλλη πλευρά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν μια απαραίτητη «ένεση» ελπίδας, έμπνευσης αλλά και κάτι τόσο σημαντικό για να παρακολουθήσει ο κόσμος. Δίνουν ταυτόχρονα στους αθλητές- που έχουν δουλέψει τόσο σκληρά και για τόσο πολύ καιρό- μια ευκαιρία να εκπληρώσουν το όνειρό τους».

Για την 43χρονη Γκίρκε, που βλέπει τους Αγώνες του Τόκιο ως την τελευταία ευκαιρία της, σχεδιάζει να την κάνει… να μετρήσει αρκετά!

«Δεν με καθορίζει πλέον το να είμαι Ολυμπιονίκης. Η ευκαιρία να προκριθώ φαινόταν σαν μια ευκαιρία να τελειώσω την ολυμπιακή μου καριέρα, αλλά στόχος μου είναι με ένα υγιές μυαλό, να απολαύσω το ταξίδι, να διασκεδάσω και να κάνω το καλύτερο δυνατό».

«Θα μου λείψει ο κόσμος»

Στον Τζόσεφ Σκούλινγκ, τον κολυμβητή από τη Σιγκαπούρη που νίκησε τον ήρωα του Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και κέρδισε για τη χώρα του, το πρώτο ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο, θα λείψουν οι γεμάτες πισίνες και ο κόσμος: «Είμαι ο τύπος του αθλητή που του αρέσει να ανεβαίνει στη «σκηνή» μπροστά στο πλήθος. Με βοηθάει να βάλω τον εαυτό μου στη λειτουργία που χρειάζομαι για να αγωνιστώ. «Τρέφομαι» από το πλήθος, παίρνω ενέργεια και έτσι έχοντας μια άδεια πισίνα, δεν θα έλεγα ότι με βάζει σε μειονεκτική θέση, αλλά είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προσαρμοστώ» είπε στο VICE World News.

«Ζω το όνειρό μου»

Για μερικούς νεαρούς αθλητές βέβαια, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων πέρσι, ήταν μια ευκαιρία που τους δόθηκε ώστε να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο παγκόσμιο γεγονός νωρίτερα από ό,τι ακόμα είχαν φανταστεί. Το όνειρό της περιμένει να ζήσει λοιπόν και η 15χρονη κολυμβήτρια από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Λάνα Πούνταρ. Επικεντρώθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούνιορ και όταν οι αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν, για την Πούνταρ σηματοδότησε μια μεγάλη ευκαιρία…

«Ειλικρινά, αν οι Αγώνες δεν είχαν αναβληθεί πέρυσι, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτά». Το όνειρο της Πούνταρ ανέκαθεν ήταν να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχοντας κολυμπήσει μόλις σε μια προκριματική Ολυμπιακή κούρσα τον περασμένο Μάρτιο, η Πούνταρ περιμένει πως και πως το Τόκιο. «Ήταν ένα έξτρα κίνητρο να δουλεύω κάθε μέρα όλο και πιο σκληρά. Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και θέλω πραγματικά να απολαύσω αυτές τις στιγμές, γιατί μπορώ ελεύθερα πια να πω ότι ζω το όνειρό μου».

«Θα δώσουν μια διαφορετική αύρα στον κόσμο»

Υπέρ και έτοιμος για τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι και ο ποδηλάτης μας, ο πρωταθλητής Χρήστος Βολικάκης, ο οποίος έχει δώσει το παρών 3 φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. Πεκίνο το 2008- 13η θέση, Λονδίνο το 2012- 9η θέση χάνοντας το μετάλλιο από ατυχία και στο Ρίο το 2016 -12η θέση).

«Εγώ προσωπικά θέλω να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γι αυτό προετοιμαζόμαστε τόσο καιρό, γι αυτό δώσαμε αγώνες για να προκριθούμε. Αυτά που ακούμε από την Ιαπωνία είναι ενθαρρυντικά και λόγο του εμβολίου, απλά θα είναι τα μέτρα λίγο πιο δύσκολα και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στους θεατές κτλ» τόνισε στο G-Weekend.

«Φυσικά και θέλουμε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες… Δεν πάει για δεύτερη αναβολή, μετά θα πάει για ακύρωση, το Παρίσι ήδη έχει έρθει πολύ κοντά, οπότε με το που τελειώσουμε από το Τόκιο θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόκρισης για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα δώσουν μια διαφορετική αύρα στον κόσμο, μιλάμε για μια γιορτή του αθλητισμού, οπότε μόνο ενθαρρυντικό θα είναι. Ήδη άλλωστε έχουν ξεκινήσει και γίνονται αγώνες. Πιστεύω θα κυλήσουν όλα ομαλά».

Όσο για την προετοιμασία που θα γίνει για τον κορονοϊό, ανέφερε: «Θα φροντίσουμε να εμβολιαστούμε, όπως μας έχει κανονίσει η Ολυμπιακή Επιτροπή, για να είμαστε πιο ασφαλείς και να μην έχουμε καθημερινά τεστ και με προφύλαξη και μέτρα θα πάνε όλα καλά.

Έχουμε προσαρμοστεί άλλωστε στα νέα δεδομένα. Στην αρχή, στους αγώνες με μάσκες ήταν λίγο περίεργα, τώρα έχει γίνει τρόπος ζωής - μακάρι να μην ήταν έτσι- αλλά πρέπει να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και για την Ιαπωνία, τη διοργανώτρια αρχή, για τους αθλητές. Εύχομαι να πάνε όλα ομαλά και να μην έχουμε κανένα απρόοπτο».

 

Τελευταία Νέα