Top-5 2019: Στη ζώνη του… αδίστακτου VAR! (vids)

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Top-5 2019: Στη ζώνη του… αδίστακτου VAR! (vids)

bet365

Τρελά κοντράστ, οριακές φάσεις που έκριναν ματς και προκρίσεις και το VAR στα καλύτερα του. Αυτές είναι οι πέντε στιγμές για το 2019, που «πάγωσαν» τα monitor των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Το 2019 φεύγει μεταξύ άλλων με την στάμπα του πρώτου ημερολογιακού έτους, που υπήρξε καθολική χρήση VAR, σε Champions League και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πώς θα ήταν δυνατόν, λοιπόν, μέσα σε δώδεκα ολόκληρους μήνες, να μην έχουν δημιουργηθεί ποδοσφαιρικές ιστορίες με την νέα τεχνολογία στο επίκεντρο;

Κι ενώ πολλοί θα σταθούν στις φάσεις, οι οποίες σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν έπεισαν το φιλοθεάμον κοινό για την λειτουργικότητα της στο ποδόσφαιρο, ήταν εκείνες οι αδίστακτες, πλην όμως ορθές αποφάσεις, για ένα εκατοστό ή μισή… τρίχα, στο παρά ένα των καθυστερήσεων ή μιας μεγάλης πρόκρισης, που θα μείνουν με έντονα γράμματα στο ετήσιο «βιβλίο» των highlights.

5. Λειψία – Μπάγερν 0-0

22 Μαΐου, 33η αγωνιστική Bundesliga

Παράβαση: Οφσάιντ

Ο Λέον Γκορέτσκα θα θυμάται για καιρό αυτή τη φάση. Όχι για το υπέροχο γκολ που σημείωσε στο 50’, αλλά γιατί εν τέλει ακυρώθηκε σε μια δια γυμνού οφθαλμού ανύποπτη φάση. Το VAR διαπίστωσε, όμως, παράβαση, η οποία κρίθηκε πιθανόν στο μεγαλύτερο νούμερο… παπουτσιού, που φορούσε ο θύτης, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

4. Τσέλσι – Άγιαξ 4-4

5 Νοεμβρίου, 4η αγωνιστική ομίλων Champions League

Παράβαση: Χέρι

Θα ήταν μία τιμητική στιγμή για το ίδιο το VAR, αν μέσα στο δωματιάκι η ομάδα διαιτητών είχε ανακαλύψει πρώτη την διπλή αποβολή κατά του Άγιαξ, σε μια ανεπανάληπτη στιγμή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Τους πρόλαβε, όμως, ο Τζιανλούκα Ρόκι κι έτσι χρειάστηκε άλλη φάση στη συνέχεια για να επέμβει η τεχνολογία. Η Τσέλσι εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα δύο ποδοσφαιριστών από το 69’, ισοφάρισε από 1-4 σε 4-4 τον Αίαντα και ήταν έτοιμη για την ανατροπή της δεκαετία, ίσως και του αιώνα. Αυτή ήρθε, αλλά ακυρώθηκε από το VAR, με τον Αθπιλικουέτα να σκοράρει στο 78’, να πανηγυρίζει έξαλλα μαζί με όλο το Stamford Bridge, αλλά να έχει προηγηθεί χέρι στο χτίσιμο της επίθεσης.

3. Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-3

6 Μαρτίου, Επαναληπτικός φάσης των «16» Champions League

Παράβαση: Χέρι

Έναν χρόνο πριν και η Παρί ενδεχομένως να μετρούσε μία ακόμα πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League. Για κακή της τύχη, έπεσε πάνω στην ανατολή του θεσμού του VAR και στην Γιουνάιτεντ του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Με το σκορ στο 1-2, το οποίο έδινε το εισιτήριο στους Παριζιάνους, ο Νταμίρ Σκόμινα συνομίλησε με τον Video Assistant Referee για χέρι του Κέρερ εντός περιοχής στο 93ο λεπτό της αναμέτρησης. Η φάση δύσκολη, το VAR, όμως, δεν χαρίζεται σε κανέναν κι έτσι ο Μάρκους Ράσφορντ διαμόρφωσε το επιμύθιο μιας ιστορικής ανατροπής για τους Κόκκινους Διαβόλους.

2. Κίελ – Μπόχουμ 2-1

25 Οκτωβρίου, 11η αγωνιστική Τσβάιτε Λίγκα

Παράβαση: Παρέμβαση 12ου παίκτη στην πορεία της μπάλας

Φάση χωρίς προηγούμενο, υποχρέωσε άπειρο κόσμο να ξεσκονίσει τους ποδοσφαιρικούς κανόνες και είναι σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε το VAR, πιθανόν να μην είχε έρθει η παράβαση στο φως. Η Χόλσταιν Κιλ προηγείτο, όμως, ο Γκάνβουλα ισοφάρισε με πέναλτι, το οποίο καταλογίστηκε όταν σε προηγούμενο του πλασέ, αναπληρωματικός των γηπεδούχων, που προθερμαινόταν, σταμάτησε την μπάλα προτού περάσει εκτός της γραμμής του άουτ.

1 . Μάντσεστερ Σίτι – Τότεναμ 4-3

17 Απριλίου, Ρεβάνς προημιτελικών Champions League

Παράβαση: Οφσάιντ

Από τα ματς που συνέθεσαν το καλύτερο Champions League όλων των εποχών, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια απόλυτα καθοριστική απόφαση VAR. Μετά τα πέντε γκολ μέχρι το 21’, η Σίτι προγήθηκε με 4-2 και πήρε προβάδισμα πρόκρισης στο 59’. Στη συνέχεια, όμως, όλα της πήγαν στραβά και κρίθηκαν στα monitor. Πρώτα, όταν το γκολ του Γιορέντε στο 73’ μέτρησε κανονικά, παρά τις φωνές/ελπίδες των Πολιτών για χέρι και έπειτα στις καθυστερήσεις, όποτε ακυρώθηκε το 5-3 και σημειώθηκε το απόλυτο contrast, σε μια φάση που η εικόνα μιλά από μόνη της.

 

Τελευταία Νέα