Ολυμπιακός:Το πιο όμορφο ταξίδι στο Βελιγράδι! (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός:Το πιο όμορφο ταξίδι στο Βελιγράδι! (pics & vids)

bet365

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να δώσει το πρώτο του ματς στο Champions League με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα και 2.000 φίλαθλοί του έκαναν πιθανότατα το πιο όμορφο οπαδικό ταξίδι της ζωής τους!

Ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας έχουν αποδείξει στο πέρασμα των ετών πόσο δεμένες ομάδες είναι και φυσικά πόσο ισχυροί είναι δεσμοί των οπαδών τους. Η Θύρα 7 διατηρεί ως γνωστόν αδελφικές σχέσεις με τους Delije από το 1986. Αφορμή ήταν ένας αγώνας των Σέρβων με τον αιώνιο αντίπαλο του Ολυμπιακού, τον Παναθηναϊκό. Μία περίπου όμοια περίπτωση αδελφοποίησης με αυτήν των Παρτιζάν και ΠΑΟΚ. Ήταν 1η Οκτωβρίου του 1986 όταν και έμπαιναν οι βάσεις για την αδελφοποίηση των οπαδών των δύο σωματείων. Οι Delije είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα με σκοπό να υποστηρίξουν την ομάδα τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που θα έδινε με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι Σέρβοι είχαν φτάσει στην Αθήνα μία ημέρα νωρίτερα και ο τότε επικεφαλής των οπαδών των Πειραιωτών πήγε στο ξενοδοχείο τους με σκοπό να ζητήσει εισιτήρια για τον συγκεκριμένο αγώνα. «Ο Παναθηναϊκός είναι για εμάς ότι και η Παρτιζάν για εσάς. Θέλουμε να είμαστε εκεί. Σε αυτό το ματς», είχε πει τότε μεταξύ άλλων ζητώντας 200 εισιτήρια. Στο άκουσμα του αριθμού των εισιτηρίων οι φίλαθλοι του Ερυθρού Αστέρα εξεπλάγησαν. Δεν περίμεναν κάτι τέτοιο και μάλιστα έλεγαν τότε πως τα εισιτήρια δεν ήταν τόσο φτηνά. Όμως όταν ο τότε εκπρόσωπος της Θύρας 7 μέτρησε τα λεφτά και τους έδωσε ραντεβού στο Ολυμπιακό Στάδιο κατάλαβαν ότι ήταν αλήθεια και πως οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήθελαν πραγματικά να είναι εκεί.

Στον αγώνα, πράγματι, έδωσαν το παρών 200 φίλαθλοι του Ολυμπιακού, ενώ υπήρχε και ένα πανό που ανέφερε: «Red Star good luck». Μετά το τέλος του ματς οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Σέρβους στον επαναληπτικό που θα γινόταν στο Βελιγράδι. Εκεί οι «Γενναίοι», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το Delije δεν πίστευαν αυτό που είδαν. Αντίκρισαν έξω από το Μαρακανά του Βελιγραδίου 2 πούλμαν γεμάτα με φίλους του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί των Πειραιωτών είχαν καλύψει 1.100 χιλιόμετρα με στόχο να βρεθούν στην σερβική πρωτεύουσα και να σταθούν στο πλάι του Ερυθρού Αστέρα.

Το 1992 το... σκηνικό επαναλαμβάνεται, καθώς οι ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Αυτήν την φορά, όμως, οι Delije ήταν πιο παθιασμένοι και έτοιμοι και έτσι υψώνουν ένα πανό που έγραφε «Welcome orthodox brothers - Gate 7». Η αδελφοποίηση των δύο πλευρών ήταν πλέον επίσημη. Ή εάν θέλετε έγινε και τυπικά πιο ουσιαστική από ποτέ.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έδειξαν πολλές φορές έμπρακτα (σ.σ. οικονομική στήριξη για το Κόσοβο αλλά και στεφάνια στην μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7, όπως και πολλές άλλες δράσεις) τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που τους συνδέουν και κρατάνε μέχρι σήμερα. Η πολύ καλή και δυνατή αυτή σχέση επεκτείνεται και στα άλλα τμήματα φυσικά και φάνηκε και στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας με τις δύο ομάδες, όπως και με την στήριξη στους οπαδούς του Ερ. Αστέρα σε δύσκολες στιγμές, όπως στον θάνατο του νεαρού οπαδού, Μάρκο Ίβκοβιτς.

Να σημειωθεί πως εν καιρώ πολέμου έγινε φιλικό και μεταξύ Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα το 1994, μία κίνηση υπέρ της ειρήνης και της ενότητας. Η ομάδα του Πειραιά ταξίδεψε στο Βελιγράδι και έδωσε φιλικό, στέλνοντας μήνυμα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Εβαλε το κοινό καλό και τον άνθρωπο σε πρώτο πλάνο και τον αθλητισμό σε δεύτερη μοίρα. Εκτός αυτού η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού βρέθηκε δίπλα σε τραυματίες του πολέμου, μοίρασε συμβολικά δώρα και δεσμεύτηκε να στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια, στον σέρβικο λαό.

Το φιλικό αυτό ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που έδωσε ο Ερυθρός Αστέρας εκείνη την εποχή και μάλιστα άνοιξε τον δρόμο για να επιστρέψει η σερβική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 1995. Στο ματς αυτό έμελλε να παίξει ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και να σκοράρει στο 4-1 υπέρ των Σέρβων. Ο Ντάρκο έπαιξε και το 2007 ως παίκτης του Ολυμπιακού στο ματς με τον Ερ. Αστέρα που είχε γίνει για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. Οι δύο ομάδες έχουν δώσει και άλλα ματς μεταξύ τους σε φιλικό επίπεδο στο ποδόσφαιρο ενώ και τα τελευταία χρόνια παίκτες που έφυγαν από τον Ολυμπιακό όπως ο Μάριν και ο Μπεν πήγαν στον Ερ. Αστέρα.

Το ματς αυτό λοιπόν της 1ης Οκτωβρίου για την φάση των ομίλων του Champions League θα είναι ιστορικό αλλά και πολύ σπουδαίο για τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του. Στο σύνολο 2.000 φίλαθλοι των ερυθρόλευκων θα μεταβούν στο Βελιγράδι για να βρεθούν δίπλα σε δικούς τους ανθρώπους. Στα αδέρφια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως μες στην πάροδο των ετών οι οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν πάει και σε άλλα ματς του Ερ. Αστέρα, όπως και οι Σέρβοι σε άλλες αναμετρήσεις του Ολυμπιακού ενώ έχουν συνεργαστεί ακόμα και για κορεό. Με βάση λοιπόν τις συνθήκες και το background των ομάδων θα είναι ένα υπέροχο οπαδικό ταξίδι για τον κόσμο του Ολυμπιακού που θα βρεθεί εκεί. Πολύ όμορφο ταξίδι βέβαια θα είναι το αντίστοιχο του β' γύρου για τους 1.800 Σέρβους που θα έρθουν στο Καραϊσκάκη.

 

Τελευταία Νέα