Πότε θα έρθει στον Αρη ο φορ που θα βάζει;

Πότε θα έρθει στον Αρη ο φορ που θα βάζει;

bet365

Το Gazzetta Weekend καταπιάνεται με μια πονεμένη ιστορία της οποίας το σενάριο παραπέμπει στις δραματικές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και αφορά την τριετή (αποτυχημένη) προσπάθεια του Άρη στην εύρεση σέντερ φορ που θα του παρέχει ασφάλεια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ιστορία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα όρια της απελπισίας καθότι είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί και το κόστος των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε ο Άρης με την προσδοκία ότι θα έχει το γκολ από τον σέντερ φορ. Αυτή εξάλλου είναι η ειδοποιός διαφορά του με τις υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες του Ελληνικού Πρωταθλήματος οι οποίες μάλιστα δεν έχουν έναν, αλλά (τουλάχιστον) δύο και τους αλλάζουν σαν… τα πουκάμισα, τη στιγμή που ο Άρης έχει μόλις έναν κι αυτόν τσαλακωμένο.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο πέρασμα του χρόνου κάποια ονόματα παραμένουν ανεξίτηλα στο μυαλό του «ταλαιπωρημένου» Αρειανού καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ξεχάσει τον Χαβιέρ Κάμπορα των 15 γκολ της σεζόν 2009-10 ή ακόμη τον Ντεμπά Νιρέν. Ο τελευταίος ήρθε στο «Κλ. Βικελίδης» δίχως ιδιαίτερες περγαμηνές αλλά τα 15 γκολ που σημείωσε την αγωνιστική περίοδο 2002-03 παραμένουν αξέχαστα γιατί κανείς άλλος σέντερ φορ δεν έφτασε να είναι τόσο παραγωγικός. Ακόμη δηλαδή και ο Σέρχιο Κόκε στα καλά του σε βάθος διετίας (2006-08) δεν ξεπέρασε τα 22 γκολ.

Τηρουμένων των αναλογιών αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του Άρη, τα λεφτά που επενδύθηκαν για την απόκτηση σέντερ φορ δεν ήταν λίγα. Κοντά στα 1.4 εκατομμύρια ευρώ με αφετηρία τη σεζόν 2018-19 και τον Χαμζά Γιουνές. Στην πραγματικότητα, οι επιδόσεις του Τυνήσιου σέντερ φορ… ξίνισαν τον κόσμο ο οποίος τον χαρακτήρισε ανεπαρκή λόγω των εννιά γκολ που σημείωσε εκείνη τη σεζόν, προφανώς γιατί περίμενε περισσότερα. Βάζοντας κάτω το συμβόλαιο που είχε υπογράψει (το οποίο δεν ήταν ανώτερο των 200.000 ευρώ) κάθε δικό του γκολ είχε μεγαλύτερη αξία.

Ο Ιντέγε και η μόνιμη γκρίνια

Η εκτίμηση ότι ο Άρης της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 είχε πολλά αγωνιστικά στοιχεία πλην του σέντερ φορ που θα… σκοτώνει, αποφασίστηκε η επένδυση των 550.000 ευρώ στο πρόσωπο του Μπράουν Ιντέγε. Το ποσό της επένδυσης σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες δημιούργησαν ένα «επικίνδυνο» μίγμα υπό την έννοια ότι από την πρώτη στιγμή ασκήθηκε έντονη κριτική στο πρόσωπο του Νιγηριανού επιθετικού. Τελικώς αυτός δεν ξεπέρασε τα δέκα γκολ και είναι αλήθεια ότι στη μνήμη παραμένουν τα γκολ που χάθηκαν παρά αυτά που μπήκαν. Hιστορία έγραψε ότι ο Ιντέγε σημείωνε ένα γκολ ανά τρία παιχνίδια καθώς αγωνίστηκε σε 31 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για την προκριματική φάση του Europa League.

Ο Μήτρογλου, ο Λόπεθ και τα τρία γκολ

Υπογράφοντας τον Κριστιάν Λόπεθ το καλοκαίρι του 2020 καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι θα λυθεί το μόνιμο πρόβλημα του Άρη. Σύντομα, ο Ισπανός βυθίστηκε στη θάλασσα της αμφισβήτησης, ένιωθε ότι βρισκόταν μέσα σε τρικυμία, παρότι στην παρθενική εμφάνισή του στο Πρωτάθλημα σκόραρε απέναντι στη Λαμία. Αποδείχθηκε ότι η καλή αρχή ήταν ταυτόχρονα και το τέλος καθώς ουδέποτε ξαναβρήκε δίχτυα για να παραχωρηθεί (τον περασμένο Γενάρη) στην Καρταχένα. Ο λόγος ήταν απλός ή μάλλον είχε ονοματεπώνυμο αφού ο Άρης ήδη είχε συμφωνήσει με τον Κώστα Μήτρογλου, με την προσδοκία ότι ο έμπειρος Έλληνας φορ θα έδινε στον Άρη αυτό που απελπισμένα αναζητεί εδώ και χρόνια. Το gazzetta.gr έγραψε τι δεν πήγε καλά σ’ αυτή τη συνεργασία, εξήγησε γιατί το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο κι εφόσον οι δύο πλευρές λύσουν τη συνεργασία τους, οι φίλοι του Άρη μάλλον δεν θα έχουν λόγο να τη θυμούνται. Το κοντέρ έγραψε μόλις δύο τέρματα και μια προβληματική σχέση. Το κόστος των δύο σέντερ φορ πλησίασε τα 600.000 ευρώ.

Ο Άρης των wingers

Αυτό το συμπέρασμα αναδεικνύεται μέσα από τον πίνακα της στατιστικής και των πρώτων σκόρερ (ανά σεζόν) στην τελευταία τριετία. Δηλαδή, τον Ματέο Γκαρσία και των 11 γκολ που σημείωσε την αγωνιστική περίοδο 2018-19, ένα περισσότερο από τον Νικολάς Ντιγκινί ο οποίος είναι περιφερειακός επιθετικός αλλά κατ’ ανάγκη έπαιζε και στη θέση του σέντερ φορ. Ακολούθησε ο Μπρούνο Γκάμα της περσινής αγωνιστικής περιόδου καθώς τα 13 γκολ που σημείωσε έδωσαν πολλούς βαθμούς στους «κίτρινους» και παράλληλα στοιχειοθέτησαν την πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Πίσω από τον Πορτογάλο πρώτο σκόρερ του Άρη, ήταν ο Μπράουν Ιντέγε, ενώ ο Νικολάς Ντιγκινί ουσιαστικά κυμάνθηκε στα συνηθισμένα επίπεδά του με τα οκτώ γκολ που σημείωσε αλλά σε μικρότερο αριθμό αγώνων.

Αυτή τη στιγμή, πρώτος σκόρερ του Άρη είναι ο Δημήτρης Μάνος ο οποίος λογίζεται ως σέντερ φορ και στην πραγματικότητα «βαφτίστηκε» βασικός ελλείψει άλλου. Ο Βεροιώτης επιθετικός πήρε πολλά περισσότερα παιχνίδια σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το αρχικό πλάνο και παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του, δεν έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί αξιόπιστη λύση. Κακά τα ψέματα, ο Άρης και φέτος στηρίχθηκε στη μεσοεπιθετική γραμμή του και στα 18 γκολ που του έδωσαν οι Φακούντο Μπερτόγλιο, Μπρούνο Γκάμα και Ντάνιελ Μαντσίνι.

 

Τελευταία Νέα