«Η άγνωστη επιστροφή στη δράση τρομάζει τους παίκτες»!

Δημήτρης Τομαράς
«Η άγνωστη επιστροφή στη δράση τρομάζει τους παίκτες»!

bet365

Ο αθλητικός ψυχολόγος και συνεργάτης των Ακαδημιών του Ολυμπιακού, Γιάννης Ζαρώτης, μιλάει στο G-Weekend για την ψυχολογική επίδραση του κορονοϊού στους παίκτες των Ακαδημιών αλλά και στους επαγγελματίες και το τι στόχους πρέπει να θέτουν αυτήν την περίοδο.

Ο Γιάννης Ζαρώτης εκτός από αθλητικός ψυχολόγος είναι επίσημος συνεργάτης των Ακαδημιών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Με ρόλο για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα λόγω του κορονοϊού κάνει τηλεδιασκέψεις με παίκτες των Ακαδημιών με στόχο την πνευματική και ψυχολογική τους εγρήγορση σε μία τέτοια κατάσταση. «Κοιτάξτε. Είναι εκ των πραγμάτων μία πρωτόγνωρη περίοδος. Δεν είναι ούτε διακοπές αλλά ούτε και διάλειμμα μίας εβδομάδας ή και περισσότερο. Το ιδιαίτερο για τους αθλητές είναι ότι δεν γνωρίζουν πως θα επανέλθουν στην δράση. Αυτή είναι η πιο μεγάλη ιδιαιτερότητα. Ο αθλητής δεν ξέρει πως θα προετοιμαστεί. Έχει αβεβαιότητα. Κάποιος μπορεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα αλλά δεν ξέρει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης της δράσης», σχολιάζει αρχικά ο κ. Ζαρώτης στο G-Weekend για το πιο μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να έχει ένας παίκτης σε μία τέτοια περίοδο.

Σε σχέση με το επίπεδο δυσκολίας υπογραμμίζει ότι «ψυχολογικά η πρώτη εβδομάδα εκτός (δηλαδή χωρίς αγώνες) είναι ήπια υπό την έννοια ότι είναι κάτι καινούριο για τον παίκτη. Η δυσκολία έρχεται από την 2η εβδομάδα και μετά όπου ένας αθλητής δεν κινείται όσο θέλει. Επομένως έχει μία γενικότερη ανησυχία όχι μόνο για το πρόγραμμά του. Είναι και το κομμάτι των στόχων του και πότε και εάν θα επιτευχθούν. Αρκετά τα ερωτήματα δηλαδή».

ΟΙ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!
Ο Γιάννης Ζαρώτης αναφέρθηκε και στην σημαντική δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού και στο ψυχολογικό κομμμάτι και την υποστήριξη σε αυτήν την φάση. «Στην Ακαδημία κάνουμε τηλεδιασκέψεις και θα συνεχίσουμε έτσι. Δουλεύουμε πάνω στα παιδιά για το τι μπορούν να δουλέψουν σε πνευματικό επίπεδο και ότι άλλο χρειάζεται.

Ο βασικός στόχος για τον παίκτη είναι να μην βγει σε αυτήν την φάση από το πνεύμα της αγωνιστικής διαδικασίας. Η συνθήκη είναι να γυρίσει όχι από διακοπές αλλά σαν να είναι μία μεταβατική περίοδος. Βάζουμε κοντινούς και εφικτούς στόχους. Δηλαδή κάνω ένα πρόγραμμα για 20 ημέρες στο τι μπορώ να βελτιώσω σε πρώτη φάση σωματικά και πνευματικά. Μπορεί ο παίκτης να διαβάσει αρκετά για το άθλημά του, να δει ακόμα και βίντεο για τον εαυτό του, να μαζέψει πληροφορίες και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Να διαβάσει αρκετά και εκτός αθλήματος και άλλες δραστηριότητες που μπορεί. Όπως ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που βοηθάει πολύ πνευματικά».

Όσο για το πως χειρίστηκαν στην αρχή τα παιδιά των Ακαδημιών σχολιάζει πως «τα παιδιά στην αρχή το βρήκαν κάπως αστείο και είναι λογικό υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να συλλάβουν την διαδικασία. Είναι φυσιολογικό να θέλουν χρόνο να καταλάβουν το πως μία πανδημία μπορεί να σταματήσει τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Στην συνέχεια όμως το βλέπουν διαφορετικά. Στην Ακαδημία γίνεται δουλειά από πολύ κόσμο και τα παιδιά έχουν συνέχεια υποστήριξη. Όλοι οι άνθρωποι των Ακαδημιών τους περνάνε το μήνυμα πως η κατάσταση είναι σοβαρή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Με τους επαγγελματίες παίκτες όμως είναι άλλη η κατάσταση: «Είναι πολύ πιο εύκολο να το κατανοήσουν όλο αυτό οι παίκτες της μεγάλης ομάδας. Έχουν πολύ υψηλή υπευθυνότητα και ξέρουν ότι αποτελούν πρότυπα και πρέπει να φέρονται ανάλογα. Όλο αυτό δείχνει μεγάλη υπευθυνότητα».

Κλείνοντας την άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα μας ο Γιάννης Ζαρώτης εξήγησε ξανά την περίοδο που διανύουμε και έδωσε τις συμβουλές του: «Η περίοδος αυτή είναι για ψυχολογική ετοιμότητα και εγρήγορση για τα παιδιά. Θα πρέπει να είναι όσο πιο έτοιμοι να ξαναμπούν σε διαδικασία αγώνων όταν τελειώσει όλο αυτό. Εγώ θα συμβούλευα για κάθε παιδί και κάθε παίκτη σίγουρα να φτιάξει ένα πρόγραμμα. Ένα πλάνο δουλειάς. Να μείνει εκεί. Να επικεντρωθεί σε αυτό. Να πάρει όσο πληροφορίες χρειάζεται για να εφαρμόσει ότι θέλει. Να μείνει σπίτι και να ακούει το γενικότερο πλαίσιο. Και φυσικά να είναι όλοι υγιείς και να γυρίσουν υγιείς και έτοιμοι».

 

Τελευταία Νέα