ΠΑΟΚ: Μισός… αιώνας δίχως ήττα! (infographics, vids, poll)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Μισός… αιώνας δίχως ήττα! (infographics, vids, poll)

bet365

O πρωταθλητής ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που την τελευταία τριετία έμαθε να μη χάνει. Το έβαλε για τα καλά στο DNA του, το βγάζει στο γήπεδο και το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί.

Ο ΠΑΟΚ χτίζει νοοτροπία πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια. Χρειάστηκε να μπει ο Αντρέ Βιεϊρίνια στο (βρεγμένο) χορτάρι της Νέας Σμύρνης, να αφήσει στα αποδυτήρια τον κακό πρόσωπο του, να γεμίσει αυτοπεποίθηση από τον αρχηγό του και να βάλει το ολοστρόγγυλο και άκρως εντυπωσιακό «50» δίπλα από το αήττητο σερί του. To oποίο λίγες ημέρες μετά... σαν σε προπόνηση κόντρα στον Ατρόμητο έγινε 51!

Ο... «τρελοπενηντάρης» ήταν ο εμπνευσμένος, από το ρεκόρ του, τίτλος που συνόδευσε το κείμενο του 50ου αήττητου αγώνα στο gazzetta.gr, κι όπως έλεγε μια φορά και έναν καιρό ο Γιώργος Ζαμπέτας:

«Όταν έφτανες πενήντα
την παλιά την εποχή
Σου φωνάζαν όλοι γέρο
άντε και καλή ψυχή
Τώρα όμως στα πενήντα
είσαι άπιαστο πουλί…»

Δεν είναι μικρό το επίτευγμα των 51 αήττητων ματς που «στρογγύλεψαν» με το «διπλό» απέναντι στον Πανιώνιο. Αντίθετα, είναι σπουδαίο, είναι κάτι εντυπωσιακό και συνάμα ιστορικό αυτό το εκπληκτικό αήττητο σερί των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ένα σερί που ξεκίνησε πριν από 21 μήνες και κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που θα σταματήσει. Όμως, μέχρι να βρεθεί η ομάδα που θα καταφέρει να τους κερδίσουν (στο γήπεδο) οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν και να καμαρώνουν για τα επιτεύγματα και τα σπουδαία ρεκόρ τους.

Δεν είναι δα μικρό πράγμα να μην έχεις χάσει για πάνω από 600 ημέρες, έστω κι αρκετοί συνεχίζουν να το αντιμετωπίζουν ως κάτι πολύ απλό, κάτι τύποι που αγνοούν απλούς κανόνες του αθλήματος. Αλλά, πάμε παρακάτω…

  • ​Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στα τελευταία 51 ματς πρωταθλήματος.

  • Μετράει 43 νίκες και 8 ισοπαλίες, μετά την τελευταία ήττα στην Τρίπολη από τον Αστέρα. Το ημερολόγιο έδειχνε «4 Μαρτίου 2018».

  • Έφτασε τα 65 σερί ματς πρωταθλήματος, που πετυχαίνει έστω ένα γκολ. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Α' Εθνικής κατηγορίας.

  • Συμπλήρωσε 33 εκτός έδρας ματς βρίσκοντας δίχτυα, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

  • Οι Πρωταθλητές τρέχουν ένα σερί 25 (21 νίκες, 5 ισοπαλίες) παιχνιδιών και βρίσκονται στην κορυφή των εκτός έδρας αήττητων ομάδων της Ευρώπης.

Σ’ αυτή τη διαδρομή των 21 μηνών ο ΠΑΟΚ έγινε μια ομάδα που έμαθε να μη χάνει, το έβαλε αυτό καλά στο DNA του, χωρίς η διατήρηση του αήττητου να έχει γίνει εξάρτηση.

Ο «Δικέφαλος» θέλει να κατακτήσει εκ νέου το πρωτάθλημα, αλλά δε θα πει όχι στην επίτευξη ενός ιστορικού (χρειάζεται να μείνει για άλλα 7 ματς αήττητος για να ισοφαρίσει τον Ολυμπιακό των 58 αγώνων και εννιά για να το σπάσει) ρεκόρ. Και πέρσι ο τίτλος ήταν ο πρώτος και μεγάλος στόχος, αλλά κάποια στιγμή ο Αντρέ Βιεϊρίνια το… ξεφούρνισε: στην συνέντευξη του στο gazzetta.gr: «Είχαμε ορκιστεί να πάρουμε το πρωτάθλημα αήττητοι», είχε πει ο απόλυτος ηγέτης των «ασπρόμαυρων».

Ποια παιχνίδια έχουν μπροστά τους; Με Άρη (εκτός), ΑΕΚ (εντός), Αστέρας Τρίπολης (εντός), Λαμία (εκτός), Βόλος (εντός), Παναθηναϊκός (εκτός), ΟΦΗ (εντός). Αν δεν ηττηθεί, τότε στη Λάρισα κόντρα στην ΑΕΛ (15/2) θα μπορεί να γράψει ιστορία.

Το 1ο από τα 51 ματς…

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ χρειάστηκαν ένα εικοσάλεπτο για να βρουν ποδοσφαιρική ψυχολογία και να φτάσουν σε μια άνετη νίκη επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι. Πνιγμένοι από την πρωτόγνωρη ποδοσφαιρική αδικία, που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα εκτός των γραμμών, εκείνοι βγήκαν στο γήπεδο, έπαιξαν μπάλα και στο τέλος κέρδισαν μια ομάδα που ήθελε τη νίκη, όσο τίποτε άλλο, λόγω βαθμολογικής θέσης.

Και στην ούγια… αήττητο πρωτάθλημα

Μια ονειρεμένη σεζόν έφτανε στο τέλος της, ένα μαγιάτικο απόγευμα στους Ζωσιμάδες των Ιωαννίνων. Ο ΠΑΟΚ έχοντας μια εβδομάδα πριν πανηγυρίσει και γιορτάσει με την ψυχή του την κατάκτηση του τίτλου πήγε στα Γιάννινα με στόχο να βάλει βούλα και υπογραφή στο αήττητο πρωτάθλημα. Τα κατάφερε επικρατώντας 2-0 του ΠΑΣ και έγραφε ιστορία. Με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ξεπέρασε τις 24 νίκες και 6 ισοπαλίες του Παναθηναϊκού της σεζόν 1963-64 και σημείωσε ένα ξεχωριστό ρεκόρ στην ιστορία της Α' Εθνικής.

 

Τελευταία Νέα