Η... θυσία του Αβραάμ, μακριά από τον Ολυμπιακό! (vids & poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ήταν 2014 όταν ο Αβραάμ άφηνε τον Ολυμπιακό για Τουρκία για να γυρίσει στο αγαπημένο του λιμάνι το 2019. Το Gazzetta καταγράφει στιγμές της μετέπειτα πορείας του και ζητά την ψήφο σας σε poll για τον έμπειρο μπακ.

Πέρασαν χρόνια από εκείνο το πρώτο γκολ του Αβραάμ με την φανέλα του Ολυμπιακού με αντίπαλο την Σλόβαν Μπρατισλάβας. Πάει καιρός από τότε που συγκροτούσε ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα στον Ολυμπιακό μαζί με τον Όλαφ Μέλμπεργκ, τον Σουηδό άλλοτε διεθνή. Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί πως εκείνος ο τραυματισμός του Αβραάμ Παπαδόπουλου πίσω το 2012 με την Εθνική τον είχε επηρεάσει, όπως θα επηρέαζε κάθε παίκτη. Όπως είχε επηρεάσει τον Μανιάτη, τον Σιόβα ή όσους παίκτες του Ολυμπιακού είχαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Για όσους δεν θυμούνται λοιπόν: στις 8 Ιουνίου του 2012 η Ελλάδα παίζει στην πρεμιέρα του EURO με την οικοδέσποινα Πολωνία. Στο 35' ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο. Η διάγνωση προκαλεί σοκ στις τάξεις της Εθνικής αλλά και του Ολυμπιακού. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο κεντρικός αμυντικός, έδειξαν ότι έχει υποστεί ολική ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο (ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού και διάταση έξω πλαγίου συνδέσμου, η ακριβής διάγνωση) κάτι που σήμαινε ότι θα έμενε εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου επτά μήνες. Γύρισε μάλιστα εσπευσμένα στην Ελλάδα προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ενώ η εξέλιξη αυτή είχε επιφέρει τότε την αντίδραση των Πειραιωτών.

Για την ιστορία πάντως το κανάλι της FIFA είχε διαλέξει τον Αβραάμ να μιλήσει για την ιστορική νίκη της Ελλάδας με τη Νιγηρία στο Μουντιάλ του 2010, την πρώτη για την Εθνική μας σε φάση ομίλων της συγκεκριμένης διοργανώσης.

Ο Ολυμπιακός όπως είχε κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις με Έλληνες παίκτες με προβλήματα τραυματισμών είχε δώσει τότε νέο συμβόλαιο στον Αβραάμ. Εν τέλει ο έμπειρος στόπερ θα αποχωρούσε από το Λιμάνι την σεζόν 2014. Μάλιστα το 2014-2015 έπαιξε ποδόσφαιρο σε τρεις διαφορετικές χώρες! Από τον Ολυμπιακό, την Τουρκία και την Τραμπζονσπόρ και μετά στην Κίνα και την Σανγκάι Σενχούα, γράφοντας ιστορία με την σχετική... πρωτιά ως Έλληνας στην Κίνα. Στην Κίνα μάλιστα έπαιξε και έξι αγώνες ως αμυντικός χαφ. Συνολικά εκείνη την χρονιά είχε 35 αγώνες με 2 γκολ και 3 ασίστ. Την επόμενη σεζόν ακολούθησε η ιαπωνική Τζουμπίλο Ιβάτα: 14 συμμετοχές στο σύνολο με 1 γκολ και 1 ασίστ.

Στην Ιαπωνία τον φώναζαν «Πάπα» και οι συμπαίκτες του έλεγαν πως ήταν σαν πατέρας τους ποδοσφαιρικά με την εμπειρία του και τους συμβούλευε και τους καθοδηγούσε. Μάλιστα και οι σπορτκάστερς στις περιγραφές τους έτσι τον έλεγαν. Το 2016-2017 θα ακολουθούσε τον... δρόμο για την χώρα όπου γεννήθηκε, την Αυστραλία. Στην Μπρισμπέιν Ρόαρ, απ' όπου αποχώρησε για να βρεθεί ξανά στο Λιμάνι. Όχι τόσα πολλά ματς στα πόδια του: μόνο δέκα χωρίς να σκοράρει. Την αμέσως επόμενη χρονιά συνέχισε φυσικά εκεί, έχοντας 16 συμμετοχές με 4 γκολ και ενώ είχε και μία αποβολή. Φέτος προτού γυρίσει στον Ολυμπιακό πρόλαβε να παίξει 9 ματς στην A-League. Συνολικά στην καριέρα του ο 37 φορές διεθνής με την Ελλάδα είχε 175 ματς στον Ολυμπιακό με 6 γκολ και 2 ασίστ, 152 στον Άρη με 16 γκολ και 2 ασίστ, 35 στην Μπρισμπέιν Ρόαρ με 4 γκολ και 1 ασίστ, 24 στην Σανγκάϊ Σενχούα με 1 γκολ και 2 ασίστ, 14 στην Τζουμπίλο Ιβάτα με 1 γκολ και 1 ασίστ και 14 στην Τραμπζονσπόρ με 1 γκολ και 1 ασίστ. Πλέον ο Αβραάμ είναι πίσω στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Τον Ολυμπιακό που δεν ξέχασε ποτέ και που πάντα ήταν δεμένος μαζί του και με τον κόσμο του. Θα κλείσει εκεί την καριέρα του, όπως πάντα ήθελε και ελπίζει να την κλείσει έχοντας βοηθήσει και σε αυτήν του θητεία την ομάδα.

- Ψηφίστε πιο κάτω το σχετικό poll και δείτε και βίντεο του Αβραάμ αλλά και μεταξύ άλλων και ένα για τον Μέλμπεργκ.