Η «κιτρινόμαυρη δίψα» και το... extra κίνητρο της ΑΕΚ για κούπα! (pics)

Η «κιτρινόμαυρη δίψα» και το... extra κίνητρο της ΑΕΚ για κούπα! (pics)

bet365

H ΑΕΚ το βράδυ του Σαββάτου θέλει να κλείσει την σεζόν με ένα τίτλο, κόντρα στον ΠΑΟΚ και ο ρεπόρτερ της Ένωσης στο gazzetta.gr Γιώργος Τσακίρης γράφει για τα... κιτρινόμαυρα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν τον στόχο!

Η... λύσσα και το κίνητρο

Τα δεδομένα συγκριτικά με τον περσινό τελικό Κυπέλλου σε επίπεδο επιθυμίας από την πλευρά των «κιτρινόμαυρων» είναι απόλυτα διαφορετικά σε όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν τεράστια... λύσσα για την ολοκλήρωση της σεζόν με μια επιτυχία όπως την ξεκίνησαν (με την πρόκριση στο κορυφαίο Champions League που έχουμε ever παρακολουθήσει). Είναι τεράστιο το κίνητρο σε αντίθεση με πέρυσι που μόλις μερικές μέρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού η Ένωση πανηγύριζε ακόμη την κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 24 χρόνια. Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ -και ο ίδιος- θέλουν να κλείσουν τη σεζόν με θετικό πρόσημο και σε επίπεδο πνευματικής προετοιμασίας είναι απόλυτα έτοιμοι για να κερδίσουν έναν ακόμη τίτλο... Στην ερώτηση που τίθεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις: «ποιος το θέλει περισσότερο;», η απάντηση είναι δοδομένα η ΑΕΚ!

Η πεντάδα της άμυνας...

Κάθε αναμέτρηση εντός συνόρων που έφερε τη νίκη στην ΑΕΚ ήρθε από την άμυνα. Όσες φορές η Ένωση επικράτησε φέτος, τις περισσότερες από αυτές (αν όχι όλες), τα κατάφερε έχοντας διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα... Γι' αυτό άλλωστε και ο Βασίλης Μπάρκας ήταν στους κορυφαίους της σεζόν έχοντας υπερασπιστεί την εστία του χωρίς να δεχτεί τέρμα σε 18 συνολικά αναμετρήσεις! Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την ΑΕΚ και για την εξέλιξη του τελικού. Οι Μπάρκας, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Μπακάκης και Χουλτ (συν τον κόφτη Σιμόες) είναι τα... εργαλεία του Χιμένεθ για να κλειδώσει την επιθετική λειτουργία του αντιπάλου του και να μη του επιτρέψει να απειλήσει μέσα από το... κουτί του Μπάρκα και γύρω από αυτό! Αν το καταφέρει θα 'χει πετύχει τη μισή και παραπάνω δουλειά για να φτάσει στην κούπα.

Ο killer Πόνσε και οι Λιβάια – Μάνταλος

Δεν αρκεί όμως το μηδέν για να κερδίσει -στην κανονική ροή της αναμέτρησης- την κούπα η ΑΕΚ. Θα πρέπει να βρει και γκολ το οποίο θα κάνει τη διαφορά. Ίσως δε να χρειαστεί να σκοράρει δυο τέρματα για να είναι αρκετά και να οδηγήσουν την κούπα στην τροπαιοθήκη της Ένωσης. Για να γίνει αυτό και παίκτης κλειδί για να επιτευχθεί ο στόχος του γκολ είναι αναμφισβήτητα ο Εζεκίελ Πόνσε ο οποίος από το συγκεκριμένο ζευγάρι αποτελεί και τον κορυφαίο επιθετικό και τον πιο ικανό (παραγωγικά) φορ. Έχει ήδη σημειώσει 21 τέρματα (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) και εννοείται πως η ΑΕΚ περιμένει πολλά από αυτόν στον τελικό Κυπέλλου. Από κει και πέρα για να βρει πλεκτό ο Πόνσε πρέπει οι Λιβάια και Μάνταλος να τον τροφοδοτήσουν σωστά. Είναι οι δυο από τους πλέον ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στο ΟΑΚΑ με την ικανότητα στο απρόβλεπτο στοιχείο του δημιουργικού τους παιχνιδιού.

Ο Χιμένεθ στον πάγκο

Η ΑΕΚ διαθέτει στον πάγκο της ένα πρόσωπο που έχει αποδείξει πως γνωρίζει να ακυρώνει το παιχνίδι του αντιπάλου και έχει την ικανότητα να επιβάλλει το τέμπο που θέλει να 'χει ο αγώνας στα δεδομένα της ομάδας του. Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει αποδείξει και πέρυσι -αν εξαιρέσουμε τον τελικό- ότι έχει βρει τον τρόπο να μπλοκάρει τον Ρουμάνο αντίπαλό του. Τα δυο ματς του περσινού πρωταθλήματος είναι τα απόλυτα παραδείγματα για όσα αναφέρουμε παραπάνω. Σε αντίθεση με τον τελικό του Κυπέλλου στον οποίο ο Σεβιγιάνος τεχνικός απέτυχε να διατηρήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη για την κούπα και παρουσίασε ένα τσούρμο ξεχασμένων στα μπουζούκια της φιέστας του πρωταθλήματος! Ωστόσο σε πολύ σημαντικά ματς, όπως εκείνο στην Τούμπα με τις αποφάσεις σκάνδαλο τα ξημερώματα της ίδιας μέρας να αλλάζουν τα δεδομένα, ο Μανόλο κατάφερε να περιορίσει τον ΠΑΟΚ σε ρόλο κομπάρσου και να απειληθεί σε μισή φάση μόνο, όπως και στο ΟΑΚΑ που κατάφερε να προηγηθεί με παίκτη λιγότερο και να το κρατήσει χωρίς να δεχθεί καν... μισή φάση!



Η παράδοση που σπάει μεν, όχι συνέχεια δε...

Ένα σημείο κλειδί είναι και η προϊστορία για την ΑΕΚ και τα ματς της με τον ΠΑΟΚ. Ειδικά στην Αθήνα. Γι' αυτό άλλωστε και στον ΠΑΟΚ δεν επιθυμούσαν να γίνεται στην πρωτεύουσα ο τελικός Κυπέλλου και συνήθως πάντα στο παρά... ένα ψάχνουν και φωνάζουν για αλλαγή έδρας κι ας έχουν κατ' αρχήν συμφωνήσει με όλα όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την ΕΠΟ. Αν ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, συνολικά και μη, τα πράγματα είναι απλά: όλα δείχνουν ΑΕΚ και μόνο... Σε σύνολο 64 αναμετρήσεων η ΑΕΚ αριθμεί 46 νίκες, ο ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει μόλις 7 φορές και 11 ματς έχουν λήξει ισόπαλα με πλέον πρόσφατο αυτό στο πρωτάθλημα φέτος (1-1). Βέβαια στο αφιλόξενο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ έχει ακόμη καλύτερα στατιστικά αφού έχασε μόνο στον περσινό τελικό και σε ένα ματς τη σεζόν 2011-2012 (με το ίδιο σκορ 0-2), ενώ έχει 13 νίκες και πέντε ισοπαλίες.
 

Τελευταία Νέα