11+1 ξεχωριστές ιστορίες του Spider-Man Όμπα

Αλέξανδρος Λοθάνο
11+1 ξεχωριστές ιστορίες του Spider-Man Όμπα

bet365

Το αλφαβητάρι ζωής του μεγαλύτερου κινδύνου για τον Ολυμπιακό στο Europa League, Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ.

Η μοίρα, ένα χρόνο μετά, έφερε ξανά την Άρσεναλ στον δρόμο του Ολυμπιακού στο Europa League. Σημείο αναφοράς των Κανονιέρηδων, όπως και πέρυσι, ο (μονίμως εδώ και εβδομάδες) φορμαρισμένος Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος βρήκε την Ιθάκη του στο Λονδίνο και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τους Ερυθρόλευκους.

Ο-ΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Τον... στοιχειώνει εδώ και έναν χρόνο. Για την ακρίβεια, από την ημέρα της ρεβάνς στο «Έμιρεϊτς» και της επικής πρόκρισης της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς, η οποία κατά σύμπτωση κλείνει σήμερα (27/2) έναν χρόνο ακριβώς. Παρ' ότι σκόραρε στην ήττα – αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στην παράταση (1-2), ο Ομπαμεγιάνγκ έχασε μια απίστευτη ευκαιρία να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του.

Μάλιστα, τον έχει σημαδέψει τόσο πολύ που την Πέμπτη (25/2), όταν με γκολ στο φινάλε έδωσε την δραματική πρόκριση στην Άρσεναλ επί της Μπενφίκα στο... «Καραϊσκάκης» (πόσες συμπτώσεις πχια...), παραδέχθηκε πως «ξεκάθαρα είχα εκείνη την φάση στο μυαλό μου. Αλλά αυτές οι φάσεις μου δίνουν κουράγιο κάθε μέρα για να πάρω το λάθη από το παρελθόν και να το μεταμορφώσω σε δύναμη». Πέδρο, (τον) ακούς;

Μ-ΙΛΑΝ. Τον εντόπισε στο φυτώριο της Μπαστιά και τον ενσωμάτωσε στα τμήματα υποδομής της σε ηλικία 18 ετών. Ποτέ, όμως, δεν φόρεσε την φανέλα της πρώτης ομάδας (έκοβε το μάτι των Μιλανέζων...), αφού δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη της ιταλικής ομάδας.

Και αυτό, παρ' ότι σε ένα τουρνουά Νέων της Μαλαισίας, ο νεαρός Γκαμπονέζος επιθετικός γεννημένος στο Λαβάλ της Γαλλίας πέτυχε εφτά γκολ σε έξι παιχνίδια. Αντί για το Μιλάνο, περιπλανήθηκε για μια τετραετία ως δανεικός σε Ντιζόν, Λιλ, Μονακό και Σεντ Ετιέν, χωρίς είναι η αλήθεια να λάμψει ιδιαίτερα, μέχρι να κάνει το «μπαμ» στους Στεφανουά.

Π-ΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Τρέχει στις φλέβες και στο DNA του, αφού (σχεδόν) όλη η οικογένειά του έπαιξε μπάλα. Ο πατέρας του, Πιέρ Φρανσουά «Γιαγιά», έπαιξε ποδόσφαιρο ως αμυντικός, ενώ τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Κατιλίνα (εξτρέμ) και Γουίλιαμς – Φιλς (στόπερ) πέρασαν και αυτά από τα τσικό της Μίλαν, αλλά στη συνέχεια αρκέστηκαν σε μικρές και άσημες ομάδες.

Ο μπαμπάς Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος εργάστηκε ως σκάουτ της Μίλαν όταν έπαιζαν σε αυτή οι γιοι του, «τρέχει» πλέον την καριέρα του πιο πετυχημένου, η μαμά του οποίου, Μαργαρίτα, ασχολήθηκε με μπουτίκ ρούχων. Η μοναδική που ξέφυγε από τον «ποδοσφαιρικό νόμο» της οικογένειας.

Α-ΡΣΕΝ ΒΕΝΓΚΕΡ. Ο προπονητής – δάσκαλος που του άνοιξε τις πόρτες της Premier League. Στον τελευταίο του χειμώνα στους Κανονιέρηδες, ο Αλσατός εισηγήθηκε την απόκτησή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, με το ποσό – ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου της τάξεως των 63,75 εκατομμυρίων ευρώ (το καλοκαίρι του 2019, τον ξεπέρασε ο Νικολά Πεπέ με 80).

Παρ' ότι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, ο Ομπαμεγιάνγκ νιώθει ευγνώμον προς τον προπονητή – θρύλο της Άρσεναλ, αφού πλέον είναι αναμφισβήτητος ηγέτης της, ο σκόρερ – σημείο αναφοράς (83 γκολ σε 135 ματς) και πέρυσι την οδήγησε (σχεδόν) μόνος του στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Φέτος φιλοδοξεί να κάνει δικό του το Europa League που έχασε προ διετίας στον τελικό με την Τσέλσι. Με την άδεια (και) του Ολυμπιακού, βεβαίως...

Μ-ΑΣΚΕΣ. Όταν ήταν πιο μικρός (και όχι απαραίτητα άμυαλος), καθιέρωσε στη Σεντ Ετιέν τον πανηγυρισμό φορώντας μια μάσκα του Spider-Man. Όταν οι Στεφανουά, οι οποίοι τον απέκτησαν αντί μόλις 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από τη Μίλαν, τον παραχώρησαν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ αντί 13, ο Όμπα πήρε την... τρέλα από το Σεντ Ετιέν στη Βεστφαλία.

Εκεί άφησε την μάσκα που κάλυπτε μόνο το πρόσωπό του και ενίοτε έβαζε μια που κάλυπτε όλο το κεφάλι του, στη συνέχεια ο Spider-Man έδωσε την θέση του στον Batman και, μάλιστα, υπήρξε παιχνίδι όπου ο Μάρκο Ρόις φόρεσε την μάσκα του Robin, για να του κάνει παρέα! Προτού κόψει αυτή την (καλή) συνήθεια, η οποία περιλάμβανε ακόμα μάσκες του Black Panther και μια της αθλητικής εταιρείας που τον ντύνει, το έκανε πλέον για τα παιδιά του και όχι για την πλάκα του. Και ναι, το έκανε και στην Άρσεναλ.

Ε-ΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ. Πέραν από τις μάσκες, οι οποίες στην τελική έχουν και την (ξεχωριστή) πλάκα τους, ο Πιέρ – Εμερίκ τραβάει τα βλέμματα με τις στιλιστικές επιλογές, τα πανάκριβα αυτοκίνητα (μεγάλη αδυναμία) και, παλαιότερα, τα παπούτσια που μόστραρε στο ζέσταμα πριν από τα παιχνίδια.

Με την Σεντ Ετιέν, ο αθεόφοβος φόρεσε παπούτσια που είχαν επάνω 4.000 κρύσταλλα Swarovski, σε ένα ζευγάρι που στοίχιζε κοντά στα 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια της καριέρας του, μάλιστα, τον είδαμε ακόμα και με παπούτσια που είχαν επάνω ζωγραφισμένο τον κεντρικό ήρωα του... Dragon Ball!

Γ-ΚΑΜΠΟΝ. Είναι εθνικός ποδοσφαιρικός ήρωας στην χώρα του, αφού είναι ο πρώτος (και μοναδικός έως τώρα) Γκαμπονέζος που έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος παίκτης της Αφρικής.

Πιτσιρικάς, μπορούσε να παίξει με τους μικρούς Ισπανίας και Ιταλίας, το έκανε με την Γαλλία, αλλά επέλεξε να παίξει στην εθνική ομάδα της χώρας καταγωγής του, τιμώντας και τον πατέρα του, ο οποίος μια φορά φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το μεγάλο του όνειρο είναι να οδηγήσει την Γκαμπόν (26 γκολ σε 65 ματς) σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά μάλλον θα μείνει με το όνειρο. Πλήγωσε τους συμπατριώτες του, όταν αρνήθηκε να δώσει το παρών σε καθοριστικό ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού για τα προκριματικά του Μουντιάλ, στο οποίο η Γκαμπόν παραδόθηκε αμαχητί (3-0).

Ι-ΣΠΑΝΙΑ. Το Μπαράκο, ένα χωριό 2.100 κατοίκων στην επαρχία της Καστίγια – Λεόν, καμαρώνει ότι... συνέβαλε στη γέννηση του φαινομένου Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, αφού εκεί γεννήθηκε η μητέρα του, Μαργαρίτα.

Ο ίδιος, πριν από χρόνια, είχε αποκαλύψει ότι «υποσχέθηκα στον παππού μου (σ.σ. τον πατέρα της μητέρας του) ότι θα παίξω στην Ρεάλ Μαδρίτης», αλλά το όνειρό του δεν έγινε πραγματικότητα. Στα 31 του χρόνια φαντάζει απίθανο πλέον να φορέσει τα λευκά της Βασίλισσας, η οποία θέλει επιθετικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αυτή την εποχή όμως (Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ), όχι όταν έπαιζε σε αυτή ο Ομπαμεγιάνγκ.

Α-ΛΙΣΑ. Η γυναίκα της ζωής του, αυτή που τον έκανε να ωριμάσει και να θέσει (σωστές) προτεραιότητες στην καριέρα και την ζωή του. Γνωρίστηκαν όταν ο ποδοσφαιριστής έπαιζε στην Σεντ Ετιέν και η Αλίσα τον ακολούθησε όπου και αν αγωνίστηκε.

Πλέον, έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια και έχουν δύο αγόρια, τον Κέρτις (δέκα ετών) και τον Πιέρ (πέντε), οι οποίοι έχουν όλη την προσοχή του μπαμπά όταν δεν έχει υποχρεώσεις. Και η κυρία Ομπαμεγιάνγκ, πάντως, δεν έχει παράπονο από τον «Superman εραστή μου», όπως αποκαλεί τον Πιέρ - Εμερίκ!

Ν-ΤΟΡΤΜΟΥΝΤ. Η ομάδα που τον εκτόξευσε και επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν απλώς ένα ταλαντούχο... τρελόπαιδο, αλλά ένας κανονικός σέντερ φορ με πολλές αρετές και ικανότητα για να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Υπό την καθοδήγηση του Γιούργκεν Κλοπ (41 γκολ-16 ασίστ σε 93 ματς) και, κυρίως, του Τόμας Τούχελ (79 γκολ-17 γκολ σε 95 ματς), ο Ομπαμεγιάνγκ ξεδίπλωσε το ταλέντο του, συνέβαλε στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου και δύο Σούπερ Καπ Γερμανίας καλύπτοντας, στο μέτρο του δυνατού, το τεράστιο κενό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Γ-ΚΟΛ. Η ζωή του, ο (σχεδόν) αποκλειστικός σκοπός του μέσα στο γήπεδο. Το «ψωμί» του επιθετικού είναι το γκολ και ο Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του κυμάνθηκε στα (πολύ) ρηχά στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, τα... σπάει με Μπορούσια Ντόρτμουντ και πλέον με Άρσεναλ.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Bundesliga και Premier League και πλέον στην καριέρα του, αν συνυπολογίσουμε συλλόγους και εθνική ομάδα, έχει ξεπεράσει τα 300 γκολ (310 για την ακρίβεια). Και, βεβαίως, δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει εδώ, πανηγυρίζοντας συχνά – πυκνά με επιτόπια κωλοτούμπα.

Κ-ΛΟΠΗ. Έπεσε θύμα αυτής την ίδια ημέρα (20 Απριλίου 2013) που πανηγύριζε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Την ώρα που οι παίκτες της Σεντ Ετιέν γιόρταζαν την κατάκτηση του Λιγκ Καπ Γαλλίας (ο πρώτος σημαντικός τίτλος της ομάδας μετά το 1981), «ποντικοί» έμπαιναν στο σπίτι του και έκλεβαν το αυτοκίνητό του, μια εντυπωσιακή Aston Martin DB9 Mansory σε πράσινο «κροκοδειλί».

Ευτυχώς, το όχημα βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα σε προάστιο της πόλης, με μοναδική ζημιά ένα σκασμένο λάστιχο. Προφανώς, αυτός που το έκλεψε, κατάλαβε σε ποιον άνηκε και θεώρησε... ασέβεια να του το στερήσει. Όχι ότι δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει άλλο, βεβαίως...

 

Τελευταία Νέα