Αν γίνει, φαβορί οι δύο «αιώνιοι»! (poll & pics)

Αν γίνει, φαβορί οι δύο «αιώνιοι»! (poll & pics)

bet365

Η ΕΣΑΠ αποφάσισε να ολοκληρώσει την φετινή Volley League και το gazzetta weekend θα προσπαθήσει όσο γίνεται να αναλύσει τις τέσσερις ομάδες που θα παλέψουν για τον τίτλο. Ψηφίστε την ομάδα που πιστεύετε πως είναι πιο κοντά στο να τον κατακτήσει.

Το φετινό πρωτάθλημα της Volley League Ανδρών ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Με τον Ολυμπιακό να παραμένει στην κορυφή, τον Παναθηναϊκό να έχει μπει για τα καλά σφήνα, τον ΠΑΟΚ μετά τις διορθωτικές κινήσεις να ήταν έτοιμος για την αντεπίθεση του και με τον Φοίνικα να πιστεύει πως μπορεί να κάνει ζημιές, περιμέναμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τέλος, με πολύ σασπένς και ωραία παιχνίδια.

Δυστυχώς ο κορονοϊός τα άλλαξε όλα και εκεί που ετοιμαζόμασταν μετά τους τελικούς του League Cup, να μπούμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, σταμάτησαν τα πάντα. Για μήνες δεν είχαμε απολύτως τίποτα και όλα έδειχναν πως το συγκεκριμένο πρωτάθλημα θα είχε την τύχη των άλλων αθλημάτων. Θα τελείωνε δηλαδή πρόωρα.

Ωστόσο και αφού αρχικά ζήσαμε πολλούς τσακωμούς στην συνεδριάσεις του ΔΣ, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί αν βέβαια το επιτρέψει η πανδημία. Αρχικά θα υπάρξουν παιχνίδια στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον 1ο Ολυμπιακό και τον 4ο Φοίνικα και τον 3ο ΠΑΟΚ και τον 2ο Παναθηναϊκό με την πρόκριση να κρίνεται στις δύο νίκες. Μετά στον τελικό θα έχουμε παιχνίδια στις έδρες των φιναλίστ με τον τίτλο να κατακτά η ομάδα που θα κάνει πρώτη επίσης δύο νίκες.

Μόνο σίγουρη δεν είναι η επανέναρξη

Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, όσον αφορά την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Και δεν είναι σίγουρη όχι λόγω των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι τέσσερις φιναλίστ με τους ξένους που πρέπει να φέρουν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν, αλλά γιατί ακόμα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να έχει να κάνει με το υγειονομικό πρωτόκολλο, καθώς η υγεία όλων όσων ασχολούνται με τους αγώνες, είναι πάνω από κάθε τι. Από την άλλη βέβαια η διάθεση όλων είναι να αρχίσει και πάλι και να τελειώσει κανονικά το πρωτάθλημα και ο τίτλος να κριθεί στο τάραφλεξ και μόνο εκεί και μένει να δούμε αν τελικά πάνε όλα καλά και έχουμε και πάλι αγώνες.

Κανείς μην περιμένει ματσάρες

Πριν πάμε να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά, θα πρέπει να σταθούμε λίγο στο θέαμα. Ένα θέαμα που τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Λιγκ Καπ ήταν εξαιρετικό. Αυτό το θέαμα κακά τα ψέματα θα είναι θαύμα αν το δούμε στο τέλος της Volley League (αν ξαναλέμε αρχίσει και πάλι). Με τους αθλητές να έχουν μείνει για μήνες χωρίς ούτε καν προπονήσεις και όχι παιχνίδια, είναι απολύτως λογικό να μην έχουν ρυθμό. Σκεφτείτε πως θα είναι σαν να ξεκινάει το πρωτάθλημα τον Οκτώβρη χωρίς σημαντική προετοιμασία, χωρίς καν φιλικά και με τους παίκτες να έχουν μείνει εκτός γηπέδων για περισσότερο διάστημα. Αυτό σημαίνει πως δεν αξίζει να κάτσουμε να δούμε τα παιχνίδια; Φυσικά και αξίζει, απλά καλύτερα να μην περιμένουμε το θέαμα που μας συνήθισαν φέτος οι περισσότερες ομάδες.

Ολυμπιακός: Ήταν πρώτος και ήθελε το τρίτο συνεχόμενο

Πάμε να πούμε δύο λόγια για τους φιναλίστ του φετινού πρωταθλήματος, ξεκινώντας από τον πρώτο στον βαθμολογικό πίνακα Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ήταν στην κορυφή με 41 βαθμούς, ενώ πίσω τους ήταν οι ΠΑΟΚ (39), Παναθηναϊκός (38) και Φοίνικας (32). Η ομάδα του Φερνάντο Μουνιόθ θέλει να κατακτήσει το τρίτο συνεχόμενο, κάτι που σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές που έδειχνε το απόλυτο φαβορί, δεν είναι και το πιο εύκολο.

Πριν την διακοπή οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από την απώλεια του Λιγκ Καπ στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, μια απώλεια που από την άλλη δεδομένα θα τους είχε πεισμώσει. Πλέον έχουν ρίξει το βάρος στο να επιστρέψουν οι Τερβαπόρτι, Φίνγκερ και Χουσάι που βρίσκονται στις πατρίδες τους, ενώ ο Γκέργκι ήταν στην Ελλάδα.

Συν και πλην του Ολυμπιακού

Στα συν του Ολυμπιακού είναι πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει δείξει πως μετά τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα του ΠΑΟΚ έχει ξαναβρεί τον δρόμο για την κορυφή και φυσικά το πλούσιο ρόστερ του. Στα πλην είναι η απώλεια του Λιγκ Καπ που μπορεί να του στοιχίσει στο ψυχολογικό κομμάτι, ενώ μην ξεχνάμε και το θέμα με τους τρεις ξένους που θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα μας.

ΠΑΟΚ: Αν το πάρει θα είναι μεγάλη έκπληξη

Συνεχίζουμε με τον δεύτερο στον βαθμολογικό πίνακα ΠΑΟΚ. Ο... δικέφαλος του βορρά ήταν στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα πριν την διακοπή, σε μια ακόμα χρονιά που έκανε πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που πάνω που θα έδειχναν αν του έβγαιναν ή όχι, έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός και πλέον είναι δεδομένο πως τα πράγματα δεν θα είναι στην ομάδα του Κώστα Δεληκώστα όπως και πριν.

Συνολικά πάντως από το ξεκίνημα οι Θεσσελονικείς δεν έδειξαν σε κανένα σημείο πως μπορούν να διεκδικήσουν κάτι φέτος. Για την ακρίβεια το έδειξαν μόνο σε έναν αγώνα, στη ρεβάνς της ήττας με 3-0 από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ, όταν και κέρδισαν τους Πειραιώτες επίσης με 3-0, αλλά έχασαν την πρόκριση στον τελικό στο χρυσό σετ.

Τα συν και πλην του ΠΑΟΚ

Χωρίς να είμαστε υπερβολικοί είναι δύσκολο να δούμε κάτι συν στον φετινό ΠΑΟΚ ενόψει του φάιναλ-φορ στο ΟΑΚΑ. Θα βάζαμε τον εγωισμό που θα βγάλει η ομάδα την στιγμή που οι περισσότεροι δεν της δίνουν πολλές πιθανότητες διάκρισης, αλλά δεν ξέρουμε αν φτάνει μόνο ο εγωισμός. Στα πλην εκτός της συνολικής μέτρια εικόνας, είναι και το θέμα των ξένων. Ο Βραζιλιάνος Αμπράο και ο Καναδός Μάρσαλ που βρίσκονται στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να επιστρέψουν και ουσιαστικά αν στον ΠΑΟΚ δεν καταφέρουν να τους φέρουν θα παίξουν χωρίς δύναμη στα άκρα. Ο Μπιέλιτσα που είναι Σερβία θα βρεθεί σύντομα στην Θεσσαλονίκη και μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Βαν ντε Ντρις. Σε απλά ελληνικά, αν όλοι οι ξένοι βρεθούν στην Πυλαία φυσικά και υπάρχουν ελπίδες και μετά όσο περισσότερες είναι οι απώλειες, τόσο θα λιγοστεύουν και οι ελπίδες.

Παναθηναϊκός: Η διακοπή υπήρξε στα καλύτερά του

Συνεχίζουμε με τον τρίτο στον βαθμολογικό πίνακα Παναθηναϊκό. Οι... πράσινοι έδειξαν φέτος έτοιμοι για το κάτι παραπάνω, παίζοντας στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος όμορφο βόλεϊ. Ειδικά μετά και την απόκτηση του Βόγιν Τσάτσιτς ανέβηκαν επίπεδο, κάτι που φάνηκε και στους τελικούς του Λιγκ Καπ. Εκεί όπου η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου σε δύο εξαιρετικούς από πλευράς θεάματος τελικούς, πήρε το τρόπαιο μέσω του χρυσού σετ.

Με την ψυχολογία στα ύψη, στο «τριφύλλι» έδειχναν έτοιμοι να συνεχίσουν έτσι και στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, αλλά τους πρόλαβε ο κορονοϊός. Αν δεν είχαμε την διακοπή και παρότι ήταν στην 3η θέση, ο Παναθηναϊκός είχε αν όχι περισσότερες, σίγουρα τις ίδιες πιθανότητες με τον Ολυμπιακό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Τώρα όπως και οι υπόλοιποι αντίπαλοι, κανείς δεν ξέρει πως θα κατέβει, με το ερωτηματικό να είναι μεγάλο.

Τα συν και πλην του Παναθηναϊκού

Δύο είναι τα μεγάλα συν στους «πράσινους». Αρχικά η ψυχολογία μετά και την κατάκτηση του Λιγκ Καπ απέναντι στον... αιώνιο αντίπαλο και την συνολική πολλή καλή εικόνα που είχαν ειδικά μετά και την απόκτηση του Τσάτσιτς. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους ξένους. Ο Βραζιλιάνος Ρανγκέλ δεν έφυγε από την Ελλάδα στην καραντίνα, όπως και ο Δανός Γιάκομπσεν, ενώ ο Μαυροβούνιος Τσάτσιτς και ο Σέρβος Στάροβιτς είναι εύκολο να έρθουν στην χώρα μας. Στα πλην είναι ο ρυθμός που ναι μεν έχασαν όλες οι ομάδες, αλλά όταν τον χάνει αυτή βρισκόταν και στην καλύτερη φόρμα, μπορεί να της στοιχίσει περισσότερο.

Φοίνικας: Γλυκοκοιτάζει την έκπληξη...

Και κλείνουμε με τον τέταρτο Φοίνικα. Η ομάδα της Σύρου ενισχύθηκε από την αρχή στα άκρα με τους Στερν και Στοΐλοβιτς και τον Δεκέμβρη έκανε το άλμα και στην διαγώνιο με τον Γκονζάλες. Οι... πειρατές είχαν μεταπτώσεις στην χρονιά, καθώς από την μία κέρδιζαν τον Παναθηναϊκό και τον έβγαζαν εκτός φάιναλ φορ του Κυπέλλου και από την άλλη έχαναν σχετικά άνετα από τον ΠΑΟΚ στο Παλατάκι.

Με τον Γιάννη Ορφανό στον πάγκο ήθελαν να κάνουν την έκπληξη στο τέλος του πρωταθλήματος, αν και λόγω διοργάνωσης το βάρος το είχαν ρίξει στο Κύπελλο που θα γινόταν στο όμορφο νησί. Τώρα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την μεγάλη διακοπή για να κάνουν την έκπληξη και να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Ολυμπιακού κάτι που φυσικά μόνο εύκολο δεν είναι.

Τα συν και πλην του Φοίνικα

Στα συν είναι το ότι ο Γκονζάλες δεν έφυγε για Αργεντινή και δεν θα χρειαστούν και έξοδα, αλλά και μέρες για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι εν μέσω κορονοϊού. Ο Μπουτσούγεβιτς είναι και αυτός στη Σύρο, ενώ και ο Στοΐλοβιτς από Σερβία έρχεται εύκολα. Μένει να δούμε αν θα έρθει και ο Στερν για να παλέψει ο Φοίνικας για την έκπληξη χωρίς απώλειες. Στα πλην είναι πως στα ματς απέναντι στον Ολυμπιακό θα χάσει την δύναμη της έδρας που η συγκεκριμένη αν και δεν είναι φόβητρο από φωνή, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επίσης και απέναντι στον Ολυμπιακό έχει δείξει πως δεν τα καταφέρνει και θα πρέπει να κάνει την υπέρβασή του. Το αν θα το καταφέρει θα φανεί...

Το που θα κριθεί ο τίτλος

Κλείνοντας αν τελικά πάνε όλα καλά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και διεξαχθούν οι αναμετρήσεις του φάιναλ φορ (η πρόκριση κρίνεται στις δύο νίκες σε ματς που θα γίνουν στο ΟΑΚΑ) και του τελικού (πάλι στις δύο νίκες αλλά στις έδρες των φιναλίστ), πολλά θα κριθούν:

Α) Από την κατάσταση που θα είναι οι παίκτες των ομάδων μετά την διακοπή και πόσο η καραντίνα τους είχε επηρεάσει. Και δεν μιλάμε μόνο στο σωματικό κομμάτι, αλλά και στο ψυχολογικό.

Β) Από το πόσους ξένους θα έχουν στην διάθεσή τους οι τέσσερις φιναλίστ, καθώς λόγω καραντίνας και εξόδων είναι πιθανό κάποιοι να μην παρουσιαστούν πλήρεις.

Γ) Και τέλος από την δίψα για κατάκτηση του τίτλου. Μια δίψα που κρίνει σε μεγάλο βαθμό σχεδόν όλες τις διοργανώσεις.

Αν θα θέλαμε να δώσουμε προγνωστικά θα λέγαμε πως φαβορί για τον τελικό είναι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και μετά όλα θα είναι ανοικτά. Ψηφίστε και εσείς την ομάδα που θεωρείτε φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος της Volley League Ανδρών.

 

Τελευταία Νέα