Η Ιαπωνία λύγισε με τον κορονοϊό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η Ιαπωνία λύγισε με τον κορονοϊό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

bet365

Η Ιαπωνία δεν μπορεί να χειριστεί σωστά και επαρκώς τον κορονοϊό. Πως μπορεί να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η Ιαπωνία δεν μπορεί να χειριστεί σωστά και επαρκώς τον κορονοϊό. Πως μπορεί να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες; Ο Koichi Nakano, ειδικός πολιτικός αναλυτής, στέκεται στην μη επάρκεια και ίσως και αδιαφορία των αρμόδιων Αρχών.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τι συνέβη μες στον Φλεβάρη με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που μπήκε σε καραντίνα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 80χρονος επιβάτης που είχε αποβιβαστεί στο Χονγκ Κονγκ στις 25 Ιανουρίου, εξετάστηκε και βγήκε θετικός για κοροναϊό.

Το πλοίο επέστρεψε στην Ιαπωνία και τέθηκε σε καραντίνα, στα ανοιχτά της χώρας για λόγους ασφαλείας. Οι επιβάτες έπρεπε να παραμείνουν υποχρεωτικά κλειδωμένοι στα δωμάτιά τους, ενώ τα καζίνο και τα καταστήματα του κρουαζιερόπλοιου ήταν όλα κλειστά. Το φαγητό έπρεπε να παραδίδεται από πόρτα σε πόρτα ώστε να μην υπάρξει καμία άμεση και δυνητικά επικίνδυνη επαφή στα εστιατόρια του πλοίου.

Η ιαπωνική Κυβέρνηση κατακρίνεται γενικότερα για την έλλειψη άμεσης και σωστής ανταπόκρισης στο θέμα του κορονοϊού. Ειδικά για μία χώρα που καλείται να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία ήταν στις 28 Γενάρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινήθηκε άμεσα και στις 30 Γενάρη είχε ήδη σημάνει... συναγερμό. Ωστόσο το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας δεν είχε ενημερώσει το κοινό έως τις 17 Φλεβάρη. Και ήταν μόλις την περασμένη εβδομάδα που άρχισε να εφαρμόζει συγκεκριμένη και βασική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Τότε άρχισε να λέει προς τον κόσμο να μείνει σπίτι του. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπήρχαν 847 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι νεκροί στην Ιαπωνία.

Οι μάσκες προσώπου έχουν αρχίσει να εξαντλούνται ενώ δεν υπάρχει επάρκεια για τα απαιτούμενα τεστ για τον κορονοϊό. Η Ιαπωνία έχει έλλειψη σε επίπεδο υποδομών και για να κάνει τους απαιτούμενους διαγνωστικούς ελέγχους.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Αμπε, δεν δέχθηκε να αυξήσει το μπάτζετ προκειμένου να υπάρξουν οι απαιτούμενες υποδομές για ελέγχους και ότι άλλο χρειάζεται. Ο Αμπε ήταν αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο και ανέφερε πως είναι πολύ πρώιμο το να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα οι συστάσεις προς τους Ιάπωνες είναι να μην κάνουν τεστ και να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο παρά μόνο εάν είναι πολύ σοβαρά.

Ο Αμπε και οι ιθύνοντες της ιαπωνικής Κυβέρνησης θεωρούν πως δεν πρέπει να αυξήσουν τις σχετικές παροχές. Χωρίς τεστ δεν θα υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Άρα δείχνουν να το προτιμούν αυτό.

Η ανεπάρκεια και η απροθυμία - ίσως και σκόπιμη - των Ιαπώνων να δώσουν λύσεις μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα όπως εκείνο του κρουαζερόπλοιου Diamond Princess. Μετά από 14 ημέρες καραντίνας τουλάχιστον 634 επιβάτες και μέλη του πληρώματος σε σύνολο 3.645 ανθρώπων, επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί. Ένας επιβάτης δήλωσε απελπισμένος πως "είμαστε σαν πειραματόζωα και δεν ξέρουμε το τι θα γίνει".

Από το διάστημα που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στο πλοίο υπήρξαν περιπτώσεις κορονοϊού σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και Αγγλία. Ενώ οι χώρες αυτές όμως πήραν μέτρα, η Ιαπωνία άφησε από το συγκεκριμένο πλοίο να φύγουν οι Ιάπωνες και ενώ στην συνέχεια τουλάχιστον ένας εξ αυτών βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Επίσης στο σύνολο 23 επιβάτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ιάπωνες, δεν εξετάστηκαν ποτέ. Η ιαπωνική Κυβέρνηση άφησε να φύγουν από το συγκεκριμένο πλοίο 90 Ιάπωνες στο σύνολο! Από εκείνους διαπιστώθηκε πως οι τέσσερις είχαν νοσήσει με τον κορονοϊό. Το γεγονός αυτό μάλιστα βασίστηκε σε μία αναφορά πως εάν οι Ιάπωνες αξιωματούχοι (οι περισσότεροι που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν στελέχη ή αξιωματικοί) έμεναν σε καραντίνα δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

Στην συνέχεια το Υπουργείο Υγείας και μετά από πιέσεις εξετάσει 41 άτομα από αυτά, όμως και πάλι έμειναν άνθρωποι που δεν εξετάστηκαν καν με την αιτιολογία ότι είχαν πάρει όλες τις προφυλάξεις.

Κάποιοι εξωτερικοί παρατηρητές αντιλαμβάνονται μία μέθοδο άρνησης αντιμετώπισης του προβλήματος των Ιαπώνων ή ηθελημένη αδιαφορία. Η ιαπωνική γραφειοκρατία είναι πολύ κουραστική και βασίζεται στο moto “kotonakare shugi” δηλαδή "κανένας προβληματισμός". Προσδοκά σε μία σταθερότητα με την δική της μέθοδο.

Ο Σίνζο Αμπε σε ομιλία του είχε επισημάνει πως τις συσκέψεις του τις κάνει για πολύ λίγα λεπτά και με συγκεκριμένες συνθήκες για προφύλαξη. Επίσης ότι έχει αναθέσει το πρόβλημα σε ειδικές και αρμόδιες ομάδες Υπουργών. Αυτό είχε γίνει προς τα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Όμως αυτή η ομάδα για αρκετές ημέρες ασχολιόταν με το τι γινόταν στην Κίνα και το πως θα πάρει τους Ιάπωνες αξιωματούχους από εκεί και από την επαρχία Γουχάν. Μέχρι στις 13 Φλεβάρη ο Υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή.

Δύο ημέρες μετά είχε διαπιστωθεί πως η Ιαπωνία είχε μπει σε μια νέα φάση έξαρσης και σοβαρών προβλημάτων με τον κορονοϊό. Περίπου στα μέσα Φλεβάρη αναζητήθηκε για πρώτη φορά επιστημονική και ιατρική συμβουλή - συμβολή.

Γιατί ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δεν ήταν πιο αυστηρός και αποφασιστικός λοιπόν. Πιθανότατα από έλλειψη ενδιαφέροντος. Δεν τον απασχολούσε πραγματικά επί προσωπικού ή πολιτικά ένα τέτοιο θέμα. Όταν συγκλήθηκε ειδικό συμβούλιο ο Άμπε μίλησε για τρία λεπτά στις 16 Φλεβάρη και μετά είπε θα πάει σπίτι του να μείνει εκεί το υπόλοιπο της ημέρας. Η ειδική αυτή ομάδα συνεδρίασε 13 φορές αλλά ο Πρωθυπουργός στο σύνολο είχε εκεί παρουσία 12 λεπτών κατά μέσο όρο! Μία ημέρα μετά τον πρώτο θάνατο στην Ιαπωνία από κορονοϊό ο Αμπε αφιέρωσε οκτώ λεπτά στο μίτινγκ.

Μετά ήταν για τρεις ώρες σε ένα δείπνο με τον πρόεδρο της Nikkei, μία εταιρεία ΜΜΕ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ανερχόμενο πολιτικό αστέρι, Σινζίρο Κοιζούμι, απέφυγε το μίτινγκ για να πάει σε πάρτι υποστηρικτών του.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άμπε και η Κυβέρνησή του δείχνουν τέτοια αδιαφορία σε τόσο σοβαρά προβλήματα και θέματα. Το καλοκαίρι του 2018 είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής όταν προτίμησαν να είναι σε δείπνα στο Τόκιο σε ένα διάστημα που καταρρακτώδεις βροχές είχαν σκοτώσει πάνω από 220 άτομα. Πηγαίνοντας πιο πίσω είχε ανάλογες συμπεριφορές σε βαρύ χιονιά το 2014 ή σε τυφώνες πέρυσι. Η τωρινή Κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατακρίνεται διαρκώς στο ότι κάνει λίγα ή ελάχιστα πράγματα για να προφυλάξει από πολύ δύσκολες καταστάσεις τους πολίτες της. Το Πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει να κρατάει αποστάσεις από το πρόβλημα.

Η ιαπωνική Κυβέρνηση του σήμερα έχει κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολιτικούς τρίτης και τέταρτης γενιάς. Κοινώς παιδιά πολιτικών αρκετών ετών πίσω. Άτομα που πήραν τόσο ισχυρά προνόμια, κληρονομιές και τόσα άλλα, ώστε να είναι πολύ ισχυρά. Ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Τάρο Άσο, είναι εγγονοί πρώην Πρωθυπουργών. Ο Κοιζούμι, Υπουργός Περιβάλλοντος, είναι γιος πρώην Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο, είναι γιος πρώην Πρωθυπουργού.

Πάνω από το ένα τρίτο των νομοθετών αλλά και των στελεχών από το κόμμα του Αμπε είναι γιοι πολιτικών. Ο Σίνζο Άμπε ή επί του ακριβέστερου Σίνζοου Άμπε, γεννηθείς το 1954, εκτός από πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος είναι Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012. Διετέλεσε ξανά Πρωθυπουργός από το 2006 μέχρι το 2007, οπότε και παραιτήθηκε. Κέρδισε το αξίωμά του το 2012 παρότι δεν παρουσιαζόταν ως το πρώτο φαβορί.

Στους 19 Υπουργούς του έχει πέντε γιους ή εγγονούς παλιών μελών της Βουλής Των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας. Υπάρχουν άλλοι τρεις συγγενείς παλιών Νομοθετών. Η ιαπωνική πολιτική κοινώς είναι ένα κλειστό club προνομιούχων γιων ή εγγονών ή συγγενών παλιών πολιτικών. Είναι δε τόσο μακριά από την απλή και καθημερινή ζωή του κόσμου και των πολιτών που δεν τους απασχολεί. Ολη αυτή η στάση τους δημιουργεί ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα στην Ιαπωνία.

Πηγή: New York Times

 

Τελευταία Νέα