Παναθηναϊκός: Μεταγραφικά σίριαλ που κατέληξαν σε... ναυάγιο! Part1

Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Μεταγραφικά σίριαλ που κατέληξαν σε... ναυάγιο! Part1

bet365

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει το πρώτο μέρος από σημαντικές μεταγραφικές υποθέσεις του Παναθηναϊκού που εκτυλίχθηκαν σε... σαπουνόπερα και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ!

Μεταγραφές: το όπιο των οπαδών. Και των δημοσιογράφων, βεβαίως. Ονόματα. Κάθε καλοκαίρι, ειδικά στις δόξες των εφημερίδων, άπειρα! Δεκάδες. Κάποια από αυτά ίσχυαν, κάποια άλλα όχι, κάποια κατέληξαν σε μεταγραφές και κάποια σε σίριαλ που τελικά οδήγησαν σε... ναυάγιο!

Σήμερα θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, θα δούμε πέντε πολύ σημαντικές μεταγραφικές υποθέσεις του Παναθηναϊκού που αφορούσαν μεγάλα ονόματα, οι οποίες τράβηξαν αρκετά χρονικά αλλά δεν είχαν ευτυχές φινάλε για το Τριφύλλι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι πράσινοι βγήκαν ευνοημένοι από το φιάσκο και την τελική επιλογή ποδοσφαιριστή που έκαναν στην θέση που έψαχναν!

Ο ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ξεκίνημα με την θρυλική υπόθεση του Γκιόργκι Χάτζι. Ο Ρουμάνος που στην εποχή του αποτελούσε ένα από τα καλύτερα δεκάρια του κόσμου, ήταν η καψούρα του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού για μια τετραετία σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, έκανε τα πάντα για να ντύσει στα πράσινα τον Ρουμάνο παιχταρά! Η ιστορία ξεκίνησε το 1986 και ολοκληρώθηκε το 1990, όταν ο Χάτζι φόρεσε την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μέχρι και η ελληνοποίησή του είχε προχωρήσει με το όνομα Γιώργος Χατζής για να μπορέσει να απαγκιστρωθεί από το καθεστώς του Τσαουσέσκου, μέχρι και το δελτίο του στην ΕΠΟ είχε κατατεθεί σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα της εποχής. Ο Χάτζι, όμως, δεν φόρεσε ποτέ τα πράσινα! Εύκολα θα μπορούσε να γίνει... σειρά στο Netflix αυτό το σίριαλ!

Ο ίδιος ο ᾽᾽Μαραντόνα των Καρπαθίων᾽᾽ είχε δηλώσει στο gazzetta.gr σχετικά με το θέμα:

«Δεν ξέρω τι έγινε με τον Παναθηναϊκό. Ξέρω τι έγινε μετά που πήγα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ήμουν πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό, είχα σχεδόν συμφωνήσει αλλά το παλαιό καθεστώς του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία δεν με άφησε. Ήμουν πάρα πολύ κοντά, είναι η αλήθεια. Πριν παίξω στην Μπρέσια μιας και με ρωτάτε δεν υπήρξε άλλη προσέγγιση από τον Παναθηναϊκό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Βαρδινογιάννη για όλη την προσπάθεια που κατέβαλε για να με φέρει. Ήμουν μικρό παιδί και θυμάμαι ότι προσπάθησε πολύ να με φέρει Ελλάδα. Κανένας άλλος ελληνικός σύλλογος δεν με πλησίασε. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας σπουδαίος σύλλογος με μεγάλη παράδοση τόσα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

O KΡΟΥΖ... ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΣΙΣΕ!

Καλοκαίρι 2009. Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός ψάχνει για δεύτερη σερί θερινή μεταγραφική περίοδο έναν σέντερ φορ που θα κάνει διαφορά! Την πρώτη φορά απέτυχε με τον Ροντρίγκο Σόουζα και εκείνη την περίοδο πρώτος στόχος ήταν ο 35χρονος Αργεντινός, Χούλιο Κρουζ. Ο Κρουζ με σπουδαία καριέρα σε Ίντερ, Μπολόνια, Φέγενορντ και Ρίβερ, ήταν ελεύθερος και το Τριφύλλι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να τον ντύσει στα πράσινα. Το θέμα του κράτησε περίπου δύο εβδομάδες και η μεταγραφή του ήταν σχεδόν κλεισμένη.

Μάλιστα, ο ίδιος μιλώντας τότε αποκλειστικά στο gazzetta.gr, επί της ουσίας... έδειχνε Παναθηναϊκό! Τον είχε ᾽᾽ψήσει᾽᾽, εξάλλου, ο Γιώργος Καραγκούνης!

«Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Κρήτη και κάνω διακοπές. Το Σάββατο θα επιστρέψω στο Μιλάνο και μέχρι την Κυριακή θα έχει τελειώσει το θέμα σχετικά με την ομάδα που θα συνεχίσω.» δήλωσε αρχικά και συνέχισε: «Ξέρω για τον Παναθηναϊκό. Είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική, ένας μεγάλος σύλλογος στην Ελλάδα και μια ομάδα που αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης είναι η ομάδα, στην οποία αγωνίζεται ο Γιώργος Καραγκούνης που είμασταν συμπαίκτες στο Μιλάνο».

Τι χάλασε την μεταγραφή; Οι υπέρογκες απαιτήσεις του ατζέντη του.

Ο «πολύς» συμπατριώτης εκπρόσωπός του, Τσίστερπιλερ, έφτασε στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί τον «ελεύθερο» Κρουζ. Παρά την αρχική προφορική συμφωνία, ο Τσίστερπιλερ αξίωσε τρομερά πράγματα, κυρίως όσον αφορά το πριμ υπογραφής και τις προμήθειες και λιγότερο για τις πάγιες απολαβές του ποδοσφαιριστή. Μετά από πολύωρες κουβέντες ο τότε διευθυντής ποδοσφαίρου, Κώστας Αντωνίου, έφτασε στο «αμήν» και η υπόθεση Κρουζ οδηγήθηκε σε οριστικό «ναυάγιο»! Όπως ήταν λογική η κατάληξη της υπόθεσης έφερε γκρίνια στις τάξεις των οπαδών αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την ονειρική συνέχεια...

Ποια ήταν αυτή; Μα, φυσικά, η άφιξη του Τζιμπρίλ Σισέ...

ΗΡΘΕ, ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΕ Ο ΣΤΑΝ ΚΟΛΙΜΟΡ!

Ίσως το πιο... καυτό καλοκαίρι από άποψη ονομάτων στον Παναθηναϊκό τα τελευταία πολλά πολλά χρόνια! Βρισκόμαστε στο 1999, ένα καλοκαίρι που από πρωτοσέλιδα έγινε χαμός, από ονομάτα βέβαια που τελικά απέκτησε το Τριφύλλι, τζίφος! Το Τριφύλλι θέλει να κάνει το... μπαμ με απόκτηση επιθετικού! Πρώτος στόχος ο Στεφάν Σαπουϊζά της Ντόρντμουντ. Ο Ελβετός θα παραμείνει στην Γερμανία και κάπου εκεί ξεκινά το σίριαλ με τον Σταν Κόλιμορ. Ο Άγγλος στράικερ για τον οποίο η Λίβερπουλ είχε δαπανήσει κοντά 30 εκατομμύρια ευρώ, δεν κατάφερε να στεριώσει στο Anfield, είχε θέματα με την συμπεριφορά του και ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να τον αποκτήσει από την Άστον Βίλα.

Στα νιάτα του παιχταράς, μεγάλο όνομα για την εποχή, διεθνής με την Εθνική Αγγλίας. Έρχεται στην Αθήνα, κάνει ραντεβού με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη αλλά τελικά η μεταγραφή δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ένα σενάριο θέλει τις απαιτήσεις της Βίλα να παγώνουν το θέμα παρά την συμφωνία της ελληνικής ομάδας με τον Κόλιμορ.

Ο Κόλιμορ δύο χρόνια μετά, στα 30 του, θα σταματήσει το ποδόσφαιρο, έχοντας νικηθεί από τους προσωπικούς του δαίμονες. Κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και μια ζωή γεμάτη επεισόδια, θα καταστρέψουν ένα σπουδαίο ταλέντο των 90’s.

ΣΕΙΡΑ ΠΗΡΕ Ο ΡΕΜΠΡΟΦ

Συνεχίζουμε με μία υπόθεση του ίδιου καλοκαιριού. Μετά το φιάσκο με Σαπουιζά και Κόλιμορ, ο Παναθηναϊκός παλεύει για τον Ουκρανό φορ, Σεργκέι Ρεμπρόφ. Τον έτερο παιχταρά της Ντιναμό Κιέβου εκείνων των ετών. Ο άλλος ήταν, φυσικά, ο Αντρέι Σεφτσένκο που έκανε μεταγραφή στην Μίλαν.

Η υπόθεση τράβηξε αρκετά και αυτή παρουσιάστηκε ως... τελειωμένη στον Τύπο. Ρεπορτάζ της εποχής στον Ριζοσπάστη αναφέρει:

᾽᾽Σε σίριαλ που θα το ζήλευαν και οι σεναριογράφοι κατασκοπευτικών ταινιών έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Ουκρανό επιθετικό της Ντιναμό Κιέβου Σεργκέι Ρεμπρόφ. Οι φήμες και οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, οι υπεύθυνοι του "τριφυλλιού" τηρούν "σιγήν ιχθύος" και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί...

Φήμες έφερναν τον διεθνή παίκτη να βρίσκεται ήδη από προχθές στην Αθήνα και να συζητάει με τους ανθρώπους των "πρασίνων". Χθες στη σελίδα της Ντιναμό Κιέβου στο "Ιντερνετ" γινόταν γνωστό ότι ο παίκτης θα έρθει στην Αθήνα σήμερα. Κανένα από τα δυο σενάρια δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε βέβαια έχει διαψευστεί από επίσημα χείλη της ΠΑΕ. Πάντως το γεγονός ότι ο παίκτης κοστολογείται γύρω στα 5,5 δισ. δρχ. δυσκολεύει τα πράγματα για την πραγματοποίηση της μεταγραφής.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ντιναμό Κιέβου, που τόνισε ότι μετά την παραχώρηση του Σεφτσένκο στη Μίλαν δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ο Ρεμπρόφ γιατί αυτό θα σήμαινε αποδυνάμωση της ομάδας. Εξελίξεις είτε για το συγκεκριμένο θέμα είτε για κάποιο άλλο που θα αφορά τα μεταγραφικά του Παναθηναϊκού ίσως έχουμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας´´.

Ποιον απέκτησε τελικά εκείνο το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός; Τον Ισλανδό, Χέλγκι Σίγκουρτσον! Τιμιότατος αλλά καμία σχέση με τους παιχταράδες που αναφέρθηκαν στα πρωτοσέλιδα. Δεν τον ανέβασε επίπεδο, δεν ήταν και παλτό. Τον Ιανουάριο, μάλιστα, το Τριφύλλι απέκτησε και τον παγκοσμίως άγνωστο Γερμανό, Μάρκο Βίλα, που πέρασε και δεν ακούμπησε και ήταν στην ίδια λογική με τον Σίγκουρτσον. Αυτή του ᾽᾽να βρούμε το λαβράκι᾽᾽.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΠΕ ΑΛΛΑ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΡΕΝΕ!

Φεύγουμε από τους σέντερ φορ και πάμε σε σίριαλ κεντρικού αμυντικού! Πάλι από το ίδιο καλοκαίρι που θα μπορούσε να είναι ένα θέμα από μόνο του! Ο Παναθηναϊκός παλεύει να κάνει κίνηση από το πάνω ράφι και στα στόπερ. Τα πρωτοσέλιδα μονοπωλεί ο 27χρονος Γερμανός λίμπερο, Μάρκους Χάπε! Εκ των αρχηγών της Λεβερκούζεν, σπουδαίο όνομα για να έρθει στην Ελλάδα. Το Τριφύλλι το παλεύει περίπου ένα εικοσαήμερο αλλά και πάλι δεν μπορεί να ολοκληρώσει την μεταγραφή.

Τα ᾽᾽ΝΕΑ'᾽ έγραφαν στις 26 Ιουλίου: ´´Για τον λόγο αυτό ο Παναθηναϊκός συνεχίζει την προσπάθειά του για την απόκτηση του Μάρκους Χάπε από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, παρά τις αντιδράσεις του προπονητή της Κριστόφ Ντάουμ που δεν θέλει να δώσει τον παίκτη. Παράλληλα γίνονται επαφές για κάποιον επιθετικό, ενώ πάντα υπάρχει στα υπόψη και ο Τζοργκαέφ, ενώ θέμα ωρών θεωρείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Πέρσι Ολιβάρες᾽᾽. Ενώ περίπου δέκα ημέρες αργότερα, ανέφεραν:

᾽᾽Όσον αφορά τον αμυντικό από τη Βόρεια Ευρώπη, θεωρείται σίγουρο ότι πρόκειται για τον Μάρκους Χάπε, 27 ετών, λίμπερο της Λεβερκούζεν. Γερμανοί δημοσιογράφοι διαβεβαίωναν χθες ότι ο μάνατζερ του Χάπε βρίσκεται στην Αθήνα και διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του παίκτη με τον ΠΑΟ´´.

Ο Γερμανός, τελικά, δεν αποκτήθηκε ποτέ από τον Παναθηναϊκό, η υπόθεση... ναυάγησε αλλά το Τριφύλλι κατάφερε να πάρει έναν αμυντικό που θα έμενε στην ιστορία ως ο κορυφαίος ξένος στόπερ της ομάδας. Τον διεθνή Δανό, Ρενέ Χένρισκεν...

 

Τελευταία Νέα